Zobacz pełną wersję : Nikon D3300 czy 5300
Witam mam pytanie myślę o kupnie aparatu . Na oku mam nikona D3300 lub D5300. ale ostatnio widziałem że pokazał się d 3400 . Co byście polecili . Będą mnie interesowało raczej body bo szkła mi zostały po D40. Proszę o pomoc w doradzeniu.
D5300 - 14 bitowy Raw, bracketing, HDR, ręczne ISO co 0,3 EV, układ pomiaru i autofokus z D7000, dłuższy czas pracy - tego wszystkiego nie ma w D3300. Matryce takie same w obu.
D3300 - podobna ergonomia i funkcje, jak w D40. Miałem D40 kilka lat, gdybym miał tak zamieniać... D5300, chociaż ergonomia lepsza w D40.
D3400 - zupełnie nieopłacalny.
D3400 teraz można kupić tanio bo lombardy i komisy pełne po promocjach grudniowych w niemczech i uk, ja kupiłem samo body D3400 za 279 euro, ograniczenia linii D3xxx znam i nie przeszkadzają mi, wszystko zależy czego oczekujemy, jednak nie jestem obiektywny bo mam też D90 i D750.
Nowe D5300 kosztuje teraz 2150zł, czyli tyle ile używane jeszcze na gwarancji D7100, warto to brać pod uwagę.
D3400 wykastrowano z automatycznego czyszczenia matrycy, brak wi-fi np :)
Ale dali snapbridge i matryca z pięknym DR jak w D5500/D7200.
Ale dali snapbridge ...
Raczej to mało użyteczne mi się wydaje - cytat z info prasowego Nikona " Ponieważ model D3400 nie obsługuje łączności Wi-Fi, następujące funkcje aplikacji SnapBridge nie są dostępne: zdalne fotografowanie za pomocą urządzenia inteligentnego, przesyłanie zdjęć w oryginalnym rozmiarze, przesyłanie filmów"
No ja też przesiadam się własnie z d 40 . Z tym aparatem zaczynałem przygodę z lustrzankami . Zostały mi 2 obiektywy kit i nikor 18-200 i chciałbym coś dokupić . Myślę że wybiorę coś między 3300 i 5300. ale nie za bardzo wiem co byście doradzili między tymi dwoma?
Jaroslav92525
21-01-2017, 22:12
D3400 wykastrowano z automatycznego czyszczenia matrycy, brak wi-fi np :)
No i jeszcze ten paskudny dźwięk MONO... D3400 nie ma wejścia na stereofoniczny mikrofon zewnętrzny. A było takie wejście w D3300....
W Nikonie jakaś nowa tendencja do okrojenia najniższej serii. Jak tak dalej pójdzie, wyrzucą przyciski, bo przecież amator mógłby jeszcze sobie "niechcący przełączyć" :)
Ten d 3400 raczej już mnie nie interesuje jak byście mogli doradzić między tymi dwoma 3300 a 5300.
Jeśli D3400 nie pasuje to tylko D5300 bierz i nie ma się co tu zastanawiać.
A jeszcze mam jedno pytanie .Mam możliwość kupienia tego aparatu (D5300) w USA trochę taniej(oczywiście nowy) . I teraz nie wiem czy kupić ten aparat w stanach czy u nas i do tego chce dokupić obektyw NIKKOR 35MM F/1.8
Zorientuj się jak wygląda gwarancja w przypadku kupna z USA. Ja bym wolał kupić w PL, nie jest to jakiś kosmos cenowy, chyba że rzeczywiście chcesz przyoszczędzić. Co do 35mm, to jest też taka sam stałka ale 50mm. Ustaw sobie na kicie 35 i 50mm i porównaj ogniskowe i zdecyduj co Tobie najbardziej pasuje.
Różnica w cenie nie jest aż taka wielka ale gdzieś słyszałem że aparaty te same a wykonanie znacznie lepsze w USA a jeśli chodzi o obiektyw to jestem już zdecydowany na 35.
Tak samo lepsze jak "niemieckie proszki do prania" ? :)
Pamiętaj że z usa jeśli nie przewozisz na szyi to masz cło i vat, musisz to wpakować do paczki bez opakowania żeby udawać używany sprzęt.
nettmanek
04-02-2017, 20:49
ja używam D3300 od kilku miesięcy i mogę powiedzieć, że jestem zadowolony. Czasami jedynie zdjęcia są uszkodzone po zrobieniu i nie da się odczytać ale to może być wina karty. Ogólnie aparat wart swojej ceny. Jak masz jakieś pytania to pisz na priv.
Po pierwsze: kup najdroższe body /z najwyższej serii/ na jakie Ciebie stać. Kupisz okrojone i za miesiąc pożałujesz.
Po drugie: nie kuś się na kilka złotych. Coś się stanie i najbliższy serwis będzie w Baltimore ;) Koszty wysyłki przekroczą cenę nowego aparatu ;)
Po trzecie: odpuść super nowości. Przypadłości takiego sprzętu wychodzą w ciągu najbliższego roku.
BambusZMikronezji
08-02-2017, 18:13
Po pierwsze d3300 i d3400 i d5300 dają ten sam obrazek (jakość) 14 bit 12 bit nie ma w praktyce znaczenia...chyba że w szczegolnych sytuacjach.
Po drugie d5300 ma troche lepszą ergonomię ale szału nie ma.
Po trzecie d3400 jest chyba najgorszą puszka z tego trio bo jest nieco wykatrowana np z automatycznego czyszczenia matrycy. Snap bidge można olać to gadrzet w dodatku niewiele wart bo ta wersja pracuje na blue tooth'cie.
Ja doradze inaczej. Jak nie ma kasy kup najtanszy z tych trzech wymienionych. Chyba ze d5300 bedzie w tej samej (lub prawie takiej same) cenie co inne, to wtedy mozna go wziąść. Jak jest kasa zainwestuja w d5300 lub d5500 lub d7200 lub d500.... ?.
Reszte kasy zainwestuj w szkła (lub dodaj kasy i zainwestuj) bo to szkło podpięte do body da ci dopiero różnice w obrazku. Z powodu braku guzika na obudowie płakać raczej nie będziesz (chyba ze jesteś sprzetowym fetyszystą) ale jak podepniesz jakąs fajna i tanią stałke np 35 1.8 lub 50 1.8 albo sigme 17 50 2.8 lub 18 35 1.8.... dobra pojechałem troche. To zawstydzisz fachowcow z d7200 i kitowym szklem. (Pod warunkiem że coś tam wiesz o fotografii i nie używasz namiętnie trybów automatycznych)
Szacun dla tego kto rozróżni jakość przecietnego zdjęcia z d3300, d5300 i d7200. Owszem ergonomia, dostępność funkcji, AF, dostepne akcesoria (np grip) robią różnice, ale jakoś zdjęcia z matrycy jest w praktce porownywalna. D3300 + 35 1.8 w ręku sprawnego fotografa zdziała bardzo wiele i zawstydzi niejednego.
Miałem d3100 i ta pucha nadaje się do obiektywu kitowego lub stałek 35 lub 50mm.Sigma 17-50 z tą puszką totalnie niewygadne combo w trzymaniu przez dłuższy czas a dołnie mam raczej normalne nie jak łopata.
