Zobacz pełną wersję : Fotografia produktowa na własny użytek
Baroszek
20-01-2017, 13:48
Witam,
Na wstępie powiem iż jestem laikiem więc proszę o wyrozumiałość.
Prowadzę (niewielki), dla niektórych wielki sklep internetowy z meblami.
Obecnie chcielibyśmy robić sobie zdjęcia produktowe packshoty, ponieważ te które daje producent bądź dostawcy są bardzo słabe.
Posiadamy miejsce, ale problematyczne jest wybranie sprzętu.
Są to większe produkty typu łóżka, toaletki, komody.
Mam kilka pytań dotyczących sprzętu.
1. Tło
Jakie tło wybrać? Chodzi tutaj bardziej o wysokość i szerokość ponieważ wszędzie gdzie przeglądałem znalazłem tła o szerokości 3.5 metra są 'chyba' ok, ale ciężej znaleźć stelaż pod to.
Ponieważ niektóre produkty mają aż 2m szerokości czy to byłoby wystarczająco ? Czy macie może jakiś sklep godny polecenia?
2. Oświetlenie
I tutaj zaczynają się schody potrzebuję dobrego nie drogiego oświetlenia raczej światło stale tak sądzę bo z błyskowym będe miał problem z podlączeniem (czarna magia).
Lampy musiałyby być z softboxami.
Pomieszczenie mam dość sporę ale jak to dobrze oświetlić?
Czy potrzebny jest żuraw dodatkowo ?
Cena do 2000zł (niestety na to nie mam na 'już' przeznaczonych większej ilości pieniążków).
Proszę o pomoc osoby posiadające doświadczenie.
Z góry dzięki i mile widziane są jak dla mnie linki :)
RobertMiernik
20-01-2017, 13:57
Niestety dla produktów o szerokości 2m takie tło to zdecydowanie za mało, potrzebujesz minimum 5-6 metrów więc w grę wchodzi tylko przygotowane pomieszczenie - cyklorama albo sfabrykowany 'pokoik' w którym będziesz ustawiał swoje meble.
Oświetlenie to też nie mały problem, przyjmuje się, że dla światła miękkiego, źródło światła powinno być dwa razy większe od obiektu fotografowanego, czyli dla 2m mebla musisz mieć softboks już całkiem sporych rozmiarów.
Możesz iść w drugą stronę i spróbować rozwiązać sprawę ilością a nie wielkością światła ale wtedy będziesz się użerał z 6-8 lampami więc ogarnięcie takiego zestawu 'trochę' Ci zajmie. Może rozsądną alternatywą byłaby próba odwzorowania naturalnego oświetlenia świecąc na blendy i zastawki zamiast na sam obiekt ale to też powoduje, że ilość potrzebnych źródeł światła jest spora.
Ogólnie niestety budżet do takiego zastosowania masz pewnie o rząd wielkości za mały i efekty będziesz miał porównywalne z tymi, które dostajesz od producentów - bo oni pewnie tak samo podeszli do tematu.
Jeśli masz ekipę, która ogarnie Ci cykloramę to koszty będziesz miał i tak wyższe niż zakładane. Idąc totalnie 'po taniości'.
cyklorama z ekipą własną - 700-1000
lampy za sztukę - 1000
wyposażenie - 1000
modyfikatory do lamp - 2000
jak widzisz przy 4 lampach kwota osiąga 8 000 zł przy 6-7 masz 15 000 lekko licząc
kiedyś fotografowałem meble robione z palet itp. i potwierdzam słowa RMiernik, tutaj trzeba DUŻO światła i jeszcze więcej przestrzeni.
thekrycha
20-01-2017, 14:06
Jak masz sporo miejsca, to zamiast kombinować z zakupem tła, może warto rozważyć pomalowanie części pomieszczenia na biało. Ściany i sufit, podłogę też by się przydało, z tym, że będzie się brudzić. Na podłodze, można też rozwinąć rolkę tła, ale przy meblach szybko będzie się 'drzeć' ;) Osobiście wybrałbym jakiś róg w pomieszczeniu i zrobiłbym taką białą kostkę (niekoniecznie cykloramę), w której mógłbyś aranżować meble. Jako oświetlenie kilka halogenów budowlanych :) Koszt inwestycji powinien zamknąć się do 500 PLN, dalsze wydatki dopiero jak to nie wypali :D
- - - - kolejny post - - - - - -
Koledzy mnie uprzedzili ... Tak to jest jak się pisze jednym palcem :p ...
