Zobacz pełną wersję : Ankieta "Jakiego monitora używam"- czy to ma sens?
nikoniarz
03-01-2017, 23:24
Jak w tytule- czy taka ankieta miałaby sens? Wg. mnie miałaby. Bo skoro można dla lamp, to pewnie można by i dla monitorów. Ja wiem, że monitorów jest więcej niż lamp (w sensie modeli), ale może warto by coś zrobić w tej kwestii? Problemem może okazać się "poszeregowanie" wyboru... Myślę, że takie dane pomogły by niektórym osobom w wyborze. Może ma ktoś jakiś pomysł w kwestii wyboru- marka, rozdzielczość, wielkość...
Temat monitorów jest dość "śliski"... Tylko czy wybór monitora przekłada się na jakość zdjęć prezentowanych na forum? Podobno z "rzeczy martwych" monitor należy do "czołówki" mającej wpływ na jakość obrazu (zaraz po korpusie i obiektywie)...
Ale chcesz wymieniać tu wszystkie dostępne np od 10 lat monitory ? :)
Ankieta dotycząca samej marki mija się z celem.
Sporo ludzi ma fobie do eizo lub nec i udowadniają wyższość swoich decyzji zakupowych byle nie eizo i nec bo to dla głupków co dali się nabrać na marke itd
nikoniarz
03-01-2017, 23:48
Ale chcesz wymieniać tu wszystkie dostępne np od 10 lat monitory ? :)
Ankieta dotycząca samej marki mija się z celem.
Sporo ludzi ma fobie do eizo lub nec i udowadniają wyższość swoich decyzji zakupowych byle nie eizo i nec bo to dla głupków co dali się nabrać na marke itd
Ale tak samo sprawa wygląda w kwestii lamp- jedni wolą YN, drudzy Nikona. Zdaję sobie sprawę, że nie sposób wymienić monitory dostępne w przeciągu 10-15 lat. Dlatego zapodałem luźny temat do dyskusji. Nie przyjmie się to nie szkodzi, ja chłodno do tego podchodzę...
Sama ankieta ma sens (chyba). Kwestia tyko listy modeli.
Pomocny może być wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
ale .. tu jest ponad setka modeli, a nie ma starych.
Problemem jest tylko lista modeli. Za długa zniechęci.
nikoniarz - zaproponuj albo i sam załóż wątek z ankietą, to twój pomysł w końcu :)
pamiętaj tylko, że kiepsko się edytuje ankiete. Idzie dopisywać tylko cos na końcu. Więc trzeba przemyśleć jak to poukładać. Firmami? Przekątną?
nikoniarz
05-01-2017, 15:45
Więc trzeba przemyśleć jak to poukładać. Firmami? Przekątną?
Dlatego zapodałem jedynie luźną propozycję o czym już wyżej wspomniałem. Niby teraz nie ma chętnych na sugestie, ale jakby ankieta się pojawiła to zapewne znajdzie się masa osób wytykających co jest nie tak :D
Robienie ankiety ze wszystkimi typami monitorów mija się z celem - szukanie tylko przez Ctrl-F a i tak by się okazało, że nie ma go na liście.
Można jednak zrobić to tak: Na początek założenie jakie monitory uważa się za profi - wymienić "neki" i Eizo ale te z górnej półki, (Seria taka i taka) ale bez podawania rozmiaru w calach, później na takiej samej zasadzie półka średnia, dalej użyteczne "biurwy" (tą listę musiałby przygotować np. Tom01), i marketowce. Dodatkowo dać opcję rozmiaru w calach, typu matrycy (TN/IPS) i rodzielczości.
