PDA

Zobacz pełną wersję : D70 + SB-800 w trybie SU-45/M

kubek
30-05-2007, 14:07
Walcze z zestawem D70 + SB-800. I mam przedziwny problem, moze ktos
bedzie w stanie mi pomoc. Otoz drogie dziatki....

Nastawy sa takie:
- D70: zwykly TTL - nie commander, 1/60s, F11, wbudowana lampa
podniesiona
- SB-800 (poza aparaytem): tryb SU-45/M - czyli powinien dzialac jako
zwykly slave (flesz z fotocela), manualne ustawienie mocy blysku

I teraz tak - robie kilka zdjec pod rzad dla roznych wartosci mocy
lampy. Wyniki sa nastepujace:
M=1 -> zdjecie OK
M=1/2 -> przepal
M=1/4 -> przepal
...
M=1/n -> znowu poprawnie

Sprawa, ktora stanowi dla mnie zagadke, to to dlaczego w pierwszym
zdjeciu przy mocy lampy zewnetrznej na full zdjecie wychodzi OK, a
kazde kolejne - az do ponownie prawidlowej ekspozycji - jest
przepalone z coraz mniejszym stopniem. Zaznaczam, ze w aparacie nic
nie ruszam, i wszystkie wykonane zdjecia pokazuja te same parametry
ekspozycji.

Mam dziwne przeczucie ze winna jest "magia blysku".... ale co sie
tutaj dokladnie dzieje...?

pozdrawiam,
kubek

markB
30-05-2007, 16:17
Chodzi tobie o tryb su-4 z tą fotocelą? Czy zwykły TTL oznacza u ciebie i-TTL? To wtedy na pewno pojawią sie problemy. Spróbuj wyzwolić sb800 ustawiając manual zarówno na lampce d70 jak i na sb800. Zobacz zresztą dyskusję tutaj: http://photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00IQku.

szymony
30-05-2007, 17:27
Nastawy sa takie:
- D70: zwykly TTL - nie commander, 1/60s, F11, wbudowana lampa
podniesiona
- SB-800 (poza aparaytem): tryb SU-45/M - czyli powinien dzialac jako
zwykly slave (flesz z fotocela), manualne ustawienie mocy blysku

Te "nastawy" są do bani. Pierwszy przedbłysk z wbudowanego błyskograta już wyzwoli sabinę.

kubek
31-05-2007, 10:38
markB:
dzieki za link, przesledze dyskusje.

tutaj tylko jeszcze dla jasnosci uzupelnie: nie wiem czy Su-4, w mojej sabinie zowie sie toto, jako i w instrukcji SU-45. ale chyba chodzi o to samo - wyzwalanie jako slave. swoja droga czy w tym trybie chodzi o zwykle wyzwalanie przed fotocele, czy tam sie dzieje cos jeszcze?? ktos ma jakis opis do tego?

to samo jesli chodzi o iTTL - ma ktos jakas specyfikacje co tam sie dzieje - ile przedblyskow, jak dziala komunikacja, etc?

i wreszcie: tak, TTL znaczy u mnie iTTL, podalem tak za menu z D70, gdzie nigdzie nie ma wzmianki o tym "i".

Szymony:
OK, ale jak wyzwoli, to sabina strzeli w czasie PRZEDblyskow pomiarowych, czyli PRZED wykonaniem wlasciwego zdjecia, tak? To skad nagle te przepaly i to tylko i wylacznie gdy power=!full?

dzieki za odpowiedzi, licze na dalsza dyskusje.
kubek

markB
31-05-2007, 17:10
O i-TTL pisał co nieco Ken R.: http://www.kenrockwell.com/nikon/ittlslave.htm. Przedbłysków jest cała seria, ale są one bardzo krótkie i nie można ich rozróżnić.
Zobacz też tutaj: http://photography.about.com/od/photoaccessories/a/a042605_5.htm
i tu: http://www.nikonians.org/dcforum/DCForumID7/17133.html

szymony
03-06-2007, 19:33
tutaj tylko jeszcze dla jasnosci uzupelnie: nie wiem czy Su-4, w mojej sabinie zowie sie toto, jako i w instrukcji SU-45. ale chyba chodzi o to samo - wyzwalanie jako slave. swoja droga czy w tym trybie chodzi o zwykle wyzwalanie przed fotocele, czy tam sie dzieje cos jeszcze?? ktos ma jakis opis do tego?

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=309582#post309582

to samo jesli chodzi o iTTL - ma ktos jakas specyfikacje co tam sie dzieje - ile przedblyskow, jak dziala komunikacja, etc?

i wreszcie: tak, TTL znaczy u mnie iTTL, podalem tak za menu z D70, gdzie nigdzie nie ma wzmianki o tym "i".
iTTL to rozwinięcie TTL. Działają identycznie, tylko inaczej jest to realizowane. iTTL nie jest kompatybilny wstecz (z wyjątkiem serii D jednocyfrowe). Działa w telegraficznym skrócie tak:
naciskasz spust migawki, lampa wysyła serię przedbłysków pomiarowych (ile nie wiadomo, bo nikon trzyma język z zębami. Czujnik w pryzmacie body mierzy świtełko podczas tych przdbłysów, body na tej podstawie i kilku innych określa moc błysku właściwego. Podnosi się lustro, otwiera migawka, następuje błysk właściwy o odpowiedniej mocy, migawka się zamyka. Amen.

Szymony:
OK, ale jak wyzwoli, to sabina strzeli w czasie PRZEDblyskow pomiarowych, czyli PRZED wykonaniem wlasciwego zdjecia, tak? To skad nagle te przepaly i to tylko i wylacznie gdy power=!full?

przeca napisałeś wcześniej że przepały są gdy power jest mniejszy niż full. I jest to prawidłowy obiaw. zobacz zasada działania. Wcześniejsze wyzwolenie sabiny fałszuje pomiar i wychodzą takie kwiatki.

Jacek_Z
04-06-2007, 16:50
kubek zwróć uwagę nie tylko na to czy są przepały czy nie, ale od jakiej lampy one pochodzą (po cieniach się zorientujesz)
1. zdjęcie na full jest ok - bo naświetlone jest tylko z lampki wbudownej. SB 800 wywaliła całą moc na przedbłysku i w czasie naświetlania - nie błysnęła.
2. - zdjęcie na ułamku mocy. Sb800 oddała część mocy na przedbłysku, ale część jej została - i przy błysku właściwym błysnęła ponownie - prześwietlając.

odpuść sobie takie kombinacje, nie dojdziesz do żadnych wniosków, bo w zależności od sytuacji zdjęciowej automatyka będzie się zchowywać różnie. Zależy ile mocy musi dać lampa wbudowana, ile sabina i jak silne jest światło zastane. Za dużo zmiennych byś wyciągnął wnioski na przyszłość.

możesz zrobić blokadę mocy błysku - wtedy nie masz przedbłysków i sabina na pewno odpali. Ale to niepraktyczne rozwiązanie.