Zobacz pełną wersję : Prześwietlenie fotek w D80
Witam,
kupiłem D80 .... robi "przewalone"fotki na pomiarze matrycowym .... prześwietlenie jest rzędu +1EV ... sprawdzałem z D200 (kolegi) tym samym obiektywem z tymi samymi nastawami ... czy ktoś miał taki problem?
Gdybym był moderatorem dostałbys ostrzeżenie... Wiesz za co? Za nieużywanie wyszukiwarki...
Szukałem, ale nie znalazłem ... jak masz jakąś radę to podrzuć ... bo nie jesteś moderatorem.
Niech tą radą będzie wskazanie wątku ....
Może słabo szukałeś ;) albo nie tak jak trzeba... Czasem jak coś szukam to wyszukiwarka nie daje wyników albo daje nie to co chciałem...
Z tego co wiem to przepalanie to standard... Ale niech się wypowiedzą fachowcy... bo ja takim nie jestem... ale jak czytam to forum to właśnie do takich wniosków doszedłem...
Dzięki - coś trafiłem na innych forach .... z tego wynika, że pokochać, albo .... do "serwisu". który na samą diagnozę zdiagnozowanych dawno problemów potrzebuje 4-5 tygodni .... NO CHYBA, żE MASZ LEGITYMACJę PRASOWą !!! ....wtedy TYLKO! TRZY .... zajefajnie!
fotozbig
29-05-2007, 22:14
Jestem zdziwiony czytając takie pytania, ponieważ nie zauważyłem tej przypadłości z D80 jak i w poprzednim modelu D70 którym również fociłem przez dłuższy czas. Musisz posiadać jednak wiedzę na jakiej zasadzie to działa. Jeśli bardzo jasne elementy stanowią niewielki procent to może się zdarzyć że prześwietli. Nikony te cyfrowe jak i analogi mają jedną zasadniczą zaletę nad innymi markami. Naswietlają na światła.
Może niewłasciwie używasz tej opcji. Zastosuj w podobnej sytuacji pomiar cw lub punktowy. Sprawdż w jakich sytuacjach najbardziej się sprawdza. Poza tym masz mozliwość korekcji do -5.
pozdr @ll
Maciek321
29-05-2007, 22:18
(...)
Z tego co wiem to przepalanie to standard... Ale niech się wypowiedzą fachowcy... (...)
Za fachowca się nie uważam. Ale... Jestem szczęsliwym posiadaczem D80. Przepala i to jak... W taką pogodę jak dziś (czyli bardzo ostre słońce, samo południe) przepala jakieś 0,7 EV. Jednak wszystko zalezy od ustawień optymalizacji zdjęcia. Głównie od ustawienia "Kompensacja tonalna" najlepsze efekty jak do tej pory miałem przez ustawienie tego na AUTO. Przedtem zawsze robiłem zdjęcia z ustawieniem korekcji naświetlania na -0,7EV a nawet na -1EV i na żadnym nie miałem przepaleń, a ciemne zdjęcia mozna potem rozjaśnic, tylko jeste jeden problem: Bardzo duzy poziom szumów (co jest normalne w takiej sytuacji). Od kilku dni zacząłem się bawić programem Camera Control Pro a tam jest taka ciekawa opcja (ktoś na tym forum apropos przepaleń w D80 pisał już o tym) Jak ustawienie "Kompensacji tonalnej" na ustawienie użykownika i za pomocą wyżej wymienionego programu można sobie wyedytowac krzywą i zapisać ją w aparacie. Troszkę żmudna robota (strasznie duzo testów w różnych warunkach oświetlenia trzeba zrobić) ale wyniki są zaskakujące.
Pozdrawiam.
PROSZĘ NIECH KTOŚ ZAMKNIE WĄTEK!!! Który już raz do cholery ktoś zaczyna płakać na temat matrycowego w D80 zamiast po prostu wpisać w sercza "matrycowy w D80" trudne to jest naprawdę?
