PDA

Zobacz pełną wersję : D7100+YN568 pytania początkującej w błyskaniu

vanilla.fraise
20-01-2017, 11:53
Witam, to mój pierwszy post na tym forum.
Od niedawna posiadam Nikona D7100, po analizach kosztów i możliwości zakupiłam lampę YN568 (Nie stać mnie na razie na SB) Jako, że to moja pierwsza lampa zewnętrzna, jestem na etapie ćwiczeń, na razie głównie w domu.
Cel: portrety w plenerze, imprezy rodzinne itp. Czytam dużo na ten temat, ale mam wrażenie, że im więcej czytam, tym mniej wiem....
Mam kilka pytań:
1.W przyszłości chciałabym dokupić drugą lampę, najchętniej też jakiś model YN. Co możecie doradzić (najchętniej z TTL)?
2. Nikon D7100 ma możliwość wyzwalania lamp zewnętrznych lampą wbudowaną. Czy muszę koniecznie kupować jakiś wyzwalacz radiowy, czy dam radę wyzwalając z lampy wbudowanej w D7100?
3. Jaki modyfikator światła w plener do nauki? Wystarczy biała parasolka transparentna+blenda na początek?
4. w pomieszczeniu trenowałam odbijanie światła od sufitu z wysuniętym odbłyśnikiem ale powoduje to brzydkie cienie na twarzach. Odbijanie od ścian daje lepsze efekty, ale wprowadza zafarb (mam beżowe ściany). Z kolei dyfuzor zamontowany przy YN568 ponoć nadaje się lepiej do zdjęć na szerokim kącie? Czy warto dokupić jakiś dyfuzor typu Stoffen ? (Przy używaniu lampy na sankach w pomieszczeniu? )
Z góry dziękuję za odpowiedź.

r_m
20-01-2017, 12:29
1) YN685
2) można wbudowaną, ale to nie najlepszy sposób
3) tak, choć proponowałbym "dwupowłokową", tzn. białą parasolkę z zakładaną od zewnątrz srebrno-czarną "powłoczką" (nieco poprawia efektywność w stosunku do samej białej, światło jest nieco "twardsze" ale nie tak bardzo jak ze srebrnej); w plenerze nawet zrezygnowałbym ze statywu - statyw z lampą i parasolką albo musi mieć solidne obciążenie, żeby nie odleciał, albo musi być przez kogoś asekurowany, a jak już ktoś będzie stał i pilnował statywu, może przytrzymać uchwyt z lampą i parasolką ;)
4) przed zakupami weź sztywną kartkę papieru wielkości "zeszytowej", podnieś głowicę lampy w górę, i zwykłymi gumkami umocuj tą kartkę (lub kartonik) od "swojej" strony; powinien odbić do przodu więcej światła, niż "wizytówka" wysuwana z lampy. Możesz pobawić się w wycinanki i stworzyć coś w rodzaju odbłyśnika "Lumiquest" np. http://super.nova.org/DPR/DIY01/
"Mydelniczka" ma za zadanie skierowanie światła "wszędzie" (ściany i sufit), jeśli przeszkadzają Ci zafarby od ścian... ;)

vanilla.fraise
20-01-2017, 12:59
2) można wbudowaną, ale to nie najlepszy sposób
YN 602/603 czy YN 622 do tych lamp (YN568+ew. YN685)
3) tak, choć proponowałbym "dwupowłokową", tzn. białą parasolkę z zakładaną od zewnątrz srebrno-czarną "powłoczką" (nieco poprawia efektywność w stosunku do samej białej, światło jest nieco "twardsze" ale nie tak bardzo jak ze srebrnej); w plenerze nawet zrezygnowałbym ze statywu - statyw z lampą i parasolką albo musi mieć solidne obciążenie, żeby nie odleciał, albo musi być przez kogoś asekurowany, a jak już ktoś będzie stał i pilnował statywu, może przytrzymać uchwyt z lampą i parasolką ;)
Czyli parasolka odbijająca, a nie dyfuzyjna?

r_m
20-01-2017, 13:09
YN685 ma wbudowany odbiornik yn622n, więc na przyszłość YN622n-tx (na aparat) i yn622n (pod obecną lampę 568 ).
Oczywiście możesz dokupić wyzwalacze 603, i postawić na nich dowolne lampy, ale 622 ma większe możliwości.

Ta "dwupowłokowa" to jest biała parasolka "dyfuzyjna" (możesz albo przez nią świecić, albo od niej odbijać światło), z zdejmowaną czarno-srebrną powłoką, dlatego daje większe możliwości:
- biała rozpraszająca ("dyfuzyjna")
- biała odbijająca
- biała odbijająca "z mocniejszym odbiciem" (po dołożeniu powłoczki)

vanilla.fraise
20-01-2017, 13:53
Dziękuję za pomoc :-)