...Szacun dla tego kto rozróżni jakość przecietnego zdjęcia z d3300, d5300 i d7200. Owszem ergonomia, dostępność funkcji, AF, dostepne akcesoria (np grip) robią różnice, ale jakoś zdjęcia z matrycy jest w praktce porownywalna. D3300 + 35 1.8 w ręku sprawnego fotografa zdziała bardzo wiele i zawstydzi niejednego. Też się rozglądam za pierwszą lustrzanką i padło na D3300, więc Twój tekst mi pasuje. W standardzie mają obiektyw Nikkor 18-55, a co sądzicie o 18-105 lub Sigma 17-50 f/2,8? Jaki obiektyw będzie uniwersalny dla początkującego i do tego mniejszego body?
Jaka właściwie jest różnica pomiędzy 18-55 i 18-105, bo jasność chyba ta sama?
Optymalny na początek jest AF-P 18-55. Później szukaj 35/1.8 lub 50/1.8.
18-105 ma tylko większy zakres. Sigma jest dużo lepsza, ale z tym małym korpusem tworzy wielki i nieporęczny zestaw.
largo -dzięki! optymalny do D3300 to chyba Sigma 17-50MM F/2.8 -czy nie?
A jaki zoom osiąga ten KITowy 18-55 ?
18-55 ma trzykrotny zoom, 18-105 - pięciokrotny, ale nie patrz kategorią kompaktów na te zoomy, bo to nie ma sensu, w lustrzance masz inną (większą) matrycę.
Masz tu http://dofsimulator.net/pl/ i poruszaj suwakiem od ogniskowej to zobaczysz różnicę między 55mm i 105..
Dzięki wielkie! Czyli reasumując D3300 z 18-55 dla początkującego jest w sam raz -czy tak? A potem czy Sigma 17-50MM F/2.8 nie będzie do niego czasami najlepszym wyborem ekonomicznym?
Ta sigma zawsze jest dobrym wyborem, a co do wielkości to bez przesady, ja podpinałem do D3400 sigme 1.8/18-35 i nie było źle :)
18-55 nie jest złym obiektywem jak się zna jego ograniczenia, a tym głównym to jest jego jasność, może się okazać że na początek lepiej kupić do zestawu lampe, osobiście brałbym sigme ale nowa teraz żeby zrobić darmową kalibracje to koszt min 1450zł.
Jak porównuję wielkość D3300 i D5300 to właściwie chyba b/z albi 1 mm większy D5300 :) a do niego już Sigmę się kupuje...
madebyzosiek
10-02-2017, 08:32
Jak porównuję wielkość D3300 i D5300 to właściwie chyba b/z albi 1 mm większy D5300 :) a do niego już Sigmę się kupuje...
Bo tak na prawdę Sigma 17-50 2.8 nie jest taka wcale wielka... Wielki to jest Nikkor 17-55 2.8, przy nim D7100 wygląda jak kruszynka :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/DSC_5051-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/sb3lzzp1or58kwa/DSC_5051.jpg)
Przecież Sigma 17-50 i Nikkor 18-105 mają praktycznie takie same gabaryty - 83 x 91 mm Sigma i 76 x 89mm Nikkor - jak się ich nie postawi jeden obok drugiego to ciężko zauważyć różnicę, więc nie rozumiem dlaczego Nikkor jest ok do D3xxx, a Sigma nie? Tak naprawdę jedyna odczuwalna różnica to waga (Sigma jest 85g cięższa), ale bez przesady, ręki nie urwie. Komfort trzymania na pewno będzie większy z D7xxx, ale Sigmą 17-50 z d3xxx i D5xxx da się normalnie, wygodnie robić zdjęcia.
madebyzosiek
10-02-2017, 10:36
Przecież Sigma 17-50 i Nikkor 18-105 mają praktycznie takie same gabaryty - 83 x 91 mm Sigma i 76 x 89mm Nikkor - jak się ich nie postawi jeden obok drugiego to ciężko zauważyć różnicę, więc nie rozumiem dlaczego Nikkor jest ok do D3xxx, a Sigma nie? Tak naprawdę jedyna odczuwalna różnica to waga (Sigma jest 85g cięższa), ale bez przesady, ręki nie urwie. Komfort trzymania na pewno będzie większy z D7xxx, ale Sigmą 17-50 z d3xxx i D5xxx da się normalnie, wygodnie robić zdjęcia.
Ja bym tylko dodał, że jedyna zauważalna różnica to wielkość soczewki przedniej... Oprócz tego faktycznie, Sigma 17-50 wcale nie jest wielka, ani ciężka...
Więc będę kupował Nikona d 5300 i szkiełko nikor 35mm/f1,8 . Teraz tylko pytanie czy warto trochę zaoszczędzić kupując sprzęt w USA . Aparat kosztuje nie całe 1600zł (body)u nas najtaniej znalazłem na allegro za 2050 zl i za szkiełko ok 650 zl w Polsce ok 800 zł. Załóżmy że nie płacił bym cła to czy opłaci mi się kupować ten zestaw w stanach. I drugie pytanie czy to szkiełko będzie dobre czy byście coś innego doradzili w tej cenie .Posiadam już nikora 18-200vr.
Jeśli nie zależy ci na gwarancji i masz kogoś w usa co rozpakuje sprzęt żeby wyglądał na używany to warto kupić.
Sprzedaj nikkora 18-200, nie kupuj 35mm i kup na to miejsce sigme 17-50 i tamrona 70-300USD :)
A teraz co polecacie do nikona 5300 za obiektyw dla miłośnika przyrody? Mam P610 i po niecałych dwóch latach przesiadłbym się na coś lepszego ale potrzebuje zooma bo zwierzątka raczej płochliwe są. Z 3000tyś. znajdę może nie więcej niestety.
nikoniarz
13-02-2017, 12:46
Uzywany Tamron 150-600
Antek123
13-02-2017, 15:01
Jeśli ma być tanio to Tamron 70-300 vc usd albo nikkor 70-300 vr a jak ma być więcej mm to Tamron 150-600,bardzo fajne szkło :)
Niestety trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem pisząc pierwszy post na komórce, chciałem na szybko przekazać max informacji. Zdecydowałem się na D5300 ale ta kwota 3 tyś. odnosiła się do zestawu aparat + obiektyw.
Szukając czegoś natrafiłem na takie zestawy
Z obiektywami nikkor ale słabszą ogniskową 55-200
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5300-af-p-18-55-vr-55-200-mm-vr-ii-czarny.bhtml
oraz
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5300-af-p-18-55-vr-torba-karta-8gb_1.bhtml
Lepszy chyba jednak nikkor?
Na używkach się nie znam niestety aczkolwiek wolałbym nowy.
Inne opcje?
Oba tragicznej jakości.
Inne opcje to polecany setki razy Tamron 70-300 USD VC Di lub Nikkor ED 70-300 VR, ostatecznie jeśli cena niższa od tamrona to Nikkor 55-300 VR ale jest najsłabszy z tych trzech.
Możesz spróbować poszukać zestawu z Nikkorem 70-300 AF-P VR. Nowy obiektyw, porządnych testów póki co nie widziałem, ale pierwsze opinie zachęcające i powinien być lepszy od N55-200 czy tego taniego Tamrona 70-300 Di LD.
