PDA

Zobacz pełną wersję : Konwerter/adapter??

pepsimax188
02-01-2017, 22:46
Nie wiem jak to nazwać, ale czy jest coś takiego (słyszałam, że jest), aby obiektyw z Canona mógł też działać w Nikonie?
I jaka jest tego cena?

ksh
02-01-2017, 22:53
Jest możliwość podłączenia ale odległość obiektywu canon od matrycy nikon będzie zbyt duża przez co zasięg ostrzenia ręcznego ograniczy się do centymetrów.

GonzoG
02-01-2017, 23:48
Adaptery są, ale niestety muszę Ciebie zmartwić - nie pozwalają one na pracę tych obiektywów - tzn. można podpiąć i można robić zdjęcia, ale tylko z jednym ustawieniem przesłony.
Obiektywy EF/EF-S/EF-M wymagają podpięcia pod aparat Canona, aby móc zmienić przesłonę i zrobienia zdjęcia z długim czasem (aby w trakcie odpiąć obiektyw) albo włączenia LV.

Poza tym bagnet Canona ma dużo większą średnicę niż Nikona, plus większa odległość rejestrowa - wszystko składa się na bardzo duży układ optyczny korygujący dużo dalsze mocowanie obiektywu. Efektem tego byłaby/jest bardzo duża strata jakości obrazka.

Kilka razy widziałem adaptery na ebay, ale bez soczewki - użycie takiego ogranicza się tylko do makro, bo grubość adaptera wynosiła ok 5mm.