Baroszek
20-01-2017, 14:06
A jeśli spróbuje połączyć 2 tła o powierzchni 3 metrów ? uzyskam wtedy teoretycznie 6 metrow białek powierzchni. Ściany pomieszczenia są również białe.
Co do lamp, tu zaczynają się schody nie wiem co w tej kwestii z tym zrobić i jak sobie poradzić.
RobertMiernik
20-01-2017, 22:16
lampy to nie problem, najpierw trzeba się zastanowić którą ścieżką chcesz iść
jeśli 3-4 lampy to muszą być mocne 1200Ws i więcej
jeśli słabsze to wtedy nawet 6 czy 8 wtedy 600Ws i więcej będzie ok
Najrozsądniej aktualnie wypadają Quantuumy (akcesoria z mocowaniem 'bowens' są naj'ekonomiczniejsze')
Najważniejsze pytanie którego nikt nigdy nie zadaje - jakiej jakości oczekujesz? Rozrzut jakościowy zdjęć produktowych jest ogromny, tak samo ogromny jest rozrzut poczucia jakości przez ludzi takie zdjęcia oglądających. Wrzuć przykładowe zdjęcie produktowe mebla które jakością Ciebie by satysfakcjonowało (satysfakcjonowało, a nie najlepsze jakie znajdziesz, chyba że jedno odpowiada drugiemu). Wtedy można pisać konkretniej co potrzebujesz żeby taką jakość uzyskać.
Baroszek
23-01-2017, 08:42
Jeśli chodzi o jakość to coś takiego by mnie interesowało
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/IMG_6846JPG-1.jpg
źródło (http://lectusmatera.nazwa.pl/allegro-2015/IMG_6846.JPG)
Prosty przejrzysty produkt dobrze oświetlony
A co do lamp halogenowych ktoś tu pisał o typowo budowlanych to działa ? :) Teoretycznie lampa po 500W to koszt 150 zł ale czy to się spisze?
Chcesz uzyskać efekt jak wyżej, który ma wycięte tło, czy o to chodzi na 100% ?
Baroszek
23-01-2017, 10:12
Wiem że zdjęcie jest obrobione i wycięte z tła.
Ale chcę po obróbce uzyskać taki efekt.
Niestety nie wiem jak to zdjęcie wyglądało 'przed'.
thekrycha
23-01-2017, 11:44
A co do lamp halogenowych ktoś tu pisał o typowo budowlanych to działa ? :) Teoretycznie lampa po 500W to koszt 150 zł ale czy to się spisze?
Moim zdaniem, jako budżetowe rozwiązanie, tak ... Ale ... ;) Trzeba pamiętać o kilku dość istotnych kwestiach / ograniczeniach. Światło z takiego halogena ma z reguły dość niską temperaturę barwową, a więc trzeba odpowiednio zapanować nad balansem bieli lub później go skorygować. Z tego też względu nie mieszałbym różnych źródeł światła. Do tego, strasznie się to grzeje, więc kilku-godzinna praca może być problematyczna ... A i jeszcze lubi zjęść trochę prądu.
Baroszek
23-01-2017, 12:12
Hm..
Co do halogenów jeśli będzie to coś takiego :
http://ledco.pl/przenosne-budowlane-na-statywie/433-2-x-naswietlacz-led-na-podwojnym-statywie-tripod.html#/rodzaj_podswietlenia-bialy_zimny/zrodlo_swiatla-2_naswietlacz_led_30
Z barwą zimną, oraz przed światłem zrobię białą przesłonę z jedwabnego materiału?
A co do grzania się to w sumie każde lampy się grzeją i pożerają masę prądu niestety to chyba jest minus tego.
Czy będzie się dało tak pracować? (chociaż na początku do póki nie zainwestuję w profesjonalne oświetlenie)
Czy ktoś może próbował robić coś takiego niskobudżetowego?
Takie coś robię czasem dla klienta:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/mebel-1.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/nikoniarze/mebel.jpg)
2x Quantuum Move 300 (530zł/szt), bez białego tła, cykloramy itp, robione u gościa na hali produkcyjnej, wycięte, wstawione w białe tło, dodany cień.