Witam, wiecie cz przekonało mnie do D5300? Nie WiFi, nie GPS, ale Ekran uchylny, niebawem kupuję :) stąd tutaj kilka dod. pytań:
1. czy http://www.pasazfoto.pl jest OK i można tam kupować? Kupował ktoś ?
2. czy dość tania karta pamięci 64 GB SDXC microSD CLASS 10 INFINITY na podzespołach Samsunga będzie do Nikona OK do zdjęć seryjnych i filmów ?
Pozdrawiam
1. Zastanawiałeś się, dlaczego dają 1 rok gwarancji, podczas gdy Nikon Polska daje 2 lata?
2. Do lustrzanek Nikona są dedykowane karty SD, SDXC, nie microSD.
1. dlaczego 1 rok, ja tam widzę 2 lata
2. czyli zapis "SDXC microSD" to jakaś kaszana? Myślałem że chodzi o przejściówkę
Pytasz o Pasazfoto?
Np. d5300 body
http://www.pasazfoto.pl/nikon-d5300-czarny-sandisk-16-gb-gratis-na-stanie
Gwarancja: 12 miesięcy
???
1. http://www.pasazfoto.pl/nikon-d5300-nikkor-18-55-vr-czarny-sandisk-16-gb-gratis-na-stanie-2 -już chyba jasne, to gwarancja 2L sklepowa, ale czy to ma znaczenie?
2. http://allegro.pl/karta-pamieci-64-gb-sdxc-microsd-class-10-infinity-i5217696439.html -to nie pójdzie?
1. Twoje pieniądze, jeśli bardziej ufasz firmie Pasażfoto niż Nikon Polska jeśli będziesz potrzebował naprawy, będziesz chciał skalibrować af, itp. to faktycznie, nie ma znaczenia od kogo masz gwarancję :smile:
Te aparaty wyglądają na ściągane z innych rynków (np.Azja?), dopytaj, chyba, że gwarancja nie ma dla Ciebie znaczenia.
2. Czemu upierasz się na microSD, kiedy zgodnie z instrukcją aparatu obsługiwane karty to SD, SDHC i SDXC? Może i microSD "pójdzie", ale co jeśli zdjęcia znikną? Albo aparat będzie "mulił"? Przecież nikt Ci tego nie wymieni. Twoje pieniądze i zdjęcia, eksperymentuj ;)
(Do nowego diesla też wlejesz olej rzepakowy, bo kilka złotych tańszy i może "pójdzie"?) :shock:
A ja to chyba jeszcze póki co zostanę przy P610. Każda z tych opcji przekracza mój budżet, lepiej mi poczekać niż się wkurzać. Dzięki za pomoc :-)
Jeszcze ostatnie pytania:
1. http://allegro.pl/64gb-sandisk-sd-sdxc-extreme-pro-95mb-s-class10-fv-i6077860301.html czy rzeczywiście ma 95MB/S zapis i odczyt?
2. http://allegro.pl/show_item.php?item=6710651553 -co sądzicie o tym zestawie?
Ad2. Nie wiem jak cena, ale dodatki to marnie wyglądają, taniocha i chińszczyzna, raczej na dłuższą metę nie będziesz miał z tego pożytku. Co do gwarancji Nikona nie wypowiem się, nie znam firmy, warto dopytać. Widzę, że jesteś z Krakowa. Byłeś w Fotoplus?Zajrzyj i negocjuj.
Ja raczej szukałbym zestawu z N18-105 lub Sigmą 17-50/2.8 (drożej, ale powiedzmy bardziej "ambitnie" i przyszłościowo). Nikkor ze względu na uniwersalność ogniskowych, Sigma za całą resztę ;), nie będziesz za chwilę szukać jasnych stałek. Pilot to ok. 10 zł, z byle jakiego czytnika raczej nie będzie pożytku (w marketach są po kilka zł), statyw dokupisz sobie wedle potrzeby i doświadczenia.
Ad1. Karta dobra, zapis i odczyt za pewne nie jest tej samej prędkości, poszuka wiarygodnej specyfikacji na stronach producenta. Tyle, że taka karta sporo kosztuje, a raczej nie wykorzystasz prędkości z tym aparatem, moim zdaniem wystarczą spokojnie karty z zapisem 80 MB/s albo i wolniejsze, sporo oszczędzisz a różnicy raczej nie zauważysz. Podobno jest sporo podróbek Sandiska na rynku, kupuj lepiej w sprawdzonym sklepie.
Tu masz dobra cenę i fajny zestaw, torba i obiektyw AF-P z VR
http://www.oleole.pl/lustrzanki/nikon-d5300-af-p-18-55-vr-torba-karta-8gb.bhtml
Tu masz dobra cenę i fajny zestaw, torba i obiektyw AF-P z VR
http://www.oleole.pl/lustrzanki/nikon-d5300-af-p-18-55-vr-torba-karta-8gb.bhtml No i kupiłem, mam nadzieję, że Ole się spisze :P
A co do karty 64GB, to ktoś z Was wskaże jeszcze sprawdzone źródło z zapisem ok. 80MB/s ? Bo po poprzedniej wypowiedzi mam obawy -jaka min. szybkość zapisu do sekwencji fotrk?
+statyw lekki, ok. 150cm niedrogi a dobry -co polecacie do tego D5300?
+jaki filtr UV?
+ co jeszce warto kupić z akcesorii?
Kartę możesz na cyfrowe.pl (http://cyfrowe.pl) kupić. Swoją drogą, na pewno 64gb potrzebujesz?
Statyw niedrogi a dobry? Zdefiniuj "niedrogi".
O filtrach UV różne opinie krążą... Ja osobiście nie używam.
Warto jeszcze pilot/wężyk do zdalnego wyzwalania kupić.
Raczej 64GB -mamnadzieję, że Nikon obsługuje. Potaniały, ale te za 50zet to zapis tylko 20MB/s -czyli 1 fota/sek chyba :(
Statyw najjlepiej lekki do 100zł :)
UV ponoż zabezpiczają szklo
pilot rozumiem, ale co to "wężyk" ?
Pozdr
Ja mam 32GB Sandiska (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/karta-pamieci-sandisk-sdhc-32gb-extreme-90mb-s-video-speed-class-v30-u3-uhs-i.html). Nawet połowy nie udało mi się jednorazowo wykorzystać. :D
Statyw za 100? Obojętne co kupisz. Ten sam szajs.
Dobry filtr zabezpieczający kosztuje więcej niż ten 18-55, więc sensu nie ma raczej. :D
Wężyk. (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-small-wezyk-spustowy-pilot-przewodowy-1m-rodzaj-wtyczki-n10.html)
Może mas zi rację -wezmę 32 :)
Statyw Esperanza ET109 za 30 zł :) -b. lekki i mały -co w nim jest niedobrego? Chwieje się na wietrze czy co?
Czyli co? fitr UV za 30zł to tylko zniekształci obraz? :)
Jeżeli chodzi o filtr, to może zamiast UV zainwestować i kupić polaryzacyjny kołowy. Ja używam od dłuższego czasu i w słoneczne dni są niezastąpione.
Obawiam się, że ten statyw chwieje się i bez wiatru. :mrgreen:
Zniekształci albo jakieś zabarwienia spowoduje. Był gdzieś wątek na forum o tym. Poszukaj.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jeżeli chodzi o filtr, to może zamiast UV zainwestować i kupić polaryzacyjny kołowy. Ja używam od dłuższego czasu i w słoneczne dni są niezastąpione.
