PDA

Zobacz pełną wersję : Poradnik: jaki komputer dla fotografa: Mac czy PC? laptop czy stacjonarny?

zieniu
07-01-2017, 11:14
Hej :)

Napisałem ostatnio artykuł-poradnik o wyborze komputera - moje doświadczenia jako Windowsowca, którego wzięło na fotografię - i jakie komputery wybierałem po drodze:
czemu kupiłem Macbooka i czemu go ostatecznie sprzedałem. Kiedy dodałem monitor EIZO i dlaczego kupiłem stacjonarny.

Mam nadzieję, że niektórym - zwłaszcza windowsowcom ułatwi to poszukiwania następnego sprzętu :)

W skrócie: fotografowie, którzy już pracują na Mac'ach, mają prostą sprawę - zostać przy Mac'u, jedynie w miarę potrzeb go wymienić na mocniejszy.
Jeżeli pracujesz na laptopach z Windowsem - zachęcam do przeczytania.

http://zieniu.pl/jaki-komputer-dla-fotografa-mac-czy-pc/

pozdrawiam serdecznie,
Tomek

misio-jedi
07-01-2017, 14:21
Przyjemnie się czyta.

Ale będzie z tego kolejna wojna mac vs. pc

sokolnik
07-01-2017, 14:25
Właśnie czytam :-)
U mnie wygrał Win oraz PC. Na studiach dwa laptopy miałem. Później PC. Laptop tylko w teren. Do pracy tylko mocny PC.

misio-jedi
07-01-2017, 14:37
Przy okazji tego tematu chciałbym się podzielić pewnym przemyśleniem:
Główną (jedną z głównych) zalet MacBooka Pro jest ekran Retina.
Jednak Retina Display występuje nie tylko w MacBooku - iPad też ją ma. Otóż istnieje aplikacja o nazwie Astropad, która umożliwia wyświetlanie obrazu z komputera apple na iPadzie.
To jeszcze nie jest okazja do taniej platformy mobilnej z retiną, ale ekipa która stworzyła Astropada obecnie pracuje nad wersją dla Windowsa...

Duet: laptop PC + iPad Pro z pisakiem to już mogłaby być interesująca alternatywa...

hostman22
07-01-2017, 15:03
a ja mam duecik peceta i5 3.2 plus 16gb ram oraz mini i5 2.6 16gb ram.. sam zobaczę który szybciej się zamuli.. ;):lol:

zieniu
07-01-2017, 18:10
Przyjemnie się czyta.

Ale będzie z tego kolejna wojna mac vs. pc

Dzięki :)

mam nadzieję, że nie będzie wojny :)

- - - - kolejny post - - - - - -

to dla pełnego obrazu możesz jeszcze na pececie postawić hackintosha :)

ja na początku postawiłem - ale nadal musiałbym mieszać, więc odpadło.

Ale to był jeden z moich pomysłów: moc za mniejszą kasę -> czyli składany PC. a gdybym chciał jednak interfejs MacOs: to hackintosh.

Aeon88
08-01-2017, 00:05
Przyjemnie się czyta ale zacznijmy od tego że to zdanie: "Najważniejsza rzecz to odwzorowanie kolorów, czyli % pokrycia gamutu sRGB i Adobe RGB. Im większy, tym wierniejsze kolory." nie jest prawdą... To że ekran potrafi wyświetlić duży % jakiejś przestrzeni nie znaczy że robi to wiernie, czyli że oliwkowy faktycznie jest oliwkowy. Tu trzeba by napisać o deltaE.

dem
08-01-2017, 14:07
Aeon88, szanuje Twoja zdanie, ale gdybys kupowal nowy rower mialbys pewnie w powazaniu, czy przerzutka jest w systemie Shadow, czy Shadow plus, czy bez niego, albo czy przedni amor ma otwarta kapiel olejowa, czy tez zamkniety tlumik z regulacja szybkiej i wolnej kompresji i odbicia. Tak mi sie przynajmniej wydaje. No chyba ze jestes pasjonatem MTB - wowczas trafilem jak kula w plot. Dlatego uwazam ze sformulowanai typu deltaE i temu podobne, nalezy zostawic dla specjalistow, pasjonatow i geekow. Fotograf zas, winien skupic sie na fotografii, a kiedy potrzeba, wziac do reki telefon, zadzwonic do speca od monitorow i poprosic o wizyte celem kalibracji sprzetu (lub jego wyboru).
Takie przynajmniej podejscie mam od kiedy mieszkam na wyspach. Potrzebujesz spacjalisty, to do niego dzwonisz, a nie uczysz sie jak naprawic komin i sam go naprawiasz. Choc z drugiej strony, rozumiem tez polskie realia - im wiecej wiesz i potrafisz, tym wiecej talarow zostaje w portfelu.

A co do tekstu Zienia, potwierdzam tylko slowa poprzednikow, ze bardzo dobrze sie to czyta, bez zbednego zagmatwania, pojec i regulek.

Kurtz
08-01-2017, 14:38
dem
Ale Aeon88 skomentował, dość merytorycznie głupotę napisaną przez kogoś innego. Zupełnie nie rozumiem Twojego wywodu.

Ze względu na proporcjonalnie dużo niższe zarobki w Polsce, przy zakupie narzędzi do pracy każda niepotrzebnie wydana złotówka boli nas bardziej niż ludzi w takiej samej sytuacji w innych krajach. Dla tego też zajmując się fotografią warto znać parametry sprzętu z którego się korzysta i który jest na rynku oraz mieć chociaż podstawową wiedzę techniczną. To pozwala lepiej wybrać sprzęt do pracy i zaoszczędzić sobie dodatkowych kosztów czy dopłacenia do czegoś czego się nie potrzebuje. Twój przykład z MTB tylko to potwierdza. Jeżeli jesteś zawodnikiem i kupujesz rower do rywalizacji sportowej, to prawie na pewno podstawową wiedzę o tym sprzęcie masz. Nie jesteś może mechanikiem, bo mechanika i tak zatrudniasz, ale wiesz czym się różnią przerzutki. Jak jesteś administratorem IT to też musisz znać się chociaż w podstawowym stopniu na sprzęcie.

vinci99
08-01-2017, 15:27
dem Przyjmijmy, że osoba nie obeznana w temacie chce się nauczyć czegoś z tego tekstu. W przypadku kiedy pojawiają się błędy osoba nie znająca się na temacie przyjmuje, że jest to prawda i następnie powiela przeczytany błąd, który właściwie nie powinien się pojawić. Zwłaszcza w tematach specjalistycznych. Moim zdaniem błędy merytoryczne pojawiać się nie powinny i nie ważne czy jest to na poziomie przedszkola czy doktoratu.

dem
08-01-2017, 15:31
Moze ja rzeczywiscie za bardzo juz przesiaknalem wyspami. Zgadzam sie, ze podstawowa wiedze warto miec. Tylko znaczenie slowa "podstawowa", jest diametralnie odmienna dla Polaka i Brytyjczyka. Dla wyspiarza wiedza podstawowa jest, jak wlaczyc i wylaczyc urzadzenie. Oni tu nawet placa za tak banalna czynnosc, jak wymiana wycieraczek w aucie. A najwiekszy fotograf w miescie zrobil by wielkie oczy , gdybys mu zaczal tlumaczyc cos na temat deltaE. Pewnie, z wrodzona sobie gracja i flegma, zapytalby, dlaczego mialby sobie zasmiecac glowe takimi informacjami, skoro od tego sa spelcjalisci, a on jest od robienia zdjec. Uwierz mi, albo nie, ale ostatnio rozmawialem z takim fotografem i on nawet nie wiedzial, czy ma szeroko, czy wasko gamutowy monitor, ani co to oznacza. Kupil najlepszy jaki polecili mu doradcy w sklepie (EIZO CG277) i na tym jego wiedza o monitorach sie skonczyla :) Ale jakos wszystkim zyje sie tu dobrze.

Zelber
08-01-2017, 15:46
Moze ja rzeczywiscie za bardzo juz przesiaknalem wyspami. Zgadzam sie, ze podstawowa wiedze warto miec. Tylko znaczenie slowa "podstawowa", jest diametralnie odmienna dla Polaka i Brytyjczyka. Dla wyspiarza wiedza podstawowa jest, jak wlaczyc i wylaczyc urzadzenie. Oni tu nawet placa za tak banalna czynnosc, jak wymiana wycieraczek w aucie. A najwiekszy fotograf w miescie zrobil by wielkie oczy , gdybys mu zaczal tlumaczyc cos na temat deltaE. Pewnie, z wrodzona sobie gracja i flegma, zapytalby, dlaczego mialby sobie zasmiecac glowe takimi informacjami, skoro od tego sa spelcjalisci, a on jest od robienia zdjec. Uwierz mi, albo nie, ale ostatnio rozmawialem z takim fotografem i on nawet nie wiedzial, czy ma szeroko, czy wasko gamutowy monitor, ani co to oznacza. Kupil najlepszy jaki polecili mu doradcy w sklepie (EIZO CG277) i na tym jego wiedza o monitorach sie skonczyla :) Ale jakos wszystkim zyje sie tu dobrze.
Co to jest aRGB i sRGB też nie wie?

vinci99
08-01-2017, 15:50
dem a po co w ogóle takie porównania? Sam mieszkam na wyspach i za plus takiej ignorancji tubylców bym nie brał. Fachowca też często strach zamawiać.

zieniu
08-01-2017, 16:21
o DeltaE nie słyszałem.