Można też to zrobić tak: przedział pieniężny od - do, marka (wymienić wszystkie znane marki monitorów - nie modele!), rozmiar, rozdzielczość. Należy też dodać pytanie o kalibrację - robię/nie robię i jak często. I na koniec, czy posiadacz monitora ma także swój kalibrator ;)
nikoniarz
06-01-2017, 11:44
Można też to zrobić tak: przedział pieniężny od - do, marka (wymienić wszystkie znane marki monitorów - nie modele!), rozmiar, rozdzielczość. Należy też dodać pytanie o kalibrację - robię/nie robię i jak często. I na koniec, czy posiadacz monitora ma także swój kalibrator ;)
Właśnie raczej w tym kierunku myślałem. Poza wspomnianymi przez Ciebie kryteriami brałem pod uwagę jeszcze: rodzaj matrycy, rodzaj podświetlenia, długość użytkowania, czy kupowaliśmy nowy/używany... W każdym razie widzę, że zainteresowanie jest dość małe, więc nie wiem czy jest sens... Ale zobaczymy, czas pokaże...
Sama ankieta ma sens (chyba). Kwestia tyko listy modeli.
Pomocny może być wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
Tu jest regularnie aktualizowana. Łącznie z nieprodukowanymi:
http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
nikoniarz
06-01-2017, 14:53
Czemu brak w pierwszej grupie chociażby budzącego wiele dyskusji Benq?
Lista się nazywa: "Lista polecanych monitorów", a nie "Lista wszystkich monitorów" anu tym bardziej "Lista min i materiałów wybuchowych". Czemu go nie ma nawet w pierwszej grupie? W wątku o Bęku jasno jest wykazane. Ma znacznie gorsze defekty niż średnia tej klasy.
nikoniarz
06-01-2017, 15:17
Lista się nazywa: "Lista polecanych monitorów", a nie "Lista wszystkich monitorów" anu tym bardziej "Lista min i materiałów wybuchowych".
No to brak chociażby "następców" Della U2713H w postaci UP2716D czy mniejszej wersji UP2516D...
Jak w tytule- czy taka ankieta miałaby sens?
Ankieta nie ma sensu. Pod względem ilości, dobrych monitorów na biurkach użytkowników jest stosunkowo niewiele. Większość, sądzę że nawet 80-90% to przypadkowy sprzęt wraz z laptopami. Siłą rzeczy wyjdzie, że większość używa sprzętu popularnego a nieliczni dziwacy innych. Znacznie lepszym pomysłem było zapytanie w innym wątku ludzi mających widoczny dorobek fotograficzny. Niestety dla z góry postawionej tezy, WSZYSCY zapytani okazało się że mają monitory średniej i wyższej klasy. Ankieta jest moim zdaniem kolejną próbą obronienia poglądu, że jednak EIZO to samo zło i z powodzeniem większość pracuje na innych. Zastanawiające jest tak silne dążenie do "udowodnienia".
No to brak chociażby "następców" Della U2713H w postaci UP2716D czy mniejszej wersji UP2516D...
Nie ma, bo są sporo gorsze. W wielu przypadkach nowsze modele są gorsze od starszych. Ciekawostka, aby znaleść godnego następcę przedwiecznego Samsunga 193P, teraz trzeba sięgać po EIZO CS. Współczesne Samsungi są nieporównywalnie gorsze od wielu modeli sprzed 10 lat. Wtedy matryca 8 bitowa była standardem, 6 tylko w wyjątkowym badziewiu. Nie było kolorowych plam, liniowość znośna, o srebrzeniu nikt nie słyszał i to w klasie popularnej.
nikoniarz
06-01-2017, 15:38
WSZYSCY zapytani okazało się że mają monitory średniej i wyższej klasy
Odnoszę wrażenie, że zdarza Ci się pisać to co akurat wygodniej napisać, pomijając pewne fakty z tamtego wątku...
