PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wydobyć/odczytać klucz Windows 7 z "martwego" dysku

Vinci
29-12-2016, 14:10
W laptopie popsuł sie dysk twardy. Kupiłem nowy, chcę zainstalować windowsa, niestety nie mam naklejki z kluczem (zmieniana była płyta główna i obudowa- laptop po przejściach :) ). Wiem, że mogę zainstalować w każdej chwili pirata, lub wyłożyć kasę na nowy system/laptop, ale te opcje wolałbym rozważyć jako ostateczność. No więc pytanie, jak wydobyć klucz ze starego dysku. System nie startuje ze starego dysku, naprawa Windowsa w płytki nie działa, partycja recovery skasowana, dysk podpięty pod komputer jest widoczny (pliki systemowe też) większa część część plików udało się odzyskać, ale dysk jest uszkodzony )dlatego napisałem "martwy")- HD Tune pokazuje błędy. Za wszystkie rady z góry dziękuję.

Już sobie poradziłem. Skopiowałem plik Windows\system32\config\software na dysk działającego komputera i użyłem Magical Jelly Bean Keyfinder (wcześniej nie mogłem odczytać tego pliku programem na starym dysku). Wczoraj siedziałem do późna i dumałem nad rozwiązaniem, a dzisiaj poszło w 20 minut. Temat w zasadzie do usunięcia jakby co...

robin102
30-12-2016, 00:26
Miałem ten sam problem z lapkiem mamy kupionym jakieś 5 lat temu marki ASUS. Włożyłem nowy HD, windowsa załadowałem z pendriva który mi kolega przygotował, a klucz był wpisany w biosie laptopa i wszystko poszło bezproblemowo. Zapytał potem czy zarejestrować teraz czy później, zarejestruj kliknąłem i dział do dziś.

Vinci
30-12-2016, 14:05
U mnie nie chciało ruszyć, pobrałem jakies klucze slp windows dla Lenovo, ale po zainstalowaniu system nie chciał przejść aktywacji (albo ja nie umiałem tego zrobić). Na szczęście już działa, klucz sobie zapisałem na przyszłość :)