Jeżeli założenie, że lepsze pokrycie Adobe RGB to wierniejsze kolory - jest merytoryczną głupotą, to przepraszam za wprowadzanie w błąd. Po 2 miesiącach powolnego zbierania informacji o docelowym laptopie (matrycy), Delta E nigdzie nie rzucił mi się w oczy jako istotny parametr, więc dziękuję za nowy kawałek wiedzy.

Ale czy to wywraca resztę założeń?

Pytanie do ekspertów od matryc: czy według Was możemy zostawić założenie "im większy procent pokrycia" tym lepsza matryca i wyświetlane na niej kolory?
Obstawiam, że jest jakaś korelacja 'większe % pokrycia' i "lepsza Delta E": tzn - im lepsza matryca, tym lepsze wszystkie parametry. I cena też w górę.

Jeżeli ma się to nijak do siebie, to jak inaczej możecie doradzić przy szukaniu matryc?

Na kolor ma wpływ też otoczenie: kolor tła za monitorem, czy oświetlenie. Nie mam ideału ani w domu, ani na sesjach. Ważniejsze jest dla mnie % pokrycia - by wyświetlały się wszystkie kolory, niż to czy jest przesunięcie w kolorach. Stąd takie a nie inne wybory.

Od dobrego dopasowania mam monitor z kalibracją, choć to też nie ideał - po prostu wygrała cena i tym co polecają.

no i na koniec: ten poradnik tak jak wspomniałem, to wyłącznie moja opinia i przejścia. Douczyłem się tyle, ile potrzebowałem i mój budżet dał radę udźwignąć. I tak jak sugeruję: fotografowie, którzy w szczególności robią komercyjną fotografię fashion/beauty z retuszem High-End będą mieli inne wymagania, więc na inne rzeczy też zwrócą uwagę. To nie jest poradnik dla wszystkich.

Zelber
08-01-2017, 16:57
Tom01
Ratuj!

zieniu
08-01-2017, 17:02
Przyjemnie się czyta ale zacznijmy od tego że to zdanie: "Najważniejsza rzecz to odwzorowanie kolorów, czyli % pokrycia gamutu sRGB i Adobe RGB. Im większy, tym wierniejsze kolory." nie jest prawdą... To że ekran potrafi wyświetlić duży % jakiejś przestrzeni nie znaczy że robi to wiernie, czyli że oliwkowy faktycznie jest oliwkowy. Tu trzeba by napisać o deltaE.

Hej,

Dodałem 'gwiazdkę' do oryginalnego artykułu wraz z kopią Twojego komentarza i moją odpowiedzią, by inni fotografowie mogli też i z tej porady skorzystać. Jak będę miał więcej info, który będzie przydatny, to dodam do wpisu.

Dzięki

Tom01
08-01-2017, 17:07
czy według Was możemy zostawić założenie "im większy procent pokrycia" tym lepsza matryca i wyświetlane na niej kolory?

Absolutnie NIE ma zupełnie związku! A to:

Ważniejsze jest dla mnie % pokrycia - by wyświetlały się wszystkie kolory, niż to czy jest przesunięcie w kolorach. Stąd takie a nie inne wybory.

Jest straszna herezja. Wyjaśnienie czym naprawdę są owe procenty: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=74

Monitora nie szuka się po matrycy, tak samo jak samochodu po wielkości kół. Całe urządzenie ma jakieś własności i choć elementy składowe się przyczyniają, to nie decydują.

Oświetlenie za monitorem powinno być takie, aby jasność ekranu i jasność tła była podobna. Finalny efekt powinien być taki jak na zdjęciu tej lampy:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/lampa_36w1_1-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/lampa_36w1_1.jpg)

zieniu
08-01-2017, 17:16
Absolutnie NIE ma zupełnie związku! A to:

Jest straszna herezja. Wyjaśnienie czym naprawdę są owe procenty: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=74

Monitora nie szuka się po matrycy, tak samo jak samochodu po wielkości kół. Całe urządzenie ma jakieś własności i choć elementy składowe się przyczyniają, to nie decydują.

Dzięki za link - konkrety :)

To czym najlepiej się kierować przy wyborze matrycy w laptopie?

Mateo2
08-01-2017, 17:19
Tom01 możesz polecić jakieś laptopy, których wyświetlacze nadają się do wstępnej oceny zdjęć i nie będzie to apple ?

esperal
08-01-2017, 17:38
Mateo2- Hyperbook ma serię laptopów dla fotografów. Spec który kalibrował mój Eizo opowiadał że parametry wyświetlaczy są tam naprawdę niezłe.
http://sklep.hyperbook.pl/index.php?przeznaczenie=Dla fotografa - ekran IPS&wybierz=notebook&osCsid=077aa418030df3d62a08e1ef20bbcaba

Tom01
08-01-2017, 17:58
Tom01 możesz polecić jakieś laptopy, których wyświetlacze nadają się do wstępnej oceny zdjęć i nie będzie to apple ?

Poza MBP nie ma laptopów o względnie poprawnej liniowości i balansie bieli. Poniżej przykład. Od lewej niezły model DELL z klasy cenowej ok 5 tys, "graficzny" laptop Lenovo serii W, Apple z Retiną.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/laptopyliniowosc-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/laptopy-liniowosc.jpg)

PS. O Hyperbook krąży sporo plotek. Niestety pomiary tego nie potwierdzają.

Mateo2
08-01-2017, 18:09
Tom01 ale data z wykresu della to 2010 rok, przez 7 lat żaden producent nie włożył lepszej matrycy do laptopa ? Nie chce mi się w to wierzyć, by tylko apple miało tak doskonałe matryce, no chyba że zaopatrują się w fabryce eizo...

Tom01
08-01-2017, 18:23
Nic się nie zmieniło. Matryce lepszej jakości są na rynku i można je zamontować. Dlaczego ich prawie nikt nie stosuje? Przyczyna jest oczywista i dziwna jednocześnie: Ludzie nie chcą! Normalnie świecący ekran jest nieatrakcyjny. Ludzie chcą jaskrawych, niebieskich, przekontrastowanych i takie dostają.

Borat1979
08-01-2017, 18:41
Moze ja rzeczywiscie za bardzo juz przesiaknalem wyspami. Zgadzam sie, ze podstawowa wiedze warto miec. Tylko znaczenie slowa "podstawowa", jest diametralnie odmienna dla Polaka i Brytyjczyka. Dla wyspiarza wiedza podstawowa jest, jak wlaczyc i wylaczyc urzadzenie. Oni tu nawet placa za tak banalna czynnosc, jak wymiana wycieraczek w aucie.

I to jest niby takie wspaniałe, że w dobie rozwoju technologi zamiast zdobywać widzę potrafisz jedynie i wyłączyć urządzenie, jak tresowany szympans?

sokolnik
08-01-2017, 19:41
Nic się nie zmieniło. Matryce lepszej jakości są na rynku i można je zamontować. Dlaczego ich prawie nikt nie stosuje? Przyczyna jest oczywista i dziwna jednocześnie: Ludzie nie chcą! Normalnie świecący ekran jest nieatrakcyjny. Ludzie chcą jaskrawych, niebieskich, przekontrastowanych i takie dostają.

Proste, ludzie chcą oczo%%bne kolory, telefony itp, Ma walić po oczach by każdy widział że mam nowy sprzęt. Po co kupować ********e monitory, telewizory które poprawnie wyświetlają kolory skoro nikt nie zauważy zmiany? Ma być 60cali albo więcej, wtedy każdy zauważy i ma walić po oczach :) i najlepiej by było tanio by nie przepłacić, no chyba że na raty 0% a jak już nie ma 0% to firma to złodzieje i wprowadzają w błąd bo przecież w reklamie było raty 0% (ostatnio widziałem taką sytuację w sklepie jak PC kupowałem). Jeszcze foch, że sklep wprowadza klienta w błąd :)

I to jest niby takie wspaniałe, że w dobie rozwoju technologi zamiast zdobywać widzę potrafisz jedynie i wyłączyć urządzenie, jak tresowany szympans?

oczywiście że "zachodnie" koncerny chcą by ludzie byli głupi, niesamodzielni i nawet po najprostsze czynności dzwonili po "fachowca" i płacili $$$ :) To w PL jak ktoś potrafi naprawić pralkę, telewizor czy żyrandol wymienić to jest zaradny. A jak jeszcze potrafi wymienić oponę w trasie to jest pan i władca :)
na zachodzie ludzie wołają "specjalistę" bo ich na to stać i są wygodni. Są wygodni bo ich na to stać. I tak to się kręci. U nas w PL zarobki są takie jakie są i ludzie "musieli" nauczyli się "majsterkowania" itp bo jakby mieli do każdej naprawy wołać specjalistę to by im wypłaty nie starczył do końca miesiąca. Nie mówiąc już o wyjściu do restauracji, kupnie extra sprzętu itp. Oczywiście każdy przypadek jest inny i każdy z nas kieruje się innymi priorytetami. Jednak w każdej sytuacji zawsze rozchodzi się o pieniądze.

