Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki nr 131
spiritus
06-01-2017, 15:21
Witajcie :)
Cykl analogowy zakończony. Dziękuję za tak liczne wzięcie udziału (było Was aż 46 co mnie cieszy :)). Obecnie toczy się jeszcze dogrywka więc ostatecznego zwycięzcę poznamy wieczorem. Jeżeli będzie kolejny remis to przyznam zwycięstwo jednemu i drugiemu uczestnikowi :)
Wracamy na stare śmieci czyli jak ktoś się widzi w kolorze to wysyła kolor, jak mu lepiej w B&W to w B&W :)
Wracamy również do pełnego tygodnia na wysyłanie prac oraz trzy dni na głosowanie.
Bardzo proszę aby w mailu podczas wysyłania prac dopisać:
"Wyrażam/Nie wyrażam zgodę/y na opublikowanie pliku XMP"
REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031
Termin nadsyłania prac mija 13.01.2016 o godzinie 22:00 (piątek)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy, lub dogrywka (1 dzień)
Autorem rawa jest: rwpb
Plik RAW (Nikon D750) do ściągnięcia:
https://www.dropbox.com/s/dp4uhpnopp9d6zg/DSC_4935.NEF
Plik dng do ściągnięcia:
https://www.dropbox.com/s/ukbw3fms7zrkimt/DSC_4935.dng
Obrobione pliki wysyłamy na maila
[email protected]
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki XMP też proszę oznaczać swoim nickiem.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/DSC4935jp_aexheap-1.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/DSC4935jp_aexheap.jpg)
""Cóż może być przyjemniejszego od zasłużonego odpoczynku w cieniu pięknego, wielkiego drzewa po spacerku? Życzę wszystkim owocnej zabawy.
Pozdrawiam
Rysiek" ~rwpb
Nasza galeria zrobiona przez użytkownika clusca: https://www.flickr.com/photos/nikoniarze/
Miłej zabawy :D
Przypominam, że istnieje możliwość subskrypcji zabawy jeżeli nie chcecie przegapić kolejnej zabawy. Wystarczy wysłać do mnie PW z adresem e-mail
spiritus temat Ci się zdublował. :D
spiritus
06-01-2017, 15:43
Podziękował za czujność :D
Pięęękny awatar spiritus
Zostanie na stałe czy tylko okolicznościowo?
spiritus
06-01-2017, 22:12
Pięęękny awatar spiritus
Zostanie na stałe czy tylko okolicznościowo?
Okolicznościowo aale dziękuję :D
Jacek_Z w pewnym miejscu napisał, ze była piękna tradycja i dużo osób w swój awatar wklejało czapki mikołaja na okres świąteczny... postanowiłem, że będę coś modził od każdego takiego bardziej znanego święta :D
A ja nie mam żadnego znajomego fotografa żeby mi cóś pstryknął na awka...
spiritus
06-01-2017, 22:16
A ja nie mam żadnego znajomego fotografa żeby mi cóś pstryknął na awka...
Tego ludzika to sobie sam zrobiłem :D
To ja zapraszam do się....obalimy trzech króli przy tym :D
P.S.
Chyba, że to ma być akt....to trzeba to będzie odwołać... mam wyjazd :D
Tego ludzika to sobie sam zrobiłem :D
Z tym trzeba uważać, bo potem się płaci aż się ożeni/wyjdzie za mąż :-D:-D:roll:
A obalić cosik możemy, jutro może ?
spiritus
06-01-2017, 22:51
Ja obalam cały czas :D
Sprawdziłem pocztę... zabawę uważam za rozdziewiczoną! :)
thekrycha
06-01-2017, 23:00
Sprawdziłem pocztę... zabawę uważam za rozdziewiczoną! :)
Po alkoholu to się często zdarza :p ;) ... w rawkach oczywiście ... :D
... w rawkach oczywiście ... :D
Oczywiście.
https://www.youtube.com/watch?v=EXqxxwm9SUI
Ostry600
07-01-2017, 16:51
Jeżeli rozdziewiczony :) to i ja się melduję w nowej edycji.
No to ile tych prac już jest?
spiritus
07-01-2017, 17:07
Jeżeli rozdziewiczony :) to i ja się melduję w nowej edycji.
