Zobacz pełną wersję : D70 + SB-800 w trybie SU-45/M
Walcze z zestawem D70 + SB-800. I mam przedziwny problem, moze ktos
bedzie w stanie mi pomoc. Otoz drogie dziatki....
Nastawy sa takie:
- D70: zwykly TTL - nie commander, 1/60s, F11, wbudowana lampa
podniesiona
- SB-800 (poza aparaytem): tryb SU-45/M - czyli powinien dzialac jako
zwykly slave (flesz z fotocela), manualne ustawienie mocy blysku
I teraz tak - robie kilka zdjec pod rzad dla roznych wartosci mocy
lampy. Wyniki sa nastepujace:
M=1 -> zdjecie OK
M=1/2 -> przepal
M=1/4 -> przepal
...
M=1/n -> znowu poprawnie
Sprawa, ktora stanowi dla mnie zagadke, to to dlaczego w pierwszym
zdjeciu przy mocy lampy zewnetrznej na full zdjecie wychodzi OK, a
kazde kolejne - az do ponownie prawidlowej ekspozycji - jest
przepalone z coraz mniejszym stopniem. Zaznaczam, ze w aparacie nic
nie ruszam, i wszystkie wykonane zdjecia pokazuja te same parametry
ekspozycji.
Mam dziwne przeczucie ze winna jest "magia blysku".... ale co sie
tutaj dokladnie dzieje...?
pozdrawiam,
kubek
Chodzi tobie o tryb su-4 z tą fotocelą? Czy zwykły TTL oznacza u ciebie i-TTL? To wtedy na pewno pojawią sie problemy. Spróbuj wyzwolić sb800 ustawiając manual zarówno na lampce d70 jak i na sb800. Zobacz zresztą dyskusję tutaj: http://photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00IQku.
Nastawy sa takie:
- D70: zwykly TTL - nie commander, 1/60s, F11, wbudowana lampa
podniesiona
- SB-800 (poza aparaytem): tryb SU-45/M - czyli powinien dzialac jako
zwykly slave (flesz z fotocela), manualne ustawienie mocy blysku
Te "nastawy" są do bani. Pierwszy przedbłysk z wbudowanego błyskograta już wyzwoli sabinę.
markB:
dzieki za link, przesledze dyskusje.
tutaj tylko jeszcze dla jasnosci uzupelnie: nie wiem czy Su-4, w mojej sabinie zowie sie toto, jako i w instrukcji SU-45. ale chyba chodzi o to samo - wyzwalanie jako slave. swoja droga czy w tym trybie chodzi o zwykle wyzwalanie przed fotocele, czy tam sie dzieje cos jeszcze?? ktos ma jakis opis do tego?
to samo jesli chodzi o iTTL - ma ktos jakas specyfikacje co tam sie dzieje - ile przedblyskow, jak dziala komunikacja, etc?
i wreszcie: tak, TTL znaczy u mnie iTTL, podalem tak za menu z D70, gdzie nigdzie nie ma wzmianki o tym "i".
Szymony:
OK, ale jak wyzwoli, to sabina strzeli w czasie PRZEDblyskow pomiarowych, czyli PRZED wykonaniem wlasciwego zdjecia, tak? To skad nagle te przepaly i to tylko i wylacznie gdy power=!full?
dzieki za odpowiedzi, licze na dalsza dyskusje.
kubek
O i-TTL pisał co nieco Ken R.: http://www.kenrockwell.com/nikon/ittlslave.htm. Przedbłysków jest cała seria, ale są one bardzo krótkie i nie można ich rozróżnić.
Zobacz też tutaj: http://photography.about.com/od/photoaccessories/a/a042605_5.htm
i tu: http://www.nikonians.org/dcforum/DCForumID7/17133.html
tutaj tylko jeszcze dla jasnosci uzupelnie: nie wiem czy Su-4, w mojej sabinie zowie sie toto, jako i w instrukcji SU-45. ale chyba chodzi o to samo - wyzwalanie jako slave. swoja droga czy w tym trybie chodzi o zwykle wyzwalanie przed fotocele, czy tam sie dzieje cos jeszcze?? ktos ma jakis opis do tego?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=309582#post309582
to samo jesli chodzi o iTTL - ma ktos jakas specyfikacje co tam sie dzieje - ile przedblyskow, jak dziala komunikacja, etc?
i wreszcie: tak, TTL znaczy u mnie iTTL, podalem tak za menu z D70, gdzie nigdzie nie ma wzmianki o tym "i".
iTTL to rozwinięcie TTL. Działają identycznie, tylko inaczej jest to realizowane. iTTL nie jest kompatybilny wstecz (z wyjątkiem serii D jednocyfrowe). Działa w telegraficznym skrócie tak:
naciskasz spust migawki, lampa wysyła serię przedbłysków pomiarowych (ile nie wiadomo, bo nikon trzyma język z zębami. Czujnik w pryzmacie body mierzy świtełko podczas tych przdbłysów, body na tej podstawie i kilku innych określa moc błysku właściwego. Podnosi się lustro, otwiera migawka, następuje błysk właściwy o odpowiedniej mocy, migawka się zamyka. Amen.
Szymony:
OK, ale jak wyzwoli, to sabina strzeli w czasie PRZEDblyskow pomiarowych, czyli PRZED wykonaniem wlasciwego zdjecia, tak? To skad nagle te przepaly i to tylko i wylacznie gdy power=!full?
przeca napisałeś wcześniej że przepały są gdy power jest mniejszy niż full. I jest to prawidłowy obiaw. zobacz zasada działania. Wcześniejsze wyzwolenie sabiny fałszuje pomiar i wychodzą takie kwiatki.
kubek zwróć uwagę nie tylko na to czy są przepały czy nie, ale od jakiej lampy one pochodzą (po cieniach się zorientujesz)
1. zdjęcie na full jest ok - bo naświetlone jest tylko z lampki wbudownej. SB 800 wywaliła całą moc na przedbłysku i w czasie naświetlania - nie błysnęła.
2. - zdjęcie na ułamku mocy. Sb800 oddała część mocy na przedbłysku, ale część jej została - i przy błysku właściwym błysnęła ponownie - prześwietlając.
odpuść sobie takie kombinacje, nie dojdziesz do żadnych wniosków, bo w zależności od sytuacji zdjęciowej automatyka będzie się zchowywać różnie. Zależy ile mocy musi dać lampa wbudowana, ile sabina i jak silne jest światło zastane. Za dużo zmiennych byś wyciągnął wnioski na przyszłość.
możesz zrobić blokadę mocy błysku - wtedy nie masz przedbłysków i sabina na pewno odpali. Ale to niepraktyczne rozwiązanie.