No u mnie jest tragedia... aktualnie podobno niekalibrowalny IPS 24" o strasznie egzotycznej nazwie na Iiya... Wprawdzie nie z marketu, ale gdzie mu tam do monitorów za 2500 :mrgreen:
Ale żeby nie było - jak potrzeby mi proofing, to robię na EIZO i do tego próbny wydruk oglądam w komorze świetlnej i aż strach powiedzieć, że ten cienias za tysiąc pińcet ani razu mnie nie zawiódł :)
Dell niby wyświetla prawidłowo i pewnie byłby wystarczający jako jedyny do amatorskiej obróbki, ale np. nie jestem w stanie doprowadzić szarości do takiej, jaką widzę na NECu (zawsze jakieś delikatny zafarb jest). Oczywiście to widać wtedy, gdy jak u mnie -- monitory stoją obok siebie i wyświetlają ten sam pulpit. Gdyby stał jako jedyny, byłoby to dla większości osób niezauważalne.
I tu wcale nie chodzi o kwestionowanie sensu zakupu Eizo czy Neca, a uczciwe przyznanie faktu, że można pracować na Dellu czy Benq bez "ubytku" dla finalnego obrazu.
Odnoszę wrażenie, że zdarza Ci się pisać to co akurat wygodniej napisać, pomijając pewne fakty z tamtego wątku...
Może mam zacytować? Czy ktokolwiek nie miał monitora EIZO lub NEC? Jeden nie, ale i tak poważniejsze prace sprawdza na EIZO.
I tu wcale nie chodzi o kwestionowanie sensu zakupu Eizo czy Neca, a uczciwe przyznanie faktu, że można pracować na Dellu czy Benq bez "ubytku" dla finalnego obrazu.
Na laptopie też się da pracować. Jeśliby praca na monitorach niższej klasy byłaby równie wygodna i wiarygodna jak na EIZO/NEC, to dlaczego tylu ludzi zmienia monitory właśnie na EIZO/NEC i co ważniejsze, dlaczego wszyscy odczuwają poprawę? Można pracować na wszystkim, nikt tego nie kwestionuje, ale jakimś obłędem jest próba podważania że świat jest okrągły. EIZO/NEC kupuje się nie po to aby móc pracować ale żeby wygodniej, wydajniej pracować.
spiritus
06-01-2017, 15:47
Ankieta jest moim zdaniem kolejną próbą obronienia poglądu, że jednak EIZO to samo zło i z powodzeniem większość pracuje na innych. Zastanawiające jest tak silne dążenie do "udowodnienia".
Czyli jednak trochę racji Tom ma :D
Też uważam, że lepiej byłoby popytać ludzi na czym obrabiają lub stworzyć ankietę jaką SerU proponował odnośnie widełek budżetowych. To są najlepsze opcje jeżeli chodzi o ankietę odnośnie monitorów.
Też uważam, że lepiej byłoby popytać ludzi na czym obrabiają
Ależ pytanie już było. I nawet odpowiedzi, ale niezgodne z oczekiwaniami Nikoniarza.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278583
nikoniarz
06-01-2017, 15:51
Na laptopie też się da pracować. Jeśliby praca na monitorach niższej klasy byłaby równie wygodna i wiarygodna jak na EIZO/NEC, to dlaczego tylu ludzi zmienia monitory właśnie na EIZO/NEC i co ważniejsze, dlaczego wszyscy odczuwają poprawę?
Dlaczego podajesz za przykład laptopową skrajność wiedząc dobrze jaka różnica jest między takim ekranem a chociażby Benq SW2700PT? Wrzucasz to do jednego wora. Oczywiste jest że w kwestii dążenia do idealizmy powinniśmy zaopatrzyć się w profesjonalny sprzęt foto (bo przecież tanie szkła również mają więcej wad optycznych niż drogie) oraz monitory. Owszem, droższy sprzęt jest lepszy, ale czy ten tańszy jest na tyle zły, by go dyskwalifikować jak Ty właśnie to czynisz? Bo wrzucanie do jednego wora ekranów za 500 i tych za 2500 zł nie jest chyba obiektywne. Sam pisałeś, że każde 500 zł robi różnicę.
