Zobacz pełną wersję : Monitor 2500zł
Poszukuje monitora do amatorskiej/półprofesjonalnej obróbki fotografii - głównie na własny użytek. Budżet to ok. 2500 zł.
Preferowany rozmiar to ok. 27 cali.
Myślałem nad tymi: NEC 2690WUXi2 | Dell UP2716D
Co myślicie albo jakie są inne propozycje?
Jeszcze myślałem na tym NEC PA271W
nikoniarz
05-01-2017, 00:13
Nie możesz dołożyć- bierzesz Della, możesz dołożyć- bierzesz CS270 lub PA272W. Aczkolwiek i tak zalatuje mi jakąś prowokacją...
- - - - kolejny post - - - - - -
A tak poza tym- napisz PW do następujących osób z zapytaniem na czym obrabiają zdjęcia i wyrób sobie opinię sam:
Dawid_Gaszynski Yanis, pes, jacek_wozniak, esperal, raftik, darjo1, SerU, creep, Zelber, kurczeblade...
Zapewne pominąłem kilka innych osób gdyż nie wszystkie wątki tematyczne śledzę, aczkolwiek myślę, że będziesz mieć z czego wyciągnąć wnioski :)
żadna prowokacja :)
dlaczego nie polecasz NEC PA271W?
Jak to wygląda w Dell UP2716D z kalibracją i programowaniem tablic LUT (w porównaniu do NEC/EIZO czy jakoś gorzej/inaczej)?
PA271W będzie wchodził w grę tylko używany. Wysokie modele raczej nie pojawiają się w ogłoszeniach za ułamek ceny bez powodu. Dobrze by było ten powód poznać, zamiast potem "cieszyć się" złomem na biurku. 2690WUXi2 to bardzo stary model. Prawdopodobieństwo kupienia sprawnego jest praktycznie zerowe.
Kalibracji sprzętowej (normalnej) w DELLach nie ma.
nikoniarz - zgłaszam się :mrgreen:
No u mnie jest tragedia... aktualnie podobno niekalibrowalny IPS 24" o strasznie egzotycznej nazwie na Iiya... Wprawdzie nie z marketu, ale gdzie mu tam do monitorów za 2500 :mrgreen:
Ale żeby nie było - jak potrzeby mi proofing, to robię na EIZO i do tego próbny wydruk oglądam w komorze świetlnej i aż strach powiedzieć, że ten cienias za tysiąc pińcet ani razu mnie nie zawiódł :) Kalibruję regularnie Xrite i1-Pro2
Obrabiam dużo zdjęć, które idą do klientów i przygotowuję bardzo (ale to naprawdę bardzo) dużo materiałów do druku (cyfra i litho).
Żeby było jeszcze śmieszniej, to dosłownie przed chwilą robiłem na atramencie wydruk plakatu A1 dla klienta, którego głównym elementem jest jedno z moich zdjęć i jakoś różnicy między ekranem a drukiem nie widzę ;)
Też się zgłaszam, eizo cs240.
Też się zgłaszam, eizo cs240.
Twoja odpowiedź jest tendencyjna :mrgreen:
nikoniarz
05-01-2017, 10:22
A, byłbym zapomniał o jednej z najważniejszych osób na tym forum, czyli o Marcinie. Mam nadzieję, że stig również dorzuci coś od siebie.
@nikoniarz (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070) Ja się na monitorach nie znam. Wiem co dobre/najlepsze (kiedy już zbadane i przetestowane przez fachowców), ale w kwestii konkretnych modeli w danych zakresach cenowych, polegam na @Czornyj (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1509). O ile komputer składam po swojemu, to monitory są dla mnie szatańskimi urządzeniami. ;) Obecnie mam Della U2713H i NECa PA272W. Pierwszy robi mi jako ekran na palety i programy narzędziowe, video, etc., a z samym obrazem pracuję na NECu. Dell niby wyświetla prawidłowo i pewnie byłby wystarczający jako jedyny do amatorskiej obróbki, ale np. nie jestem w stanie doprowadzić szarości do takiej, jaką widzę na NECu (zawsze jakieś delikatny zafarb jest). Oczywiście to widać wtedy, gdy jak u mnie -- monitory stoją obok siebie i wyświetlają ten sam pulpit. Gdyby stał jako jedyny, byłoby to dla większości osób niezauważalne.
nikoniarz
05-01-2017, 11:40
@nikoniarz (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070) Ja się na monitorach nie znam..
