Zobacz pełną wersję : Obróbka NEF/RAW z Nikon D500
Witam!
Po wymianie aparatu pojawiły się u mnie problemy z softem do obróbki NEF z D500.
W ViewNX 2 (v 2.10.3) działa tylko Nikon Transfer - mogę szybko zrzucić foty na kompa ze zmianą nazwy i zachowaniem kolejności numeracji, ale już ich podejrzeć nie mogę. Pojawia się błąd i program się zamyka.
Zarówno ViewNX 2 jak i Win7 są to wersje 64 bitowe.
Kolejny problem to mój Photo Shop Elements 11. Wtyczna ACR v7.4 nie obsługuje plików z D500 - potrzebna jest nowsza wersja min. 9.5 ale tego nie da się już pożenić z moim PSE 11 :-|
Załamka :-(
Pobrałem Adobe DNG Converter v9.8.
Czy wcześniejsza konwersja do DNG spowoduje jakąś utratę "czegoś" z surowego NEF? Sprawdziłem, że plik DNG mogę otworzyć w PSE11 poprzez ACR 7.4 i obrabiać jak NEF, ale mam wątpliwości czy to nie odbija się na jakości.
Szkoda mi tego ViewNX, bo foty nie wymagające szczególnej obróbki np. z jakiejś imprezy rodzinnej, hurtowo zaznaczałem, modyfikowałem kilka podstawowych parametrów, wciskałem zapisz i heja ... mieliło samo całość a ja mogłem w tym czasie robić inne pożyteczne rzeczy. Teraz pojedyncza obróbka każdego DNG trochę mnie zasmuca.
Jak sobie radzicie posiadając najnowsze puszki Nikona a nie posiadając abonamentu na PS lub LR?
pozdrawiam
Jeśli nie ustawiłeś kompresji stratnej w DNG, to jest to taki sam RAW, jak NEF, CR2, czy każdy inny.
Przykładowy NEF waży prawie 23MB a po konwersji DNG waży ponad 41Mb
Mam odznaczoną opcję kompresji stratnej i zaznaczone "Osadź oryginalny RAW"
nikoniarz
31-12-2016, 14:27
ViewNX2 lubi się wykrzaczyć. Pobierz sobie NX-i który ma chyba identyczną funkcjonalność, a działa dużo stabilniej.
Zainstalowałem sobie ViewNX-i.
Nikon Transfer działa i przeglądarka NEF też, można też wyeksportować hurtowo do JPG, ale niestety nie da się nic konkretnego zrobić z nimi przed konwersją. Nie ma możliwości korekty WB, wyostrzania, światła, kontrastu czy cieni.
marti5 , w Adobe DNG Converter kliknij na : | Zmień preferencje | , następnie wybierz zgodność: | Wersja Camera Raw 7.1 lub nowsza | wówczas plik .DNG będzie ważył tyle co .NEF lub nieco mniej.
To co się dziwisz że waży 41MB, jest są w nim 2 RAWy - i DNG i NEF.
Wyłącz zapisywanie oryginału, to będzie mniejszy.
Tak mam właśnie ustawione, ale mimo to pliki DNG są większe
Tak mam właśnie ustawione, ale mimo to pliki DNG są większe
To może masz zaznaczone, jak napisał już GonzoG, : | Osadź oryginalny plik RAW |
Tak testowo przekonwertowałem NEF z d500 i po konwersji .dng waży tyle samo.
Edit.
Teraz dopatrzyłem, że pisałeś, iż masz zaznaczoną tą opcję. To przyczyna znana.
Czyli wyłączyć to "osadź oryginalny plik RAW"?
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Czyli wyłączyć to "osadź oryginalny plik RAW"?
Oczywiście, że odznaczyć tą opcję. Po co Ci w pliku .dng jeszcze oryginalny RAW (nef).
Domyślnie jest to odznaczone, musiałeś sam zaznaczyć.
nikoniarz
31-12-2016, 15:57
Zainstalowałem sobie ViewNX-i.
Nikon Transfer działa i przeglądarka NEF też, można też wyeksportować hurtowo do JPG, ale niestety nie da się nic konkretnego zrobić z nimi przed konwersją. Nie ma możliwości korekty WB, wyostrzania, światła, kontrastu czy cieni.
U mnie działa wszystko, zarówno dla plików z D500, D810 jak i innych "nowych" puszek...
- - - - kolejny post - - - - - -
Swoją drogą- właśnie sprawdziłem, i ViewNX2 nie obsługuje plików z D500
U mnie działa wszystko, zarówno dla plików z D500 ...