O tak. Polar ma sens. A na 18-55 też jakimś sporym wydatkiem nie będzie.
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/hoya-filtr-polaryzacyjny-kolowy-55-mm-hmc-super.html -taki możet być?
Wiesz co? Jak masz kupować filtry po 20-30 zybli to lepiej do skarbonki wrzucaj. Te filtry są okd rozbić.
sparwdź link :) Ale naskrobane, że na filtr nie nałożę osłony :(
Nieładnie tak edytować. :p
Nie założysz dekielka, nie osłony. Troszkę kicha, ale filtr fajnie wygląda.
madebyzosiek
15-02-2017, 19:45
Jak chcesz kupić statyw za 100 zł, to lepiej od razu rzuć aparatem o ziemię... Nawet filtr za 30 zł Ci nie będzie potrzebny.
Kup aparat, obiektyw, drugą baterię, torbę, kartę i rób zdjęcia. Resztę pieniędzy odkładaj na przyszłe wydatki...
Możesz do tego (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/hoya-fusion-antistatic-cir-pl-55-mm.html) lub tego (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/benro-filtr-pd-cpl-hd-wmc-55mm.html) dołożyć.
Ta Hoya fusion 1 miejsce w teście optycznych zajęła.
Jak chcesz kupić statyw za 100 zł, to lepiej od razu rzuć aparatem o ziemię...
Ująłeś dosadniej to co ja wcześniej pisałem. ;-)
No dobra Panowie, dzięki za wskazówki/popmoc i na koniec:
1. dajcie namiar na statyw lekki dla amatora
2. czy założenie każdego filtru polaryzacyjnego związane jest z tym, że nie można założyć pokrywki? Czy są pod pokrywkowe? ;)
3. czy wystarczy pilot czy wężyk spustowy wnosi coś jeszcze?
1. lekkie i solidne statywy kosztują majątek. ;-)
Choć to zależy co przez "lekki" rozumiesz.
2. A sprawdzałeś linki z mojego poprzedniego wpisu? E?
Filtry sprawdziłem -naprawdę warto ten za 168zet i czy na niego wejdzie pokrywka?
Kup filtr jak będzie ci niezbędny, nie teraz, druga sprawa warto kupić większy i redukcje bo przyda się do innych obiektywów.
168zł za dobry filtr to jeszcze nie tak dużo. W bonusie masz łatwiejsze czyszczenie.
Oba mają gwinty z przodu, więc na oba wejdzie dekielek.
3. czy wystarczy pilot? Czy wężyk spustowy wnosi coś jeszcze?
W standardowej wersji? Nic. :p
Pilot wystarczy. Gorzej jak bateryjka padnie. :D
Ja mam trochę inne zdanie niż koledzy, kup UV, będziesz miał mniej stresu, że coś zarysujesz, ze sprzętem trzeba mieć trochę obeznania, na początek lepiej dmuchać na zimne. Przyzwoite i niedrogie są filtry UV Marumi. Hoya, ten polryzacyjny, też powinna być ok. Polar jest fajny, woda, chmury, itd. ale na początek nie nadużywaj, to nie tak, że ma być cały czas nakręcony. Karta, znowu kwestia indywidualna Nie łatwo 32 GB zapełnić, ale z drugiej strony, jak gdzieś wyjeżdżasz bez komputera na parę dni (lub więcej) to i 64 GB nie będzie za dużo.
Ps. Zainstaluj nikonowską aplikację do obsługi aparatu ze smartfona, zastąpisz pilota.
A ten 2-gi tańszy filtr nie wystarczy -porównaj je proszę :P
Po tym (https://youtu.be/P0CLPTd6Bds) filmie osobiście jestem sceptyczny co do UV. Chyba, że na jakieś tele i polowanie na zwierza w lesie.
A co do kart. Nie lepiej mieć więcej ale o mniejszej pojemności?
poste WiFi w puszcze żre baterię jak głupie. Pilot lepszy. Choć na początek może być.
madebyzosiek
15-02-2017, 20:34
Odnośnie filtrów "ochronnych" to jednak każdy ma swoją prawdę. Ja nigdy nie używałem filtrów innych niż szare i polaryzacyjne, a moje sprzęty wyglądają jak nowe, choć pracują w różnych warunkach. Ale każdy po swojemu, dla mnie to strata kasy.
Dobry lekki statyw, to wydatek 400-500 zł. Niestety stabilność kosztuje sporo, na tańsze szkoda kasy. Kończą najwyżej jako podpórki do lamp...
Pilot...? Jak widzisz sens to może się przydać, ale raczej sporadycznie... Wężyk spustowy z opcjami długiego czasu i interwałometrem prędzej...
siemalysy
15-02-2017, 20:45
...
Ps. Zainstaluj nikonowską aplikację do obsługi aparatu ze smartfona, zastąpisz pilota.
Ja nie polecam aplikacji Nikona na androida. Raz, że zżera szybko baterię, dwa jest kiepska, a do tego u mnie nie ma możliwości żeby ją wyłączyć. Jeżeli kolega dysponuje telefonem wyposażonym w port IR to może wyzwalać aparat za pomocą telefonu i zainstalowanej w nim aplikacji. Działa również jak aparat ustawimy w tryb "Bulb". Jeżeli nie, to jak koledzy radzą pilot lub wężyk spustowy. Co do statywu za ok. 100 zł jak piszą koledzy, szkoda tych pieniędzy na taki pseudo-statyw. Wiem bo używałem takiego tworu statywopodobnego...
A ten 2-gi tańszy filtr nie wystarczy -porównaj je proszę :P
Nie znam Benro, nie mam porównania. Daj sobie na początek spokój z polarem, przyjdzie doświadczenie, potrzeba czy chęć wzbogacenia swoich zdjęć ;) to kupisz.
Pewnie, że aplikacja i Wi-Fi żre prąd, ale to nic nie kosztuje a może zastąpić pilota, każdego zdjęcia tak raczej nie robisz. Aplikację wyłączysz całkowicie bo zrestartowaniu telefonu. Miałem kiedyś długo pilota, ale od kiedy mam wężyk, kolejnego nawet nie kupiłem. A zawsze można ustawić wyzwolenie migawki z opóźnieniem ;)
Jedyny wpływ UV jaki zaobserwowałem to rzadko i w specyficznych warunkach pojawiające się bliki na szerokim kącie. Postawcie się w miejscu nowicjusza ;) , wszystko nowe, leci z rąk, lepiej dla świętego spokoju nakręcić filtr za kilkadziesiąt zł.
Co do statywu to wytłumaczę na swoim przykładzie. Pożyczyłem od kolegi ,podobno kosztował 49zł. Próbowałem zrobić Nikonem p610 zdjęcie księżyca. Nie mogłem ustawić, manipulatory cały czas mi przedstawiały obraz w miarę jak je dokręcałem. Kupiłem wiec droższy za ponad 100zł i było lepiej ale tylko trochę. Dopiero manfrotto za +\- 300zł robi co chce i działa jak chce.
