Zobacz pełną wersję : DxO Optics Pro
czupacabra
18-01-2017, 02:36
Jak w tym sofcie przeskalować zdjęcie do np formatu A4 i zapisać na dysku w jpg tak aby potem można było takie zdjęcie wysłć do labu?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Przy eksporcie określasz jakie duże i z jakim rozszerzeniem.
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
czupacabra
19-01-2017, 01:00
Przy exporcie określam tylko jeden wymiar (np 15 cm) ale nie mogę podać 2ch wymiarów . No to jak ustawię 15 cm i 300ppi to skąd będzie wiadomo że zdjęcie będzie miało format 15cm x 18 cm w 300ppi?
Musisz w trakcie obróbki wykadrować zdjęcie wybierając oczekiwane proporcje boków.
czupacabra
19-01-2017, 01:17
Myślałem, że będzie prościej
A jak ma być prościej? Program sam nie przekadruje obrazu do oczekiwanego formatu.
czupacabra
19-01-2017, 01:40
Nie przekadruje ale zmniejszy do wymaganego przezemnie rozmiaru. Jesto to wygodne bo kadrując nie muszę myśleć o wielkości odbitki tylko o kompozycji.
Podajesz zawsze długość dłuższego boku, a program wylicza długość krótszego, tak jest we wszystkich znanych mi programach. DxO nie używam, ale nie sądzę ażeby w tym programie było inaczej.
Nie przekadruje ale zmniejszy do wymaganego przezemnie rozmiaru. Jesto to wygodne bo kadrując nie muszę myśleć o wielkości odbitki tylko o kompozycji.
Czyli
jak ?? Chcesz aby program bez żadnych ogródek deformował zdjęcia, tylko po to, aby zmieściły się w jakimś wymiarze ??
Prosty przykład - masz zdjęcie formatu 3:2 (standard w lustrzankach), a chcesz je wywołać w kwadracie - to program ma je ścisnąć sam ??
czupacabra
19-01-2017, 19:47
Nikonoski soft capture nx2 to ma i jest to fajne rozwiązanie. Oczywiście nie mówie o skrajnościach typu wykadruję w kwadrat i każę mu zmieścić w prostokąt. Niestety muszę zmienić soft a DxO jest bardzo fajny. Pewnie będę zmuszony zmienić swoje przyzwyczajenia.
No dobra - odpaliłem program, co prawda w wersji 11 ale mam wrażenie że w 9 było tak samo. Przede wszystkim w trakcie obróbki musisz skadrować zdjęcie do oczekiwanych proporcji. Przy eksporcie musisz wybrać opcje "Allow image resampling" oraz określić długość dłuższego boku plus wybrać algorytm resamplingu do określonej w parametrach eksportu rozdzielności pliku.
Nikonoski soft capture nx2 to ma i jest to fajne rozwiązanie.
Musiałeś coś zapomnieć - jak to bowiem program sam zmienia proporcje boków z 3:2 (lub 4:3) na 6:5?
I zostawia wszystko (czyli deformuje) czy też kadruje? Którą część odrzuca? Lewą-górną czy prawą-dolną?
A może ze środka? :)
czupacabra
20-01-2017, 02:00
W capture nx jest taka opcja gdzie podaję do jakiego formatu ma zmienić plik ( fit to fill). Ale nie o tym. To powiedzcie teraz jeżeli mam RAWa 24 MB i przy exporcie na dysk wybiorę dłuższy wymiar np 18 cm i 300ppi i zaznaczę allow resampling to jaki wymiar będzie miał krótrzy bok?
Zakładając, że RAW ma proporcje 2:3, to krótszy bok będzie mieć 12 cm. Jezeli nie przekadrujesz pliku, to na wyjściu masz proporcje pliku wejściowego.
czupacabra
20-01-2017, 13:36
To jak mam przekadrować obraz abym przy exporcie na dysk miał zdjęcie o wymiarach 13 x 18 ?
Dwie możliwości - obie takie sobie:
1. ręcznie wykadrować zdjęcie do proporcji 0,83 (odpowiednik 15:18)
2. wykadrować w proporcji 2:3
Przy eksporcie podać długość dłuższego boku 18 cm.
W pierwszym przypadku wadą jest konieczność ręcznego skadrowania zdjęcia. I każdego następnego w ten sam sposób. Nie znalazłem niestety opcji utworzenia nowej proporcji obrazu.
W drugim przypadku gdy oddasz zdjęcie w proporcji 2:3 do labu i polecisz im przekadrować do 15x18 to obetną brzegi na dłuższym boku (ca po 2 cm z każdej strony).
czupacabra
20-01-2017, 15:15
Dzięki, ten drugi sposób wydaje się wygodniejszy. A jaki masz pomysł aby zostawić białą ramkę ?
Tak jak już ze dwa razy było tutaj tłumaczone. Obrazek z aparatu ma proporcje 3:2. Jeżeli chcesz mieć inne proporcje boków to musisz takie zdjęcie skadrować sam np. do proporcji 18/13, wybrać dłuższy bok 18 cm, a program wyliczy resztę.
Jesteś w błędzie twierdząc, że CNX umożliwia dowolny wybór proporcji dwóch boków kadru bez wcześniejszego przekadrowania. W CNX możesz wybrać długość dłuższego lub krótszego boku, a długość drugiego program oblicza automatycznie. Długości boku możesz wybierać w tym programie według potrzeb: w centymetrach, calach lub pikselach. CNX jednak nie pozwoli Ci wpisać proporcji 18x13 cm do nieskadrowanego wcześniej zdjęcia do tej proporcji boków.
czupacabra
20-01-2017, 15:26
Mmluty - ale nie takie było moje ostatnie pytanie. Me_how ładnie i przystępnie opisał to co ty.
OK, Me_how mnie uprzedził i zrobił to dobrze. Natomiast w drugiej części się odniosłem do Twojego wcześniejszego stwierdzenia o możliwościach "swobodnej" zmiany proporcji boków w funkcji size/resolution w CNX.
Dzięki, ten drugi sposób wydaje się wygodniejszy. A jaki masz pomysł aby zostawić białą ramkę ?
Nie znam takiej możliwości. Ale sądzę, że sadze że lab może to załatwić.
czupacabra
21-01-2017, 14:17
Dzięki Me_how za pomoc [emoji3] wszystko ładnie wyjaśniłeś