PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 - wyświetlanie zdjęć

Incendia
06-01-2017, 16:29
Posiadam Nikona D7000. Używam w nim 2 kart pamięci jednocześnie. Na jednej zapisywane są RAWy, na drugiej JPEGi. Czy istnieje jakiś sposób, by przy oglądaniu wyświetlały się zdjęcia tylko zdjęcia RAW? Teraz gdy przeglądam zdjęcia w aparacie pokazuje się ostatni raw, po przejrzeniu wszystkich lecą jpegi a chciałabym, żeby były w pętli tylko RAWy. Da się tak czy wymagam za dużo od tego aparatu?

GonzoG
06-01-2017, 18:15
Możesz spróbować ograniczyć wyświetlanie zdjęć do jednego folderu, ale nie wiem czy to pomoże.
Innego sposobu nie ma bo aparat pliki na 2 kartach traktuje jako niezależne.

notdot
06-01-2017, 18:54
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/HxnGmFT-1.png
źródło (http://i.imgur.com/HxnGmFT.png)

może to pomoże, spróbuj
potem przeczytaj manual

avzi
07-01-2017, 11:36
Zastanów się czy w ogóle potrzebne są Tobie jpgi. Ja też miałem przez długi czas takie ustawienie jak Ty, ale plików jpg w zasadzie nie wykorzystywałem w ogóle, gdyż i tak z każdej sesji do obróbki trafiały jedynie RAWy. Teraz mam ustawioną opcję "przepełnienie", czyli zapis RAW na karcie 2 po zapełnieniu karty 1.

Incendia
07-01-2017, 23:49
Dzięki za pomoc, poczytałam instrukcję (nic ciekawego w niej nie znalazłam niestety), próbowałam sposobu z BKT i niestety wydaje się, że jednak nie da się tak ustawić, by jpegi się nie wyświetlały.

Czy w ogóle są mi potrzebne? No niby nie, w D300 na karcie pamięci mieściło mi się ledwo niecałe 300 rawów, więc jpegów nie zapisywałam wcale i dało się żyć ;) Po prostu stwierdziłam, że skoro do D7000 można włożyć 2 karty i do tego na jednej można zapisywać rawy, na drugiej jpegi to czemu by z tego nie skorzystać. Jpegi przydają się czasem gdy ktoś chce zdjęcia "już teraz natychmiast".

W sumie D7000 mam w rękach od kilku dni, tak ustawiłam i pewnie niedługo przestawię na "przepełnienie", bo już po pierwszej "sesji" zgrałam rawy a karty z jpegami nawet nie wyciągnęłam z aparatu ;)

(Idealnie byłoby gdyby jeszcze podczas usuwania rawa usuwał się również jpeg, ale chyba pora zejść na ziemię)

GonzoG
08-01-2017, 00:10
Ja nie używam 2-giej karty do JPEGów. Potrzeba na to znacznie więcej czasu niż na zapis RAW+JPEG na jednej karcie.