Nie chcesz się wkurzać a jak będziesz działał na chinolu to będziesz. I będziesz tracił kadry które trudno odzyskać. Wiec olej wężyk i bzdety. Bateria dodatkowa mus, karta o małej pojemności też bo czasem braknie miejsca i jest buba. Znowu karty i te duże czasem się psują. Na raz stracić 45gb zdjeć uuuu, nieprzyjemne.
siemalysy
16-02-2017, 01:40
... Aplikację wyłączysz całkowicie bo zrestartowaniu telefonu...
I tu myślę warto zakończyć temat aplikacji Nikona. Co to za aplikacja gdzie do wyłączenia konieczny jest restart telefonu. Przy poprzednim poście zapomniałem napisać, że ta aplikacja pozwala na przesyłanie zdjęć do telefonu. Jeżeli komuś zależy na szybkim udostępnieniu swoich zdjęć to do tego się nada, ale nadal ten nieszczęsny reset. Nie wiem jak to wygląda w smartfonach z androidem poniżej 6.0. jutro postaram się sprawdzić. Zainstaluję na służbowym telefonie.
Jeszcze jedna sprawa bo widzę, że temat karty też został poruszony. Warto dołożyć i kupić raz, a dobrze ;-) Ja używam karty SanDisk Extreme SDHC 32 GB (http://www.euro.com.pl/karty-pamieci/sandisk-extreme-sdhc-class-10-u3-uhs-i-32gb_1.bhtml). Mam też w plecaku zapasową też SanDiska, ale wolniejszego z mniejszą pojemnością tak żeby był w razie czego. Pozostała mi po wcześniejszym kompakcie.
Albo taką kartę https://www.morele.net/karta-pamieci-kingston-sdhc-sdxc-uhs-1-u3-32gb-80-90-mb-s-sda3-32gb-627687/
Jeśli tę aplikację uważasz za denną i nie używasz, nie znaczy to, że komuś nie zastąpi od czasu do czasu wężyka spustowego. EOT.
Pojemność karty to kwestia indywidualna. Pytanie, czy robisz jpeg czy raw. Raw 12 bit to zdjęcie ok.20-25 MB, 14 bit to już pod 30MB. Jeśli wystarczy karta mieszcząca 120-150 zdjęć (12 bit da zmniejszenia rozmiaru) to ok, możesz taką polecać. Mnie taka karta nie dawałoby komfortu użytkowania aparatu. Moim zdaniem karty 64 MB mają obecnie najlepszy stosunek cena/pojemność.
Ps. Raz jeden padła mi spektakularnie karta w telefonie, zniknęły filmiki z fajnego miejsca, itd. Karta kiepska, ale bezpośrednią przyczyną było maksymalne zapełnienie, więc staram się unikać takich sytuacji.
...Dopiero manfrotto za +\- 300zł robi co chce i działa jak chce... Oj cieżko chyba, bo sama głowica widzę że kosztuje
http://www.cyfrowe.pl/statywy-i-akcesoria,5,11/p/46/Manfrotto.html -ew. podajcie coś alu co będzie min. do przyjęcia :)
.a raz stracić 45gb zdjeć uuuu, nieprzyjemne. A czy te specjalne apliakcje do odzysku danych oraz dożywotnia gwarancja nie pomagają?
..Ja używam karty SanDisk Extreme SDHC 32 GB (http://www.euro.com.pl/karty-pamieci/sandisk-extreme-sdhc-class-10-u3-uhs-i-32gb_1.bhtml) Ta karta to 90/40 MB/s, czy zapis 40MB/s daje radę przy fotach sekwencyjnych? Jak wygląda fotografowanie sekwencyjne, gdy karta pamięcie nie wyrabia z zapisem? Jest jakiś bufor czy od razu zamiast 5fot/s mamy np. tylko 2foty/sekundę?
Myślałem o tej http://allegro.pl/32gb-sandisk-sd-sdhc-extreme-pro-95mb-s-class10-fv-i6110437272.html -opisana jako oryginalna i 95/95MB/s, ale są podobne, więc nie wiem czy to nie jest przekłamanie z tą prędkością zapisu :(
Ta karta to 90/40 MB/s, czy zapis 40MB/s daje radę przy fotach sekwencyjnych? Jak wygląda fotografowanie sekwencyjne, gdy karta pamięcie nie wyrabia z zapisem? Jest jakiś bufor czy od razu zamiast 5fot/s mamy np. tylko 2foty/sekundę?
Myślałem o tej http://allegro.pl/32gb-sandisk-sd-sdhc-extreme-pro-95mb-s-class10-fv-i6110437272.html -opisana jako oryginalna i 95/95MB/s, ale są podobne, więc nie wiem czy to nie jest przekłamanie z tą prędkością zapisu :(
Przy fps i buforze D5300 tej co siemalysy (i ja parę wpisów temu) podał i tak w pełni nie wykorzystasz. :p
U mnie na D7200 pracuje i daje radę.
Oj cieżko chyba, bo sama głowica widzę że kosztuje
http://www.cyfrowe.pl/statywy-i-akcesoria,5,11/p/46/Manfrotto.html -ew. podajcie coś alu co będzie min. do przyjęcia :)
A czy te specjalne apliakcje do odzysku danych oraz dożywotnia gwarancja nie pomagają?
Zobacz ofertę: Statyw Manfrotto COMPACT ACTION, 5 sekcji, alumini
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6702151319
Z tego co mi wiadomo od znajomego "geeka", karty pamięci rzadko się psują cześciowo. Albo ją szlag trafia albo działa. Nie orientuje się ile kosztują takie usługi odzyskiwania danych ale watpię że opłaca się komuś kto na tym nie zarabia. Takie moje skromne zdanie :-)
madebyzosiek
16-02-2017, 10:06
Małym i lekkim statywem jest dla mnie Fotopro C4i, natomiast jak chce mieć pewność co do stabilności, to biorę Fotopro MGA 684n. Pierwszy jest malutki i jeździ ze mną przyczepiony do plecaka, drugi jest duży i ciężki, więc biorę tylko tam, gdzie jestem pewny jego konieczności.
Co do kart, mało jest aparatów, które potrafią korzystać z pełnej prędkości zapisu. Może D500 i D3, 4, 5 potrafią wycisnąć z karty wszystko. Ja mam SanDisk Extreme 64 (90) i 32 (60). Obie na D7100 zapisują tak samo szybko. Różnicę czułem dopiero na karcie Ultra. Była wyraźnie wolniejsza od Extreme. Ale przykładowo na D300s już różnic nie ma wcale... Oczywiście mówię o zapisie RAWów 14bit.
siemalysy
16-02-2017, 10:30
Jeśli tę aplikację uważasz za denną i nie używasz, nie znaczy to, że komuś nie zastąpi od czasu do czasu wężyka spustowego. EOT.
...
Nie napisałem tego, że komuś nie zastąpi wężyka, pilota itp. Ale fajnie żeby ktoś instalujący aplikacje wiedział, że mogą wystąpić takie problemy. EOT
Zobacz ofertę: Statyw Manfrotto COMPACT ACTION, 5 sekcji, alumini
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6702151319
Kiedyś dostałem ten statyw w prezencie, ale wymieniłem. D5300 plus 18-55 może utrzyma, nogi wyglądają dość solidnie, ale głowica... może bajer, ale d7200 plus szkło 500-700g w pionie nie był w stanie utrzymać, nie mówiąc o stabilności.