Ogólnie to mały offtop, i nie chciałbym go dalej kontynuować, dlatego na temat tego co napisałem powyżej już nie nic napisze :)

jednak dopiszę ale tu a nie nowy post :)

Dokładnie. Wrażliwość estetyczną przeciętnego "Kowalskiego" świetnie widać na przykładzie plazm. Słabo się sprzedawały, bo mało oczojebne, plus unijne ekoszaleństwo i to co najlepsze wymyślono w dziedzinie TV zostało uśmiercone.

W sklepach przecież wszystkie kolory są podkręcone, jasność na maxa itp żeby waliło po oczach. Nawet regulują ustawieniami telewizorów żeby kontrolować sprzedaż. Życie.
Dlatego potem kowalski kupuje telewizor, dostaje z magazynu na ustawieniach fabrycznych i dzwoni to sklepu że ten telewizor jest zepsuty :)

Tom01
08-01-2017, 20:01
Proste, ludzie chcą oczo%%bne kolory, telefony itp, Ma walić po oczach by każdy widział że mam nowy sprzęt. Po co kupować ********e monitory, telewizory które poprawnie wyświetlają kolory skoro nikt nie zauważy zmiany?

Dokładnie. Wrażliwość estetyczną przeciętnego "Kowalskiego" świetnie widać na przykładzie plazm. Słabo się sprzedawały, bo mało oczojebne, plus unijne ekoszaleństwo i to co najlepsze wymyślono w dziedzinie TV zostało uśmiercone.

dem
09-01-2017, 04:20

Zalezy od punktu widzenia. Wyobraz sobie, ze swiadczysz uslugi na ktore jest duzy popyt, poniewaz ludziom nie chce sie uczyc tego co Ty juz wiesz i potrafisz. Pytanie, czy bylaby to dla Ciebie wspaniala sytuacja, byloby w tym przypadku retoryczne.
Koniec offtopa.

Kurtz
09-01-2017, 15:58
Tom01 ale data z wykresu della to 2010 rok, przez 7 lat żaden producent nie włożył lepszej matrycy do laptopa ? Nie chce mi się w to wierzyć, by tylko apple miało tak doskonałe matryce, no chyba że zaopatrują się w fabryce eizo...

Przecież Apple nie produkuje własnych matryc. Nie jestem pewien, czy to nie przez Samsunga był robione. Na pewno Samsung miał w którymś momencie pomysł na tablet z taką matrycą, ale stwierdzili, że za drogo wyjdzie i projekt zarzucili.
Matryce w macach moim zdaniem wcale nie są takie wierne jakby się niektórym wydawało. Widziałem porównanie jakiegoś maca z Retiną do Eizo CX241 i kolory w macach są dla mnie przejaskrawione i przesycone. Retina oczywiście wygląda bardzo fajnie, ze względu na większe ppi, ale nie wiem czy bym ją tak otwarcie polecał.

Tom01
09-01-2017, 17:42
Matryce w macach moim zdaniem wcale nie są takie wierne jakby się niektórym wydawało.

Nie musi się wydawać. Wystarczy pomierzyć. Jakościowo, są w stanie konkurować z monitorami stacjonarnymi z klasy 1500-1800 zł. To niebywałe osiągnięcie, kompletna abstrakcja dla każdego innego laptoka, niezależnie od ceny.

Kurtz
09-01-2017, 19:11
Oczywiście, można pomierzyć, ale żeby ocenić pomiary trzeba dokładnie znać metodologię, mieć wiedzę teoretyczną i w co najmniej pewnym stopniu praktyczną w danej dziedzinie. Ja, jak i ogromna większość osób tej wiedzy nie posiada. Posiadam za to wiedzę, jak łatwo można przeprowadzić pomiary tak żeby wyszło to co ma wyjść, albo tak, żeby nic nie wyszło bo metoda nie pozwala na rzetelną ocenę. Dlatego ja stosuję ocenę organoleptyczną - stawiam jeden monitor przy drugim i oceniam.
Piszesz o konkurowaniu z monitorami za 1500-1800 PLN - ale to przecież jest poziom biurowy, a nie poziom graficzny.

zieniu
09-01-2017, 19:24
To może podrzucę pytanie wcześniejsze: jeśli fotograf nie chce Macbooka, to czym może się kierować przy wyborze matrycy laptopa?

Skoro % pokrycia Adobe RGB nie jest dobrym sposobem to jak jeszcze?

Proszę poradźcie coś dla osoby, która szuka sprzętu i nie chce się doktoryzować z wiedzy specjalistycznej: na jaki parametr, zestaw parametrów ma zwrócić uwagę przy zakupie.

Laptopy często ogląda się w miejscach, gdzie można je 'pomacać' - np. Komputronik, X-Kom, czy Saturn, Euro RTV AGD. Tam dopytywanie o szczegółowe informacje dotyczące czegoś niewylistowanego w specyfikacji raczej nie ma sensu. Za to wybierając po tabelkach - trzeba wiedzieć czego szukać.

Kurtz
09-01-2017, 19:29
Proszę poradźcie coś dla osoby, która szuka sprzętu i nie chce się doktoryzować z wiedzy specjalistycznej: na jaki parametr, zestaw parametrów ma zwrócić uwagę przy zakupie.

Żadnym podawanym przez producenta. Nie da się wybrać dobrze sprzętu z wysoką powtarzalnością nie mając dogłębnej wiedzy o matrycach i nie robiąc samemu pomiarów.

Laptopy często ogląda się w miejscach, gdzie można je 'pomacać' - np. Komputronik, X-Kom, czy Saturn, Euro RTV AGD. Tam dopytywanie o szczegółowe informacje dotyczące czegoś niewylistowanego w specyfikacji raczej nie ma sensu. Za to wybierając po tabelkach - trzeba wiedzieć czego szukać.

Jak wcześniej mówiłem, w tabelkach nic nie znajdziesz. Jedyne co możesz zrobić bez wiedzy to przynieść odbitki w dobrej jakości, przynieść wzorniki i na pendrive przynieść zdjęcia i te właśnie wzorniki w formie elektronicznej ( w rozdzielczości dostosowanej do wyświetlacza w takim urządzeniu ). A później porównywać i mieć nadzieję, że te porównanie chociaż trochę Ci pomoże. W świetle typowym dla supermarketów porównanie może być trudne ( nierównomierne, nierówne, mieszanina temperatur barwowych, etc. ).

zieniu
09-01-2017, 20:02
:)

Obawiam się więc, że idąc tym tropem skończymy w ślepej uliczce. Czy naprawdę jedyną poradą jaką możemy zaproponować 'niewindowsowcowi' to "nie kupuj laptopa bez pomiarów, których się musisz nauczyć"?

Nie wiadomo na co patrzeć w specyfikacjach, a kupno laptopa przez inernet odpada - bo model, modelowi nie równy.

Piszę cały czas o fotografie amatorze, który robi zdjęcia do publikowania w necie, czasami pod wydruk do swojej książki, bez oczekiwań, że jego jedynymi odbiorcami prac będą spece oglądający każde zdjęcie w sterylnych warunkach światłowych na najlepszych monitorach. Ot zafascynowany fotografią amator z aspiracjami by robić lepsze zdjęcia.

morzon
09-01-2017, 20:24
:)

Obawiam się więc, że idąc tym tropem skończymy w ślepej uliczce. Czy naprawdę jedyną poradą jaką możemy zaproponować 'niewindowsowcowi' to "nie kupuj laptopa bez pomiarów, których się musisz nauczyć"?

Nie - po prostu niech poszuka porady w miejscu gdzie się ludzie na tym znają i widzę co doradzić (jak choćby tutaj, jest paru speców w tym temacie, kompetentnych).

Tom01
09-01-2017, 20:39
Piszesz o konkurowaniu z monitorami za 1500-1800 PLN - ale to przecież jest poziom biurowy, a nie poziom graficzny.

Oczywiście jest to równoważnik dobrej biurwy, czyli EIZO serii FS, EV, NEC serii EA. To są monitory biurowo-korporacyjne, ale są porównywalne/lepsze od DELLi serii U, "graficznych" Asusów i Benq. Biorąc pod uwagę graficzne kryteria, to jest nic, ale i tak żaden inny laptop nie jest się w stanie nawet zbliżyć do tego poziomu.