PS. Białe tło by się przydało żeby mebel nie zbierał odbić tego co jest w pobliżu. Tutaj go nie było, stad lekki zafarb po prawej. Klient za mało płaci żeby taszczyć tła ze statywami, a takie "niuanse" mu nie przeszkadzają. Dodatkowo tło sprawia że nie musisz zdjęć wycinać, a to w zależności od mebla i tła wokół sporo czasu może zająć.
3x Move 300 + kilkumetrowe białe tło żeby nie wycinać + sciany z płyty lub styropianu żeby odizolować otoczenie wystarczą żeby po taniości zrobić takie zdjęcia.
Czy będzie się dało tak pracować? (chociaż na początku do póki nie zainwestuję w profesjonalne oświetlenie)
Czy ktoś może próbował robić coś takiego niskobudżetowego?
nie bedzie sie dalo, jesli chcesz to robic ciagle i miec komfort pracy
stale oswietlenie o stabilnej temp barwowej to duze koszty.
do oswietlenia takiej powierzchni potrzebujesz duzo swiatla.
blyskowe wyjdzie taniej ale i tak trzeba sie liczyc z wydatkem pieciocyfrowym
do tego potrzebujesz duzo miejsca z duza cyklorama. koszt budowy takiej cykloramy - okolo 5tys pod warunkiem ze robisz to sam i masz do tego wlasciwe miejsce
to tyle jesli chodzi o cos niskobudzetowego.
Światło z takich halogenów można rozproszyć fajnie kalką techniczną, takie duże arkusze w ramce postawione przed lampami będę ok, ale te halogeny to w cenie tanich lamp studyjnych błyskowych są, więc mało opłacalne.
Jeśli ma być wycinane, bez aranżacji i bez zabawy w pokazanie faktury materiału itd to dwie lampy 400Ws z dużymi softboxami i już, nawet z parasolkami się da.
Inne dwa przykłady użycia 2x Quantuum Move 300, również bez tła/cykloramy:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/mebel2-1.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/nikoniarze/mebel2.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/mebel3-1.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/nikoniarze/mebel3.jpg)
Baroszek
23-01-2017, 14:48
Więc tak, co do tych lamp to zdjęcia wyszły ci bardzo fajnie.
Tylko niektórzy tutaj mówili że potrzeba 600 WS a te lampy które podesłałeś to mają 300.
Czy one wystarczą?
3 lampy jaki to koszt z softboxami oraz ze stojakami ponieważ nie do końca wiem jak ten zestaw złożyć samemu :)
Jeśli zmieszczę się do 2 000 z trzema lampami i będą wystarczające to jak najbardziej wybiorę je, bo takie halogeny też wyjdą koło tysiaka.
Tak moje mają 300. Czy wystarczą... nie błyskały na max mocy. Trzecią bym dodał dla bardziej fikuśnych mebli, czasem gdzieś pada cień który lepiej żeby nie padał itp. 2 to minimum, 3 możesz dokupić słabszą, albo zrobić to później. Softboxy są za kilka dyszek i kilka stówek, nie znam się na nich, więc nie doradzę, statywy kosztowały mnie około 80zł/szt. Potrzebujesz 2x lampa + statyw + softbox, do tego tło, potem 3 lampa żeby mieć do cięższych robót. 1050 kosztują 2 lampy, zostaje prawie 1000zł na resztę, myślę że sie zmieścisz.
Baroszek
23-01-2017, 15:12
Czyli na start dwie takie wystarczą?
Czyli statyw, 2 takie lampki, softboxy i jak to potem podłączyć ? :) Trzeba do tego mieć jakiś wyzwalacz czy cuś?
Narożniki mają ok 2m x 2m. Jak będziesz fotografował meblościankę długą na 5m mogą być za słabe. Ludzie Ci doradzali mocniejsze lampy bo "meble" to bardzo szeroki temat i nikt nie wie jak wielkie egzemplarze będziesz robił dlatego doradzali z zapasem, słusznie zresztą. Ja kupiłem takie bo mi do narożników wystarczały, a nic większego nie miałem w planach robić. Jesli bym miał, kupiłbym na początek dwie mocniejsze, nawet 600Ws, tylko że wtedy wchodzimy w wyższe ceny per sztuka (pulse 600 to prawie 1100 jedna).