Zauważyłem używany http://allegro.pl/statyw-vanguard-espod-cx-203ap-i6678069659.html#thumb/2.
Mam ten statyw (to nie ja sprzedaję) prosty, bez fajerwerków, w miarę lekki i dość stabilny, w każdym razie w tej klasie statywów. U nas Vanguard jest dość drogi, ale jeśli chcesz nowy możesz poszukać na Amazonie lub ebay. Myślę, że cena używanego jest dość okazyjna, to też podpowiedź, że można znaleźć fajny sprzęt z drugiej ręki.
Byłem przed chwilą w Euro i oglądałem ten aparacik.
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5300-af-p-18-55-vr-torba-karta-8gb_1.bhtml#raty
Najbardziej mnie martwi że to przybliżenie względem P610 jest gorsze. Pocieszam się i mam nadzieję słusznie że podczas kadrowania będzie lepsza jakość zdjęcia?
Raczej hasam po lasach za zwierzątkami z podchodu/zasiadki i górach trekingowo ,pod tym kątem szukam aparatu.
No i waham się bo póki co na pewno obiektywu nie zmienię. Później będę chciał to więcej niż pewne.
A lubię się tym bawić
D5300 + 18-55 w zestawie i do tego używany tamron 70-300 VC Di USD, ten z w/w zestawu to szmelc dokładany żeby zestaw był cięższy, do zdjęć nadaje się tak samo jak słoiki po ogórkach.
4ndr3w
Jeśli wystarcza Ci p610, może pomyśl o p900. Dużo $$$ w kieszeni zostanie, no i poręczność zachowasz. Jeśli szukasz zbliżonego zakresu, to Sigma/Tamron 150-600 od ponad 4k w górę, Nikkor 200-500 ponad 6k, ciężar w kilogramach, a i d5300 za poręczny do tego nie będzie.
poste ,wydaje mi się że kupując P900 w sumie zyskam "parametr zoom" z 60 na 83, czyli za 1000 zł więcej nie uzyskam zbyt wiele zmian??
Admin mam nadzieję się nie obrazi za parę fotek ;-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15109594_338416429850792_4032620576676308247_n.jpg ?oh=6a607536bf1817bd3dfec80a01f3999f&oe=593F5EE9)
źródło (https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14601120_326428717716230_8732547434848900596_n.jpg ?oh=6b5f9b252cb5de4e74e801d1bfda772c&oe=59389F18)
źródło (https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13606569_268787763480326_4103379208495326618_n.jpg ?oh=ae4c5b899f4c5f9ca0a0790b26e5fd8e&oe=592DA27C)
źródło (https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15079032_338373366521765_9039194935719887198_n.jpg ?oh=5600aa0a1fb6be2cce72623a9f73f4c4&oe=593BFAC2)
źródło (https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15181167_338373479855087_3645456308210717758_n.jpg ?oh=4a1c9bad74ac21de3960ba84b6f274c7&oe=59440CD8)
sorry za jakość
Parę osób twierdzi że te zdjęcia mogły by być lepsze jakościowo dzięki właśnie lustrzance z dobrym szkłem.
Innym wyjściem jest dalej użytkować P610 i odkładać pieniądze na body+osprzęt albo kupić docelowe body robić foty i odkładać na obiektywy?
Jestem amatorem i raczej starczy mi hobbystyczne podejście ale też chciałbym to robić dla siebie coraz lepiej.
No i mam dylemat.
Ja się nie bardzo znam na tego typu kompaktach (super-zoom). Z pewnością w lustrzankach nie ma obiektywu o takim zakresie (odpowiednik ff 24-2000 mm), ale nie wiem, na ile w ogóle da się używać tych 2000 mm.
Jeśli chodzi o lustrzanki, to DX według mnie jest sensownym kompromisem. Cóż, cenowo to wygląda tak, że nowy sprzęt ze średniej półki, np. d7200 plus Sigma czy Tamron 150-600, czyli zestaw którym można podchodzić zwierzynę, to koszt ok. 8,5k . Plus jakiś standardowy czy szeroki obiektyw do krajobrazów, ok. 1,5 k. Jakość zdjęć wyższa, ale sam widzisz jaki koszt zasięgu i komfortu użytkowania.
Tele to kosztowna zabawa, bo i body według mnie powinno być trochę bardzej zaawansowane. Natomiast do krajobrazów wystarczy d3300/d3400 z kitem, z Sigmą 17-50/2.8 będzie jeszcze lepiej.
Z drugiej strony...d3400 z kitem, do tego nowy N70-300 AF-P (są takie zestawy), czy używany N70-300VR (lub podobny jakościowo Tamron 700-300USD) wyjdzie ok.3k, może to jakiś pomysł i alternatywa. Krócej, ale z takim obrazkiem można więcej zrobić w postprocesie. I da się nosić na wycieczki bez problemu.
Hmm podpowiedziano mi też aby kupić 5300 z kitem ,puścić P610 za tysiaka i kupić to na początek
http://www.optyczne.pl/index.php?obiektyw=1302
Baza już będzie później można na spokojnie odkładać kasiure na inne obiektywy.
Hmm podpowiedziano mi też aby kupić 5300 z kitem ,puścić P610 za tysiaka i kupić to na początek
Zamiast tego Tamrona kup używanego Nikkora 18-105. Resztę dołóż do 35mm 1.8 DX lub 50mm 1.8 af-s.
To jest bardzo słaby obiektyw, nie wart uwagi. Szybko zauważysz wady.
Jaki masz konkretnie budżet?
Po pierwsze, to wiesz, jaka jest główna zaleta lustrzanki względem Twojego kompakta, czyli wielkość matrycy (http://www.swiatobrazu.pl/mobile/prezent-na-pierwsza-komunie-bezlusterkowce-26217.html), zakładam, że możesz zaakceptować, że obiektyw będzie dużo krótszy (przynajmniej na początek). Popatrz na takie zestawy, za ok.3k-
1.nowy d3400* +N18-55 AF-P+N70-300 AF-P (AF-P to nowa seria obiektywów Nikona z nowym napędem, cichym i szybkim, pomocnym w filmowaniu)
2.nowy d5300 +N18-105
3.używany d7100 +N18-105 bo to zdecydowanie bardziej ergonomiczne body, plusy serii d7x00 były wielokrotnie wymieniane.
Zestaw 1, w zamian za kompromis pt. mocno okrojone body masz obiektywy i do widoków, i do przyrody.
Zestawy 2 i 3 to bardziej uniwersalny obiektyw, dobry do widoczków plus krótkie tele, ale w jakiejś tam przyszłości pewnie będziesz chciał dołożyć, np. 1k zł do używanego, dłuższego 70-300. Są to bardzo użyteczne, budżetowe obiektywy do przyrody. Warte rozpatrzenia są używane Nikkory 70-300 VR (ok. 1k, kilka ostatnio widziałem w tej cenie), Tamrony 70-300 USD (nie te starsze) za ok.1,6k nowy, używane podobnie jak Nikkor lub nowy N70-300 AF-P VR, nowy trochę ponad 1k, bywają promocje.
*d3300 byłby nawet lepszy pod pewnymi względami, ale nie widziałem w takim zestawie.
