PDA

Zobacz pełną wersję : Program do OCR

tbogdanowicz
10-01-2017, 20:09
Cześć,

mam do Was pytanie. Czy znacie sensowny darmowy program do OCR, pod Windowsa. Nie chcę triala czegoś super hiper, tylko coś co będę mógł znowu za kilka tygodni/miesięcy użyć.

Do tej pory czegoś takiego nie potrzebowałem, ale nagle muszę przeformatować kilkanaście kartek tekstu, miejscami trochę zmienić, trochę dopisać itd.
Gdy miałem coś takiego robić z 1-2 stronami, to nie było problemu, ale tym razem na samą myśl o przepisywaniu zaczyna mnie telepać :-).

Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi, czego najlepiej użyć.

madebyzosiek
10-01-2017, 20:11
Wydaje mi się, że PDF Architect ma też OCRa... Ale nie wiem jak bardzo jest skuteczny...

Kojocisko
10-01-2017, 20:13
Jeśli masz dostęp do MS OneNote (czyli MS Office), to ten officowy programik takie małe rzeczy OCRuje znakomicie.

tbogdanowicz
10-01-2017, 20:27
Mam MS Office (koniecznie potrzebowałem MS zamiast darmowych edytorów, których zazwyczaj używam), ale nigdy nie używałem go do OCR. (Właściwie to kilka razy w życiu używałem ABBYY find readera i na tym się kończy mój kontakt z tego typu programami).
Nawet nie wiedziałem że ma taką opcję. Zaraz będę sprawdzał jak to działa :-).

Kojocisko
10-01-2017, 20:51
Bierzesz OneNote, wklejasz tekst jako obrazek i w menu kontekstowym masz opcję "kopiuj tekst z obrazu". Używam namiętnie jak np. potrzebuję kawałek umowy, który mam tylko w zeskanowanym pdfie.

tbogdanowicz
10-01-2017, 21:25
Zaraz wypróbuje Twoja wersję, z rozpędu otworzyłem Worlda więc wypróbowałem jego możliwości. Otworzyłem w nim PDF, który przekonwerterował się na plik tekstowy :-).

Nawet nie wiedziałem że tak można, bo jak pisałem wcześniej dotychczas tego nie potrzebowałem.

Dziękuję za pomoc :-).

Kojocisko
10-01-2017, 21:31
Fakt, zapomniałem, że nowy Word robi to śpiewająco, bo OneNote robił to wcześniej. Zresztą jest wygodniejszy jak się chce szybko ze skanu skopiować mały obszar dokumentu i zrobić OCR.