Chyba o ten temat im chodzi: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12135 ;) Miłego czytania, ja jak na razie dotarłam do jakiejś 20 strony... Chyba łatwiej się po prostu przyzwyczaić do automatycznego korygowania o min. -0,7 :)
pzdr
Chyba o ten temat im chodzi: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12135 ;) Miłego czytania, ja jak na razie dotarłam do jakiejś 20 strony... Chyba łatwiej się po prostu przyzwyczaić do automatycznego korygowania o min. -0,7 :)
pzdr
To tylko jeden z wielu tematow o matrycowym w D80 :)
PROSZĘ NIECH KTOŚ ZAMKNIE WĄTEK!!! Który już raz do cholery ktoś zaczyna płakać na temat matrycowego w D80 zamiast po prostu wpisać w sercza "matrycowy w D80" trudne to jest naprawdę?
Nie musisz tu wchodzić .... idź gdzieś gdzie jest bardziej interesująco o.k.?
pzdr
Dziękuję
Nie musisz tu wchodzić .... idź gdzieś gdzie jest bardziej interesująco o.k.?
Kolego, troche pokory... O pomiarze matrycowym było baaaaardzo duzo na tym forum, wiele zostało pokazane, wiele udowodniono. Zdecydowanie mamy dosc czytania ciagle o tym i bicia piany o tym samym na 100 różnych sposobow.
Za fachowca się nie uważam. Ale... Jestem szczęsliwym posiadaczem D80. Przepala i to jak... W taką pogodę jak dziś (czyli bardzo ostre słońce, samo południe) przepala jakieś 0,7 EV. Jednak wszystko zalezy od ustawień optymalizacji zdjęcia. Głównie od ustawienia "Kompensacja tonalna" najlepsze efekty jak do tej pory miałem przez ustawienie tego na AUTO. Przedtem zawsze robiłem zdjęcia z ustawieniem korekcji naświetlania na -0,7EV a nawet na -1EV i na żadnym nie miałem przepaleń, a ciemne zdjęcia mozna potem rozjaśnic, tylko jeste jeden problem: Bardzo duzy poziom szumów (co jest normalne w takiej sytuacji). Od kilku dni zacząłem się bawić programem Camera Control Pro a tam jest taka ciekawa opcja (ktoś na tym forum apropos przepaleń w D80 pisał już o tym) Jak ustawienie "Kompensacji tonalnej" na ustawienie użykownika i za pomocą wyżej wymienionego programu można sobie wyedytowac krzywą i zapisać ją w aparacie. Troszkę żmudna robota (strasznie duzo testów w różnych warunkach oświetlenia trzeba zrobić) ale wyniki są zaskakujące.
Pozdrawiam.
Dzięki spróbuję :-)
Słuchaj drogi kolego forumowy Aldek. Ja tu chodzę po tym forum nie dla twojej, tylko dla swojej przyjemności i prosiłbym byś mnie nie wypraszał z wątku, ale jak zaczynasz na JAKIMKOLWIEK forum, czego ono by nie dotyczyło to netykieta (znasz takie starodawne słowo?) nakazuje używanie szukajki jak chcesz się czegoś dowiedzieć. ten temat był wałkowany wieeele razy. brakuje mi tylko byś zapytał teraz czy warto kupić 50 1,8D. Ogólnie pozdrawiam cię i uważam że to całe forum jest bardzo interesujące nawet bez twojego wątku. EOT
Kolego, troche pokory... O pomiarze matrycowym było baaaaardzo duzo na tym forum, wiele zostało pokazane, wiele udowodniono. Zdecydowanie mamy dosc czytania ciagle o tym i bicia piany o tym samym na 100 różnych sposobow.
Wczytaj się:
dopiero go kupiłem
nie znalazłem rozwiązania problemu
oczekuję porady
Twoje zdanie, że czytałeś to setki razy nie interesuje mnie
jak mi się nie podoba program w TV to go przełączam na inny kanał - zrób to samo
rozpocznij jakąś ciekawą dyskusję i się wypowiadaj
Słuchaj drogi kolego forumowy Aldek. Ja tu chodzę po tym forum nie dla twojej, tylko dla swojej przyjemności i prosiłbym byś mnie nie wypraszał z wątku, ale jak zaczynasz na JAKIMKOLWIEK forum, czego ono by nie dotyczyło to netykieta (znasz takie starodawne słowo?) nakazuje używanie szukajki jak chcesz się czegoś dowiedzieć. ten temat był wałkowany wieeele razy. brakuje mi tylko byś zapytał teraz czy warto kupić 50 1,8D. Ogólnie pozdrawiam cię i uważam że to całe forum jest bardzo interesujące nawet bez twojego wątku. EOT
Nic nowego niee wniosłeś, ani do tej ano do innych dyskusji i niech tak zostanie - życzę miłej nocy
Ken Rockwell w swoich ustawieniach o których pisze na stronie też daje chyba -0,7EV.
