Zobacz pełną wersję : Trwała mysz bezprzewodowa
nikoniarz
20-01-2017, 19:15
Tak jak w temacie- szukam trwałej myszki bezprzewodowej. Wszystkie trzy dotychczasowe padły w okresie 10-12 miesięcy- a to rolka, a to przycisk... Używałem MS8000, HP X3300, Logitech MX Anywhere 2.
Wymagania:
-TRWAŁOŚĆ
-przyzwoita precyzja
-czterokierunkowa rolka
-boczne przyciski "wstecz/do przodu"
-możliwość zasilanie akumulatorkami AA (niestety nie do każdej swobodnie wchodzą)
-cena do 500 zł jeśli będzie faktycznie bardzo trwała
Chyba na tyle co mi przychodzi do głowy. Zastosowanie standardowe: internet, programy graficzne, ogólne użytkowanie komputera. Nie gram.
Może ktoś coś poleci?
tablet wacoma (photo z touchpadem ?) po 2 tyg przyzwyczajania sie nie wrocisz do myszki
nikoniarz
20-01-2017, 19:28
tablet wacoma (photo z touchpadem ?) po 2 tyg przyzwyczajania sie nie wrocisz do myszki
Okej. A poza tabletem jaka mysz? :)
Mam logitecha M510
duża, bo mam dużą dłoń, ale nie za ciężka, nie przeładowana jak dla graczy, bo zazwyczaj duże to te dla graczy z dużą ilością przycisków
mam prawie 2 lata, złego słowa powiedzieć nie mogę
nikoniarz
20-01-2017, 20:47
Brałem pod uwagę 510 i 705. Ale po przygodzie z ostatnim Logitechem mam wątpliwości.
G700s. Był temat o myszkach już i pisałem tam o G700. Można przekopiować i dokleić "s" w odpowiednich miejscach :P
sokolnik
20-01-2017, 20:59
logitech m185 (http://www.logitech.com/pl-pl/product/wireless-mouse-m185) - mam od 3 lat i zero problemów. Cena super. Do internetu itp wystarcza w zupełności.
Brałem pod uwagę 510 i 705. Ale po przygodzie z ostatnim Logitechem mam wątpliwości.
Obecny Logitech, to już nie to co dawniej. Miałem przez kilka lat, może nawet z 10, a właściwie nadal mam w szufladzie MX518 i mimo tego, że pożółkła obudowa od potu, farba gdzie mogła się zmazała, guma pod kciukiem wytarła, jedna stopka odpadła to mysz działa bez zarzutu. Pod koniec 2014 roku kupiłem M500 i przycisk wstecz zaczyna działać jakbym go dwa razy naciskał. Jak M500 zaliczy padakę, to chyba wrócę do tej MX518.
siemalysy
20-01-2017, 21:08
logitech m185 (http://www.logitech.com/pl-pl/product/wireless-mouse-m185) - mam od 3 lat i zero problemów. Cena super. Do internetu itp wystarcza w zupełności.
Też używam tej myszki od ok. 3 lat. Jedyne co to odkleiła się jedna 'stopka" gumowa. Ale myślę, że autorowi tematu nie podpasuje ten model bo brakuje w niej bocznych przycisków.
madebyzosiek
20-01-2017, 21:17
Czyżby MX Anywhere 2 dostała świra? Moja klika sama dwa razy... Strasznie to wkurzające. Żeby było śmiesznie, mam też MX Anywhere w pierwszej wersji i działa cudownie... Przyłączam się do pytania, też będę zmieniał. Zaznaczę, że tablet mam, ale mysz uważam za niezbędną :)
Ja miałem ponad 10 lat logitech MX500, jak już swoje przeszła to chciałem mieć taką samą, oczywiście już była nie produkowana, więc kupiłem G400. Po jakiś trzech latach padł w niej kabel (cienkie gówno) więc przełożyłem kabel od mojej starej MX500 (dwa razy grubszy) i działa wyśmienicie. Gdybym miał teraz coś kupić to miałbym problem, tak samo z klawiaturą. Aktualnie siedzę na Logitech diNovo. Kosztowała fortunę ale po 14 latach nadal działa jak nowa i nie wytarły się przyciski.
madebyzosiek
20-01-2017, 22:06
Aktualnie siedzę na Logitech diNovo. Kosztowała fortunę ale po 14 latach nadal działa jak nowa i nie wytarły się przyciski.
A diNovo padła :( To znaczy działa, ale nie każdy klawisz... Ale wizualnie przez blisko 6 lat jak nowa...
nikoniarz
20-01-2017, 23:06
sokolnik i siemalysy- M185 niestety odpada, nie spełnia podstawowych wymogów...
deep- jak wyżej
Czyżby MX Anywhere 2 dostała świra? Moja klika sama dwa razy...
Moja niestety przestała klikać lewym. Tzn klika sporadycznie.
Kurtz, ta G700s wydaje się interesująca, jeśli faktycznie jest trwała i te górne przyciski nie przeszkadzają. Przyjrzę się jej bliżej...
Logitech M325 - nie do zdarcia...pare lat na paru stanowiskach-działają jak nowe....
Jest nieduża, a do tego przyjemnie ciężkawa. Bardzo precyzyjna. Polecam.
nikoniarz
20-01-2017, 23:54
Logitech M325 - nie do zdarcia...pare lat na paru stanowiskach-działają jak nowe....
Jest nieduża, a do tego przyjemnie ciężkawa. Bardzo precyzyjna. Polecam.
Ale niestety nie spełnia wszystkich podstawowych kryteriów.
