Zobacz pełną wersję : Faktura za pozowanie.
Hipotetyczna sytuacja.
Wynajety model/modelka do sesji zdjeciowej, ktory za usluge pozowania liczy sobie jakas tam kwote X i owe pieniadze otrzymuje od fotografa*. Czy mozna rzadac od modela/modelki, faktury/rachunku/paragonu za taka usluge? Co w momencie, kiedy model/modelka nie chce jej wystawic?
*fotograf-amator, ktory robi zdjecia tylko i wylacznie dla wlasnej przyjemnosci, do swojego prywatnego portfolio.
nikoniarz
29-12-2016, 07:46
Hipotetyczna sytuacja.
Wynajety model/modelka do sesji zdjeciowej, ktory za usluge pozowania liczy sobie jakas tam kwote X i owe pieniadze otrzymuje od fotografa*. Czy mozna rzadac od modela/modelki, faktury/rachunku/paragonu za taka usluge? Co w momencie, kiedy model/modelka nie chce jej wystawic?
*fotograf-amator, ktory robi zdjecia tylko i wylacznie dla wlasnej przyjemnosci, do swojego prywatnego portfolio.
W jaki sposób ma to uczynić jeśli np. nie jest przedsiębiorcą?
Czy to znaczy, ze jesli nie jestes przedsiebiorca, nie musisz odprowadzac podatkow od zarobionych pieniedzy?
RobertMiernik
29-12-2016, 11:51
Co ma faktura do odprowadzania podatków?
Fotograf amator ma działalność? Jeśli nie to po co mu faktura?
Kojocisko
29-12-2016, 12:08
Może ktoś lubi być perfekcyjnie zgodny z przepisami? /choć oczywiście uważam to za nadmierną komplikację/ Osoby fizyczne mogą podpisać umowę o dzieło.
Wtedy model wystawia rachunek.
Calkiem mozliwe, iz z tego samego powodu, dla ktorego on fotograf-amator, zawodowy hydraulik, wystawia fakture/paragon kiedy naprawi komus kran :)
A moze dlatego, aby za miesiac ta modelka nie zapukala do drzwii po pieniadze, twierdzac, ze nie otrzymala zaplaty. Nie wiem powody moga byc rozne.
Ciekawi mnie ta kwestia po prostu.
nikoniarz
29-12-2016, 12:30
Umowa i dowod otrzymania pieniedzy zalatwia temet.
RobertMiernik
29-12-2016, 13:33
Kwestia jest prosta, podpisujecie umowę, załącznikiem do umowy jest potwierdzenie otrzymania wynagrodzenia, kiedyś to się KP nazywało...
Nie możesz żądać od modela/modelki aby miała założoną działalność gospodarczą, bo to nie jest Twoja sprawa. Sposób rozliczenia i udokumentowania jego/jej pracy dla Ciebie oraz zapłaty należności powinniście ustalić przed pozowaniem, a nie po. Jeśli fotograf-amator ma działalność powinien zatrudnić modelkę na umowę o dzieło jeśli ta nie ma DG, a mniemam że nie ma bo gdyby miała wystawiła by fakturę bez pierdnięcia. Jeśli Ty nie masz działalności to zwykła umowa i potwierdzenie wypłaty wynagrodzenia jak Robert wspomniał załatwia sprawę płatności. To Twoim zadaniem jako fotografa było ustalić czy modelka wystawi fakturę czy trzeba ją będzie zatrudnić na umowę np o dzieło.
hostman22
29-12-2016, 21:30
Nie możesz żądać od modela/modelki aby miała założoną działalność gospodarczą, bo to nie jest Twoja sprawa. Sposób rozliczenia i udokumentowania jego/jej pracy dla Ciebie oraz zapłaty należności powinniście ustalić przed pozowaniem, a nie po. Jeśli fotograf-amator ma działalność powinien zatrudnić modelkę na umowę o dzieło jeśli ta nie ma DG, a mniemam że nie ma bo gdyby miała wystawiła by fakturę bez pierdnięcia. Jeśli Ty nie masz działalności to zwykła umowa i potwierdzenie wypłaty wynagrodzenia jak Robert wspomniał załatwia sprawę płatności. To Twoim zadaniem jako fotografa było ustalić czy modelka wystawi fakturę czy trzeba ją będzie zatrudnić na umowę np o dzieło.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/like-1.png
źródło (http://klubkm.pl/forum/images/smilies/like.png)
Osoby fizyczne mogą podpisać umowę o dzieło.
Wtedy model wystawia rachunek.I dodajmy - pracodawca (fotograf) wpłaca też (do 20-go następnego miesiąca) zaliczką na podatek dochodowy modelki. Tylko wtedy jest OK wobec Urzędu Skarbowego. No i w styczniu kolejnego roku trzeba wysłać do (każdej zatrudnionej w danym roku) modelki i do US PIT11.
I dodajmy - pracodawca (fotograf) wpłaca też (do 20-go następnego miesiąca) zaliczką na podatek dochodowy modelki. Tylko wtedy jest OK wobec Urzędu Skarbowego. No i w styczniu kolejnego roku trzeba wysłać do (każdej zatrudnionej w danym roku) modelki i do US PIT11.
Zleceniodawca nie będący przedsiębiorcą nic nie musi. To po stronie zleceniobiorcy który również nie jest przedsiębiorcą powstaje obowiązek odprowadzenia podatku. Otrzymuje wynagrodzenie i ujmuje to w swoim rocznej deklaracji podatkowej jak przychód z innych źródeł.
Gorzej, że w sporej części sa to uczennice czy studentki, które jeszcze nie rozliczały nigdy PIT, a kasa z pozowania/hostessowania jest ich jedynym zarobkiem w roku.
Wątpię czy same w ogóle będą chciały/pamiętały złożyć PIT i zapłacić podatek (czyli pozbyć się kasy, którą już zapewne wydały ;)). Znając nastolatki - nie. Choć dostaną te kasę z powrotem - zmieści się to w ich kwocie wolnej.
Ja mam działalność, więc mnie to nie dotyczy, ale bym się nie zdziwił, gdyby US ścigał jednak także pracodawcę. Zdaje się, że w takim przypadku jak piszesz powinno być ujęte w umowie kto płaci zaliczkę na podatek.
Jestem ciekaw czy nie ma zmian na 2017 rok. Nie śledziłem tematu.
To jest dokładnie taki sam przypadek, gdybym zaczepił Cię na ulicy i wręczył zupełnie za nic np. 2 tyś.
Po Twojej stronie powstaje obowiązek podatkowy, a nie po mojej. Co z tym zrobisz to Twóje zmartwienie. Mnie US miałby ścigać ? Z jakiego powodu ?
Jeśli pożyczysz od kolegi 6 tyś. to idziesz i płacisz podatek od czynności cywilno prawnych? A masz taki obowiązek przy kwocie powyżej 5 tyś.