Zobacz pełną wersję : kolory ekranu po kalibracji
Witam. Mam Windows 10 i monitor EIZO CS 240. Skalibrowałem go Spyderem 5 i od tej pory zdjęcia w PS i Lr wyglądają identycznie. Niestety nie wiem jak zrobić żeby pulpit Eizo pokazywał tą samą przestrzeń barwną w trakcie np przeglądania zdjęć. Zdjęcia na pulpicie są wyraźnie bardziej barwne.
Pytanie co przekłamuje kolory, programy czy pulpit ekranu i jak to wyprostować
Zauważyłem że monitor a raczej windows na pulpicie i w przeglądarce zdjęć pomimo przydzielonego takiego samego profilu co został stworzony w trakcie kalibracji i zapisany w PS , pokazuje kolory które odpowiadają PROFHOTO RGB. Sprawdziłem to przydzielając w PS różne profile kolorów i właśnie PROPHOTO odpowiada kolorom z pulpitu.
Dziwne jest też to że w zarządzaniu kolorami windows jaki bym nie wskazał profil to i tak nic się nie zmienia.
Kojocisko
20-01-2017, 19:01
Poczytaj o zarządzaniu kolorami przez Windows (nie ma dużo do czytania :-() Żeby wyświetlać zdjęcia tak jak je widzisz w aplikacjach Adobe musisz używać aplikacji obsługujących profile. To nie Apple.
Z tego co pamiętam to mimo profilowania na Windows 8 pulpit miał inną palette kolorów niż Windowsowa Przeglądarka do zdjęć....
Porównując te przeglądarkę standardową do tego jak wyświetla LR/PS różnica też była spora.
Dlatego zmieniłem przeglądarkę, na Irfanview... Ma w ustawieniach możliwość by korzystać z profilu nadanego dla monitora. Można też FastStone Image. Też ma taką opcję.
wysłane z mojej Szklanej Kuli
przegladarka win nie obsluguje zarzadzania kolorem Kojocisko napisal poprawnie. proponuje tez poczytac o spyder 5 na mva.pl
Przeglądarka Windows już dawno (od W7) obsługuje zarządzanie kolorem.
Co do pulpitu Windowsa - nie wiem, od dawien dawna mam czarny.
Jest jeszcze jedna sprawa - Windows często zrzuca profile (wystarczy uruchomić jakąś aplikację/grę pełnoekranową korzystającą z OpenGL). LR/PS do wyświetlania zdjęć używa profilu niezależnie od systemu, więc często mogą być różnice.
Jest na to rada - displayCal i Argyll CMS. displayCal ma narzędzie, które pilnuje tego, aby profil był cały czas załadowany.
Przeglądarka Windows obsługuje zarządzanie kolorem (mam Win 7). Natomiast pomimo tego, że Irfan ma opcję, o której pisze Tibi7 (ustawienie korzystania z profilu) to u mnie akurat to nie działa. Być może mam jakąś starą wersję, nawet w planach miałem ją odinstalować i zainstalować najnowszego Irfana, ale jakoś zapomniałem o tym... Natomiast miniatury podglądu zdjęć nie mają zarządzania kolorem i są przekłamania, które znikają po otwarciu dużego zdjęcia w przeglądarce systemowej (z zarządzaniem kolorem). Ale generalnie w Windows szału z CMS nie ma. GonzoG, mógłbyś przybliżyć jak działają wspomniane przez Ciebie narzędzia?
Argyll CMS to zestaw narzędzi do kalibracji, chyba wszystkiego (poza kalibracją sprzętową).
displayCal to nakładka graficzna do Argylla.
A jak działa - kalibrujesz monitor przy użyciu displayCal i tyle. Przy instalacji trzeba tylko pamiętać displayCal o tym, aby było zaznaczone, że ma być zarządzanie profilami przez displayCAL.
Czyli instalujesz to przed kalibracją i po podłączeniu kalibratora (kolorymetru/spektrofotometru) nie używasz firmowego oprogramowania kalibratora (np. i1 profiler) tylko używasz Argylla? Dobrze zrozumiałem?
