Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 karta pamięci - pojemność
Dziadyga
08-01-2017, 09:04
Witam,
potrzebuję pewną informację w kwestii karty pamięci - jakiej pojemności (+typ) maksymalnie obsługuje ta lustrzanka? Na stronie producenta podali tylko ogólną informację, że microSD HC, a ja muszę mieć pewność, że jeśli np., kupię 64 GB to mi będzie działać w aparacie :)
Z góry dziękuję za pomoc.
SDHC mówi wszystko o co tu pytasz.
Określa i typ i pojemność.
Dziadyga
08-01-2017, 10:44
Czyli jak kupię 64 GB SD HC czy SD XC to bez problemu będzie pasować i działać? :)
Jak kupisz porządną kartę to będzie działać.
Dziadyga
08-01-2017, 11:54
Rozumiem. Jesteś w stanie polecić właśnie porządne karty? :)
Tu (http://g1.pcworld.pl/news/2/8/287310) masz test popularnych w Polsce kart, jedynie ceny nieaktualne i oferta obecnie jest większa.
Pomija się często karty samsunga, a wypada bardzo dobrze, wiele firm ich układy pakuje w swoje karty i mało kto wie jak samsung dominuje na rynku kart pamięci obok sandisk, kingston i micron.
Dziadyga
08-01-2017, 12:27
Dziękuję!
(...)Pomija się często karty samsunga, a wypada bardzo dobrze(...)
Testowałem Samsunga z tego zestawienia (http://www.cameramemoryspeed.com/nikon-d7100/fastest-sd-card-tests/) w 3100, bez uwag.
Ewentualnie można jeszcze dodać, że nie czuć różnicy w porównaniu z Sandiskiem o połowę mniejszej prędkości i pojemności, dla tego aparatu nie trzeba topowych kart.
Jest teoria że lepiej dwie mniejsze niż jedna duża. Ma to sens. Będąc w górach nie byłem w stanie zapełnić 8GB. Co dopiero 64GB. Jak uzbierasz z kilku dni zdjęcia to potem jak padnie to będzie szkoda.
(...) samsunga, (...), wiele firm ich układy pakuje w swoje karty i mało kto wie jak samsung dominuje na rynku kart pamięci obok sandisk, kingston i micron.
Niby tak, ale to nie ma większego znaczenia na osiągi i żywotność karty...
Poza tym nie da się pchać czyjejś pamięci w scalak karty - od lat karty są jednym układem scalonym - pamięć i kontroler są jednym elementem. I to kontroler jest najważniejszym elementem.
MZ kupowanie karty o takiej pojemności mija się z celem.
1. cena,
2. jak karta padnie /a ma prawo/ to wszystkie fotki polecą w kosmos.
Żona ma D3300 z kartą 16Gb i 1431 zdjęć - karta jest pełna. Czyli wychodzi ok. 22880 zdjęć na karcie 64.
Chyba jedynie do timelapse.
Jeśli 1430 zdjęć na 16 GB, to 5720 na 64... 64/16=4...
Jeśli 1430 zdjęć na 16 GB, to 5720 na 64... 64/16=4...
No, bo liczenie to trudna sztuka być ;)