Ale znasz się na zdjęciach i obróbce jak mało kto na tym forum. Dlatego dziękuję, że podzieliłeś się informacją na czym pracujesz.
kurczeblade
05-01-2017, 12:22
U mnie to samo, jak u stiga. Nie zagłębiam się aż tak technicznie jak nasz kolega Tom01. Teraz ważne żeby monitor mi poprawnie działał, dobrze wyświetlał i był odpowiednich rozmiarów - szczególnie nie męczył oczu, co potęgowało często uczuciem zmęczenia. Tak miałem w poprzednich monitorach "marketowych" gdzie jeszcze nie wiedziałem co to EIZO/NEC i monitor fotograficzny, a do drogich monitorów podchodziłem sceptycznie. Poprzednie monitory zwyczajnie męczyły człowieka, często siedziało się godzinami i grzebało w kolorach/kontrastach/jasności, ściągając jakieś testowe tablice z internetu i za nic nie można było osiągnąć zamierzonego efektu. Gorzej jak się zmieniało monitor na nowy i widziało się swoje zdjęcia w zupełnie innej perspektywie na nowym monitorze, którego próbowało się skonfigurować do podobnego wyświetlania co poprzedni :) Eizo nawet w momencie kiedy nie był skalibrowany dał mi spokój. Teraz oczy nie bolą, człowiek nie jest zmęczony, ma w miarę poprawny kolor i nic nie trzeba grzebać godzinami. Zwyczajnie siada się przy takim monitorze i pracuje, nie zastanawiając i nie tracąc czasu na pierdoły :) Jedyne co mi chodzi po głowie, to zmiana z 24" na 27" ale to może pod koniec roku :)
Jeszcze fajna sprawa, to dobranie odpowiedniego fotolaba. Gdzie kolory odbitek się praktycznie nie różnią od tych z monitora. W 2016r. zrobiłem około 1200 odbitek i zawsze byłem zadowolony - wcześniej różne fotolaby i różne monitory, często przeżywałem rozpacz jak odbierałem odbitki :)
nikoniarz
05-01-2017, 12:30
Na czym pracujesz kurczeblade? Mam na myśli monitor oczywiście...
kurczeblade
05-01-2017, 12:41
eizo cs240
Wysokie modele raczej nie pojawiają się w ogłoszeniach za ułamek ceny bez powodu. Dobrze by było ten powód poznać, zamiast potem "cieszyć się" złomem na biurku. 2690WUXi2 to bardzo stary model. Prawdopodobieństwo kupienia sprawnego jest praktycznie zerowe
Dlaczego? ludzie często sprzedają, ponieważ nie trafili w zakup, albo potrzebują gotówki, czy nie wykorzystują możliwości takiego sprzętu. Ja nie mam najwyższego modelu EIZO, ale używam go jakiś rok - jest bez skazy, a będę go sprzedawał, bo planuję kupić większy monitor, po przemeblowaniu pokoju z biurkiem :)
No kurde co za pech. Już trzech wywołanych i każdy ma EIZO / NEC jako podstawowe a jeden rozpaczliwie się broni.
Tak, wiem. Złośliwy jestem.
Musimy wziąć pod uwagę kilka ważnych apsektów. Osobiście nie pracuję w skali szarości (bardzo rzadko) i nie męczę się z odcieniami skóry, które w pewnych dziedzinach fotografii są bardzo ważne (glamour, upierdliwi klienci ślubni itp.). Często muszę się jednak trzymać pantonów i mój monitor w zupełności do tego wystarcza. Proofing robię na EIZO i tak, jak pisałem nie zdarzyło się jeszcze żebym musiał coś poprawiać.
