PDA

Zobacz pełną wersję : Niedrogi zoom dla amatora do Nikona D5300

Bimer
04-01-2017, 14:13
Na początek witam wszystkich jestem nowy ale na pewno nie raz zasięgnę tu języka a na początek...
Moglibyście polecić czego szukać w niewielkich pieniądzach? Potrzebuje coś do robienia fotek na spacerach,wypady rodzinne na starówkę,wawel itp.

Matt.
04-01-2017, 14:20
Sigma 17-50 2.8 OS
Nikon 18-105 3.5-5.6
I najtansza opcja Nikon 18-55 3.5-5.6 te 2 ostatnie to Kitowe zoomy sa dosc ciemne (patrz przeslona) ale jak na poczatek powinny wystarczyc

Sent from my iPhone using Tapatalk

madebyzosiek
04-01-2017, 15:17
Na początek witam wszystkich jestem nowy ale na pewno nie raz zasięgnę tu języka a na początek...
Moglibyście polecić czego szukać w niewielkich pieniądzach? Potrzebuje coś do robienia fotek na spacerach,wypady rodzinne na starówkę,wawel itp.

Witamy na forum :) Zasadnicze pytanie, zanim posypią się odpowiedzi... Co to dla Ciebie znaczy niedrogi? ;)
Kolega matt dał Ci bardzo rzeczową poradę, jak określisz budżet, to prościej będzie coś doprecyzować. Możesz też napisać co już masz do D5300 i czego oczekujesz. Pozdrawiam serdecznie :)

naczesany
04-01-2017, 16:23

Może na początek wystarczy kitowy Nikkor 18-105 3.5-5.6. Tani, zrobisz i portret i zooma w górach. Może i jest ciemny. Ja używam go do tego co zaproponowałeś. I wiesz co? Jeśli w pomieszczeniach wychodzą Ci ciemne zdjęcia proponuję kupno lampy.
Ja tak zrobiłem. Może któryś z modeli Metz albo za trochę więcej coś z lamp Nikona. Problem może się pojawić gdy jest zakaz używania lamp. No to wtedy nie ma rady chyba że wysokie ISO.
Nie wiem czy można proponować lektury z innych linków ale polecam: http://www.przedreptacswiat.pl/obiektyw-do-lustrzanki-nikon-test/
Jeśli nie to sorry i proszę moderatorów o skasowanie.

Bimer
05-01-2017, 01:34
Więc zacznę od początku, Posiadam już Kitowe 18-55 ale to troszkę za mało dla mnie, więc szukam niedrogiego innego zooma. Nie mam określonej kwoty na myśli liczę na rady co warto kupić za nie wysoką cenę. Tak żeby stosunek ceny do jakości był jak najlepszy.
Wcześniej nie dopytałem na forum i kupiłem Nikona 50 mm 1:1,8D i niestety nie mam AF bo moje body nie posiada śrubokręta i nie wiedziałem że muszę kupić wersję G. Teraz mam nowy obiektyw 50 mm 1:1,8D i nie bardzo wiem co z tym robić,czy sprzedać taniej i kupić drugi czy zabawa w manual.

GonzoG
05-01-2017, 01:40
To zależy czego od tego zooma oczekujesz. Bo napisanie, że ma być inny niż kitowy 18-55 nic nie mówi.

Bimer
05-01-2017, 01:48
Chciałbym np. większe zbliżenie z dalszej odległości,czasem pobiegać w nocy po mieście ze statywem i popstrykać a ten 18-55 jest troszkę bidny. Chciałbym bardziej uniwersalny obiektyw ale nie od razu jakąś rakietę. Coś co mi się przyda i w domu i na jakiejś rodzinnej imprezce i na spacerku. Wiem że wszystkiego w jednym mieć nie będę ale chcę coś co każdy mieć powinien w swoim zestawie obiektywów.