Także jestem tego ciekaw. Czy nie pokrzaczy się jak mam już skalibrowany monitor przez color nawigator. A może ten program pracuje poprzez sczytanie ustawień po kalibracji nawigatorem i trzyma w ryzach zarządzanie barwą przez windows
Nie. Argyll to tylko aplikacja. Bez kalibratorem jest nic nie warty. On robi jedynie profil do systemu.
Używa się go zamiast aplikacji do kalibracji programowej. Sprzętowo monitor nadal się kalibruje, bo to podstawa.
Procedura jest taka:
1. Jak masz monitor kalibrowalny sprzętowo, to go kalibruje.
2. Odpalasz displayCAL, tworzysz profil do systemu.
Każda kalibracja ma 2 etapy - sprzętowy i programowy. Programowym nie można popsuć kalibracji sprzętowej. Można jedynie zrobić kiepski profil, ale z monitorem to nic nie robi.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jak masz porządnie skalibrwany w systemie monitor (sprzętowo i programowo), to nie trzeba wykonywać kalibracji przy użyciu Argylla/displayCAL. Wystarczy displayCAL załadować pliki urodzone po kalibracji (nie tylko sam profil ICC) i program będzie ładował dane z tych plików.
Czyli mogę do DisplayCal załadować profile, które mam z kalibracji sprzętowej monitora i coś co teraz nie wyświetla poprawnie pobierze ten profil do aplikacji ?
Nie. Potrzebne są pliki z kalibracji programowej. Kalibracja sprzętowa nie ma nic do systemu, czy nawet komputera.
Pełna kalibracja ma 2 etapy:
1. kalibracja sprzętowa (monitora)
2. kalibracja programowa (korekty dla oprogramowania generującego obraz - sterownika karty graficznej i systemu)
Argyll jest tylko i wyłącznie do kalibracji programowej. Przy czym pliki wygenerowane przez inne oprogramowanie mogą nie dać pełnego profilu.
Prawdę mówiąc trochę się zakręciłem i muszę to przetrawić.
Mam natomiast jeszcze jedno pytanie bo się już trochę pogubiłem. Załóżmy że kalibruję monitor w color nawigator do ARGB i SRGB. Czyli mam dwa profile. Ustawiam profil ARGB. Następnie wchodzę do PS i tam w ustawieniach koloru wyszukuję ten profil i go zapisuję jako ten na którym chcę aby PS chodził. Obrabiam fotę i zapisuję. Po jakimś czasie chcę w labie zrobić odbitkę a więc obrobione zdjęcie w profilu ARGB muszę skonwertować do profilu SRGB - czy tak?. A może wejść w zakładkę przydziel profil i tam wskazać srgb. Co dokładnie należałoby zrobić.
Jak zdjęcie będzie już w profilu srgb i chcę je np. podrobić bo straciło na niektórych barwach to czy powinienem wejść w color nawigator i zmienić profil na srgb - czy to już nie jest konieczne. I czy w ustawieniach koloru w PS muszę także zmienić profil na srgb na czas obróbki tego zdjęcia.
Ale mi namieszałeś w głowie.
Mam skalibrowany monitor NEC EA275WMi, profile w systemie, target taki jak używam w monitorze i wszystko co w adobe itp działa poprawnie, więc co bym musiał zrobić żeby DisplayCal ładował coś do aplikacji, która teraz daje jakieś koszmarne przekłamania ?
Prawdę mówiąc trochę się zakręciłem i muszę to przetrawić.
Mam natomiast jeszcze jedno pytanie bo się już trochę pogubiłem. Załóżmy że kalibruję monitor w color nawigator do ARGB i SRGB. Czyli mam dwa profile. Ustawiam profil ARGB. Następnie wchodzę do PS i tam w ustawieniach koloru wyszukuję ten profil i go zapisuję jako ten na którym chcę aby PS chodził. Obrabiam fotę i zapisuję. Po jakimś czasie chcę w labie zrobić odbitkę a więc obrobione zdjęcie w profilu ARGB muszę skonwertować do profilu SRGB - czy tak?. A może wejść w zakładkę przydziel profil i tam wskazać srgb. Co dokładnie należałoby zrobić.