Witam, pobawiłem się trochę D5300 po zakupie (to pierwsza lustrzanka) i mam nast. pytania:
1. Tryb auto robi b. brzydkie zdjęcia, to już manualem jestem w stanie zrobić lepsze -czy tryb AUTO ma predefinicje?
2. Sterowanie sekwencją zdjęć tak jakby się zacina -tzn. naciskam przycisk Lewy dół i przesuwanie w prawo nie zawsze działa! Tak jakby się czasem blokowała -są jakiś ograniczenia w tym ustawieniu?
3. Szybka sekwencja na wolnej karcie robi jednak ok. 4 foty/s. czyli aparat jakoś buforuje i chyba stąd nie ma sensu pzrepłacać kartę 90/90 MB/s?
4. Menu ostatnie i menu osobiste -nie b. wiem jak to się je :)
5. Dajcie proszę na namiar na skrócony poradnik sterowania tzn. kombinację przycisków i pokrętła -widzę, że można tam coś ustawić -jak najoptymalniej?
Zamiast tego Tamrona kup używanego Nikkora 18-105. Resztę dołóż do 35mm 1.8 DX lub 50mm 1.8 af-s.
Problem z używkami jest taki że nie jestem w stanie określić co się nadaje co nie, dlatego wolałbym nówkę na gwarancji. Po jakimś czasie jak się już obeznam ze sprzętem mogę kupować używki. To tak jak z samochodami, nie znasz się - to ci wcisną "kit" i później i tak trzeba dopłacić.
To jest bardzo słaby obiektyw, nie wart uwagi. Szybko zauważysz wady.
Tzn? Jakie konkretnie wady, taka informacja jest przydatna na przyszłość dla mnie.
Zdaję sobie sprawę z wad swojego kompakta, pod względem parametrów jak i użytkowania a nawet akcesoriów. Dlatego chce się w sumie przesiąść na lustro. Wymagania może dość specyficzne ale wiem na pewno że pod tym kątem szukam sprzętu. Robienie "fotek kwiatkom" z bliska mnie raczej nie interesuje choć czasem zdarza, dużo częściej odwiedzam lasy ,rezerwaty ,góry i inne miejsca w których można spotkać różnego rodzaju stworzonka. Niestety stworzonka te nie lubią pozować dlatego podstawą jest zbliżenie dla mnie.
Dzisiaj cykałem foty stadku danieli z około 167m (sprawdziłem w google earth) ,przez mgłę nie wyszły zbyt ciekawie. Ale właśnie na duże odległości potrzebuje szkło.
Kupię 18-105 i według tego
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
będę miał więcej lasu niż stworzonek ,no niezupełnie o to mi chodzi.
Rozumuje w ten sposób. Zmienię kompakta na lustro, D5300 ma być docelowe dla mnie jako że ja to robię hobbystycznie. Kupuje aparat z kitem + trochę gorsze ale tańsze szkło i mogę dalej działać. Zyskuje lepszą matryce,format raw, lepsze iso i resztę czyli idę do przodu. Robię to co lubię + odkładam kasiure na jakiegoś lepszego Nikkora. Po jakimś czasie kupuje używkę lub sprzedaje i dokładam do nówki takiej lub lepszej - to już wyjdzie w praniu.
Uparłeś się na tego mydlanego Tamrona 70-300 Di? ;)
Dodatkowo jest bez stabilizacji co praktycznie dyskredytuje ten obiektyw przy zdjęciach z ręki, jeśli dzień nie jest słoneczny.
Masz napisane, jakie 70-300 jest w miarę przyzwoite. Możesz nie wierzyć, Twoja kasa, Twoje zdjęcia.
Jeśli ma być jakość za przystępną cenę z dobra jakością to 300mm plus że matryca DX da ci kąt widzenia x1.5 to masz 450mm na świetnej matrycy 24Mpix gdzie ilość szczegółów będzie na tyle duża że można to jeszcze przyciąć, żaden ultra/mega zoom tego ci nie da.
Tamron 70-300 VC Di USD, do tego puszka na jaką cie stać i masz zestaw do tego co potrzebujesz.
Dodam swoje 3 grosze. Wg tego co czytam kolega może się trochę rozczarować obiektywem z ogniskową 300mm (przy cropie 450mm) bo na fotografowanie z podchodu może być zdecydowanie za krótko (chociaż miejskie i wiejskie ptaszory przyzwyczajone do człowieka da się takim obiektywem ładnie złapać). Z drugiej jednak strony ktoś tam powyżej proponował zakup 18-105 co jest kompletną pomyłką biorąc pod uwagę zastosowania do jakich zestaw fotograficzny ma służyć. Proponowany Tamron VC Di USD będzie fajny na początek ale podejrzewam, że bardzo szybko będziesz szukał czego dluższego :)
Ale pytanie jak wypadnie D5300 z Tamronem kontra megazoom, który na takich ogniskowych da już zmasakrowany obrazek z resztkami detalu.
Wszystko kwestia kasy, na wielgachnych tele nie znam się i nic nie doradzę, nie miałem takich obiektywów.
Nad długimi stałkami tele czy nawet zoomami pokroju sigmy czy tamrona 150-600 nie ma co dyskutować oczywiście, to nie ten półka cenowa na chwilę obecną. Zwracam tylko uwagę, że przejście z kompaktowego megazooma (abstrahując od jakości obrazka) na lusterko z obiektywem o maksymalnej ogniskowej 300mm może być bolesne i rozczarowujące dla kogoś dla kogo priorytetem jest "możliwość przybliżania".
nikoniarz
19-02-2017, 19:55
Decydując się na spadek jakości wycropuje sobie z 300 na 400 mm co w ekwiwalencie da mu 600...
Nie chodzi mi o "możliwość przybliżania" tylko i wyłącznie. Ale szczerze nie widzę innej sensownej metody na podchody z aparatem na chwilę obecną a jak wiadomo nie mam 150-600 póki co.
Pozwolę sobie zacytować inny temat
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=279723&page=3
Poogladałem stronę Ark , foty super, ale po chwili zrozumiałem pewną różnicę. Chyba zdjęcia powiedzą więcej niż kilka linijek tekstu.
Wracałem z góry Jaworz-Kretówka nad Tegoborzą, aparat ustawiony na robienie zdjęć krajobrazowych, zapięte szkło klasyczny kit nikkor 18-105. Wychodzę na polanę, do przeciwległej ściany lasu jakieś 30, góra 40 m. A przede mną pasą się trzy panienki. Nie mogłem sobie odmówić pstryku, jakość obrazka beznadziejna. Mimo to pokażę.
źródło (http://geodeta.ayz.pl/wp-content/uploads/2017/02/DSC_1398.jpg)
źródło (http://geodeta.ayz.pl/wp-content/uploads/2017/02/DSC_1415.jpg)
źródło (http://geodeta.ayz.pl/wp-content/uploads/2017/02/DSC_1408.jpg)
źródło (http://geodeta.ayz.pl/wp-content/uploads/2017/02/DSC_1421.jpg)
Takich spotkań na podobnym dystansie mam więcej, w górach można podejść do płowych znacznie bliżej niż na równinach. Wcale nie zachowywałem się specjalnie cicho, zapewne wiatr był korzystny i nie wyczuły mnie wcześniej. Właśnie do takich sytuacji chce dobrać sobie szkło, aby być przygotowanym na takie spotkanie ;) Tamron jest obecnie nr 1, ale czy patrząc na uwagi Ark będzie optymalny ?