Ken Rockwell w swoich ustawieniach o których pisze na stronie też daje chyba -0,7EV.
Dzieki
Zbigniew
29-05-2007, 22:43
Wow, daliście popalić. O pomiarze matrycowym były jesienią dwa wielkie wątki, których przeczytanie utwierdzi kolegę w przekonaniu, że powinien używać głównie CW/spot. Radzę włączyć sobie wyświetlanie 40 wiadomości na stronie :)
Jestem "wczytany " już od jakiegoś czasu.
Jak kupiłem to sam sprawdziłem OCB zamiast zakładać bezsensowne wątki.
Proszę co mi wyszło:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=149300
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12135
Ten pierwszy właściwie to pełne kompednium wiedzy na ten temat.
Co do ostatniego wersa twojego postu - naprawdą uważasz że założyłeś ciekawą dyskusję? Nie jestem pierwszą osobą która ci mówi - TO JUŻ BYŁO WIELE RAZY!! Ja również nie uważam się za eksperta ale jak to już ktoś wyżej mówi - trochę pokory.
Zbigniew
29-05-2007, 22:45
boobass - był jeszcze jeden, który zaczynał się od problemów z Tamronem. Tam też jest nieźle.
O tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=10583
Maciek321
29-05-2007, 22:45
(...)"matrycowy w D80" trudne to jest naprawdę?
Nie wpadł bym na to...
Bo aparat trzeba poznac i wyczuc ;) ja co prawda nie mam d80 tylko d40 ale zauwazylem, ze przy badzo ostrym swietle w kontrastowych sytuacjach mam podobnie... a raczej mialem, bo juz wiem jak sobie z tym radzic... otoz pomiar matrycowy w d40 (w d80 pewnie podobnie) IMO dziala troche jak pomiar punktowy :) tzn jesli przy bardzo kontrastowej scenie aktywne pole autofocusa znajdzie na na najciemniejszym elemencie w kadrze... to piekny przepal gwarantowany :) po prostu w takich sytuacjach lepiej nie ustawiac ostroci na tych najciemniejszych miejscach w kadrze a jesli jest to konieczne to trzeba pamietac o korekcji przynajmniej o 1 EV, osobicie w takich sytuacjach staram sie szukac elementow ktore sa pomiedzy swiatlami a cieniami i wtedy przewaznie nie trzeba korygowac lub w niewielkiem stopniu.
boobass - był jeszcze jeden, który zaczynał się od problemów z Tamronem. Tam też jest nieźle.
O tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=10583
Tak ten też znam ale nie wiem czy kolega Aldek ma tamrona więc może mu się nie podobać moja zbyteczna pomoc.
"boobas" zgadzam się ,że wątków było już wiele , tylko jaki z tego morał ? " amatorski sprzęt dla profesjonalisty" ? .... hmmmm... i co z nich wynika ? jeśli byś zechciał to napisz w 3 zdaniach co z tych super długich wątków wynika ...
ano wynika z nich jedna zasadnicza reguła :twisted:: aparat nie robi za Ciebie zdjęć, lecz to Ty robisz zdjęcie z pomocą aparatu i do pewnych sytuacji należy zastosować indywidualne nastawy, do których uwierz mi dojdziesz jeśli będziesz tylko tego chciał. Zwalanie winy na sprzęt jest najłatwiejsze.
BTW: mi matrycowy działa poprawnie jeśli wiem kiedy uzasadnione jest jego użycie i jakie parametry mam ustawić.
fader_audio
30-05-2007, 12:20
witam. podziele sie moimi uwagami związanymi z matrix. Fakt na matrxie można łatwo przepalić. w moim starym nikon 5700 też zdarzały sie przepały sposób był prosty -0,3 lub -0,7eV i ok. korekcji uzywałem jeżeli scena zawierała kontrastowe nierówne swiatło, trzeba sie nauczyc nim posługiwać. W d80 jest podobnie choć zauważyłem że o wiele lepiej spisuje sie gdzy nie mam wybranego pojedyńczego pola autofokusa, przyznam ze większość zdjęc które robie na matrix nie są przepalone, chyba ze po swiatło to trzeba używać korekcji. innym sposobem unikniecia takiego przepału jest umieścić w scenie więcej światel, lub np. więcej nieba. pzdr
Sleepwalker
30-05-2007, 12:31
Poswiecilem sie i przeczytalem caly watek o przepaleniach :-) Ciekawy i wiele daje - polecam choc glowa dymi teraz ;-)
a u mnie w D80 niezmiennie matrycowy działa poprawnie bez jakielkolwiek korekty na minus:)!