Nie wiadomo na co patrzeć w specyfikacjach, a kupno laptopa przez inernet odpada - bo model, modelowi nie równy.

Ślepa uliczka, czy nie, takie są fakty. Nie są publikowane żadne realne dane na temat jakości ekranów. Za to od marketingowych popisów słownych aż się roi. Można czasem trafić na jakiś model mniej beznadziejny niż ogół, ale to białe kruki. Najczęściej nawet w laptopach za kilkanaście tys zł siedzi taka lipa, że strach.

zieniu
09-01-2017, 21:09
Nie - po prostu niech poszuka porady w miejscu gdzie się ludzie na tym znają i widzę co doradzić (jak choćby tutaj, jest paru speców w tym temacie, kompetentnych).

Dokładnie dlatego pytam. Dziękuję za przydatne porady czym się nie kierować.
Przydałaby się jeszcze porada 'czego szukać/czym się kierować'

misio-jedi
09-01-2017, 22:10
(...)Laptopy często ogląda się w miejscach, gdzie można je 'pomacać' - np. Komputronik, X-Kom, czy Saturn, Euro RTV AGD(...)

Tam mają tylko laptopy "komunijne". Thinkpadów, Latitude'ów, Precisionów, Probooków czy Elitebooków tam nie znajdziesz.

sokolnik
09-01-2017, 22:12
Tam mają tylko laptopy "komunijne". Thinkpadów, Latitude'ów, Precisionów, Probooków czy Elitebooków tam nie znajdziesz.

to są sklepy dla mas... po coś specjalistycznego trzeba iść do specjalisty.

Tom01
09-01-2017, 22:21
Przydałaby się jeszcze porada 'czego szukać/czym się kierować'

Przecież powiedziano: Należy się kierować rzeczywistymi właściwościami ekranu.

zieniu
09-01-2017, 22:32
dobra, poddaję się :)

Mateo2
09-01-2017, 22:32
Przecież powiedziano: Należy się kierować rzeczywistymi właściwościami ekranu.
No właśnie, skąd brać te rzeczywiste właściwości ekranu? Skoro producenci kłamią, testami się nie sugerować, na opinie też uważać.
Jedyne rozwiązanie to laptop z display port i eizo?

Tom01
09-01-2017, 22:36
No właśnie, skąd brać te rzeczywiste właściwości ekranu? Skoro producenci kłamią, testami się nie sugerować, na opinie też uważać.

Również powiedziano: Z pomiarów. Najlepiej popytać ludzi z branży. Często można się dowiedzieć co warto brać a co nie. Np była jakaś krótka seria X-Note z zadziwiająco dobrymi ekranami. Z MBP sprawa jest jasna, wszystkie są dobre, ale inne trzeba polować.

Kurtz
09-01-2017, 22:50

Jeżeli musi być laptop, to dokładnie tak.

Np. Tom01 pisze najpierw, że Retina jest na poziomie biurwy, ale już trochę dalej, pisze "Z MBP sprawa jest jasna, wszystkie są dobre" ( dobre, a nie "lepsze od innych"! ). Nie wiem czy celowo czy nie ale jest to manipulacja :) Ja bym nie powiedział, że Retina jest dobrym monitorem do obróbki zdjęć.

Mateo2
09-01-2017, 22:59
Tom01 zakładając, że mam monitor stacjonarny eizo/nec seria graficzna, lub lepsza biurowa skalibrowany, kupuję laptopa koniecznie z systemem windows np. z matrycą IPS, po kupnie nawet proszę specjalistę czyli Ciebie o jego kalibrację. Stawiając laptopa w domu obok monitora stacjonarnego, nie biorąc przyrządów pomiarowych do ręki, wyświetlam ten sam obraz na obu, jakie różnice można zobaczyć nie robiąc pomiarów ?

Myślę, że nie tylko mi chodzi o to, aby wybrać laptopa z matrycą dzięki której nie musimy brać ciężkiego dużego monitora jak eizo sesje po to tylko, żeby wstępnie zobaczyć zdjęcie które ostatecznie i tak obrobimy w domu na eizo/nec czy czymkolwiek co polecasz do pracy z kolorem.

Tom01
09-01-2017, 23:05
Tom01 zakładając, że mam monitor stacjonarny eizo/nec seria graficzna, lub lepsza biurowa skalibrowany, kupuję laptopa koniecznie z systemem windows np. z matrycą IPS, po kupnie nawet proszę specjalistę czyli Ciebie o jego kalibrację. Stawiając laptopa w domu obok monitora stacjonarnego, nie biorąc przyrządów pomiarowych do ręki, wyświetlam ten sam obraz na obu, jakie różnice można zobaczyć nie robiąc pomiarów ?

Laptop nigdy nie będzie w stanie pokazać całkowicie poprawnie przejść tonalnych, szczególnie w szarości. Inna będzie reprodukcja na większości odcieni, szczególnie jednobarwnych powierzchniach. Mniejsze będą nasycenia. Wyższy poziom czerni (poza MBP).

Mateo2
09-01-2017, 23:09
Pisząc to zdanie "Laptop nigdy nie będzie w stanie pokazać całkowicie poprawnie przejść tonalnych, szczególnie w szarości." co masz na myśli ? MBP też nie jest w stanie wyświetlić ?

Tom01
09-01-2017, 23:13
Pisząc zdanie "Laptop nigdy nie będzie w stanie pokazać całkowicie poprawnie przejść tonalnych, szczególnie w szarości." rozumiem, że MBP też nie jest w stanie wyświetlić ?

Oczywiście. To poziom zarezerwowany dla monitorów graficznych.

tandori
10-01-2017, 01:57
Komputer PC na rok 2017.
Poprosiłbym o wyrażenie opinii na temat stacjonarnego PC dla amatora , gdzie maksymalna kwota na PC to 4000-5000zł i monitor do 3500zł , komputer z przeznaczeniem do fotografii.

Procesor jak wiadomo najlepszy na jaki stać ale czy przyszłemu nabywcy można polecić starsze model np Intel Core i7-6700, 3.4GHz, 8MB, BOX czy brać pod uwagę nowe Intel Kaby Lake które pojawią się niebawem ?
https://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-6700-3-4ghz-8mb-box-bx80662i76700-757625/

Jaką płytę kupić ? np Płyta główna MSI B150 PC MATE, B150, DualDDR4-2133, SATA3, SATAe, HDMI, DVI, VGA,USB 3.1, ATX czy to dobry wybór i przyszłościowy ?
https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b150-pc-mate-b150-dualddr4-2133-sata3-satae-hdmi-dvi-vga-usb-3-1-atx-b150-pc-mate-776246/

Pamięć DDR4 16GB czy jednak dołożyć do 32GB ?
https://www.morele.net/pamiec-hyperx-fury-black-ddr4-16gb-2x8gb-2400mhz-cl15-hx424c15fbk2-16-766881/

Jaki dyski SSD ? Plextor 256GB , Crucial czy może inwestować w droższe i szybsze M.2 ?
Dodatkowy dysk HDD 1 TB
https://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-1tb-sata-600-7200rpm-64mb-cache-wd10ezex-479659/
Zasilacz Corsair CX450M 450W
https://www.morele.net/zasilacz-corsair-cx450m-450w-cp-9020101-eu-nastepca-cp-9020058-eu-855754/
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 3
https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fera-3-he1224-v2-spc144-858455/
System operacyjny Microsoft Windows 10 Home PL 32/64-bit BOX

MONITORY .
Co kupimy biorąc pod uwagę parametry i stosunek wydajności do ceny ?
Np Eizo CS230-BK
http://www.x-kom.pl/p/173321-monitor-led-22-239-eizo-cs230-bk-cn-eizo-easypix.html
lub model wyższy Eizo ColorEdge CS2420 ?
http://www.cyfrowe.pl/druk-montaz-edycja/monitor-eizo-coloredge-cs2420.html
Może jeszcze coś innego ?

Proszę o informacje co ewentualnie można poprawić , na co zwrócić uwagę i co z listy wyrzucić i jakie są inne możliwości dobrego komputera do pracy nad zdjęciami dla amatora który następny komputer zakupiłby za 5-6 lat .

sokolnik
10-01-2017, 16:01
Płytę zmień i pracą.
Ja tydzień temu kupiłem i7 6700K
ASUS Z1700 PRO Gaming I jestem baaardzo zadowolony.
Poczytaj o chipsetach. Do Skylake chyba najlepiej Z170.
Zasilacz też żeby nie był najgorszy najtańszy.

nikoniarz
10-01-2017, 16:38
Z płytą źle nie jest. Niemniej jednak ja bym celował w coś z DP...

sokolnik
10-01-2017, 18:18
Ostatnio zmieniłem kabel z VGA na DVI i muszę powiedzieć że mój NEC się poprawił. Ostrość lepsza :-)
Jeszcze DP muszę przetestować na mojej nowej płycie głównej :-) wcześniej nie miałem DP

ksh
10-01-2017, 18:30
tandori
Jeśli wybierasz procesor, którego nie będziesz kręcił i nie będziesz miał karty graficznej to wybierz płytę obojętne jaką byle miała display port.
SSD crucial MX300 obecnie najlepsza cena i ma najlepsze tanie kości TLC.
Win10 kup w wersji usb, przydatne.
Zasilacz bierz silentiumPC 500W bo to dużo droższe cruciale w ich obudowie.
16GB możliwe że nawet nie wykorzystasz.

mareq78
10-01-2017, 19:26
Komputer PC na rok 2017.
Poprosiłbym o wyrażenie opinii na temat stacjonarnego PC dla amatora , gdzie maksymalna kwota na PC to 4000-5000zł i monitor do 3500zł , komputer z przeznaczeniem do fotografii.