Jak zdjęcie będzie już w profilu srgb i chcę je np. podrobić bo straciło na niektórych barwach to czy powinienem wejść w color nawigator i zmienić profil na srgb - czy to już nie jest konieczne. I czy w ustawieniach koloru w PS muszę także zmienić profil na srgb na czas obróbki tego zdjęcia.
Jeżeli masz monitor szerokogamutowy to kalibrujesz go do Adobe RGB i to wystarczy. sRGB jest węższą przestrzenią barwną od AdobeRGB (mniej więcej 35% do ok. 50% zakresu barw widzialnych) więc "jego" barwy są zawarte w AdobeRGB. Zdjęcie w sRGB nie "straci" na niektórych barwach, bo ma ich po prostu "mniej", dopiero jeśli chciałbyś obrabiać odwrotnie - sRGB w Adobe RGB nie "powyciągasz" niektórych barw np. czerwieni i zieleni. Więc robisz zdjęcie w AdobeRGB (ustawiasz w aparacie), obrabiasz w AdobeRGB w PSie, a jeśli chcesz zrobić odbitkę w labie lub opublikować zdjęcie w necie to na koniec konwertujesz do sRGB lub eksportujesz do ustawień internetu i tam też ustawiasz sRGB. Wtedy program "obcina" ci część kolorów, których nie obsługuje sRGB (np. w sposób percepcyjny - zachowując ogólne relacje między barwami lub względnie kolorymetryczny - przez dopasowanie barw o najbliższym odcieniu do tych właściwych). Foty zawsze lepiej obrabiać w jak najszerszej przestrzeni barwnej, bo może ci się zamarzy, albo będziesz miał okazje wydrukować zdjęcia na drukarce o pokryciu AdobeRGB i wtedy będziesz mógł powyciągać wszystkie odcienie i nasycenia, jakie uzyskałeś w czasie obróbki w PSie i z tego, co zarejestrowała matryca aparatu. I taki wydruk będzie "bogatszy" (np. czerwienie i zielenie będą intensywniejsze) w porównaniu do sRGB. Jeśli zaś od początku obrobisz w sRGB to nawet druk na dobrej drukarce pigmentowej AdobeRGB nic nie wniesie, bo część barw poucinasz już na wstępie. Takie drukarki mają pokrycie AdobeRGB dzięki dodatkowym atramentom, które pozwalają zreprodukować barwy z szerszej przestrzeni barwnej. Oczywiście, aby wszystko się zgadzało należy także zdjęcie do druku sprawdzić pod profilem drukarki i papieru (próba barw) i wtedy wprowadzić jeszcze ewentualne korekty. To tak w skrócie i uproszczeniu.
Ale mi namieszałeś w głowie.
Mam skalibrowany monitor NEC EA275WMi, profile w systemie, target taki jak używam w monitorze i wszystko co w adobe itp działa poprawnie, więc co bym musiał zrobić żeby DisplayCal ładował coś do aplikacji, która teraz daje jakieś koszmarne przekłamania ?
To nie do końca jest tak. DislapyCAL nie załaduje nic do aplikacji. Jedynie ma opcję, która monitoruje poprawność załadowania profilu w systemie. Czyli pilnuje aby wyświetlane kolory były zgodne z kalibracja.
Jak aplikacja nie ma CMS, to nic z tym nie zrobisz. To CMS aplikacji konwertuje zapisane w pliku wartości na kolory zgodne z profilem monitora.
nikonel:
Jak masz wszystko skalibrowane przy użyciu ColorNavigatora, to raczej żadna aplikacja dodatkowa nie jest potrzebna.
CN chyba sam pilnuje poprawności załadowania profili w systemie.
Żadna aplikacja też nie zmieni błędnego wyświetlania kolorów przez aplikację bez CMS.