Piszę to, aby było jasne, że od czasu tamtych wątków nic w moim aparacie się nie zmieniło! Byli tacy, którzy od czasów tamtych wątków "przerobili" kilka różnych puszek, ba - nawet różne systemy ...i wrócili do punktu wyjścia....
...............................
a ja sobie mam aparat, który mi poprawnie naświetla we wszystkich pomiarach i sobie focę, focę, focę.....
PS
Szkoda tylko, że dziś deszcz pada i nie mogę wybrać się w plener!:( buuuu
PS nr 2 - dawno już nie było takiego wątku ale widzę, że duch w narodzie nie ginie.....:twisted:
Zbigniew
30-05-2007, 13:25
Byli tacy, którzy od czasów tamtych wątków "przerobili" kilka różnych puszek, ba - nawet różne systemy ...i wrócili do punktu wyjścia....
Dzień dobry :-D :mrgreen:
sokrates
30-05-2007, 13:25
z czytania tych wątków o matrycowym w D80 okazuje się że wiem o nim więcej niż o swoim w F601 :-)
mój po prostu działa i nie wnikam jak.... A podejrzewam że w D80 też działa, ale jak to mówią "na nic sprzętu kupa, jak fotograf..."
a u mnie w D80 niezmiennie matrycowy działa poprawnie bez jakielkolwiek korekcji na minus!
U mnie bylo to samo.
Natomiast w 30D mam na stale korekte -1/3 na minus, ktora bardzo rzadko zmieniam.
bartoszek
30-05-2007, 16:34
A nie lepiej było koledze Aldkowi odpowiedzieć zwiężle w dwóch zdaniach jak sobie radzić z przepałami w D80
albo dać mu linka,bo może sobie nie radzi z wyszukiwajką?
Wiem że większość forumowiczów drażni wałkowanie tematów n-razy bo zaglądamy na forum żeby dowiedzieć się czegoś ciekawego,a nie po to żeby dostać nerwa bo znów ten sam temat--->ale tak byłaby jedna krótka odpowiedz i można by dać sobie spokój z tym wątkiem.
Rafał_Sz
30-05-2007, 16:38
Nerwowi ludzie w tej Jeleniej, oj nerwowi.. :)
Mam pomysł!
Ten rekordowy wątek sprzed kilku miesięcy należy wydać w formie papierowej i dołączać do każdego sprzedawanego egzemplarza D80.
Poszłabym nawet dalej - kupujący przed przekazaniem mu aparatu na własność musiałby ten "podręcznik" przeczytać i zdać test sprawdzający jego zrozumienie. Pytania do testu ułożyłyby 2 osoby: połowa pytań należałaby do Zbigniewa...;) a druga częśc do mnie...;)! (no, mogę się jeszcze z kimś podzielić;)
Nie ma siły - nikt by tego testu nie zdał!:mrgreen:
Pozdrawiam i uśmiechu życzę!
dziwne, bo ja mam wrazenie, ze niedoswietla, tzn; aparat probuje uniknac przepalen i naswietla tak, zeby ich w ogole nie bylo. Zreszta do tego jest koleczko na + lub -, zeby poprawic automatyke :-)
Mam pomysł!
Ten rekordowy wątek sprzed kilku miesięcy należy wydać w formie papierowej i dołączać do każdego sprzedawanego egzemplarza D80.
Poszłabym nawet dalej - kupujący przed przekazaniem mu aparatu na własność musiałby ten "podręcznik" przeczytać i zdać test sprawdzający jego zrozumienie. Pytania do testu ułożyłyby 2 osoby: połowa pytań należałaby do Zbigniewa...;) a druga częśc do mnie...;)! (no, mogę się jeszcze z kimś podzielić;)
Nie ma siły - nikt by tego testu nie zdał!:mrgreen:
Pozdrawiam i uśmiechu życzę!