Najważniejszą rzeczą jest jednak to, nie na czym obrabiamy, ala na czym naszą obróbkę ogląda klient i tutaj zaczynają się schody...i to poważne. Niejednokrotnie dostarczając materiał do klienta ten oglądał to albo na laptopie albo na tak rozjaśnionym monitorze, że sam nie mogłem rozpoznać swoich zdjęć. Kilka razy wszedł telewizor jako medium do przeglądania fotografii. Owszem - ważne jest oddanie klientowi poprawnie obrobionego materiału żeby być w zgodzie ze swoim sumieniem i miec peweność, że w przypadku druku wszystko będzie OK, ale to, co się dzieje później z naszymi zdjęciami jest poza naszym wpływem (np. w komercji "grafik" umieszczając zdjęcie w folderze sam je "poprawi", bo ma źle skalibrowany monitor (najczęściej problemem jest jasność, kontrast i przesycone kolory) i to, co widzi jest dalekie od jego oczekiwań, choć nie zdaje sobie sprawy, że wyjściowy materiał był dobry.
kurczeblade
05-01-2017, 12:54
No kurde co za pech. Już trzech wywołanych i każdy ma EIZO / NEC jako podstawowe a jeden rozpaczliwie się broni.
Tak, wiem. Złośliwy jestem.
Ty weź mi powiedź co do 5k kupić w 27"
Gdzieś słyszałem że jakieś Nec'i są ciekawą propozycją 27" w wersji UHD - ale mocno się przyzwyczaiłem do tego cs240.
nikoniarz
05-01-2017, 12:55
Gdzieś słyszałem że jakieś Nec'i są ciekawą propozycją 27" w wersji UHD - ale mocno się przyzwyczaiłem do tego cs240.
Wspominany PA272W.
kurczeblade
05-01-2017, 13:17
Niejednokrotnie dostarczając materiał do klienta ten oglądał to albo na laptopie albo na tak rozjaśnionym monitorze, że sam nie mogłem rozpoznać swoich zdjęć.
No i widzisz. Ja miałem kiedyś pisemną(meilową)reklamacje i to w nie miły sposób, ale chodziło o to że zdjęcia były za jasne i mało kontrastowe. Oczywiście chodziło o wyświetlanie zdjęć u klienta w laptopie, gdzie wrzeszczał że to moja wina. Rozwiązałem to w ten sposób, znalazłem gdzieś podstawowy artykuł o konfiguracji monitorów przesłałem mu, zrobiłem odbitki z tych zdjęć i zaprosiłem gościa do siebie w celu pokazania mu jak wyglądają zdjęcia u mnie na monitorze, wraz z odbitkami. Tłumacząc mu czym jest monitor EIZO. Wziął też swojego laptopa, gdzie jakimiś kalibratorami z netu ustawiliśmy mu jasność/kontrasty/gamme i takie pierdoły żeby to w miarę wyglądało, i w ramach przeprosin że niepotrzebnie na początku wrzeszczał dostałem 4paczka dobrego piwka :)
Wspominany PA272W.
a odpowiednik tego Nec'a u Eizo ?
Generalnie rozumiem, że oznaczenia "lepszości" w Eizo to w kolejności CS/CX/CG ? :)
i to, co widzi jest dalekie od jego oczekiwań, choć nie zdaje sobie sprawy, że wyjściowy materiał był dobry.
Nie. To jest jeden z mitów. To co Pan widzi, nie on. Nie wie Pan jak widzi odbiorca, bo jego adaptacja chromatyczna już dawno się dopasowała do monitora który ma przed nosem od lat. Na swoim, choćby mocno zniekształconym badziewiu widzi jako-tako poprawnie, bo fenomenalny mózg bierze na to poprawkę. Pan stojąc koło niego i widząc to samo, może rwać włosy z głowy, bo widzi Pan obraz z "korektą" jeszcze ze swojego monitora. Wszelkie próby dogodzenia odbiorcom z ich badziewiem to niedźwiedzia przysługa, bo połączą się dwie korekty. Ichnia, wynikająca z adaptacji i Pańska, chcąca "poprawić' obraz aby oni "dobrze widzieli". W sumie wyjdzie herezja.
W okolicach 5 tys i 27":
- EIZO CS270 / CS2730 - To jest dokładnie to samo co CS240 tylko większy
- EIZO CX271 - Klasa wyżej. Matryca z ćwierćfalówką, lepsza stabilizacja, czujnik autokorekcyjny.
- NEC PA272W - Klasa pomiędzy CS270 a CX271. Ekran jak w tańszym CS270, elektronika jak w CX271, np ma 3D LUT.
