PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5300 różnica w ekspozycji

bucz920
21-01-2017, 11:43
Witam wszystkich. Mam nieco dziwne pytanie, otóż zauważyłem, że robiąc zdjęcie w trybie lv (od razu mówię że światło jest stałe, rzecz się nie rusza i aparat jest na statywie) pokazuje czas otwarcia migawki np. 1/300 zaś przełączając na wizjer jest 1/150.. Czy to jest normalne? Sprawia mi to kłopot bo nawet jak jestem np w lesie (śnieg, ładna pogoda, robi się wieczór) to robiąc zdjęcie jakiejś osobie nie mogę czekać aż łaskawie mój nikon zapisze zdjęcie w trybie lv tylko chcę robić serię na wizjerze ale czasem jest taka różnica w naświetleniu, że przy tym samym iso zdjęcia są rozmazane a nie chce go podbijać do bóg wie jakich wartości.. To wina puszki czy obiektywu? Choć dodam że mam trzy obiektywy i na każdym jest jakaś różnica..

frogi
21-01-2017, 11:56
Zawsze możesz otworzyć przysłonę np z f8 na f5.6 - czas otwarcia migawki Ci się skróci, albo zastosować kompensacje ekspozycji, albo przejść na manual...

GonzoG
21-01-2017, 12:03
A zauważyłeś, że aparat ma różne tryby pomiaru światła ??
Poza tym to chyba zupełnie logiczne, że przy LV światło jest mierzone inaczej i gdzie indziej...

ksh
21-01-2017, 12:06
Ja bym się nie sugerował pomiarami w LV, a jak chcesz pilnować czasu ekspozycji to tryb S.

Serioz
21-01-2017, 12:27
Ja bym się nie sugerował pomiarami w LV, a jak chcesz pilnować czasu ekspozycji to tryb S.

Czas ekspozycji to mu przypilnuje ale zacznie mieszać w przysłonie. Wygląda na to, że problem jest w trybie pomiaru światła w LV i przez wizjer. Kontrolę nad ekspozycją da manual i wyłączone Auto-ISO.

bucz920
21-01-2017, 19:49
Wiem, że aparat ma różne tryby pomiaru światła ale tak jak mówiłem ostrzone w tym samym miejscu, światło ciągłe, statyw.. I dodam, że w trybie manualnym jak ustawie parametry np. na lv i przełączę na wizjer to pokazuje całkiem inne parametry naświetlenia. To nie jest tylko w preselekcji przysłony ale ogólnie przy ustawieniach.. Tak samo jak obiektyw mam 50mm i na lv ostrzy tam gdzie ustawione a na wizjerze ma bf i to nie mały.. Teraz nie wiem czy ten model 5300 tak ma czy go na gwarancje posyłać

qwerty44
22-01-2017, 01:14
W trybie LV zasłoń wizjer specjalną zaślepką - przez niego wpada dodatkowe światło, które może powodować zafałszowanie pomiarów parametrów ekspozycji - i zobacz czy pomiary są porównywalne gdy robisz fotkę przez wizjer - w tym trybie zasłaniasz wizjer głową.
Instrukcja obsługi D5300 - str. 50, 124

sl011
23-01-2017, 10:58
Wiem, że aparat ma różne tryby pomiaru światła ale tak jak mówiłem ostrzone w tym samym miejscu, światło ciągłe, statyw..
Pomiar światła i autofokus to dwie zupełnie różne sprawy. W niektórych przypadkach stosując różne tryby pomiaru światła możesz uzyskać różnicę znacznie większą niż 2 razy - nawet jeżeli w kadrze nic się nie zmienia.
https://www.szerokikadr.pl/poradnik/tryby-pomiaru-swiatla

A nawet jeżeli tryb pomiaru nazwano tak samo w LV i tradycyjnym, to będą one działały trochę inaczej, bo w użyciu są różne czujniki - jak napisał wcześniej GonzoG.

bucz920
23-01-2017, 11:09
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, zaraz zobaczę jak to będzie z zasłoniętym wizjerem. A jeśli chodzi o ten nieszczęsny autofocus to wysyłać do nikona?

sl011
23-01-2017, 13:04
Jeżeli masz powtarzalne warunki i przeszkadza Ci rozrzut w pomiarze światła, to możesz zastosować tryb M - będziesz miał ustalone naświetlenie.

A jeśli chodzi o ten nieszczęsny autofocus to wysyłać do nikona?
Jeśli to jasna stałka i ten BF Ci przeszkadza, to trza słać. Tylko najpierw upewnij się, że to wina aparatu a nie operatora - np aparat nie został "oszukany" i nie celuje w coś innego niż byś chciał. ;)
Jeżeli w LV trafia Ci w punkt, a przez wizjer masz powtarzalny BF, to prawdopodobnie należy skalibrować sprzęt w serwisie.

Schwefel
24-01-2017, 19:46
A w D5300 nie ma mikroregulacji?

siemalysy
24-01-2017, 23:42
A w D5300 nie ma mikroregulacji?

Serie D3xxx i D5xxx nie maja mikroregulacji w body.

bucz920
12-02-2017, 23:15
Niestety nie mają regulacji i są pozbawione nawet śrubokręta, żeby firma mogła nachapać się, kiedy my jesteśmy zmuszeni do kupowania tylko ich obiektywów za sporą cenę.. Jestem bardzo zawiedziony na tym modelu i na Nikonie ale cóż, sprzedać nie tak łatwo. Ok wyśle do serwisu i zobaczę co oni na to. Oczywiście chodzi mi o obiektywy i af, który całkowicie nie łapie na żadnej przysłonie tylko na kitowym obiektywie.. Dzięki wszystkim za odpowiedzi i życzę braku problemów z waszym sprzętem. Pozdrawiam