Wszystko to znaczy co? Możesz też zrobić wstępną obróbkę plików?
Ja musiałem doinstalować Capture NX-D aby korygować parametry NEF. Tam jest tam możliwość np. hurtowej korekty WB czy ekspozycji :-)
Swoją drogą- właśnie sprawdziłem, i ViewNX2 nie obsługuje plików z D500
Obsługuje, trzeba tylko nowy NEF codek ze strony nikona ściągnąć i zainstalować :)
wilk325, podaj link do tego codek'a.
wilk325, podaj link do tego codek'a.
Proszę bardzo :)
http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/sw/28.html
nikoniarz
01-01-2017, 10:27
Wszystko to znaczy co? Możesz też zrobić wstępną obróbkę plików?
Wszystko tzn. wszystko :) Działa dosłownie każdy suwaczek i wszystko można zastosować i zapisać.
nikoniarz
01-01-2017, 19:15
Obsługuje, trzeba tylko nowy NEF codek ze strony nikona ściągnąć i zainstalować :)
wilk325, niestety, nic to nie dało, i dalej ViewNX2 nie otwiera plików z D500 (poza podglądem jpg), podczas gdy NX-i radzi sobie z tym bez problemu.
wilk325, niestety, nic to nie dało, i dalej ViewNX2 nie otwiera plików z D500 (poza podglądem jpg), podczas gdy NX-i radzi sobie z tym bez problemu.
Dziwne, bo u mnie po tym sofcie zobaczył; przed nie widział.
nikoniarz
02-01-2017, 05:03
Dziwne, bo u mnie po tym sofcie zobaczył; przed nie widział.
Ale u mnie widzieć widzi, ale nie obsługuje. Jakakolwiek próba edycji czy wywołania wywala komunikat, że plik nieobsługiwany.
Ale u mnie widzieć widzi, ale nie obsługuje. Jakakolwiek próba edycji czy wywołania wywala komunikat, że plik nieobsługiwany.
OK, ja nie edytuję więc miałem na myśli przeglądanie.
nikoniarz
02-01-2017, 10:43
OK, ja nie edytuję więc miałem na myśli przeglądanie.
A spróbuj cokolwiek zrobić z plikiem i daj znać co się dzieje.
A spróbuj cokolwiek zrobić z plikiem i daj znać co się dzieje.
OK, jak będę w domu po południu.
Wersja 2.10.3 64 bit chodzi wszystko bez problemu
nikoniarz
03-01-2017, 01:22
Wersja 2.10.3 64 bit chodzi wszystko bez problemu
U mnie niestety nie. Ta sama wersja, ten sam system. W każdym razie dzięki za info.
Co muszę zrobić nie będąc zawodowcem, aby NEF-y z D500 obrabiać w tak prosty sposób jak NEF-y z D300 w NX2?
Czy mógłby ktoś łopatologicznie wytłumaczyć mi drogę NEF-a do jpeg-a z D500 z korektą ekspozycji, picture control, jakimś gradientem?
Czy Lightroom 6 zapewnia taką samą, większą, czy mniejszą funkcjonalność niż NX2 - czy picture control śmiga tylko w NX-D, a jeśli tak, to jak to przerzucić do Lightrooma?
nikoniarz
20-08-2017, 14:07
Co muszę zrobić nie będąc zawodowcem, aby NEF-y z D500 obrabiać w tak prosty sposób jak NEF-y z D300 w NX2?
Czy mógłby ktoś łopatologicznie wytłumaczyć mi drogę NEF-a do jpeg-a z D500 z korektą ekspozycji, picture control, jakimś gradientem?
Czy Lightroom 6 zapewnia taką samą, większą, czy mniejszą funkcjonalność niż NX2 - czy picture control śmiga tylko w NX-D, a jeśli tak, to jak to przerzucić do Lightrooma?
Ale pytasz o Capture NX2 czy View NX2? Sądząc po opcji gradientu to jednak o ten pierwszy, ale lepiej dopytać...
Ustawienia PC czyta tylko soft Nikona, NX-D, NX-i, NX2. Przerzucić się raczej nie da. Ale można to trochę obejść- konwertować do TIFF w sofcie Nikona i dalej pracować na TIFF. Można też spróbować stworzyć preset "imitujący" ustawienia PC.
Mam na myśli Capture NX2.
Czy poza PC w Lightroom 6 brakuje czegoś w stosunku do Capture NX2?