:D :D :D ja dołożę ze dwa pytania, a co :)
Kto chce kupić idealnie naświetlający korpus D80? Jak to było? Biały kruk, tak? Cena wywoławcza 50 000 ojro ;).
A poważnie to gdzieś tam narysowałem nawet infografikę na temat działania matrycowego w D80 i coraz bardziej upewniam się, że tak działa jak tam narysowałem. Bo za cholerę nie chce mi prześwietlać bydle jedno - chyba napiszę do Sławka o wymianę w ramach gwarancji :D.
za cholerę nie chce mi prześwietlać bydle jedno - chyba napiszę do Sławka o wymianę w ramach gwarancji :D.
a ja co? Do Mr Fotojokera mam słać skargi, że mi działa poprawnie?!
a ja co? Do Mr Fotojokera mam słać skargi, że mi działa poprawnie?!
trzeba będzie chyba - szef FJ w Polsce to Krzysztof Ledwoń jeśli się nie mylę - możesz do niego osobiście napisać że sprzedano Ci bubel, który nawet nie chce porządnie prześwietlać :D
A poważnie to gdzieś tam narysowałem nawet infografikę na temat działania matrycowego w D80 i coraz bardziej upewniam się, że tak działa jak tam narysowałem.
Pokaz ten rysunek :D
Pokaz ten rysunek :D
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=147911&postcount=372
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=147911&postcount=372
dzieki :)
Erie pełen szacunek za prace!
Brzmi rozsądnie i pewnie tak jest, tylko kwestią tutaj
jest caly czas wielkość wagi dla punktów glownych
mysle ze ten opis jes calkiem blisko trafiony. obiektyw przekazuje dane o odleglosci na ktora jest wyostrzony. gdybybralo pod uwage odleglosci w wsyztkich polach to widac by to bylo po pracy obiektywu. aparat mierzy jedynie w aktywnym polu. przykladowo robiac zdjecie ogrodka i wybierajac pole w cieniu jest spora szansa ze niebo bedzie przepalone bo aparat "skoncentruje" sie na cieniach. d70 byl tutaj bardziej wysrodkowany i ludzie sie skrazyli ze fotki sa zbyt ciemne.
a kolor na pewno pozwala dokladniej porownac zdjecie z baza danych, bo przy 420 czarno bialych pikselach sporo kadrow wygladaloby zbyt podobnie :)
mysle ze ten opis jes calkiem blisko trafiony. obiektyw przekazuje dane o odleglosci na ktora jest wyostrzony. gdybybralo pod uwage odleglosci w wsyztkich polach to widac by to bylo po pracy obiektywu. aparat mierzy jedynie w aktywnym polu. przykladowo robiac zdjecie ogrodka i wybierajac pole w cieniu jest spora szansa ze niebo bedzie przepalone bo aparat "skoncentruje" sie na cieniach. d70 byl tutaj bardziej wysrodkowany i ludzie sie skrazyli ze fotki sa zbyt ciemne.
nie wiem czy jest faktycznie pomiar odległości we wszystkich polach - to była tylko hipoteza robocza, ale stosując sie do niej nie mam żadnego prześwietlonego zdjęcia (na 10 000 zrobionych moją D80 i paruset inną)
a kolor na pewno pozwala dokladniej porownac zdjecie z baza danych, bo przy 420 czarno bialych pikselach sporo kadrow wygladaloby zbyt podobnie :)
kolor nie jest istotny dla jasności, a pomiar ekspozycji bazuje na pomiarze jasności w danym punkcie (pomiar punktowy), centralnej częsci kadru (pomiar centralny) lub z odpowiednimi wagami całości kadru (pomiar matrycowy)
zresztą histogram (czyli rozkład jasności) dla wielu zdjęć, mimo różnej zawartości jest bardzo podobny
nie wiem czy jest faktycznie pomiar odległości we wszystkich polach - to była tylko hipoteza robocza, ale stosując sie do niej nie mam żadnego prześwietlonego zdjęcia (na 10 000 zrobionych moją D80 i paruset inną)
10000 D80 nie napstrykalem jeszcze, bede kolo 1/3 tego i to 4 roznymi, ale problemow z przepalaniem tez nie mam :)