Procesor jak wiadomo najlepszy na jaki stać ale czy przyszłemu nabywcy można polecić starsze model np Intel Core i7-6700, 3.4GHz, 8MB, BOX czy brać pod uwagę nowe Intel Kaby Lake które pojawią się niebawem ?
https://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-6700-3-4ghz-8mb-box-bx80662i76700-757625/

Jaką płytę kupić ? np Płyta główna MSI B150 PC MATE, B150, DualDDR4-2133, SATA3, SATAe, HDMI, DVI, VGA,USB 3.1, ATX czy to dobry wybór i przyszłościowy ?
https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b150-pc-mate-b150-dualddr4-2133-sata3-satae-hdmi-dvi-vga-usb-3-1-atx-b150-pc-mate-776246/

Pamięć DDR4 16GB czy jednak dołożyć do 32GB ?
https://www.morele.net/pamiec-hyperx-fury-black-ddr4-16gb-2x8gb-2400mhz-cl15-hx424c15fbk2-16-766881/

Jaki dyski SSD ? Plextor 256GB , Crucial czy może inwestować w droższe i szybsze M.2 ?
Dodatkowy dysk HDD 1 TB
https://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-1tb-sata-600-7200rpm-64mb-cache-wd10ezex-479659/
Zasilacz Corsair CX450M 450W
https://www.morele.net/zasilacz-corsair-cx450m-450w-cp-9020101-eu-nastepca-cp-9020058-eu-855754/
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 3
https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fera-3-he1224-v2-spc144-858455/
System operacyjny Microsoft Windows 10 Home PL 32/64-bit BOX

MONITORY .
Co kupimy biorąc pod uwagę parametry i stosunek wydajności do ceny ?
Np Eizo CS230-BK
http://www.x-kom.pl/p/173321-monitor-led-22-239-eizo-cs230-bk-cn-eizo-easypix.html
lub model wyższy Eizo ColorEdge CS2420 ?
http://www.cyfrowe.pl/druk-montaz-edycja/monitor-eizo-coloredge-cs2420.html
Może jeszcze coś innego ?

Proszę o informacje co ewentualnie można poprawić , na co zwrócić uwagę i co z listy wyrzucić i jakie są inne możliwości dobrego komputera do pracy nad zdjęciami dla amatora który następny komputer zakupiłby za 5-6 lat .

Osobiście brał bym i5 6600k i płytę na z170 i lekko podkręcić. Czemu i5? Bo podobno Lightroom Nie za bardzo potrafi wykorzystać HT a 8mb cash przy plikach ponad 20md raczej się nie przyda. Przy Lightroom liczy się szybkość proca a Photoshop uwielbia dużo pamięci.
Płyta oczywiście z DP jeżeli nie masz gfx.
M.2 bym odpuścił, za mały przyrost wydajności ale już PCIe to inna bajka.
Chłodzenie białym all-in-one z 120mm wiatrakiem. No i dobra obudowa do tego.

Sent from my D5803 using Tapatalk

Aeon88
10-01-2017, 20:01
Dyski M.2 korzystają z PCIe x4. Są też M.2 SATA i tam nie będzie przyrostu względem ssd 2.5" sata dlatego trzeba roztropnie kupować.

Kurtz
10-01-2017, 23:54
8mb cash przy plikach ponad 20md raczej się nie przyda.
Oczy mnie bolą jak takie rzeczy trzymam... Proszę, nie wchodźmy w temat cache procesora nie mając wiedzy na odpowiednim poziomie. To jest na tyle skomplikowany problem, że na dzisiejszym etapie technologicznym możemy przyjąć proste prawidło - więcej zawsze znaczy lepiej.

sokolnik
11-01-2017, 00:48
Dyski M.2 korzystają z PCIe x4. Są też M.2 SATA i tam nie będzie przyrostu względem ssd 2.5" sata dlatego trzeba roztropnie kupować.

do mojej płyty Asus Z170 Pro Gaming można podłączyć ten super extra szybki SSD na PCie ? :)
Takie mam gniazda:
Gniazda rozszerzeń
2 x PCIe 3.0/2.0 x16 (pojedynczy przy x16, podwójny przy x8/x8, )
1 x PCIe 3.0/2.0 x16 (maks. w trybie x4, )
3 x PCIe 3.0/2.0 x1

Z170 PRO GAMING specifications (https://www.asus.com/pl/Motherboards/Z170-PRO-GAMING/specifications/)

Aeon88
11-01-2017, 00:57
Tak: "1 x 1 gniazdo M.2 Socket 3, M.2 X4 with M Key design, type 2230/2242/2260/2280/22110 storage devices support (Support PCIE SSD only)*1"

Nie wsadzisz tam dysku M.2 korzystającego z magistrali sata, tylko dysk korzystający z magistrali PCIe. Masz złącze korzystające z PCIe x4 więc jak kupisz dobry dysk to mozesz mieć odczyt/zapis 2GB/1.5GB ;)

tandori
11-01-2017, 01:13
Płytę zmień i pracą.
Ja tydzień temu kupiłem i7 6700K
ASUS Z1700 PRO Gaming I jestem baaardzo zadowolony.
Poczytaj o chipsetach. Do Skylake chyba najlepiej Z170.
Zasilacz też żeby nie był najgorszy najtańszy.

Nie jestem fanem gier i nie będę podkręcać procesowa , wiec nie wiem czy taka płyta uszczęśliwiłaby mnie , no i cena .

Z płytą źle nie jest. Niemniej jednak ja bym celował w coś z DP...

DP ? w komputerach raczej nie jestem obeznany wiec co znaczy ten skrót ?

tandori
Jeśli wybierasz procesor, którego nie będziesz kręcił i nie będziesz miał karty graficznej to wybierz płytę obojętne jaką byle miała display port.
SSD crucial MX300 obecnie najlepsza cena i ma najlepsze tanie kości TLC.
Win10 kup w wersji usb, przydatne.
Zasilacz bierz silentiumPC 500W bo to dużo droższe cruciale w ich obudowie.
16GB możliwe że nawet nie wykorzystasz.

Dokładnie napisałeś co miałem dopisać, nie będę podkręcać i nie biorę pod uwagę karty graficznej, wydaje mi się że płyta MSI B150 PC MATE jest dosyć dobrze wyposażona i opinie również ma dobre choć jakby ktoś polecał coś ciekawszego w podobnej cenie to chętnie zapoznam się .
Windowsa 10 jak najbardziej planuje na USB :)
Dzięki za informacje odnośnie dysku :)
Co do pamięci czytałem narzekania kilku osób gdzie 16GB to wcale niezbyt dużo i Photoshop ma nieograniczony apetyt , wiec dlatego zastanawiam się nad 32GB aby później już nie dokładać .

Aeon88
11-01-2017, 01:33
Dzięki za info,
czyli który dysk będzie pasować ?

http://www.x-kom.pl/g-5/c/1779-dyski-ssd.html?f[1731][72923]=1

PCI Express NVMe 3.0 x4 typu M.2 - 1 szt. (8)
PCI Express 3.0 x4 - 1 szt. (2)
PCI Express x4 - 1 szt. (1)
PCI-Express 2.0 x2 - 1 szt. (1)
PCI Express NVMe 3.1 x4 typu M.2 - 1 szt. (1)
PCI Express NVMe 3.0 x4 - 1 szt. (1)

taki
http://www.x-kom.pl/p/323167-dysk-ssd-patriot-240gb-m2-ssd-pcie-hellfire-2280.html

czy taki

http://www.x-kom.pl/p/330611-dysk-ssd-ocz-1024gb-rd400-pcie-nvme-m2-ssd.html

:) ?