UHD 27" jest tylko jeden:
- NEC EA275UHD - Zadziwiająco dobra biurwa. W zasadzie nadaje się do foto, choć nie oczujnikowany jak wyższe serie i płynie z parametrami dość szybko.
jacek_wozniak
05-01-2017, 16:21
ja mam ten "budżetowy" CS240 dopiero od niedawna
większość życia robiłem zdjęcia na HP w2207h, teraz służą jako poboczne i ozdoba biurka :)
nikoniarz
05-01-2017, 16:24
UHD 27" jest tylko jeden:
- NEC EA275UHD - Zadziwiająco dobra biurwa. W zasadzie nadaje się do foto, choć nie oczujnikowany jak wyższe serie i płynie z parametrami dość szybko.
Kalibrowany sprzętowo? Bo z tego co czytam to tak, ale może być jak w przypadku "10-bit"...
Kalibrowany sprzętowo? Bo z tego co czytam to tak, ale może być jak w przypadku "10-bit"...
Tak, kalibrowany sprzętowo.
Ja tylko zwrócę uwagę na to że rozdzielczość UHD na 27" w połaczeniu z UI wielu programów ( adobe CS6 nie ma skalowania UI tylko same fonty ) wymaga lupy albo pogodzenia się z bardzo złym skalowaniem w windows, posiłkować można się starym skalowaniem z win8 wymuszanym w rejestrze programem do tego.
2560x1440 uważam osobiście za najbardziej rozsądne na 27".
A tak poza tym- napisz PW do następujących osób z zapytaniem na czym obrabiają zdjęcia i wyrób sobie opinię sam:
Dawid_Gaszynski Yanis, pes, jacek_wozniak, esperal, raftik, darjo1, SerU, creep, Zelber, kurczeblade...
Zapewne pominąłem kilka innych osób gdyż nie wszystkie wątki tematyczne śledzę, aczkolwiek myślę, że będziesz mieć z czego wyciągnąć wnioski :)
Wywołany do tablicy i mile połechtany umieszczeniem w tak zacnym towarzystwie odpowiadam: EIZO FORIS FS2331 :) Służy już piąty rok, gdy go kupowałem rozważałem jeszcze trochę tańszego Della i HP - nie pamiętam nazw, były to dwa modele, które też były polecane jako wariant minimalny. Niemniej jednak absolutnie nie żałuję przesiadki na Eizo, mimo że to był chyba najtańszy dostępny model.
Ja tylko zwrócę uwagę na to że rozdzielczość UHD na 27" w połaczeniu z UI wielu programów ( adobe CS6 nie ma skalowania UI tylko same fonty ) wymaga lupy albo pogodzenia się z bardzo złym skalowaniem w windows, posiłkować można się starym skalowaniem z win8 wymuszanym w rejestrze programem do tego.
2560x1440 uważam osobiście za najbardziej rozsądne na 27".
Na szczęście w CC to juz działa; ale miałem ten sam problem tylko na 30" :). 2560x1600 tak mam w w poprzednim CG; teraz mogę się cieszyć pełnym 4K :) i mimo ze drogo to nie załują tego moje oczy :).
B_Marcin
06-01-2017, 20:18
Co sądzicie o nowych LG 5k ultrafine? Czy rzeczywiście nadają się do pracy przy zdjęciach, czy to tylko marketingowa ściema?
Sekta wyznawców apple twierdzi że to najlepsze monitory, a jaka jest prawda to by trzeba było testy robić, tanie monitory to nie są.
B_Marcin
06-01-2017, 20:37
MZ są relatywnie tanie.
5K 27" za 4500zł za monitor, który jest przynajmniej przestawiany jako do pracy to brzmi nieźle. Są jakieś inne modele z tą rozdz. i rozmiarem?
Jeśli rozdzielczość jest najważniejsza to tak zgadza się to chyba najlepsza opcja ale niech się wypowiedzą fachowcy, może Tom01 coś wie więcej, a nikoniarz pewnie uzna ten monitor za super bo nie jest nec ani eizo ;)
nikoniarz
06-01-2017, 20:49
Sekta wyznawców apple twierdzi że to najlepsze monitory, a jaka jest prawda to by trzeba było testy robić, tanie monitory to nie są.
Testy podobno są preparowane więc lepiej nie testować :)
Testy podobno są preparowane więc lepiej nie testować :)
Ech, a ten wciąż swoje. :)
Testy to biznes jak każdy inny i tak należy je traktować.