1. Po cholerę mieszać Argylla jeśli zarowno EIZO serii CS jak i NEC serii EA są kalibrowane sprzętowo? Koniecznie chcecie burdel zamiast CMS?
2. Kalibracja sprzętowa oznacza korektę w sprzęcie + oprofilowanie. Nie trzeba dodatkowo kalibrować programowo.
3. Profil powstający w wyniku kalibracji sprzętowej nie wymaga żadnego "ładowania".
4. W PS NIE WOLNO ustawiać profilu monitora jako przestrzeni roboczej!
5. Wyświetlanie na pulpicie Windows jest w przestrzeni monitora, bez CM.
6. Przeglądarka systemowa działa źle. Proszę porównać miniaturkę, powiększenie i pełny ekran.
7. W przestrzeni AdobeRGB i sRGB jest dokładnie tyle samo odcieni.
6. Przeglądarka systemowa działa źle. Proszę porównać miniaturkę, powiększenie i pełny ekran.
Dziękuję. :)
2. Kalibracja sprzętowa oznacza korektę w sprzęcie + oprofilowanie. Nie trzeba dodatkowo kalibrować programowo.
3. Profil powstający w wyniku kalibracji sprzętowej nie wymaga żadnego "ładowania".
To po co jest ten profil skoro nie trzeba go nigdzie ładować ? Nie do końca chyba rozumiem jak funkcjonuje kalibracja sprzętowa. Wydawało mi się wcześniej, że przy kalibracji sprzętowej wszystko jest na poziomie monitora i jego elektroniki, więc na poziomie systemu nie trzeba gwałcić kolorów i wszystko będzie się wyświetlało tak jak sobie zażyczył system/sterownik - nie ma dodatkowych profili ładowanych na komputerze, etc.
7. W przestrzeni AdobeRGB i sRGB jest dokładnie tyle samo odcieni.
To mi zawsze sprawia problem i nigdy nie wiem czy dobrze rozumiem... Z mojego punktu widzenia, karta graficzna przesyła sygnał do monitora z zapisaniem informacji o kolorze w określonej liczbie bitów i to ona definiuje ilość odcieni która może być przekazana monitorowi. Tak samo zdjęcia zapisane są w określonym formacie z określoną ilością bitów na kolor ( w ogromnym uproszczeniu ) więc stosowanie adobe RGB nie zwiększy ilości różnych odcieni które można zapisać Ale z drugiej strony, powierzchnia Adobe RGB zajmuje większą powierzchnię niż sRGB, czyli obejmuje też kolory które się w sRGB nie pojawią, czyli ma więcej odcieni i można używając AdobeRGB zapisać kolory, których się za pomocą sRGB nie zapisze.
To po co jest ten profil skoro nie trzeba go nigdzie ładować ? Nie do końca chyba rozumiem jak funkcjonuje kalibracja sprzętowa. Wydawało mi się wcześniej, że przy kalibracji sprzętowej wszystko jest na poziomie monitora i jego elektroniki, więc na poziomie systemu nie trzeba gwałcić kolorów i wszystko będzie się wyświetlało tak jak sobie zażyczył system/sterownik - nie ma dodatkowych profili ładowanych na komputerze, etc.
Każda kalibracja kończy się profilem. Zostaje ustawiony w systemie i udostępniony programom. Dzięki temu "wiedzą" jak wyświetlać, ponieważ profil zawiera komplet informacji o specyfice monitora. Profil jest bazą danych. Nie musi zawierać informacji w rekordach związanych z gwałceniem koloru przez kartę. Zawsze zawiera natomiast informację o przestrzeni, dynamice.
To mi zawsze sprawia problem i nigdy nie wiem czy dobrze rozumiem... Z mojego punktu widzenia, karta graficzna przesyła sygnał do monitora z zapisaniem informacji o kolorze w określonej liczbie bitów i to ona definiuje ilość odcieni która może być przekazana monitorowi. Tak samo zdjęcia zapisane są w określonym formacie z określoną ilością bitów na kolor ( w ogromnym uproszczeniu ) więc stosowanie adobe RGB nie zwiększy ilości różnych odcieni które można zapisać Ale z drugiej strony, powierzchnia Adobe RGB zajmuje większą powierzchnię niż sRGB, czyli obejmuje też kolory które się w sRGB nie pojawią, czyli ma więcej odcieni i można używając AdobeRGB zapisać kolory, których się za pomocą sRGB nie zapisze.