Obydwa będą pasować. To są takie same dyski tylko inaczej podłączone. Zauważ, że ten OCZ to nic innego jak płytka PCIe na której jest dysk m.2, taki sam, jak ten patriot. Możesz kupić goły dysk SSD M.2 PCie (taki jak Patriot) i wsadzić go w płytę główną (bo masz 1 złącze M.2 PCIe na płycie). Możesz też kupić kartę pcie z dyskiem M.2 na tej karcie (opcja OCZ), i wsadzić tą kartę z dyskiem w slot PCIe. Dawniej nie było gniazd M.2 na płytach więc dyski flash korzystające z interfejsu pcie musiały być podłączane pod gniazda pcie na płycie, były to albo dyski-karty pcie (gdzie sama karta to dysk, wszystko ma wlutowane na stałe), albo tak jak w przypadku tego OCZ karta pcie z gniazdem M.2 w którym jest dysk M.2 (możesz w przyszlosci wywalic obecny M.2 z tego OCZ i wsadzic w kartę inny np większy dysk m.2).

Trochę to zagmatwane ale mam nadzieję że zajarzyłeś :)

Tandori - wystarczy Ci najtańsza na rynku płyta z obsługą procków skylake jeśli i7 nie będziesz podkręcał. Nawet taka za 150-200zł jeśli w ogóle tak tanie istnieją. Pozostaje tylko kwestia co płyta oferuje - jeśli potrzebujesz gniazda m.2, usb 3.1 czy innych nowych ficzerów to szukaj takiej która to ma, jeśli tego nie potrzebujesz - jak wyżej, bierz najtańsze co jest, oczywiście dobrej firmy, asus, gigabyte, msi, asrock itp.

PS. Na Twoim miejscu nie kupiłbym i7 6700. Za 150zł więcej też w morele masz i7 6700k, który bez żadnego podkręcania (!) jest 600MHz szybszy, a to spora różnica. Dawniej między prockami K a bez K było może 100MHz różnicy, kwestia pomijalna. Teraz różnica jest znacznie większa i moim zdaniem warta dopłaty tych 150zł. Ale zrobisz jak zechcesz.

sokolnik
11-01-2017, 01:40
Nie jestem fanem gier i nie będę podkręcać procesowa , wiec nie wiem czy taka płyta uszczęśliwiłaby mnie , no i cena .

DP ? w komputerach raczej nie jestem obeznany wiec co znaczy ten skrót ?

Dokładnie napisałeś co miałem dopisać, nie będę podkręcać i nie biorę pod uwagę karty graficznej, wydaje mi się że płyta MSI B150 PC MATE jest dosyć dobrze wyposażona i opinie również ma dobre choć jakby ktoś polecał coś ciekawszego w podobnej cenie to chętnie zapoznam się .
Windowsa 10 jak najbardziej planuje na USB :)
Dzięki za informacje odnośnie dysku :)
Co do pamięci czytałem narzekania kilku osób gdzie 16GB to wcale niezbyt dużo i Photoshop ma nieograniczony apetyt , wiec dlatego zastanawiam się nad 32GB aby później już nie dokładać .

DP nie wiesz co to, a za chwile cytujesz kogoś kto Ci pisze - wybierz płytę obojętne jaką byle miała display port. - więc, co to DP ? Już wiesz?

Ile wcześniej miałeś/masz RAMu? Brakuje Ci? Brakowało? Jak nie jesteś zaawansowanym grafikiem, retuszerem itp. to PS spokojnie pójdzie na 16gb pamięci. Kiedyś miałem 8gb i było OK. Dodałem 8 i nie odczułem żadnego przyrostu mocy itd. Zależy jak duże pliki obrabiasz... Bo plik podczas obróbki w PS potrafi urosnąć :)
6700 ma mniejsze taktowanie bazowe od 6700K, różnica 600 GHz. z turboboost to już 800 GHz a to sporo. Za rok czy dwa sobie podkręcisz jak mocy zabraknie (jak będziesz miał dobre chłodzenie) :)

Aeon88
11-01-2017, 01:44
Co do ramu tandori to wszystko jest kwestią jak pracujesz i nad czym. Ja obrabiam zdjęcia ślubne i reklamowe, mało warstw i filtrów. Nie robię grafiki w PS. U mnie 16GB wystarcza z palcem w pupie do wszystkiego co robię w tym programie. Jeśli pracujesz na dużych plikach z wieloma warstwami i efektami to 16 może być mało. Także to szeroki temat, musisz dobrać ilość ram do planowanej pracy.

sokolnik
11-01-2017, 01:46
Obydwa będą pasować. To są takie same dyski tylko inaczej podłączone. Zauważ, że ten OCZ to nic innego jak płytka PCIe na której jest dysk m.2, taki sam, jak ten patriot. Możesz kupić goły dysk SSD M.2 PCie (taki jak Patriot) i wsadzić go w płytę główną (bo masz 1 złącze M.2 PCIe na płycie). Możesz też kupić kartę pcie z dyskiem M.2 na tej karcie (opcja OCZ), i wsadzić tą kartę z dyskiem w slot PCIe. Dawniej nie było gniazd M.2 na płytach więc dyski flash korzystające z interfejsu pcie musiały być podłączane pod gniazda pcie na płycie, były to albo dyski-karty pcie (gdzie sama karta to dysk, wszystko ma wlutowane na stałe), albo tak jak w przypadku tego OCZ karta pcie z gniazdem M.2 w którym jest dysk M.2 (możesz w przyszlosci wywalic obecny M.2 z tego OCZ i wsadzic w kartę inny np większy dysk m.2).

Trochę to zagmatwane ale mam nadzieję że zajarzyłeś :)

OK rozumiem, i nie zależnie w jaki sposób podłączymy te dyski (M.2 lub PCie) uzyskamy te super zawrotne transfery danych :) ?
ten dysk Patriota 240 GB wydaje się spoko w stosunku cena do prędkości :
http://www.x-kom.pl/p/323167-dysk-ssd-patriot-240gb-m2-ssd-pcie-hellfire-2280.html

Aeon88
11-01-2017, 01:58
Tak. Twoja płyta ma M.2 PCIe 3.0 x4, masz też 3 złącza PCIe gdzie możesz wsadzić kartę PCIe z dyskiem (opcja OCZ). I tu i tu wykorzystasz 100% prędkości dysku. Nie wiem tylko czy linie pcie w złączach pcie na płycie nie są brane wyłącznie z procka, który daje ich 16, a chipset dający pozostałe 20 linii pcie 3.0 obsługuje wyłącznie pozostałe urządzenia/złącza (w tym gniazdo m.2 na płycie). Jesli tak by było, wsadzając dysk ocz w pcie zabierzesz karcie graficznej 4 linie pcie i będzie pracowała w trybie x8 a nie x16. Przy większości gier w FHD nie zauważysz różnicy, w jakiejś części pewnie tak, w większej rozdzielczości również. Musisz sobie to sprawdzić gdzieś w necie jak rozdzielane są linie pci procka i płyty jeśli wsadzisz dwa urządzenia (grafikę i dysk) w złącza pcie na płycie.

Co do konkretnego modelu ssd i jego opłacalności - nie mam pojęcia, nie jestem na bieżąco. Poszukaj jakichś testów, opinii itp.

sokolnik
11-01-2017, 02:04
Tak. Twoja płyta ma M.2 PCIe 3.0 x4, masz też 3 złącza PCIe gdzie możesz wsadzić kartę PCIe z dyskiem (opcja OCZ). I tu i tu wykorzystasz 100% prędkości dysku. Nie wiem tylko czy linie pcie w złączach pcie na płycie nie są brane wyłącznie z procka, który daje ich 16, a chipset dający pozostałe 20 linii pcie 3.0 obsługuje wyłącznie pozostałe urządzenia/złącza (w tym gniazdo m.2 na płycie). Jesli tak by było, wsadzając dysk ocz w pcie zabierzesz karcie 4 linie pcie i będzie pracowała w trybie x8 a nie x16. Przy większości gier w FHD nie zauważysz różnicy, w jakiejś części pewnie tak, w większej rozdzielczości również. Musisz sobie to sprawdzić gdzieś w necie jak rozdzielane są linie pci procka i płyty jeśli wsadzisz dwa urządzenia (grafikę i dysk) w złącza pcie na płycie.

Co do konkretnego modelu ssd i jego opłacalności - nie mam pojęcia, nie jestem na bieżąco. Poszukaj jakichś testów, opinii itp.

OK dzięki :)
po 1 :
- nie mam GPU oprócz tej w CPU, bo nie gram w gry :)
po 2:
- to że nie mam GPU, nie oznacza że mieć nie będę :) Moja obudowa PC nie widziała nigdy GPU :) może sobie kiedyś kupię chociaż wiem że to złłłłoooo :) podobno PS wykorzystuje GPU (jest to zawsze jakiś argument ;) )

Jeśli by było jak mówisz, lepiej kupić M2 czyli opcja http://www.x-kom.pl/p/323167-dysk-ssd-patriot-240gb-m2-ssd-pcie-hellfire-2280.html i wtedy nie martwię się o żadne linie PCie ? :) 8 ? 16 ? To musi być tak skomplikowane? :D

Aeon88
11-01-2017, 02:17
Tak ale jeśli by było tak jak mówię. A może nie być. Poza tym nie masz GPU wiec nie masz się czym przejmować. Jeśli nigdy nie grasz to jak już zagrasz nie będziesz płakał z powodu grafiki w trybie x8 zamiast x16 nawet jeśli dysk Ci zabierze te 4 linie. Jak widać różnica jaj nie urywa: http://www.gamersnexus.net/guides/2488-pci-e-3-x8-vs-x16-performance-impact-on-gpus

Po trzecie strzelam że goły ssd M.2 będzie tańszy niż taki sam w opcji z kartą pcie. W końcu karty za darmo chyba nie dodają.

mareq78
11-01-2017, 03:00
Ooo nie wiedziałem, muszę odczytać. Za kilka tygodni planuje zakup nowego sprzętu i chce dobrze wydać kaskę.