No to double penetration...
- - - - kolejny post - - - - - -
No to ile tych prac już jest?
... triple penetration :O
Ostry600
08-01-2017, 12:34
Triple penetration to już...real hardcore :)
A poczwórna jak będzie? Zgroza :D
spiritus
08-01-2017, 13:44
A poczwórna jak będzie? Zgroza :D
quadruple... czy jakoś tak
później... quintuple, sextuple, septuple, octuple, nonuple, decuple, decuple, undecuple...
Strach się z wami zadawać ;)
Jak tam teraz w zabawie, jakiś cykl i ranking będzie bo nie wiem czy się przygotowywać konkretnie :)
Mi się podobały zasady jakie Arczi wprowadził na jeden cykl, było dynamicznie i ludzie jakoś tak podchodzili do zabawy z... emocjami :)
Tydzień na nadsyłanie prac to jak będziemy już na emeryturach i cyborgi będą nam zioło zawijać tfuuu... parzyć i ruchanie suwaczkami będzie wysiłkiem wielkim :)
Ja bym tam zrobił od następnego trzy dni na nadsyłanie, trzy dni na głosowanie, więcej dynamiki Panie i Panowie :)
Punktacje też bym zmienił:
10pkt - 1 miejsce
8pkt - 2 miejsce
6pkt - 3 miejsce
4pkt - 4 miejsce
2pkt - 5 miejsce
Zwycięzca daje kolejnego rawka i dysponuje dwoma punktami dla pracy jaka jemu najbardziej się spodobała i punktem karnym dla pracy jego zdaniem najgorszej ( info o rozdaniu punktów przed ogłoszeniem wyniku ankiety ).
Oczywiście ograniczenie tylko do wywoływarek i żadnych photoshopów.
thekrycha
08-01-2017, 14:50
quadruple... czy jakoś tak
później... quintuple, sextuple, septuple, octuple, nonuple, decuple, decuple, undecuple...
A nie prościej po prostu gangbang [emoji12][emoji12][emoji12]
spiritus
08-01-2017, 15:44
Ja bym tam zrobił od następnego trzy dni na nadsyłanie, trzy dni na głosowanie, więcej dynamiki Panie i Panowie :)
Pisałem, że mam to odgórnie narzucone a nie iż sobie sam to wymyśliłem :)
Można by było jeszcze bardziej dynamicznie 3 na wysyłanie i dzień głosowania (co ma być to będzie) ale kto to będzie robił cały czas przy tym? :P
Co do rankingu to myślałem nad tym czy aby nie wprowadzić tego już od tej edycji tylko muszę się wstrzymać do północy...może uda mi się coś niecoś uda załatwić :P
A nie prościej po prostu gangbang [emoji12][emoji12][emoji12]
Ja tu o strukturze danych a ten mi z innym tubem wyskakuje :D
Dzień na głosowanie to za mało bo wypatrzone wyniki są przy małej ilości głosujących, osobiście zawsze byłem za 3+3 i dzień zapasu.
Ostry600
08-01-2017, 18:25
Też wolałbym więcej dynamiki ale jak z góry przyszło to się nie poradzi. Tak wynika z dziejowego doświadczenia:)
A tak z innej beczki sextuple brzmi bosko :)
koesh, Ty jesteś cały czas na forum, masz na to czas, ale nie każdy może sobie na to pozwolić. Przez cały cykl analogowy nie znalazłem czasu aby wziąć w nim udział. Od piątku do poniedziałku, a czasami wtorku jestem wyłączony. Mogłem tylko głosować. Ilu jest w podobnej sytuacji? I tu nie chodzi o to, że rawka cztery dni się obrabia, tylko o to, że cztery dni nie ma czasu się tym zająć albo wysłać. Od jutra znowu będę tylko wtorek-piątek. Jeżeli te trzy dni, które proponujesz wypadną poza wtorek-piątek to niestety...
Uważam też, że cały cykl zabawy powinien być różny od siedmiu dni, tak aby było przesunięcie rozpoczęcia zabawy. Umożliwi to ludziom w sytuacji podobnej do mojej wzięcie udziału.