Ja mi ktoś da za free BenQ tak tu wychwalanego to zrobię takie testy że sprzedaż się zwiększy :)
Ja mi ktoś da za free BenQ tak tu wychwalanego to zrobię takie testy że sprzedaż się zwiększy :)
O, to, to... To jest właśnie świetne zobrazowanie mechanizmu. "Dziwnym trafem", pierwsze pozytywne testy były wykonane przez człowieka, u którego później ten monitor został na stałe. Pod tekstem są podziękowania dla importera. To nie musiał być gratis w 100%. Wystarczy dobry upust i już mamy powstające zobowiązanie. Przy takiej relacji, trudniej jest o obiektywizm. Testował też lampy, m.in. ode mnie bardzo wysokiej jakości profesjonalne LED-y. Nie zaproponowałem gratyfikacji, więc jakoś mnie nie dziwi, że nie wybiły się super ocenami. ;)
To co polecacie do 3500 zł?
To co polecacie do 3500 zł?
Jeśli miałbym teraz kupować i miał 3500 w kieszeni to wziąłbym EIZO ColorEdge CX241 i dopłacił ok. 700 zł reszty w ratach.
Za chwilę z 2.500 zł zrobi się 4.000 a i tak wtedy warto jeszcze dorzucić 2.000 i kupić za 6.000 :(
Proponuję - http://www.x-kom.pl/p/211302-monitor-led-24-269-eizo-ev2450-gy-szary.html i też będzie dobrze.
Za chwilę z 2.500 zł zrobi się 4.000 a i tak wtedy warto jeszcze dorzucić 2.000 i kupić za 6.000 :(
Proponuję - http://www.x-kom.pl/p/211302-monitor-led-24-269-eizo-ev2450-gy-szary.html i też będzie dobrze.
Za 2500 zł. chciał kupić autor wątku, ja się tylko podpiąłem ;)
Zostałem wywołany więc ja korzystam z EIZO CS230 i również jestem bardzo zadowolony, skalibrowałem i musi mi wystarczyć. Na CS240 a już tym bardziej CS270 mnie nie stać obecnie a chętnie bym przytulił te większe.
Przeczytałem właśnie artykuł o LG5k i postanowiłem dołączyć link żeby sobie lepiej uświadomić jak ten świat maketingu dzisiaj działa.
http://www.komputerswiat.pl/nowosci/wydarzenia/2017/04/apple-cenzuruje-recenzje-lg-ultrafine-5k.aspx
Przeczytałem właśnie artykuł o LG5k i postanowiłem dołączyć link żeby sobie lepiej uświadomić jak ten świat maketingu dzisiaj działa.
http://www.komputerswiat.pl/nowosci/wydarzenia/2017/04/apple-cenzuruje-recenzje-lg-ultrafine-5k.aspx
No skąd wiedziałem, no skąd? :)
Ale ten monitor jest paskudny ;P jak już zrobili dla appla specjalnie wyświetlacz to mogli sprawić żeby był ładniejszy :)
Ciekawi mnie inna kwestia - to koniec apple thunderbolt display? W kategorii monitory na stronie appla nie ma już TB Display, są tylko te LG...
http://www.komputerswiat.pl/nowosci/wydarzenia/2017/04/apple-cenzuruje-recenzje-lg-ultrafine-5k.aspxCzyli to samo co robiło (https://www.reddit.com/r/technology/comments/5edhty/psa_sony_removes_90_pages_thread_on_their/) SONY odnośnie swoich najlepszych na rynku TV 4K :)
Czyli to samo co robiło (https://www.reddit.com/r/technology/comments/5edhty/psa_sony_removes_90_pages_thread_on_their/) SONY odnośnie swoich najlepszych na rynku TV 4K :)
Miałem na biurku telewizor SONY UHD (nie 4K, firma nie ma w ofercie paneli 4K) i był to jeden z najgorszych obrazów jakie widziałem. Pierwszy lepszy monitor Samsung czy LG za 400 zł jest bez porównania bardziej liniowy, równiejszy z lepszą regulacją.
Błędnie nazywa się określeniem 4K monitory/tv UHD ale tak już zostanie pewnie bo marketingowo ładniej brzmi niż UHD czy 2160p, nie wiem czy ktoś robi w ogóle masowo matryce 4096 × 2160 ?
nie wiem czy ktoś robi w ogóle masowo matryce 4096 × 2160 ?
Jak najbardziej.
Własnie jestem na etapie poszukiwań monitorku. Co o tym sadzicie? Nec EA275WMi