Karta graficzna nie zapisuje informacji o kolorze, co więcej nie ma pojęcia zielonego jak wyjdzie na monitorze to co jest w pamięci obrazu. Podaje tylko numer odcienia, czyli jego "numer porządkowy" z zakresu 0 (czerń), 255 (pełne nasycenie). O ile czerń zawsze jest taka sama, to max nasycenie może być różne. Przy monitorze sRGB będzie mniej nasycone a przy AdobeRGB bardziej. Cały natomiast zakres jest zawsze podzielony (kwantyzowany) na stałą ilość "schodków". Czyli przy sRGB poszczególne odcienie mają mniejsze odstępy kolorymetryczne od siebie niż przy AdobeRGB. Proste?
Karta graficzna nie zapisuje informacji o kolorze, co więcej nie ma pojęcia zielonego jak wyjdzie na monitorze to co jest w pamięci obrazu. Podaje tylko numer odcienia, czyli jego "numer porządkowy" z zakresu 0 (czerń), 255 (pełne nasycenie). O ile czerń zawsze jest taka sama, to max nasycenie może być różne. Przy monitorze sRGB będzie mniej nasycone a przy AdobeRGB bardziej. Cały natomiast zakres jest zawsze podzielony (kwantyzowany) na stałą ilość "schodków". Czyli przy sRGB poszczególne odcienie mają mniejsze odstępy kolorymetryczne od siebie niż przy AdobeRGB. Proste?
Dzięki bardzo za wyjaśnienie, też nie wszystko mi się tutaj zgadzało i zastanawiałem się jak to dokładnie działa, ale teraz wszystko jasne :-)
Każda kalibracja kończy się profilem. Zostaje ustawiony w systemie i udostępniony programom. Dzięki temu "wiedzą" jak wyświetlać, ponieważ profil zawiera komplet informacji o specyfice monitora. Profil jest bazą danych. Nie musi zawierać informacji w rekordach związanych z gwałceniem koloru przez kartę. Zawsze zawiera natomiast informację o przestrzeni, dynamice.
Ok.
Ok, czyli jest to kwestia głównie nazewnictwa, mechanika jest taka jak myślałem.
.
To akurat w przypadku windows jest nieprawdą. Profil musi być załadowany. Jak nie jest to system wraca do domyślnego sRGB, bez znaczenia co i gdzie jest ustawione.
To akurat w przypadku windows jest nieprawdą. Profil musi być załadowany. Jak nie jest to system wraca do domyślnego sRGB, bez znaczenia co i gdzie jest ustawione.
Prawdą, prawdą...
Sądzę, że mylą się Panu dwa pojęcia. Powiązanie profilu z urządzeniem i "załadowanie", czyli skopiowanie rekordu vcgt do tablicy koloru karty graficznej. To są dwie różne rzeczy. Druga operacja jest zbędna w przypadku monitora kalibrowanego sprzętowo a i programowo nie zawsze. Sugerując wcześniej użycie dispcalgui do "załadowania" profilu i "pliki urodzone po kalibracji (nie tylko sam profil ICC) " walnął Pan zdrową bzdurę. Nie ma żadnych innych plików powstałych po kalibracji.
Podobnie bzdurą są "pliki wygenerowane przez inne oprogramowanie mogą nie dać pełnego profilu.". Co za pliki? Jakiego "pełnego profilu"? Coś się nieźle pokiełbasiło.
Ja pierdziele jak czytam to niby wszystko łapię ale zaraz kompletnie rozjeżdżam się w tym co piszecie. Więc może dwa pytanie.
1. Jak już mam skalibrowany monitor w ARGB to w zarządzaniu kolorem windows mam wskazać ten profil czy nie i dlaczego jaki profil bym nie zaznaczył w zarządzaniu kolorem to zupełnie nic się nie zmienia.