Ależ pytanie już było. I nawet odpowiedzi, ale niezgodne z oczekiwaniami Nikoniarza.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278583
Nie mam oczekiwań, dla mnie to dyskusja jak każda inna. A tym bardziej mam do niej dystans skoro prowadzę ją ze sprzedawcą ;) Oczywiście nie neguję tego co piszesz i wyciągam sobie wnioski :)
Na laptopie też się da pracować. Jeśliby praca na monitorach niższej klasy byłaby równie wygodna i wiarygodna jak na EIZO/NEC, to dlaczego tylu ludzi zmienia monitory właśnie na EIZO/NEC i co ważniejsze, dlaczego wszyscy odczuwają poprawę? Można pracować na wszystkim, nikt tego nie kwestionuje, ale jakimś obłędem jest próba podważania że świat jest okrągły. EIZO/NEC kupuje się nie po to aby móc pracować ale żeby wygodniej, wydajniej pracować.
Owszem; wygodniej, przyjemniej i zdrowiej ale niestety drogo i myślę ze to jest właśnie podstawowa bariera. Nie jesteśmy bogatym społeczeństwem; a nawt jak kogoś stać na luksus ( tak - luksus ) EIZO/NEC to musi do tego "dorosnąć". Sam długi czas uzywałem monitora iiyama 27" i wydawało mi się ( zresztą znami wielu jego uzytkowników ) OK.
Wystarczy z mojej dziedziny popatrzeć na zdjęcia Sławka - hesji, aby dojść do wniosku, ze monitor pomaga ale ....
Owszem; wygodniej, przyjemniej i zdrowiej ale niestety drogo
Bądźmy uczciwi: Nie drożej niż nowy model body, po które większość leci bez żadnego wahania.
PS. Nie mówię w tym momencie o Pańskim, bo to jest już high-end. ;)
Dlaczego podajesz za przykład laptopową skrajność wiedząc dobrze jaka różnica jest między takim ekranem a chociażby Benq SW2700PT?
Dlaczego skrajność? MBP z Retiną ma obraz porównywalny/lepszy jak SW2700pt. Liniowość taka sama a nie ma plam.
nikoniarz
06-01-2017, 16:09
Dlaczego skrajność? MBP z Retiną ma obraz porównywalny/lepszy jak SW2700pt. Liniowość taka sama a nie ma plam.
Okej, z góry założyłem laptopowy "ogół" skoro nie podałeś konkretu. Ale może odnieś się do innych kwestii:
Oczywiste jest że w kwestii dążenia do idealizmy powinniśmy zaopatrzyć się w profesjonalny sprzęt foto (bo przecież tanie szkła również mają więcej wad optycznych niż drogie) oraz monitory. Owszem, droższy sprzęt jest lepszy, ale czy ten tańszy jest na tyle zły, by go dyskwalifikować jak Ty właśnie to czynisz? Bo wrzucanie do jednego wora ekranów za 500 i tych za 2500 zł nie jest chyba obiektywne. Sam pisałeś, że każde 500 zł robi różnicę.
Albo dlaczego modele serii EV czy FS miałyby być "lepsze"?
Wszyscy macie racje bo różnica cenowa i jakościowa między monitorami 21-24-27" mieści się w waszych widełkach i kłótni "moje lepsze" :)
Nie wiem dlaczego Tom jest krytykowany za to że nie poleca gorszych monitorów jeśli jest to w stanie sam osobiście potwierdzić, a jeśli ktoś uważa że się myli to może iść przecież do eurortv i otrzyma pewnie potwierdzenie wszystkiego co chce usłyszeć, tam pewnie jakieś LG 27" za 800zł sprzedawca mógłby polecić do mniej wymagającej obróbki zdjęć, dlaczego nie ?
Informacje od sprzedawców na temat NEC EA275WMi były różne ale tylko Tom dokładnie określił wady i zalety tego monitora łącznie z tym że to monitor biurowy ale jego jakość nadaje się do pracy ze zdjęciami, takiego info nie otrzymałem nigdzie ale za to polecano mi wiele monitorów dell, lg, asus, był tez wspominany benq jako nowość, na która warto czekać.
