PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D3300 + Rode VideoMic Go

Avarice
17-01-2017, 18:09
Dzień dobry,

Pytanie odnośnie zmniejszenia szumu w dźwięku video w Nikonie D3300, przy użyciu Rode VideoMic Go. Probowałem różnych ustawień głośności mikrofonu w lustrzance, 20, 10, 5, jednak nadal szum w dźwięku jest słyszalny. Mikrofon ten nie posiada żadnych przełączników, jest kierunkowy, superkardioidalny. Czy istnieja jakies ustawienia wewnatrz lustrzanki, które mogą pomóc w zmniejszeniu szumów bez użycia programów zewnętrznych? Wiadomo, że zawsze jakiś szum będzie, który potem będzie trzeba zmniejszyć w programie zewnetrznym, ale na tę chwile jest on zdecydowanie zbyt duży.

Pozdrawiam

Avarice
17-01-2017, 18:44
(nie znalazlem edycji) Dodam jeszcze, ze ten sam mikrofon podpięty z przejściówką do telefonu Sony Xperia Z, nie generuje zadnych szumów. Dzwiek jest bardzo czysty. Zdziwilo mnie to, gdyz lustrzanka powinna byc troche lepszym sprzętem, a co za tym idzie, nie powinno byc roznicy w nagrywaniu dzwieku

GonzoG
17-01-2017, 20:13
Telefon nie nagrywa dźwięku bezpośrednio. Najpierw jest on poddany obróbce przez procesor. Lustrzanka nie ma takich bajerów. Są od tego zewnętrzne urządzenia.

bic44
17-01-2017, 20:33
Jeśli chcesz koniecznie nagrywać Nikonem, zmień mic na któryś model z podbiciem +20, sporo się nakombinowałem i jeśli chodzi o audio bezpośrednio z puszki dopiero VideoMic PRO załatwił sprawę (w zeszłym roku ~500 z drugiej ręki, nie wiem jak teraz).

Pugilares
17-01-2017, 22:47
Zewnętrzny rekorder z odpowiednim mikrofonem i potem pracowita synchronizacja w montażu jeżeli zależy ci na braku szumów. Lustrzanka to jednak nie kamera wideo i jakość toru audio w lustrzance jest marna. Podbicie + 20 zmniejszy szum, ale kosztem zakresu dynamicznego - zmniejszy się on o te 20 dB, a to dużo.