Rozumiem, a jak reszta propozycji, które wymieniłem ?
spiritus
08-01-2017, 21:22
Rozumiem, a jak reszta propozycji, które wymieniłem ?
Jak pisałem co do rankingu to czekam na decyzję jednego gościa odnośnie nagród (miał na weekendzie napisać)....
Arczi tak prowadził dynamicznie bo chciał się uwinąć przed moim powrotem z UK dlatego każda edycja miała różny czas na zgłaszanie.
Odnośnie tych wszystkich "emocji" to gonił ludzi aby sobie przygotować w ciągu tygodnia głosowanie a nie wszystko na samym końcu jak ja to robię. Czekam spokojnie czy ktoś wyśle czy nie wyśle (poganiam ale nie wymuszam- patrz brak dodatkowych punktów) i to sobie godzinę przed końcem nadsyłania prac segreguję, oznaczam, wrzucam na serwer, tworzę paczkę ze zdjęć, XMP pobieram do innego, tworzę głosowanie (tak... to wszystko zajmuje godzinę i nawet ponad.... thekrycha potwierdzi).
Jak pisałem innych terminów niż 7+3 nie będzie. Przy tym zostajemy... mam związane ręce.
Odnośnie punktacji to dałem taką ile kto zdobył głosów... dla jednych dobrze, dla innych źle- zawsze komuś nie dogodzi.... i szczerze się przyznam nie chciałem tracić dodatkowego czasu (pisanie pracy- której pewnie nie napiszę w tym roku i pełno roboty w koło) na tworzenie mini rankingów i przyznawania punktów.
Odnośnie wywołarek i PS-a...
Nie trzymajmy się sztywno tylko wywoływania. Trochę humoru też trzeba wprowadzić... od tego są specjalne i podziwiam poprzednika za ich wprowadzenie. Trochę rozluźnia atmosferę...dodaje wyobraźni. Tego nie mam zamiaru zmienić :P
P.S. koesh jak masz...lub ktokolwiek ma...pomysł na jakiś cykl.....i nagrodę aby zachęcić to zapraszam na PW w celu ustalenia zasad :D
Sobie to w stopce zamieszczę tylko pierwsze siostrze pomogę w trygonometrii :P
Co do rankingu i punktacji. Nie wiem, jakie chcecie zrobić cykle, miesięczne, kwartalne, jakaś ilość zabaw, czy jeszcze coś innego. Proponuję dodać takie coś, aby autor prac przy wysłaniu pierwszej pracy w danym cyklu wyraźnie się określił, czy chce brać udział w punktacji, czy nie. Podobnie jak z plikami xmp. Punktacja i rankingi z początku zabawy zachęcają, a potem odstraszają potencjalnych nowych autorów i tych z końca rankingu. Zobaczcie zabawy obok, o świecie i o Polsce. Zostało tam tylko parę osób. Ja w ogóle przestałem tam zaglądać, bo jak widzę ile punktów ma czołówka, to zdaję sobie sprawę, że musiałbym wygrywać wszystko przez pół roku, więc z mety jestem na straconej pozycji i rezygnuję. Inni chyba też tak uważają, bo zostało tam parę osób. Po prostu to odstrasza.
spiritus
08-01-2017, 22:15
Co do rankingu i punktacji. Nie wiem, jakie chcecie zrobić cykle, miesięczne, kwartalne, jakaś ilość zabaw, czy jeszcze coś innego. Proponuję dodać takie coś, aby autor prac przy wysłaniu pierwszej pracy w danym cyklu wyraźnie się określił, czy chce brać udział w punktacji, czy nie. Podobnie jak z plikami xmp. Punktacja i rankingi z początku zabawy zachęcają, a potem odstraszają potencjalnych nowych autorów i tych z końca rankingu. Zobaczcie zabawy obok, o świecie i o Polsce. Zostało tam tylko parę osób. Ja w ogóle przestałem tam zaglądać, bo jak widzę ile punktów ma czołówka, to zdaję sobie sprawę, że musiałbym wygrywać wszystko przez pół roku, więc z mety jestem na straconej pozycji i rezygnuję. Inni chyba też tak uważają, bo zostało tam parę osób. Po prostu to odstrasza.