Aeon88
11-01-2017, 03:21
Musisz kupić płytę która ma złącze M.2 z interfejsem PCIe 3.0 x4 to po pierwsze (jak kupisz m.2 sata to nie wsadzisz dysku m.2 pcie), potem do tego odpowiedni dysk też z interfejsem pcie 3.0 x4.

tandori
12-01-2017, 01:00
Tandori - wystarczy Ci najtańsza na rynku płyta z obsługą procków skylake jeśli i7 nie będziesz podkręcał. Nawet taka za 150-200zł jeśli w ogóle tak tanie istnieją. Pozostaje tylko kwestia co płyta oferuje - jeśli potrzebujesz gniazda m.2, usb 3.1 czy innych nowych ficzerów to szukaj takiej która to ma, jeśli tego nie potrzebujesz - jak wyżej, bierz najtańsze co jest, oczywiście dobrej firmy, asus, gigabyte, msi, asrock itp.

PS. Na Twoim miejscu nie kupiłbym i7 6700. Za 150zł więcej też w morele masz i7 6700k, który bez żadnego podkręcania (!) jest 600MHz szybszy, a to spora różnica. Dawniej między prockami K a bez K było może 100MHz różnicy, kwestia pomijalna. Teraz różnica jest znacznie większa i moim zdaniem warta dopłaty tych 150zł. Ale zrobisz jak zechcesz.

Ciekawą informacje usłyszałem od Ciebie , bo byłem pewny że osoba która nie podkręca i kupi procesor do podkręcania niewiele zyska a tu proszę zmienia to postać rzeczy.
Zmiana procesora na i7 6700k będzie równała się ze zmiana płyty głównej ? czy kupując inną płytę niż ta zaproponowana wcześniej zyskam coś więcej ? z tego co zauważyłem droższe płyty obsługują szybsze pamięci ram , wiec dodaje procesor z serii K , kupuje inną płytę i otrzymuje możliwość wykorzystania szybszych pamięci ram ? czy iść ta drogą ? Zamiast 32GB pamięci może tak jak wspomnieliście 16GB ale pamięci szybszej ?
Nie będę obrabiał dużej ilości zdjęć za jednym razem , jak też nie wykonuje zbyt wielu zabiegów w programach do obróbki zdjęć.

Aeon88
12-01-2017, 13:05
Wcześniej tak, jak nie podkręcałeś to nie musiałeś kupować procka K. W skylake różnica jest większa i warta wydanych pieniędzy. Jak nie kręcisz procka możesz dać najtańszą płytę z ficzerami które Cię interesują. Dla skylake standard ddr4 to 2400MHz, czy odczujesz różnicę jak wsadzisz szybsze, nie wiem. Jeśli weźmiesz 16 a Ci zabraknie pamięci to odczujesz to bardziej niż posiadanie pamięci 2400 zamiast szybszych. A czy Ci braknie tego też nie wiem, z tego co piszesz nie powinno, a jak będzie życie pokaże :)

tomgol
12-01-2017, 20:16
A panowie mam inne pytanie. Podłączę się pod wątek :). Planuje modernizację kompa i konfiguracje mam już w głowie tylko
waham się pomiędzy i7 a i5. Sprzęt tylko do offica, softu foto (NX, C1 i PS6) i bardzo sporadycznie video. Wg różnych testów
w tej tematyce (no może z wyjątkiem softu video) zbyt dużych różnic nie ma natomiast w PLN już troszkę jest.
Całość to:
Procesor Intel Core i7-6700, 3.4GHz, 8MB, BOX (BX80662I76700) lub i5
System operacyjny Microsoft Windows 10 Home PL 64-bit OEM
Płyta główna Asus H170M-Plus, H170, DDR4, SATA3, USB3.0, mATX (90MB0MT0-M0EAY0)
Pamięć HyperX Savage DDR4, 16GB(2x8GB), 2133MHz, CL13 (HX421C13SBK2/16)
Dysk SSD Samsung 960 Evo 500GB M.2 PCIe (MZ-V6E500BW)

Za wskazówki dzięki.

sokolnik
12-01-2017, 20:41
A panowie mam inne pytanie. Podłączę się pod wątek :). Planuje modernizację kompa i konfiguracje mam już w głowie tylko
waham się pomiędzy i7 a i5. Sprzęt tylko do offica, softu foto (NX, C1 i PS6) i bardzo sporadycznie video. Wg różnych testów
w tej tematyce (no może z wyjątkiem softu video) zbyt dużych różnic nie ma natomiast w PLN już troszkę jest.
Całość to:
Procesor Intel Core i7-6700, 3.4GHz, 8MB, BOX (BX80662I76700) lub i5
System operacyjny Microsoft Windows 10 Home PL 64-bit OEM
Płyta główna Asus H170M-Plus, H170, DDR4, SATA3, USB3.0, mATX (90MB0MT0-M0EAY0)
Pamięć HyperX Savage DDR4, 16GB(2x8GB), 2133MHz, CL13 (HX421C13SBK2/16)
Dysk SSD Samsung 960 Evo 500GB M.2 PCIe (MZ-V6E500BW)

Za wskazówki dzięki.

6700 - kosztuje 1 519,00 zł + jest wentylator w zestawie
6700K - kosztuje 1 639,00 zł + wentylator bo nie ma w zestawie najtańszy jakiś 70-80 zł

za 200 zł bym się nie zastanawiał nawet. Tak też zrobiłem. Zyskasz 800 Hz + możliwość podkręcenia. Oczywiście OC CPU zależy w duużej mierze od możliwości płyty głównej.

SSD za 1200 zł jest Ci mocno potrzebny ? :) 500 GB ?! Nie szkoda kasy :) ? Wolałbym dołożyć do CPU, chłodzenia, mocniejszej płyty. Może jakieś głośniki :)

ksh
12-01-2017, 20:52
Jeśli i7 to lepiej kupić:
Intel i7-7700 3.60GHz 8MB BOX - 1549zł
Intel i7-7700K 4.20GHz 8MB BOX - 1699zł

mareq78
12-01-2017, 20:55
Sokolnik ma rację jeżeli chcesz i7, ja osobiście będę brał i5 7600k, no i dysk ssd 500? Lepiej już w chłodzenie all in one zainwestować.

tomgol
12-01-2017, 20:56
Kol. dzięki za info. Co do relacji cen/wydajność to bardziej interesuje mnie porównanie pomiędzy i7 i i5 w sofcie który wymieniłem.
Jeżeli chodzi o SSD to chyba warto zainwestować w standard m2. (taką też dobrałem płytę). Szukam jeszcze dysków z tym interfejsem
o najlepszej relacji cena/wydajność ale generalnie są one drogie. Wydaje mi się że pracując z plikami graficznymi bardziej odczuje
wzrost wydajności przy szybszym interfejsie/dysku niż troszkę większej mocy obliczeniowej. Raczej nie używam softu 3d, zaawansowanych
renderingów itp. W temacie i7 vs i7..K macie racje.

mareq78
12-01-2017, 21:00
Płyty na h170 pozwalają OC czyli ta wybrana będzie ok chociaż zawsze można kupić lepsza ?

sokolnik
12-01-2017, 21:03
Na zwykłym SSD za 300-500 zł też będzie super dobrze. Pewnie na tym M.2 będzie super extra ale jakie to będą różnicę? Pół sek szybciej? MZ nie warto. TO dyski dla ludzi którzy wiedzą czego chcą od takiego dysku (pamięci).
Do obróbki zdjęć najważniejszy jest procesor i jego GHz. Rdzenie i wątki :)
Zrobisz jak uważasz.

Intel i7-7700K wydaje się fajną opcją. Ciekawe jakie ma opinię, kulturę pracy, możliwości OC oraz pobór energii.

Płyty na h170 pozwalają OC czyli ta wybrana będzie ok chociaż zawsze można kupić lepsza ?