Wady monitora jakie opisałem w temacie i późniejsze ich wyeliminowanie praktycznie całkowicie jak się okazuje to nic w tym co jest benq tak tu zachwalanym.
Albo dlaczego modele serii EV czy FS miałyby być "lepsze"?
Odnoszę nieodparte wrażenie, że szukasz CZEGOKOLWIEK, co będzie miało naklejkę EIZO/NEC a wyjdzie, że będzie gorsze od FLAGOWEGO Benq. Wówczas triumfalnie potwierdzisz że Benq się nadaje. Jak już pisałem, wszystko jest podane na tacy. Benek to nie jest najgorsza marketówa, ale w jego cenie można kupić lepsze monitory. Ten argument tłukę dłuższy czas a Ty, zdajesz się go w ogóle nie widzieć. Amba. Nie istnieje. Pokazane poziomy błędów nie istnieją, pomimo 4X mniejszych wartości.
EIZO serii EV i FS to najtańsza linia jaka w ogóle istnieje w ofercie tego producenta. Ma liczne niedoskonałości, ale i tak, na dzień dobry, wyjęty z pudełka, ma poprawną liniowość, od wielkiego dzwonu wymaga kosmetycznej poprawki balansu bieli. Nie ma kolorowych plam na ekranie, regulacje działają poprawnie, co ciekawostka, w DELLach jest science fiction. Pod powyższymi względami są co najmniej tak samo dobre jak graficzne flagowce DELL/Benq/Asus. Tymczasem, są to monitory skonstruowane do (sic!) ślęczenia nad Wordem i pocztą! Wersja 27" EIZO EV ma zdecydowanie przesadzoną cenę pod względem możliwości, ale i tak znajduje zadowolonych użytkowników. Z EIZO jest podobnie jak z Apple. Nie ma wodotrysków, ale to co oferuje, jest na wysokim poziomie.
nikoniarz
06-01-2017, 16:49
Odnoszę nieodparte wrażenie, że szukasz CZEGOKOLWIEK, co będzie miało naklejkę EIZO/NEC a wyjdzie, że będzie gorsze od FLAGOWEGO Benq.
A ja odnoszę wrażenie, że nie jesteś obiektywny do końca...
EIZO serii EV i FS to najtańsza linia jaka w ogóle istnieje w ofercie tego producenta. Ma liczne niedoskonałości, ale i tak, na dzień dobry, wyjęty z pudełka, ma poprawną liniowość, od wielkiego dzwonu wymaga kosmetycznej poprawki balansu bieli. Nie ma kolorowych plam na ekranie, regulacje działają poprawnie, co ciekawostka, w DELLach jest science fiction. Pod powyższymi względami są co najmniej tak samo dobre jak graficzne flagowce DELL/Benq/Asus. Tymczasem, są to monitory skonstruowane do (sic!) ślęczenia nad Wordem i pocztą! Wersja 27" EIZO EV ma zdecydowanie przesadzoną cenę pod względem możliwości, ale i tak znajduje zadowolonych użytkowników. Z EIZO jest podobnie jak z Apple. Nie ma wodotrysków, ale to co oferuje, jest na wysokim poziomie.
Więc skoro "biurowe" EV i FS są conajmniej tak samo dobre jak graficzne flagowce Dell/Benq/Asus to czemu te pierwsze można użyć/zaproponować do zdjęć, a te drugie już nie?
Czy na pewno rozmawiacie o zrobieniu ankiety, czy już o monitorach? ;)
Chyba wątek powinienem przenieść do innego działu ...
Więc skoro "biurowe" EV i FS są conajmniej tak samo dobre jak graficzne flagowce Dell/Benq/Asus to czemu te pierwsze można użyć/zaproponować do zdjęć, a te drugie już nie?