No to akurat jest jasne. Od samego początku pisania poprzedniego postu sobie myślałem: "nie zapomnij napisać, że udział w rankingu ma być deklarowany przez osoby udział w nim biorące".... i wiecie co? Zapomniałem :P
Trzeba było zawiązać sobie supełek na wstążce wokoło buteleczki :D
Oczywiście tylko w celach zdrowotności...
Ja nie zaglądam do zabawy co to jest bo wkurza mnie niezrozumienie autorów zdjęć że chodzi o fragment czegoś co mamy odgadywać i nie polega to na daniu zdjęcia białej ściany i pytania w jakim mieście znajduje się to mieszkanie :)
Cykl musi być dynamiczny żeby nie zmęczył trwaniem np trzy miesiące, dlatego tygodniowa zabawy x6 maksymalnie, ranking prosty żeby nie wczytywać się w zawiłości, dodać nagradzanie punktami dla autora rawka za najelpsza/najgorszą prace jego zdaniem i jedziemy z zabawą.
Poprzedni cykl miał mocną rywalizację i do ostatniego rawka nikt nie był pewny, wygrałem w ostatnim głosowaniu cały cykl i do ostatniego rawka było bardzo dużo prac, a nawet przecież były nagrody dla "przegranych" i to bardzo ciekawe :)
Ostatni cykl mnie troszkę odpychał zasadami i tą "analogowością", która mocno ograniczała zabawę ale i tak jednego rawka wygrałem :)
spiritus
08-01-2017, 22:55
Cykl Arcziego sponsorował fomag... właściciel trzech forów i sklepu fotograficznego. Analogowy sponsorowałem ja. Dorwałem prawie dwa takie same aparaty i pomyślałem, że po co mi dwa takie same... jeden trzeba w jakiś fajny sposób oddać komuś bliskiemu....czemu nie rawkowiczom w jakiejś szczególnej zabawie?
Pomyślałem, że skoro analog to trzeba coś pod analoga. Mając stertę klisz czarno białych jakie do dzisiaj skanuję przypomniałem sobie, że ktoś kiedyś narzekał na strasznie mało prac B&W. Zaczęły się narzekania, ze analog to też kolor...owszem. Nie pomyślałem. Zasięgając języka dopuściłem monokolor. Dla dużej liczby osób to się spodobało i brały czynnie udział... ale jak zwykle komuś musi być źle.
Dla "przegranych" nic mi się nie udało załatwić... bo nie udało. Sam też nie miałem zamiaru sponsorować jeżeli nie mam stałej pracy i niczego nie produkuję. Też źle....
Zobacz tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=276888
Zacząłem od edycji 70 załatwiać jakieś nagrody. Czekam na potwierdzenie propozycji czy nie będzie nagród stałych (co 10. edycji...). Na 100 załatwiałem nagrody chyba z miesiąc wcześniej niż planowana 100. edycja, później się upewniając... udało się.
Teraz za mało...źle bo wcześniej było więcej. Czy Polakom nigdy nie dogodzi?
Carlos_lo
08-01-2017, 23:03
spiryt, nie spinaj sie tak;) wg mnie dobrze jest jak jest i z czasami i punktami i z nagrodami wiadomo, ze to sa symboliczne i spokojnie mozna sie bez nich obejsc; mam czas, temat podejdzie to startuje, nie mam - trudno, zaglosuje, szkoda ze na tapatalku nie mozna glosowac, wiekszosc tu siedze
spiritus
08-01-2017, 23:55
spiryt, nie spinaj sie tak;)
może faktycznie trochę... zły dzień.... jutro też mogę być nie swój
siemalysy
09-01-2017, 00:09
może faktycznie trochę... zły dzień.... jutro też mogę być nie swój
Spiryt luzik. Czasami zdrowiej i lepiej wyrzucić coś z siebie niż tlumić w sobie ;-) Obyś jutrzejszy dzień miał mało nerwowy ?
Ps. Zgłaszam gotowość do wzięcia udziału w tej edycji.