No nie wiem. Z170 na pewno ma możliwość OC.

ksh
12-01-2017, 21:07
standard m2. To tylko rodzaj złącza, istotne jest żeby płyta i dysk miały to co ma sens czyli NVMe bo inaczej to kup normalny na sata, pytanie czy tego potrzebujesz pozostaje.

tomgol
12-01-2017, 21:08
Fajnie gdyby się wypowiedziała jakaś osoba użytkująca już dysk na m2. Na razie są tylko testy. Dotychczas planowałem taki
dysk mniejszy, tylko pod kątem systemu i plików/katalogów roboczych dla PS i C1 za mniejszą cenę ale niestety poszły one w góre
razem z nowymi modelami.
Kol. koesh wiem o tym i ta płytka obsługuje ten interfejs.

mareq78
12-01-2017, 21:09
Ojej miało być z170 ?

tomgol
12-01-2017, 21:12
No jak procek i...K to płytka raczej z Z170 :).

sokolnik
12-01-2017, 21:14
Ojej miało być z170 ������

a ta płyta ASUS H170M-Plus, H170, DDR4, SATA3, USB3.0 - nie pozwala na OC. Wkońcu miał być proc bez K więc to zrozumiałe. Ta płyta nie ma DisplayPort. Przy fajnym monitorze to ważna sprawa.

Napisz jaki masz monitor :)

tomgol
12-01-2017, 21:16
Kol.sokolnik starego Eizo na DVI.

nikoniarz
12-01-2017, 21:21
interesuje mnie porównanie pomiędzy i7 i i5

Rzuć okiem do sąsiedniego działu na test procesorów w PS. Oceń czy różnice są warte dopłaty do i7. Masz tam też podane różne konfiguracje dysków, więc też będzie odniesienie czy tani/drogi dysk ma istotny wpływ na prędkość obróbki. Ja wiem, że to nie do końca będzie miarodajne- takie byłoby tylko postawienie dwóch kompów na biurku i bezpośrednia konfrontacja.

tomgol
12-01-2017, 21:27
Ok. Poszperam

nikoniarz
12-01-2017, 21:28
Ok. Poszperam

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=267752

A co do SSD 500 GB- na magazyn za mało, na system i programy za dużo... No chyba, że faktycznie będziesz instalować bardzo dużo na C, np. gry...

tomgol
12-01-2017, 22:13
Po tej lekturze coraz bardziej skłaniam się ku i5 :).

Tom01
12-01-2017, 22:42
A co do SSD 500 GB- na magazyn za mało, na system i programy za dużo... No chyba, że faktycznie będziesz instalować bardzo dużo na C, np. gry...

Mam inne zdanie. Czysta instalacja systemu Windows plus niezbędne oprogramowanie to ponad 100GB. Poniżej zajętość po instalacji, świeży system, plus poprawki, sterowniki, oprogramowanie techniczne do płyty, grafiki itd:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/zajetosc_dysku_win-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/zajetosc_dysku_win.jpg)

Czyli 128GB w ogóle nie ma sensu stosować. 256GB daje trochę luzu, ale soft, trochę danych roboczych i mało zostanie. A pamiętajmy, że im mniej wolnego miejsca na SSD tym szybciej się zużywa, bo nie może rozsiewać zapisu po komórkach. Czyli 512GB to w obecnych czasach absolutne rozsądne minimum.

nikoniarz
12-01-2017, 22:54
Masz prawo mieć inne zdanie. Ja mam inne bo u mnie Win i wszelaki soft to połowa dysku 240 GB ;)

sokolnik
12-01-2017, 23:22
Masz prawo mieć inne zdanie. Ja mam inne bo u mnie Win i wszelaki soft to połowa dysku 240 GB ;)

a u mnie tydzień po instalce 3/4 wolne :) zajęte 40 a 180 wolne :)
zdjęcia mogę obrabiać, nic mi nie brakuje :)

Tom01
12-01-2017, 23:51
40GB? Rany, jakim cudem? Chyba, że to XP? Parę dni temu stawiałem 10-tkę, koło 120GB pękło.

mareq78
13-01-2017, 00:03
Ja na 120 po 2 latach mam 45gb wolnego. Win7.

sokolnik
13-01-2017, 00:12
40GB? Rany, jakim cudem? Chyba, że to XP? Parę dni temu stawiałem 10-tkę, koło 120GB pękło.

to co to byłą za 10 ? :)
mam WIN 10 Home 64 bit - aktualizacje pobierały się już ze 2-3 raz i tak to wygląda. Na ten moment nie ma żadnych aktualizacji do pobrania. Programy do obróbki, antywirus, office, jakieś tam win-rary, mozilla itp same podstawy :) nic nadzwyczajnego.

Jaki polecacie program do kontrolowania temperatury CPU ? Core Temp nie działa mi na 10 a jakiś starych wersji nie chce instalować. Jakiś inny program? :) HW Monitor?

Kurtz
13-01-2017, 00:30
Mam inne zdanie. Czysta instalacja systemu Windows plus niezbędne oprogramowanie to ponad 100GB. .
Ciekawe jak definiujesz niezbędne oprogramowanie. Wszystkie komputery u mnie w firmie na Win 10 mają partycje systemowe max 110GB i większość z tego jest wolna.

mini21
15-01-2017, 15:56
Mi CoreTemp na W10 działa bez problemu...
CPU-Z może spróbuj.

Co do miejsca na dysku - ja mam 250 GB Samsung 830.
Nie formatowałem go od aktualizacji 8.1 do 10 i w tej chwili mam 125 GB wolne.
128 GB to może ciut mało, ale 250 GB to w zupełności wystarczy.

Kurtz
15-01-2017, 16:00
Nie każdy ma takie same potrzeby. Teraz jedna gra to nawet 40+GB, więc rozumiem potrzebę kupna SSD 512GB a nawet 1TB.

Borat1979
15-01-2017, 18:46
Mam SSD 128 GB Windows 7, Photoshopa, Lightrooma, Corela, trochę drobnych aplikacji i całość zajmuje ok 65 GB. System zainstalowałem 3 lata temu i jakoś do dzisiaj miejsca na nim nie brakuje.

sokolnik
15-01-2017, 19:45
Nie każdy ma takie same potrzeby. Teraz jedna gra to nawet 40+GB, więc rozumiem potrzebę kupna SSD 512GB a nawet 1TB.
Nie każdy gra w gry. Ja nie mam karty graficznej bo nie gram. A jak w coś zagram to na zintegrowanej i to na full detalach :)

Zolty
15-01-2017, 21:09
>Tom01: Ile miałeś RAM? Czy to nie tak że system rezerwuje tyle dodatkowego miejsca na dysku ile jest ram na hibernacje (o ile nie wyłączymy hibernacji)?
Im więcej RAM tym więcej pożre GB na hibernacji?

Borat1979
15-01-2017, 22:32
>Tom01: Ile miałeś RAM? Czy to nie tak że system rezerwuje tyle dodatkowego miejsca na dysku ile jest ram na hibernacje (o ile nie wyłączymy hibernacji)?

Dokładnie, jak masz 32 GB RAMu to hibernacja zapcha na dzień dobry 32 GB na dysku twardym bo jest domyślnie włączona mimo, że w codziennej pracy jest całkowicie zbędna.

Tom01
15-01-2017, 22:47

Bardzo możliwe, nie przyszło mi to do głowy. Ram 64GB.

Borat1979
15-01-2017, 23:12
Bardzo możliwe, nie przyszło mi to do głowy. Ram 64GB.

No i mamy jasność dlaczego instalacja windows 10 to ponad 100 GB skoro połowa to sama hibernacja.

Zolty
15-01-2017, 23:37
Ciekawe - nie da się zainstalować Win na dysku mniejszym/równym ilości RAM (hibernację można wyłączyć dopiero po zainstalowaniu)?

Pytanie - muszę/chcę zainstalować Win 7 na SSD NVMe - składacze komputera dali ciała (bios w trybie Legacy), chcę zmienić na czyste UEFI, oczywiście zmiana partycji MBR/GPT itd
Jakieś porady/podpowiedzi? System to 6800K , msi X99, ssd samsung pro i do tego HDD.

haszaszinek
18-07-2017, 09:30
Poza MBP nie ma laptopów o względnie poprawnej liniowości i balansie bieli. Poniżej przykład. Od lewej niezły model DELL z klasy cenowej ok 5 tys, "graficzny" laptop Lenovo serii W, Apple z Retiną.

http://monitory.mastiff.pl/images/laptopy-liniowosc.jpg

Pobawię się w mini archeologa i zapytam: czy jest możliwość znalezienia w sieci takich wykresów dla konkretnych modeli laptopów/matryc?
Ewentualnie pod jakim hasłem szukać tego "w anglosaskiej części internetu"?

mmluty
19-07-2017, 11:52
Obawiam się, że będzie to trudne albo niemożliwe do znalezienia. Pomiary do których podałeś link są chyba wykonane przez Tom1 w jego firmie dla konkretnych ekranów jako przykłady. Nie sądzę żeby robił to na dużą skalę, a nikt z producentów nie będzie się chwalił, że produkuje ekrany kiepskiej jakości.