Zobacz pełną wersję : D7000 - wyświetlanie zdjęć
Incendia
06-01-2017, 16:29
Posiadam Nikona D7000. Używam w nim 2 kart pamięci jednocześnie. Na jednej zapisywane są RAWy, na drugiej JPEGi. Czy istnieje jakiś sposób, by przy oglądaniu wyświetlały się zdjęcia tylko zdjęcia RAW? Teraz gdy przeglądam zdjęcia w aparacie pokazuje się ostatni raw, po przejrzeniu wszystkich lecą jpegi a chciałabym, żeby były w pętli tylko RAWy. Da się tak czy wymagam za dużo od tego aparatu?
Możesz spróbować ograniczyć wyświetlanie zdjęć do jednego folderu, ale nie wiem czy to pomoże.
Innego sposobu nie ma bo aparat pliki na 2 kartach traktuje jako niezależne.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/HxnGmFT-1.png
źródło (http://i.imgur.com/HxnGmFT.png)
może to pomoże, spróbuj
potem przeczytaj manual
Zastanów się czy w ogóle potrzebne są Tobie jpgi. Ja też miałem przez długi czas takie ustawienie jak Ty, ale plików jpg w zasadzie nie wykorzystywałem w ogóle, gdyż i tak z każdej sesji do obróbki trafiały jedynie RAWy. Teraz mam ustawioną opcję "przepełnienie", czyli zapis RAW na karcie 2 po zapełnieniu karty 1.
Incendia
07-01-2017, 23:49
Dzięki za pomoc, poczytałam instrukcję (nic ciekawego w niej nie znalazłam niestety), próbowałam sposobu z BKT i niestety wydaje się, że jednak nie da się tak ustawić, by jpegi się nie wyświetlały.
Czy w ogóle są mi potrzebne? No niby nie, w D300 na karcie pamięci mieściło mi się ledwo niecałe 300 rawów, więc jpegów nie zapisywałam wcale i dało się żyć ;) Po prostu stwierdziłam, że skoro do D7000 można włożyć 2 karty i do tego na jednej można zapisywać rawy, na drugiej jpegi to czemu by z tego nie skorzystać. Jpegi przydają się czasem gdy ktoś chce zdjęcia "już teraz natychmiast".
W sumie D7000 mam w rękach od kilku dni, tak ustawiłam i pewnie niedługo przestawię na "przepełnienie", bo już po pierwszej "sesji" zgrałam rawy a karty z jpegami nawet nie wyciągnęłam z aparatu ;)
(Idealnie byłoby gdyby jeszcze podczas usuwania rawa usuwał się również jpeg, ale chyba pora zejść na ziemię)
Ja nie używam 2-giej karty do JPEGów. Potrzeba na to znacznie więcej czasu niż na zapis RAW+JPEG na jednej karcie.