Nikt nie krytykuje ciebie Spiritus, poświęcasz swój czas żeby coś zrobić, a nagrody to nie jest obowiązkowa rzecz, a jeśli już o nagrodach to zamiast rozdawać koszulki dla większości w przedostatnim cyklu to trzeba było zachować po jednej dla zwycięzcy i byłoby na dwa lata ;)
spiritus
09-01-2017, 12:45
Nikt nie krytykuje ciebie Spiritus, poświęcasz swój czas żeby coś zrobić, a nagrody to nie jest obowiązkowa rzecz, a jeśli już o nagrodach to zamiast rozdawać koszulki dla większości w przedostatnim cyklu to trzeba było zachować po jednej dla zwycięzcy i byłoby na dwa lata ;)
Nie ja o tym decydowalem...nie mieszalem sie w to.
spiritus tobie po prostu trza polać :D
mądrze gadasz, zabawy organizujesz, a ludziom i tak nie dogodzisz :D
się nie poddawaj, bo dobrze ci idzie i chwała ci za to
spiritus
09-01-2017, 21:58
spiritus tobie po prostu trza polać :D
ojj żebyś wiedział... wszyscy znajomi się porozjeżdżali albo słynne ostatnio "ja nie pije"....krew człowieka zalewa i musi pić sam :P
thekrycha
09-01-2017, 22:22
... albo słynne ostatnio "ja nie pije"....krew człowieka zalewa i musi pić sam :P
To wszystko przez postanowienia noworoczne ;) Daj im jeszcze tydzień, no może dwa i wszystko wróci do normy ... Jakoś przetrwasz :p
...Daj im jeszcze tydzień, no może dwa i wszystko wróci do normy...
Się już destyluje... ;) :mrgreen:
spiritus
09-01-2017, 22:51
To wszystko przez postanowienia noworoczne ;) Daj im jeszcze tydzień, no może dwa i wszystko wróci do normy ... Jakoś przetrwasz :p
to nie noworoczne... to od października :/
trzeba do UK wrócić.... tam człowiek codziennie pił jeżeli na noc nie pracował :D
Carlos_lo
09-01-2017, 23:55
hehe, ale u mnie na wsi jeszcze nie piles bimbru z brzezin;)
spiritus
09-01-2017, 23:56
hehe, ale u mnie na wsi jeszcze nie piles bimbru z brzezin;)
co to za cudo?
ostatnio dostałem coś 75-85%.....ciekawe co to jest :D
ktoś chętny do degustacji?
PRZENOCUJĘ! :D
Carlos_lo
10-01-2017, 00:06
co to za cudo.....ciekawe co to jest :D
ktoś chętny do degustacji?
PRZENOCUJĘ! :D
po ktorym tworzy sie dziela do edycji specjalnych ;)
spiritus
10-01-2017, 00:09
Kiedy i gdzie trzeba skręcić by dotrzeć do tego wodopoju? :D
Carlos_lo
10-01-2017, 00:50
cambridge slynie z roznych buraczanych zakwasow i dyplomow, co to elyta sobie ceni, jak bedziesz przelotem pusc wici a rozpalimy ognisko dla poznaki
spiritus
10-01-2017, 00:51
Aaa to w UK :D
Jak tam będę to pewnie podjadę... trzeba będzie sobie kraju zwiedzić :D
Carlos_lo
10-01-2017, 01:00
ojojoj, z 2 lata w pl nie bylem, ostatnio u qstry i jacentego, i jakos nie podrodze mi ostatnio, ale tematy foto zawsze sa wszedzie;)
Carlos_lo
10-01-2017, 09:53
przydaloby sie poczyscic ten watek z prywaty;)
Jest tu jeszcze kto?
Cisza okrutna jakaś nastała.
