Zobacz pełną wersję : zamiana ilości klapnięć migawki
Zdjęcia (NIKON D80) wykonane do sierpnia 2016 i sprawdzone w Camera Shutter Control mają numerację po kolei od nowości aparatu do 20500. Po tej dacie idą od pierwszego do ostatnio zrobionego, w styczniu tego roku, 720. Czyli aparat wg. tego wskazania ma 720 klapnięć migawki. Jednym słowem nówka.
Gdzie jest problem?
madebyzosiek
13-01-2017, 19:04
Mówisz o numeracji zdjęć w ich nazwach? Ci to ma wspólnego z licznikiem migawki, skoro możesz sobie resetować numerację nawet codziennie ;)
Mówię o ilości klapnięć migawki sprawdzanych w Camera Shutter Control. Do sierpnia 2016 migawka klapnęła 20500 od kupna aparatu. Gdy w tym roku sprawdziłem ostatnio zrobione zdjęcie wyszło że migawka zrobiła dopiero 720 klapnięć. Co stało się z 20500? W aparacie nic nie przestawiałem ani nie resetowałem.
madebyzosiek
13-01-2017, 21:04
Wstaw jpega z exifem.
Dokładnie, wstaw JPGa z aparatu z exifem.
https://www.flickr.com/photos/127859187@N05/32140275392/in/dateposted-public/.
Sorki za błąd w nazwie programu do czytania ilości klapnięć.
Miałem takie D80, które dokładnie tak samo się zachowywało. Po jakimś czasie doznawało cudownego restartu licznika strzałów migawki. Jak sprzedawałem na alledrogo, to uprzedziłem o tym fakcie kupującego ale on był tak zachwycony, że bardzo mi dziękował za taki aparat w tak niskiej cenie.
Mnie to nie martwi ale bardzo ciekawi.
A czy przypadkiem w czasie tej "zmiany" licznika migawki aparat nie leżał przez dłuższy czas bez akumulatora? czy w tym czasie nie musiałeś od nowa ustawiać np. daty, czasu itd.
W aparacie jest malutka bateria czy akumulatorek który podtrzymuje pamięć ustawień, doładowuje się on z akumulatora zasilającego aparat, jeśli on padnie to wszystkie ustawienia się resetują. Nie znam się za bardzo na aparatach, takie rzeczy są w kamerach np. kultowe Sony VX 2000/2100 czy FX 1 itp. Nasz kolega forumowy TOP 67 (jeśli nie pomyliłem nicka) powinien mnie poprawić jeżeli coś pokręciłem.
Mnie to nie martwi ale bardzo ciekawi.
"Shutter Count : 720", jak faktycznie nie "kręcony" to rzeczywiście przyczyna resetu jest interesująca, nie słyszałem o takim przypadku :)
Może jakieś zwarcie albo problem z zasilaniem...
Dodam że aparat nigdy nie leżał bez naładowanych baterii. Jestem jego pierwszym właścicielem i nic w nim ,,nie gmyrałem".