Jest 18-105 na około 30m, więc jak on będzie dawał radę jak dzisiaj miałem około 100m. Owszem da się podejść blisko ale nie zawsze i tak naprawdę to już jest duża sztuka. Nie licząc farta ;-)
Nie upieram się absolutnie przy tym Tamronie DI a wręcz skutecznie mi go wybiłeś z głowy, bardzie już przy tym superzoomie
Chociaż to też mnie nawet przekonuje
Jeśli ma być jakość za przystępną cenę z dobra jakością to 300mm plus że matryca DX da ci kąt widzenia x1.5 to masz 450mm na świetnej matrycy 24Mpix gdzie ilość szczegółów będzie na tyle duża że można to jeszcze przyciąć, żaden ultra/mega zoom tego ci nie da.
Tamron 70-300 VC Di USD, do tego puszka na jaką cie stać i masz zestaw do tego co potrzebujesz.
Tylko co najbardziej mnie powstrzymuje to że oglądałem to szkło i porównanie z P610 mnie trochę "zmartwiło". Nie widziałem jak by to wyglądało gdybym to zrzucił na dysk i np przyciął jak ktoś sugerował.
Panowie jak wiem że "truje" ale nie chce wtopić kupy pieniędzy po prostu.
Co do ogniskowej to zawsze jest mało, najlepiej jakby z okna wszystko obrobić, ja chcę w przyszłości stałkę 300/400mm
Przykład Cropa 1:1(drugie zdjęcie)
D3000+Soligor 200mm f/3.5.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/aTOF0VC-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/aTOF0VC.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/FWIStWn-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/FWIStWn.jpg)
4ndr3w
Rozumiem, że nie masz możliwości podjechac do jakiegoś sklepu foto celem pomacania i popstrykania zdjęć kilkoma obiektywami celem sprawdzenia z czym to się je i jaki to daje finalny efekt? Moim zdaniem to jest najlepsze rozwiązanie. Wziąć swoją kartę pamięci poprosić sprzedawcę o podpięcie obiektywu pod body i pstrykanie. Wtedy w domu możesz sobie na spokojnie sprawdzić jak rysuje każdy z testowanych obiektywów.
Byłem, oglądałem. Nie robiłem tylko zdjeć. W sumie to nie pytałem czy mogę w ten sposób porównać. Może faktycznie w tym Euro spróbować.
W Euro raczej może być problem. Musiałbyś się udać do sklepu stricte fotograficznego - tam jest inne podejście do klienta.
Z moich doświadczeń z N70-300VR i d7200 wychodzi, że mocny crop obrazka szybko zaczyna degradować obraz. To nie jasna stałka 300 mm ;)
Trzeba kupić, zobaczyć czy pasuje, ewentualnie szukać czegoś dłuższego. Można by się rozejrzeć w używanym sprzęcie, ale skoro chcesz nowy... trzeba iść na kompromisy.
Jak ktoś ma silnik w aparacie, to używany Nikkor AF 300/4 można już znaleźć od 1500zł, nie lubię zoomów, szczególnie jeśli chodzi solidność, stałka AF to na dożywocie wystarczy jak się jej nie popsuje.
Najbliżej miałem do fotojokera, akurat był ten Tamron superzoom 18-200 oraz Tamron 70-300 "mydlany" ;-)
W sumie to chodziło o to tylko żeby sprawdzić to "przybliżenie", miałem też swojego P610. Przybliżyłem i wychodzi mi oczywiście że mój bardziej przybliża ale pasek przybliżania w P610 zatrzymał się tak w około 70% kiedy w wizjerze tym 70-300 widziałem "to samo". Wiadomo że to takie porównanie "na oko" ale faktycznie na tyle przekonujące że już teraz mogę ... się przyznać że za dużo kombinowałem, że superzoom jest ciemny mogłem słuchać od początku itd. itd. :-D
Możecie się pastwić :-P
Teraz trzeba skąd wytrzasnąć kasiurę na 5300+tego Tamrona ;-)
Dziękuje panowie za cierpliwość.
Mogę wiedzieć czym Cię D5300 przekonał w stosunku do D3300? :)
Ale chyba nie chcesz kupić Tamrona 70-300 Di LD tylko Di VC USD?
Mogę wiedzieć czym Cię D5300 przekonał w stosunku do D3300? :)
Jeśli D3400 nie pasuje to tylko D5300 bierz i nie ma się co tu zastanawiać.
:mrgreen:
Sugerujesz że przepłacam?
Ale chyba nie chcesz kupić Tamrona 70-300 Di LD tylko Di VC USD?
Tak, dokładnie - DI VC USD.
Nie wiem, pytam z ciekawości, więcej pól af ma D5300 z tego co widzę ;)
Tak, dokładnie - DI VC USD.
Tamron VC USD to dobry wybór.
Możesz jeszcze rozważyć Nikkora 55-300 VR AF-S. Mnie się czy na cropie przydawał zakres poniżej 70mm.
Tylko rozważ szybkość AF i ciemny wizjer w tych puszkach,
najtańszy canonik bije te dwa aspekty w przedbiegach :) nie wspomnę o soniaczu.
A Tamron VC USD to dla amatora naprawdę dobry wybór.
Są w tej samej cenie praktycznie, to nie będę już kombinował i skupie się na tym Tamronie.
Witam ponownie, zakupiłem D5300 z 18-55 VR i teraz nadszedł czas na obiektyw do D5300 do większych przybliżeń, stąd pytania:
1. jaki max do pracy bez statywu, ew. z własną stabilizacją? Sigma 18-200, Nikkor 18-105, Tamron?
2. czy do 1500 zł kupię coś sensownego, ew. używanego? Co polecacie?
1. jaki max do pracy bez statywu, ew. z własną stabilizacją? Sigma 18-200, Nikkor 18-105, Tamron?
70-300 VR/VC USD.
arturmsi
06-06-2017, 00:07
Witam ponownie, zakupiłem D5300 z 18-55 VR i teraz nadszedł czas na obiektyw do D5300 do większych przybliżeń, stąd pytania:
Masz 18-55, więc zostaw w spokoju mega zoomy zaczynające się od 18 mm, z nowych spójrz na nikkor 55-300, af-p 70-300 vr lub na tamrona 70-300 vc. Z używanych nikkor af-s 70-300 vr. To sensowne propozycje w tym budżecie, ułożone ceną i też w sumie jakością optyczną i wykonaniem. Ja bym skusił się na af-p 70-300 vr, z Twoim body chyba nie można wyłączyć stabilizacji, ale to raczej nie problem bo zawsze się przyda przy robieniu z reki ;)
nikkor af-s 70-300 vr niezły , niedrogi z drugiej ręki , w d5300 po wgraniu nowej wersji oprogramowanie jest możliwość wyłączania stabilizacji z menu body , dotyczy to oczywiście obiektywów af-p .
nikkor af-s 70-300 vr niezły , niedrogi z drugiej ręki , w d5300 po wgraniu nowej wersji oprogramowanie jest możliwość wyłączania stabilizacji z menu body , dotyczy to oczywiście obiektywów af-p .
Nie lepiej 55-300? Ciut jaśniejszy i z ciekawszym zakresem ogniskowych.