2. Drugie pytanie dotyczy pracy w Vegasie i może ktoś będzie wiedział. Odnośnie barw zdjęć ARGB i sRGB jest wszystko jasne. Czy koś z was wie jak pracuje vegas do obróbki filmów, czy tam potrzebny jest jakiś konkretny profil aby obrobiony film nie zakłamał barw po renderingu.
Ad.1 ColorNavigator sam wszystko robi i nic nie należy zmieniać. Zmiana ustawień w WCS zmienia wyświetlanie tylko w aplikacjach z CMM i tylko po ich resecie. W samym Win nic nie zmienia. Win w odróżnieniu do Maca nie ma systemowego wyświetlania z zarządzaniem barwą.
Ad.2 Do filmu/telewizji jest zupełnie inna kalibracja oraz konfiguracja sterownika karty, monitora i oświetlenia. Monitor musi być ustawiony na przestrzeń Rec.709, gammę 2,4. Karta musi mieć ustawioną ograniczoną kwantyzację do 16-235, monitor to samo. Oświetlenie ma być stonowane, monitor dość jasno względem niego, odwrotnie niż do foto.
Czyli powinienem skalibrować monitor pod rec 709 robiąc film HD. Ten profil podobny jest do srgb ale jednak trochę się różni. Potem obrabiając film wstawić go jako główny profil monitora i tak aż do wyrenderowania i wypalenia płyty. Jednak kiedy wszedłem w color navigator, to tam profil ten ma przydzieloną gammę 2,2. Czy należy ją podnieść?
Jeżeli chodzi o kartę graficzną to chyba nie potrafię jej ograniczyć. Nie mam pojęcia jak się za to wziąć. Tak czy inaczej kolory wyświetlane w telewizorze powinny być i tak bardziej zbliżone do tych które chciałem w trakcie projektu.
Ostatnio obrobiłem krótkie filmy co prawda nie na nowym monitorze ale na monitorze laptopa i kolory w telewizorze były mega przesadzone.
Czy dobrze kombinuję?
nikoniarz
22-01-2017, 19:39
Jaka to karta?
Edit:
Jeśli nVidia, to może w panelu sterowania karty:
https://dl.dropboxusercontent.com/s/tqnqezxw160t7ri/capture_01222017_184027.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/tqnqezxw160t7ri/capture_01222017_184027.jpg?dl=0)
Główna karta graficzna to Nvidia gtx 850M ale do vegasa ze względu na Quicksync mam zintegrowaną Intel HD 4600. Znalazłem jeden artykuł gdzie było napisane tak jak mówiłeś że w dzisiejszych telewizorach gamma wynosi 2.4 ale czy nie jest tak że im wyższa gamma to ciemniejszy obraz
nikoniarz
22-01-2017, 19:59
W przypadku Intela również w panelu sterowania kartą zintegrowaną. Chyba, że chodzi o zupełnie inne ustawienie niż to co wkleiłem powyżej.
ale czy nie jest tak że im wyższa gamma to ciemniejszy obraz
Bardziej "kontrastowy". Taki jest na TV, więc przygotowując materiał do TV, trzeba mieć taką samą. Inaczej mogą być niespodzianki. Poniżej skutek nieprawidłowego ustawienia dynamiki:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/levelstv-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/levels-tv.jpg)
Ad.2 Do filmu/telewizji jest zupełnie inna kalibracja oraz konfiguracja sterownika karty, monitora i oświetlenia. Monitor musi być ustawiony na przestrzeń Rec.709, gammę 2,4. Karta musi mieć ustawioną ograniczoną kwantyzację do 16-235, monitor to samo. Oświetlenie ma być stonowane, monitor dość jasno względem niego, odwrotnie niż do foto.
A czy to nie jest związane z tym, że filmy wyświetla się ( w założeniu ) na telewizorach i projektorach które mają inne parametry pracy?
