Zobacz pełną wersję : Obiektyw Nikkor 85mm 1.4G - problem
andrefotograf
18-01-2017, 00:58
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum :)
Mam do Was pytanie i prośbę odnośnie Nikkora 85mm 1.4G, kilka dni temu kupiłem to szkło, padło na używkę ze względu na cenę, po otrzymaniu obiektywu zauważyłem że w ciężkich warunkach oświetleniowych są problemy z celnością AF (obiektyw współpracuje z Nikonem D7100), mam nadzieję że to jednak przypadłość tego szkła i w plenerze będzie już lepiej, a jeśli nie, to pomoże mikroregulacja w puszce? :)
Wracając do tematu, mam pytanie do osób które miały/mają do czynienia z tym obiektywem, czy u Was pierścień ostrości również chodził bez większego oporu? W mojej sztuce chodzi on ze zdecydowanie mniejszym oporem niż w Nikkorze 50mm 1.8G, nawet kiedy skala się kończy w 50mm czuję zdecydowany opór pierścienia, a tutaj przejście za skalę jest ledwo odczuwalne, mam 14 dni na zwrot i nie wiem czy jest to wada tej sztuki czy "ten typ tak ma" :) Bardzo proszę o pomoc bo przyznam że to moje pierwsze tak drogie szkło i boję się że zostanę z uszkodzonym egzemplarzem.
Pozdrawiam wszystkich Nikoniarzy i bardzo proszę o wyrozumiałość jeżeli coś niejasno bądź niewłaściwie opisałem :)
kurczeblade
18-01-2017, 23:48
Nikt nic?
Napisz generalnie co zamierzasz? Przetestuj bardziej szkło, może porównaj z innym egzemplarzem i daj znać. Bo też myślę nad kupnem używanego N85 1.4. Ale nie widzi mi się zostawiania ponad czterech klocków na szkło które może mieć ukryte wady...
Dziwne jest zachowanie Twojego obiektywu. Swój posiadam od ponad 3 lat i żadnych problemów nie stwierdziłem (na D300). Ustawianie ostrości odbywa się prawidłowo w każdych warunkach. AF jest względnie szybki, ale trzeba wziąć pod uwagę, że to obiektyw studyjny, a nie reporterski. Pierścień manualnego ustawiania ostrości chodzi pięknie, z leciutkim "jedwabistym" przytarciem, nic się nie haczy, brak jakichkolwiek nierównomierności. To jest szkło produkowane w Japonii i mimo wrażenia "plastikowości" nie wykazuje najmniejszych objawów niedoskonałości mechanicznej.
Moja rada: jeśli dostrzegasz zjawiska niepokojące, zwróć ten obiektyw, bo będziesz tylko tracił nerwy i frustrował się upierdliwością narzędzia. Nie ma obowiązku brnięcia w coś, co budzi wątpliwości. Tak sobie myślę.
andrefotograf
19-01-2017, 12:49
Chciałbym porównać z inną sztuką ale nie bardzo w mojej okolicy mają takie szkło, będę szukał rozwiązania dalej i na pewno dam znać :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Dziękuję Jamnik za odpowiedź, jest bardzo pomocna. U mnie problem z pierścieniem ostrości nie tyle polega na tym że nierównomiernie pracuje lub coś w nim "haczy" ale ma jakby mały opór, możliwe że to właśnie tak ma wyglądać, a ja ciągle oczekuję takiego samego oporu jaki mam w Nikkorze 50mm 1.8G, tutaj (czyli w 85mm), też obwód pierścienia jest większy. Ogólnie podczas kręcenia również słyszę takie delikatne "tarcie", możliwe że takie samo jak u Ciebie :)
Natomiast jeżeli chodzi o AF będę chciał go przetestować jeszcze w plenerze, może uda się w niedzielę. W domu testowałem na czułościach oscylujących wokół ISO 1000 oraz czasu naświetlania 1/100 przy otworze 1.4, na test ostrości to chyba dość wyśrubowane parametry, tym bardziej że zdjęcia robiłem z ręki :)
kurczeblade
19-01-2017, 14:36
ISO 1000 oraz czasu naświetlania 1/100 przy otworze 1.4, na test ostrości to chyba dość wyśrubowane parametry, tym bardziej że zdjęcia robiłem z ręki
Powiem Ci szczerze, że to żadne wyśrubowane parametry. Dla mnie dziwne że nie trafia. Moje Sigmy trafiają w ciemniejszych warunkach.
Powiem Ci szczerze, że to żadne wyśrubowane parametry. Dla mnie dziwne że nie trafia. Moje Sigmy trafiają w ciemniejszych warunkach.
Ocenianie ostrości obiektywu 85mm przy czasie 1/100s z ręki i ISO 1000? :)
kurczeblade
19-01-2017, 14:57
Co to za problem. Przecież robiąc w mieszkaniu zdjęcia statyczne, możesz się dobrze ustabilizować. Chyba nic Tobą nie trzęsie, żeby zrobić na takich parametrach nieporuszone zdjęcie. 85m przy czasie 1/100s jest jeszcze z zapasem... a jak ktoś ma delire to spokojnie ustawi sobie większe iso i 1/160/200. Wiem że to inna ogniskowa, ale w ciemnościach przy ISO 6400 czasie 1/30 - 1/50 F 1.4 spokojnie trafia ostrością, podczas suchych testów w mieszkaniu - z ręki.
F 1.4 - F2 jest po to żeby właśnie używać w ciemniejszych warunkach i ma trafiać, tym bardziej skoro to Nikkor. Ale fakt ostrość w ciemniejszych miejscach wygląda mniej ostro niż w dobrym świetle...
Ale tu kolega piszę o tym że szkło mechanicznie dziwnie działa i przestrzela.
- - - - kolejny post - - - - - -
andrefotograf przejdź się do jakiegoś sklepu, albo podjedź do kogoś kto ma to szkło, porównaj sobie działanie pierścienia. AF sobie sprawdź i zrób za dnia mikrokalibracje. Jeśli będziesz miał wątpliwości to oddaj to szkło, bo zostaniesz z zepsutym szkłem.
Ile płaciłeś ?
andrefotograf
21-01-2017, 21:18
kurczeblade Dziękuję za podpowiedzi, postaram się w przyszłym tygodniu podjechać i sprawdzić we Wrocławiu ale pomijając pierścień zrobiłem dziś mały test AF i mam ogromną prośbę, jeśli Miałby ktoś czas zerknąć, poniżej zamieszczam link do trzech NEFów, czy tylko mi się wydaję że jest tutaj jakiś problem z ostrością? Czy ten obiektyw tak ma?
http://biennale-strzegom.pl/AF_TEST/
Będę bardzo wdzięczny za sugestie.
kurczeblade
21-01-2017, 23:03
andrefotograf jak będziesz we Wrocławiu, to daj mi znać, może będę wybierał się w tym czasie do sklepu przetestować N851 1.4G VS S85Art :)
Zrobimy wspólny test...
andrefotograf
22-01-2017, 00:15
Chętnie :) Zerkałeś może na te moje NEFy? :)
Pytałeś wcześniej też o to ile dałem za 1.4, przeoczyłem to jakoś :) moja sztuka kosztowała 4700pln :)
kurczeblade
22-01-2017, 00:29
Na nefy na razie nie zerkałem. Przez weekend raczej unikam zabawy w fotoszopy :) ale pewnie później sobie zerknę.
Napisz mi prw. kiedy masz w planach wpaść do Wroc. to postaram się zorganizować trochę wolnego czasu :)
Podepniemy pod moją 600 i 750 i sprawdzimy jak działa ... ;)