Potrzebujesz 2 statywy, po jednym na lampę. Nie postawisz 2 lamp na jednym bo to bez sensu. Na aparacie wpinasz nadajnik radiowy, do jednej lampy odbiornik, reszta wyzwala się przez fotocelę (jedna błyska dzięki odbiornikowi, reszta błyska bo widzi że ta jedna błyska, mocno upraszczając). Ja mam radiówkę YongNuo RF-603 II, dwie sztuki, jedna jest w stopce aparatu druga wpięta do lampy kablem synchro (kabel był z lampą, nie musiałem kupować).
Co do mocy lamp zauważyłem że to spora dowolność producenta w ich oznaczaniu, te chińskie quantumy jak się porówna do markowych produktów to okazuje się że są sporo słabsze niż by się wydawało po oznaczeniu mocy.
Trzeba też pamiętac, że żeby sfotografować przedmiot tak, żeby go później nie trzeba było wycinać, tło musi być dobrze oświetlone, inaczej wyjdzie brudna biel na zdjęciu. Ludzie czesto doświetlają tło dodatkowym światłem, np świetlówkami powerlux 5500K (budżetowe rozwiązanie). Problem jest mały jak fotografujesz coś ciemnego, bo mocno błyśniesz lampą, brązowy mebel będzie git a tło bardzo jasne, ale sfotografowac biały mebel na białym tle - tu już będzie ciężej.
Baroszek
23-01-2017, 17:58
Trzeba też pamiętac, że żeby sfotografować przedmiot tak, żeby go później nie trzeba było wycinać, tło musi być dobrze oświetlone, inaczej wyjdzie brudna biel na zdjęciu. Ludzie czesto doświetlają tło dodatkowym światłem, np świetlówkami powerlux 5500K (budżetowe rozwiązanie). Problem jest mały jak fotografujesz coś ciemnego, bo mocno błyśniesz lampą, brązowy mebel będzie git a tło bardzo jasne, ale sfotografowac biały mebel na białym tle - tu już będzie ciężej.
Czy Ty używasz softboxów ?
Czy są wymagane czy można to zrobić tańszym sposobem typu jedwabne płótno przed lampą rozpraszające światło?
Softboxy ukierunkowują światło, efektywność lamp jest lepsza i doświetlasz tak jak chcesz, jak rozproszysz światło w całym pomieszczeniu to będzie jasno ale mebelki nadal nie doświetlone, płótno stanie się barierą dla światła i będzie przeszkadzać.
Kup lampy z mocowaniem bowens, najtańsze softboxy jakieś 90x60cm kosztują po 70zł i to by było minimum jakie potrzebujesz.
O płótnie zapomnij :D jak kolega wyżej pisze, jak nie chcesz marnować światła to musisz założyć coś co go ukierunkuje.
PS. Nie używałem tam softboxów. Lampy miały czaszę, taką czarną okrągłą, srebrną w środku jak na zdjęciu:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.foto-net.pl/sklep/obrazki/podgalerie/a5db29_1310793936.jpg)
Czaszę dostałem razem z lampą. Uchwyt lampy ma dziurę na parasolkę, widać ją nawet na tym zdjęciu, kupiłem więc parasolkę, czasza ukierunkowała mi światło, parasolka zmiękczyła żeby ostrych cieni nie było. Softbox robi to 2w1, dodatkowo wybierając jego kształt możesz zmieniać to jak pada światło i na jak dużą powierzchnię, parasolki są tylko okrągłe (oktagonalne). Z drugiej strony duże softboxy są drogie, a nie wiem jak przy doświetlaniu meblościanki kilkumetrowej spisze się jakiś mały kwadratowy 50x50cm.
Baroszek
26-01-2017, 12:19
Dziękuję wszystkim za wszelkie porady.
Dopadłem dziś pieniążki i zamówiłem sprzęt.
Pierwsze zdjęcia czekają mnie już we wtorek a więc pochwalę się co udało mi się osiągnąć.
Może jeszcze jakieś ciekawe porady dla laika ? :)
Tak, zrob sobie jakis uchwyt na parasolke, bo jak będzie czasza założona to drut parasolki który wchodzi w uchwyt lampy nie da rady tam wejść - czasza będzie przeszkadzać ;P trzeba drut zgiąć lub dorobić "schodek" przejściówkę :) jak kupiłeś softboxy to nie będzie problemu, bo one idą zamiast czaszy. Ja pierwsze zdjęcia robiłem z dorobionym uchwytem do parasolki, potem czaszę zdejmowałem i goła lampa błyskała w samą parasolkę normalnie założoną, meble były duże więc strata światła niewielka :)
Miłego focenia!