Jest dość trwała, ale 10 lat bym nie oczekiwał. Ogólnie, myszka wygodna, na jedno ogniwo rozmiaru AA, może też pracować po kablu ( ładuje się po kablu ), dość precyzyjna, przyciski programowalne raczej nie przeszkadzają, a pomagają, świetna rolka.
Minusy - zżera baterie szybciej niż Canony. Na 2 letniej baterii popracuje 1-2dni max. Zmniejszenie prędkości odświeżania trochę pomaga, ale trochę to słowo kluczowe. Na czarnym eneloopie radzi sobie lepiej. Dla mnie to nie problem - jak się rozładuje w trakcie dnia pracy podpinam kabel i jakoś żyję. Kabel jest dość sztywny, ale da się z nim pracować. Starczy pamiętać, żeby po skończonej pracy podpiąć myszkę. ;P
W mojej G700 po ~4 latach padł mikroprzełącznik - typowe dla tej myszki podwójne kliknięcie/przerywanie podczas przytrzymania przycisku. Myszka wylądowała w szafie i kupiłem G700s ( wyższe DPI, etc. - jakoś trzeba sobie nowy zakup tłumaczyć ). Na razie jest ok. Przy komputerze siedzę sporo bo często pracuję z domu, więc i myszki używam intensywnie.
nikoniarz
21-01-2017, 00:27
Z tego co patrzę w sieci wydaje się być interesującą opcją. Aczkolwiek niechęć po MX Anywhere II lekko powstrzymuje mnie od Logitecha. No ale może kiepsko trafiłem z egzemplarzem...
Ja od 2010r mam myszkę, która kosztowała 60 czy 70zł i miała posłużyć przez jakiś krótki czas - iBox Speed Pro (nic innego sensownego w sklepie nie mieli). Jest to najdłużej działająca u mnie myszka, a miałem różne, m.in. A4Tech (za ich dobrych czasów) czy Logitech.
Jedyna usterka, to chyba rok temu wysiadł mikrostyk lewego przycisku, ale przez blisko 3 lata myszkę maltretował nałogowy gracz.
Koszt naprawy - 0zł, bo pasował mikrostyk z jakiejś starej myszki. W sklepie taki mikrostyk to 50gr-1zł.
Tak więc, nie tylko myszki za 500zł są wytrzymałe.
Niestety już tej myszki nie robią );
witold68
21-01-2017, 11:50
Potwierdzam, też mam, logitech'a m185, świetna myszka, mam kilka lat, długo trzyma baterie, korzystam z akumulatorków eneloop...
Ja od kilku lat korzystam z Logitecha M560, zero problemów. Ale dodatkowo mam też tablet Wacoma i praca w PS tylko z tabletem. Może dlatego myszka jest nieco mniej obciążona. Szczerze, ja bym chyba nie inwestował i kombinował z jak najtrwalszą myszką, jakieś wielkie pieniądze to nie są, jak za parę lat (2-3) ta mi padnie to po prostu kupie nową i tyle.
nikoniarz
21-01-2017, 13:09
Szkoda tylko, że nawet roku nie chcą wytrzymać :D
Ja od wielu (chyba 4 czy 5) lat mam Logitech'a M510.
Jest już mocno powycierana na lewym przycisku, ale działa bez zarzutu.
Miałem przez pewien czas problem z łącznością - tzn. myszka i klawiatura (Logitech K360) rwały się - klawiatura potrafiła zacząć pisać po 4 sekundach, ale znalazłem rozwiązanie (dziwne, ale działa) - podłączyłem odbiornik nie bezpośrednio do obudowy, a do przedłużki USB i odsunąłem od obudowy - teraz działa bez zarzutu.
Ogólnie rzecz biorąc - mogę polecić z czystym sumieniem.
Ja od roku mam Gigabyte ECO600. Naprawdę fajna i wygodna myszka.
Najlepszą jednak jaką miałem do tej pory była mysz ASUS All On WX470. Służyła mi przez prawie 5 lat. Dalej działa, ale przewijanie w 4 kierunkach padło i nie przewija już w żadnym. Rewelacja! Szkoda, że już jej nie robią.
nikoniarz
22-01-2017, 15:23
G900 Chaos!
Jak długo używasz?
Jak długo używasz?
Czekam na spadek ceny. Ale jest na mojej liscie.
nikoniarz
22-01-2017, 15:31
Czekam na spadek ceny. Ale jest na mojej liscie.
Szukam sprawdzonego i trwałego produktu ;)
Mialem G5 (aktualnie zony) przez kilka lat, od 4 czy 5 mecze G500. W tej firmie, topowe modele trzymaja sie bardzo dobrze.
Niedlugo robie update, i wlasnie G900 bedzie na biurku.
nikoniarz
22-01-2017, 16:07
Mialem G5 (aktualnie zony) przez kilka lat, od 4 czy 5 mecze G500. W tej firmie, topowe modele trzymaja sie bardzo dobrze.
Anywhere 2 to też niezbyt niski model, tyle że nie gamingowy. Chyba nie ma reguły. Niemniej jednak padły trzy ciekawe propozycje które warto rozważyć.
nikoniarz
08-02-2017, 22:06
Sprawa potoczyła się następująco- zanim spisałem mysz na straty, najpierw spróbowałem naprawy micro switcha. 2 tyg temu rozebrałem go i reanimowałem. Problem okazał się standardowy- odkształcona blaszka. Po naprawie póki co wszystko gra jak w nowej. Zapewne pomogło tymczasowo, ale będę się martwił jak problem powróci.