Nie są w każdej kategorii tak samo dobre. Tanie EIZO nie ma tak kompromitujących defektów jak Benq. Z drugiej strony, z uwagi na prostą, ale jednak kalibrację sprzętową oraz dokładniejsze przetwarzanie wewnętrzne, Benq SW ma po kalibracji nieco lepszą liniowość niż EIZO EV. Nie proponuję jednak nikomu Benq bo w zanadrzu jest EIZO CS (choć mniejszy) i NEC EA. Oba są dużo lepsze od Benq SW przy tej samej cenie a CS wręcz deklasuje.
nikoniarz
06-01-2017, 17:14
Nie są w każdej kategorii tak samo dobre.
Naprawdę nie chcę Cię łapać za słówka ale
Pod powyższymi względami są co najmniej tak samo dobre jak graficzne flagowce DELL/Benq/Asus w odniesieniu, że w powyższych względach ująłeś
poprawną liniowość, brak kolorowych plam na ekranie, regulacje działają prawidłowo
Widzę, że naprawdę Ci zależy wykazać to co z góry założyłeś i będziesz się czepiał wszystkiego, byle tylko wyszło jak ma wyjść. Myślę, że moja rola w tej dyskusji się skończyła. I tak już wątek zatacza kolejne koło. Zainteresowany samodzielnie wyciągnie komplet poprawnych wniosków.
nikoniarz
06-01-2017, 17:39
Widzę, że naprawdę Ci zależy wykazać to co z góry założyłeś i będziesz się czepiał wszystkiego, byle tylko wyszło jak ma wyjść. Myślę, że moja rola w tej dyskusji się skończyła. I tak już wątek zatacza kolejne koło. Zainteresowany samodzielnie wyciągnie komplet poprawnych wniosków.
Nie czepiam się, próbuję dyskutować. Podajesz argumenty z których później się wycofujesz. Mnie jest bez różnicy kto z czego korzysta, ale proponowanie jednego, a negowanie drugiego pomimo tej samej "jakości" jest nie w porządku. szczególnie dla osób które naprawdę mają dylemat...
Nie czepiam się, próbuję dyskutować. Podajesz argumenty z których później się wycofujesz.
Nieprawda. Celowo udajesz, że rozumiesz sformułowań "nie w każdej kategorii" i "pod powyższymi względami".
Dyskusja się wypaliła. Skoro nie przemawia do Ciebie argument, że:
- w przypadku SW2700pt, za te same pieniądze można mieć monitor o tych samym rozmiarze, mniejszych błędach i pozbawiony wad SW choć sRGB, lub o działkę mniejszy ale dużo lepszy w każdej kategorii,
- w przypadku PV270 za te same pieniądze można mieć monitor w tym samym rozmiarze i pod wszystkimi względami lepszy, a za kilkaset zł więcej deklasujący w każdej kategorii,
- w obu powyższych przypadkach wiodące firmy monitorowe są w stanie wystawić monitor o dwie klasy niżej pozycjonowany a mimo to porównywalny/lepszy,
to mnie się już skończyły pomysły. Rozsądek nie działa.
Oczywiście nikt nikomu nie zabrania kupowania Benq, choćby z przekory. Proszę bardzo. Na złość mamie odmrożę sobie uszy.
nikoniarz
06-01-2017, 17:52
Dyskusja się wypaliła.
Również odnoszę takie wrażenie... Pozostaje zaraportować, i niech ktoś ją przeniesie w stosowne miejsce, co sugerował Jacek_Z
misio-jedi
06-01-2017, 22:58
Poleciałem po popcorn, wracam i co widzę - "dyskusja się wypaliła".
No nieeee :(
Carlos_lo
07-01-2017, 00:19
przepraszam, ale ta ankieta ma sluzyc temu, zeby wszyscy wiedzieli na czym ludzie robia czy ile maja kasiory maja na zabawki;)? w jednym i drugim przypadku nie palam ciekawoscia, slucham starszych i madrzejszych
Temat się wyczerpał, ankiety nie budiet ;)
Zamykam