Tom01. Rozumiem ze kalibracja monitora do rec 709 ogranicza kwantyzacje monitora z automatu
A czy to nie jest związane z tym, że filmy wyświetla się ( w założeniu ) na telewizorach i projektorach które mają inne parametry pracy?
Oczywiście, że tak. To jest jedna z dwóch głównych wytycznych każdej kalibracji.
Tom01. Rozumiem ze kalibracja monitora do rec 709 ogranicza kwantyzacje monitora z automatu
Nie. To się ustawia w sterowniku karty i analogicznie w monitorze. CS240 ma taką możliwość. Nie trzeba by było nic robić jeśli monitor byłby podłączony HDMI do karty do edycji, np jakiś Blackmagic.
Ok, ale jeżeli filmiki są do YouTube, Internetu, raczej do odbiorców komputerowych to nie ma potrzeby lecieć na rec 709, dobrze rozumiem? Bo mam wrażenie, że ta kwestia może być niejasna dla odbiorców.
Niekoniecznie. Poprawnie przygotowany materiał na TV będzie ok na komputerach. Materiał zrobiony na komputery będzie źle wyglądał na TV.
no niestety nie mam w panelu sterowania kart takich opcji i nie dam rady zmienic zakresu
Na Intelu wygląda tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/kwantyzacja-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/kwantyzacja.jpg)
Problem z tym tym że mając taki sam panel sterowania Intela HD , kiedy wchodzę na wskazaną przez ciebie zakładkę otrzymuję komunikat " ten wyświetlacz nie obsługuje żadnych ustawień zaawansowanych". Podobny problem mam z panelem sterowania Nvidii. Jest zupełnie okrojony i w tej postaci nie ma żadnych możliwości wpływania na kartę.
A tak przy okazji kombinuję z monitorem i także mam problem z wprowadzeniem zmian zakresu tonacji. Nie mogę tego cholerstwa znaleźć. Kompa mam podłączonego kablem HDMI - DVI
nikoniarz
23-01-2017, 12:35
Sprawdziłem u siebie na HD-3000 i nie ma problemu ze zmianą zakresu wyświetlania. Za to na GT630M nie ma możliwości zmiany.
TOM01 w Eizo CS240 wciskając enter a następnie mode pokazują mi się różnego rodzaju profile takie jak custom, paper, sRGB, ARGB, i cal-1. Jeżeli dobrze rozumiem ,Cal-1 to sprofilowany monitor w color nawigatorze. Czyli jaki wybiorę profil w color nawigatorze to taki będzie wyświetlany w call-1 . Jeżeli tak jest to czy istnieje możliwość zapisania w monitorze innego profilu i nadania mu nazwy np rec709 i wpisania w jego pamięć danych z kalibracji w CN do rec.709 i zmniejszonej ilości zakresu tonacji monitora. Tak abym mógł sobie w monitorze wcisnąć enter > mode i wybrać profil który będzie w całości do obróbki filmów, bez konieczności wchodzenia w CN. Jeżeli potwierdzisz że tak to pomimo iż w chwili obecnej nie mam możliwości wpłynięcia na karty graficzne, to czy jakbym miał to czy taki zapisany w monitorze profil zmieniałby od razu zapisaną zmianę tonacji kart.
Tryb kalibrowany to CAL i nie można ani zmienić nazwy ani dopisać nowych. Komplet "targetów" kalibracyjnych pod dowolnymi nazwami przechowuje się w ColorNavigatorze. Idea jest taka, że zarządzanie monitorem jest z poziomu komputera. Do menu nie ma po co się dotykać. Szybka zmiana konfiguracji prawym klawiszem na ikonce CN przy zegarku. Bez potrzeby odpalania programu.
Dynamiki nie da się spiąć z kalibracją. W takim wypadku trzeba zostawić domyślną w karcie i monitorze i pamiętać, że na TV film będzie ciut ciemniejszy.
OK super, dzięki za podpowiedzi, mocno ogarniasz temat. W taki razie po zakończeniu obrabiania klipu będę delikatnie podnosił jasność i po renderze powinno być w TV OK.