Bimer
05-01-2017, 03:14
Znalazłem koło mnie 18-105 więc podjadę podepnę do aparatu i zobaczę czy to jest to co by na początek chciał :)

kurako92
05-01-2017, 08:41
Ja mam 18-105 do D5300 i myślę że jako zoom spacerowy idealne rozwiązanie. Może i jest ciemny. Ale tak jak kolega wyżej powiedział kupisz lampę i problem w domu z głowy. Ja kupiłem lampę za 300 zł nowa triopo tr586 i uważam że nic innego do szczęścia nie jest potrzebne. W domu bez lampy spokojnie również zrobisz używalne zdjęcie do rodzinnego albumu na iso 3200 lub 2500. Uważam że na początek to ci starczy.
Jeżeli twoja rozterka dotyczy zakresu ogniskowych to nie wymienialbym kita na sigme 17-50 pomimo o wiele lepszego światła tego obiektywu.

madebyzosiek
05-01-2017, 10:22
Pytanie jaki jest sens zmiany kita na trochę lepszego kita? Może pomyśl o Tamronie 70-300 VC USD. On da Ci duże "przybliżenie" i jest optycznie bardzo dobry. No i kosztuje dość przyzwoicie jak na swoje możliwości :)

ASAHI
05-01-2017, 14:17
Sigma 17-50 oferuje więcej możliwości zabawy niż standardowy kit, choćby głębią ostrości. Wiadomo, papierowa nie będzie jak w FF ale jest przyzwoicie i do domowych zastosowań mnie wystarczało. Jest jasna i to jest zaleta i nie kosztuje kosmicznych pieniędzy. Nikona 18-105 ma moja siostra i jest to bardzo przyzwoity obiektyw za rozsądne pieniądze, lekki, uniwersalny. Moja rada to przymierz, zobacz jakich ogniskowych potrzebujesz i co fotografujesz najczęściej i wtedy dobierz obiektyw pod swoje potrzeby.

Bimer
06-01-2017, 03:13
Do zabawy z głębią ostrości mam to co widać w sygnaturce i na razie wystarczy,a Tamron 70-300 VC USD o którym pisze kolega wyżej cenowo jest dla mnie do zaakceptowania i teraz już sam nie wiem co robić bo dwa zoomy raczej mi nie potrzebne więc wybrać trzeba jeden z tych dwóch..

madebyzosiek
06-01-2017, 10:34
Do zabawy z głębią ostrości mam to co widać w sygnaturce i na razie wystarczy,a Tamron 70-300 VC USD o którym pisze kolega wyżej cenowo jest dla mnie do zaakceptowania i teraz już sam nie wiem co robić bo dwa zoomy raczej mi nie potrzebne więc wybrać trzeba jeden z tych dwóch..
Przecież one się uzupełniają zakresem, to czemu tylko jeden ma być? ;)

GonzoG
06-01-2017, 10:59

Zoom to o obiektyw o zmiennej ogniskowej, a nie jedyny do aparatu. Wiele osób ma po kilka skoków i do tego stałki.

ksh
06-01-2017, 11:48
Idealny tani zestaw polecany często to sigma 17-50 + tamron 70-300 USD, koszt używanych poniżej 2000zł, nowe lekko ponad 3000zł.

ASAHI
06-01-2017, 12:06
Dlatego napisałem byś zobaczył jakie najczęściej ogniskowe masz w użyciu, przeanalizuj co najczęściej fotografujesz i dopiero na tej podstawie dobierz potrzebne obiektywy. Czasem wystarczą 3,4 szkła i jest ok, ale czasem i worek braknie. W miarę rozwoju i poznawania swoich potrzeb będziesz mógł rozbudowywać i zmieniać szklarnię. I pamiętaj, lepsze dobre szkło niż najlepsza puszka i kiepskie szkła. :-)

nikoniarz
06-01-2017, 12:08
Czasem wystarczą 1-2 szkła. Kwestia tego co się robi i czego oczekuje.

Nachzehrer
06-01-2017, 23:38

Nie wiem czy to Ci coś pomoże :)

Ja mam Tamrona 18-200 kupionego z 1 lustrzanką i go nie używam praktycznie.
Później do szklarni dokupiłem Nikkora 35mm 1.8 i go prawie nie odpinam od body bo aura taka, a nie inna i większość zdjęć robię w domu :)
Uczę się dopiero ale zabawa z niską głębią ostrości mi się podoba a żona jest zachwycona że na większości fotografii ostre jest to co powinno.
Następnie dokupiłem Tamrona 17-50 2.8 bo większość zdjęć z T 18-200 było właśnie w zakresie do 50mm a ciągle miałem wrażenie ze brakuje mi światła :)

Jako laik polecił bym tak jak kolega koesh "sigma 17-50 + tamron 70-300 USD"

I wymienił bym 50mm 1.8 na wersje z silnikiem :)