kolor nie jest istotny dla jasności, a pomiar ekspozycji bazuje na pomiarze jasności w danym punkcie (pomiar punktowy), centralnej częsci kadru (pomiar centralny) lub z odpowiednimi wagami całości kadru (pomiar matrycowy)
zresztą histogram (czyli rozkład jasności) dla wielu zdjęć, mimo różnej zawartości jest bardzo podobny
ale najwyrazniej kolor jest brany pod uwage. w studiu powinno sie dac to sprawdzic oswietlajac scene roznokolorowo, przy tej samej intensywnosci swiatla. aparat powinien przy wiekszej przyslonie inaczej dobierac czas. pytanie jak wielka to bedzie roznica
ale najwyrazniej kolor jest brany pod uwage. w studiu powinno sie dac to sprawdzic oswietlajac scene roznokolorowo, przy tej samej intensywnosci swiatla. aparat powinien przy wiekszej przyslonie inaczej dobierac czas. pytanie jak wielka to bedzie roznica
jeżeli zmienisz tylko kolor światła, ale nie zmienisz luminancji sceny (czyli ilość padającego światła będzie taka sama) to wskazanie światłomierza się nie powinno zmieniać, nawet tego prostego wbudowanego w aparat
no wlasnie na tym opieram swoja spekulacje :) switalomierz powinien pokazywac caly czas to samo, ale skoro aparat bierze kolory pod uwage to powinien naswitelic inaczej. czerwony przedmiot zielonym swietle na pewno bedzie ciemniejszy niz w zoltym czy czerwonym.
no wlasnie na tym opieram swoja spekulacje :) switalomierz powinien pokazywac caly czas to samo, ale skoro aparat bierze kolory pod uwage to powinien naswitelic inaczej. czerwony przedmiot zielonym swietle na pewno bedzie ciemniejszy niz w zoltym czy czerwonym.
nie napewno będzie, tylko może być ciemniejszy lub jaśniejszy - wszystko zależy od natężenia tego światła
no więc zakładając że natężenie światła "wychodzacego" z lampy jest identyczne w lapmie zielonej, żółtej i czerwonej to na zdjęciach naświetlonych tak samo dla każej lampy czerwony obiekt w zielonym oświetleniu będzie ciemniejszy bo będzie odbijał mniej światła.
no więc zakładając że natężenie światła "wychodzacego" z lampy jest identyczne w lapmie zielonej, żółtej i czerwonej to na zdjęciach naświetlonych tak samo dla każej lampy czerwony obiekt w zielonym oświetleniu będzie ciemniejszy bo będzie odbijał mniej światła.
o teraz się zgadzam :)
Zbigniew
31-05-2007, 18:58
Koledzy, koleżanki, wysoka izbo. Nie róbcie proszę pytającemu koledze wody z mózgu. Jak twierdzi, że mu coś prześwietla, to prawdopodobnie nie dzieje się to z powodu, że nie wie co to zakres dynamiczny albo źle robi zdjęcia. W obydwu moich D80 też dobór ekspozycji szwankował - ten sprzęt działa po prostu inaczej niż D50/70/200/inne-Nikony-w-tym-nie-d. To, że w puszce jest MMII, to niby ok, ale tutaj (w D80) są zupełnie kretyńsko przypisane wagi do poszczególnych punktów, przez co pomiar jest do kitu.
Co zrobić ? Korygować lub fotografować na CW/spot. Ja na tyle nie ufałem MMII, że bałem się w normalny, słoneczny dzień zrobić zdjęcie, bo zależnie od tego, czy po przekadrowaniu pole ostrości trafiło na niebo, ziemię lub osobę, wyniki były zupełnie nieprzewidywalne.
Wpiszcie sobie "d80 overexposing" w googlach na dpreview - zachęcam, zobaczcie recenzję na optyczne, u kena rockwella albo na innych portalach - czy setki ludzi, którzy debatują na ten temat wyssali problem z palca lub doznają masowego prześwietlenia ? :) Nie sądzę. Znam też osobiście osoby, które wróciły do d70s, bo nie mogły sobie poradzić z nowym, doskonałym, 30k-scenowym pomiarem matrycowym.
Zirytowałem się trochę, bo to kolejny wątek na znany temat. Nikon z tym nic nie robi, a debata toczy się znowu w stylu - "popraw to" albo "dziwne, mi nie przepala".
