Zobacz pełną wersję : Czym DOBRZE wyczyścić matryce.
tbogdanowicz
18-01-2017, 16:22
Wczoraj zrobiłem kilka zdjęć przy bardzo mocno przymkniętej przysłonie i załamałem się ile małych kropek znalazłem na sfotografowanym niebie i śniegu. Wniosek - matryca jest w plamki.
Dotychczas były niewidoczne, ale zależało mi na maksymalnej głębi ostrości i zrobiłem kilka zdjęć przy przysłonie 22. (Chyba pierwszy raz w życiu :-)). Nawet nie obejrzałem wszystkich, bo czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Są małe i blade, ale jest ich pewnie ze 20, do tego były ewidentne pyłki, które już zdmuchnąłem.
Proszę o odpowiedź, tych którzy sami czyszczą matryce, a nie tylko przeczytali o tym w internecie.
sokolnik
18-01-2017, 16:26
Ja czyscilem parę razy u siebie w D7100 zestawem z allegro. Płyn rotin? Szkatułki w zestawie. Szło pięknie. Zero problemów. Plamki zniknęły.
Myślę że umyciu i zrobieniu ze kilkunastu może kilkudziesięciu znowu będziesz miał plamki. To normalne chyba. Nie trzeba czekać kilka tysięcy zdjęć by usyfic matrycę ;)
jacek dr
18-01-2017, 18:48
Czysciłem także rotin i szpatułki z zestawu,polecam.
madebyzosiek
18-01-2017, 19:02
Przyłączając się do kolegów wyżej, też polecam Rotina i szpatułki. Trzy czyszczenia D7100, jedno D300s i jedno D200. Wszystko tak samo idealnie :)
Eclypse + sensor swab - wersja na bogato.
tbogdanowicz
19-01-2017, 11:15
W przeliczeniu na sztuki, wersja "na bogato" wcale nie jest tak dużo droższa :-).
Póki co zamówiłem jednak zestaw Rotin. Dzięki za pomoc.
Też kupiłem w/w zestaw Rotin z 2 dużymi szpatułkami w komplecie (+ 2 mini). Daje radę. Niestety można zużyć więcej niż jedną szpatułkę podczas czyszczenia, pociągając każdą stroną tylko raz po matrycy.
Od razu pytanie: Czy stosujecie się do tych rad, bo wiem, że niektórzy przeciągają szpatułką po matrycy kilkukrotnie. (filmiki na YT) A może to jest celowy zabieg producenta, aby częściej kupować szpatułki?
Ja używam starą kartę bankomatową przyciętą do DX i do FX, owijam celulozową chusteczką, a płyn mam w bańce 5 litrów 99,9% izopropenowego, pierwszy raz czyściłem sam sony A100 dawno dawno temu i zawsze się sprawdza do dnia dzisiejszego.
Na mokro żeby zmyć ewentualne jakieś chlapnięcia oleju itp i potem na sucho.
Nie panikowałbym z tym czyszczeniem bo żeby porysować lub uszkodzić powierzchnie na matrycy trzeba by mocniej do tego się przyłożyć niż szpatułkami lub co tam sami spreparujemy do tego.
Oczywiście gruszka i wydmuchiwanie jakiś śmieci jest ważne, ziarnko piasku czy jakiś mikro opiłek metalu potrafiłby narozrabiać nawet jeśli byśmy używali szpatułek przeznaczonych do czyszczenia soczewki w teleskopie hubble'a :)