Ja swoje wysłałem, a reszta załogi co?
siemalysy
11-01-2017, 21:53
Ja się zbieram, zbieram i zebrać nie mogę. Jakiś kop na rozpęd by się przydał. Jutro przy dobrych i sprzyjających wiatrach zajmę się tym tematem i wyślę :-D
thekrycha
11-01-2017, 22:38
Właśnie zameldowałem się w zabawie :D
spiritus
12-01-2017, 00:34
No i super... mamy 13. prac. Mam nadzieję, że to nie będzie pechowa liczba i doślecie do 25 minimum :D
siemalysy
12-01-2017, 07:36
No i super... mamy 13. prac. Mam nadzieję, że to nie będzie pechowa liczba i doślecie do 25 minimum :D
Myślę, że jest już co najmniej 14 prac :-P Dołączyłem do zabawy :-D
thekrycha
12-01-2017, 11:33
W ramach relaksu, oczywiście po uprzednim przesłaniu pracy do zabawy w Rawki ;) zapraszam wszystkich do oddania głosów w zadaniach tematycznych, dzisiaj ostatni dzień, więc trzeba się spieszyć :D ... klik (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278738&page=7) ...
Ja wyślę swoją pracę 13-tego bo mam napisane że wtedy będę miał szczęście :)
spiritus
12-01-2017, 20:06
Ja wyślę swoją pracę 13-tego bo mam napisane że wtedy będę miał szczęście :)
Ale jest napisane: "wywołaj konkursowego RAWa, nadeślij go DO PIĄTKU, 13-go, będziesz miał szczęście ;)"
Jakim cudem można mieć szczęście w piątek, trzynastego :roll::confused::mrgreen:
spiritus
13-01-2017, 00:25
Jakim cudem można mieć szczęście w piątek, trzynastego :roll::confused::mrgreen:
Jeżeli wyślesz DO PIĄTKU a nie w piatek :D
Do zgarniania Jackowego szczęścia zostało 34 min ;)
A, to insza inszość. Ewentualna wysyłka pocztą, czy tylko odbiór osobisty?
:-D
spiritus
13-01-2017, 00:51
A, to insza inszość. Ewentualna wysyłka pocztą, czy tylko odbiór osobisty?
:-D
Tym razem pocztą... osobiście kiedy indziej się można zgadać :D
Piątek trzynastego... poszło fotto do lotto... ;) :)
spiritus
13-01-2017, 17:40
Ostatnie godziny a prac..... MAO
Nawet do 15 nie dobiliście :/
thekrycha
13-01-2017, 17:45
A swoją Kierownik doliczył? :p ;)
spiritus
13-01-2017, 17:54
A swoją Kierownik doliczył? :p ;)
ciiiii.... :D
No to moja wydumka poszła ;)
Prac jak zwykle MAO, a ja tylko przypominam, że wysyłając pracę można mieć szczęście w piątek trzynastego :roll:
Więc jak najbardziej warto.
Podobno poszliśmy w jakość nie ilość ;)
Sinobrody
13-01-2017, 23:04
Kierownik zaspał? Już po 22:00 :)
Czy tak dużo prac na ostatnia chwilę spłynęło?? :)
thekrycha
13-01-2017, 23:05
Sprawdziłem, Kierownik jak gdyby nigdy nic, przegląda sobie forumowe ogłoszenia ... haha :p
Pewnie zaspał i robi swojego dopiero ;)
spiritus
13-01-2017, 23:10
Ciiii.... czekałem aż się zdjęcia na serwer wrzucą.... łącze dzisiaj słabe :D
GŁOSOWANIE DZIADY!!! (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278825)
Sinobrody
13-01-2017, 23:22
Posmaruj styki spirytusem, o ile coś tam jeszcze zostało :)
spiritus
13-01-2017, 23:25
Są smarowane na bieżąco.... musiały się uzależnić :D
thekrycha
13-01-2017, 23:25
Tia, ostatnie resztki w dziąsła wciera :p
Tia, ostatnie resztki w dziąsła wciera :p
Niech sobie czopek zrobi :mrgreen:
thekrycha
14-01-2017, 00:18
Masz rację, podobno tak się lepiej wchłania ;)
spiritus
14-01-2017, 00:21
Sio mi stąd jeden z drugim....
Tu macie GŁOSOWANIE DZIADY!!! (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278825)
thekrycha
14-01-2017, 00:38
Patrz SerU jak nerwowy po tych czopkach :p Już dobrze, dobrze ... idę głosować :D
spiritus
14-01-2017, 00:39
Noo weź tu powyganiaj to się znów zagnieżdżą nie w tym wątku co trzeba :D
Tamten podbijajcie :)