PS.: Zapomniałem dodać - jak zawsze jestem zainteresowany zakupem białego kruka. Erie - wezmę po cenie zakupu, rezygnując z d200 :)
Zirytowałem się trochę, bo to kolejny wątek na znany temat. Nikon z tym nic nie robi, a debata toczy się znowu w stylu - "popraw to" albo "dziwne, mi nie przepala".
PS.: Zapomniałem dodać - jak zawsze jestem zainteresowany zakupem białego kruka. Erie - wezmę po cenie zakupu, rezygnując z d200 :)
Zbyszku, nie irytuj się. Nikon nic nie robi, bo nie ma czego robić - po prostu trzeba zastanowić się dlaczego matrycowy w D80 działa jak działa (może będzie pomocny mój rysunek, może nie), porobić parę zdjęć, aby poznać jego ograniczenia i tyle, a nie od razu rzucać się, że eeeee co za dziadostwo, nie działa jakbym chciał i koniec. Mi pewne algorytmy co kiedyś pisałem też nie działały jak nalezy i też się wkurzałem, że miały być taki super i wogóle, a okazały się być do kitu. Niemniej jak ochłonąłem to zastanowiłem się dlaczego jest tak, a nie inaczej i okzało sie że one są super, ale... mają swoje ograniczenia.
Tak samo jak i ma matrycowy, jednak robiąc zdjęcia cholerna cyfrą mamy możliwość zrobienia jednego zdjęcia, podglądu na monitorku, podglądu histogramów i odpowiedniej korekcji. Ja wiem że wygodnie jest powiedzieć że to ma działać i koniec, bez myślenia jak i dlaczego. Tak jak np. kobiety (bez urazy drogie Panie) jeżdżą samochodem - wiedzą gdzie wlać paliwo i ma jeżdzić, a że nie jeździ... buuu to już siła nieczysta.
Wiem, że bardziej świadomi użytkownicy aparatu wybiorą zamiast udziwnionego matrycowego spota lub centralnie ważony, bo nie będą chcieli, aby głupi aparat myślał za nich i że matrycowy jest skierowany głównie do początkujących. Niemniej nawet od początkujących wymaga się troszkę wiedzy. Wracając do analogii z samochodem - nawet te biedne kobietki musiały zdać egzamin na prawko jazdy. Jeżeli np. podczas wykonywania zdjęcia w pełnym Słońcu przy przesłonie np. f6,3 aparat zacznie ustawiać nam czasy 1/30 sekundy to powinniśmy wiedzieć, że coś jest nie tak i że zdjęcie będzie prześwietlone, a nie ślepo ufać automatowi.
Pozdrawiam
Erie
PS Cena wywoławcza na "białego kruka" jest gdzies tam powyżej ;).
Zbigniew
31-05-2007, 19:23
PS Cena wywoławcza na "białego kruka" jest gdzies tam powyżej ;).
3500 ?
lol, jak ja nie lubię się sam cytować :)
Kto chce kupić idealnie naświetlający korpus D80? Jak to było? Biały kruk, tak? Cena wywoławcza 50 000 ojro ;).
Zbigniew
31-05-2007, 19:30
Biorę. Transakcji dobijemy w połowie drogi - pod Częstochową.
wyniki były zupełnie nieprzewidywalne.
:)
A mam się zawziąć, mam się sprężyć i poszukać wątku Twojego autorstwa, gdzie wyaźnie, niemal wielkimi literami piszesz, że wyniki naswietlania w D80 są precyzyjne, powtarzalne i przewidywalne???!!!!!
Twierdzisz tam nadal, że pomiar w D80 działa Ci źle ale jest powtarzalny czyli...przewidywalny!!!
Wiem, że zabrzmi to ....cynicznie a nawet może złośliwie (choc tak naprawdę to ja przyjazna dusza jestem:)) ale przy okazji takich Twoich wypowiedzi, nie moge się powstrzymać od zastanawiania się co będzie nie tak z d200...jak już go kupisz:)
W kilku słowach: D80 prześwietla ale ma fantastyczne kolory, robi świetne foty (szczęka opada!!!), Canon nie prześwietla ale ma gorsze foty, potem Canon robi lepsze foty, ma lepsze kolory, lepszą plastykę, potem Nikon ma jednak lepsze kolory ale d80 prześwietla. Całkiem możliwe, że pominęłam w tym minimalistycznym sprawozdaniu Minoltę - chyba tez była przez Ciebie wspominana jako lepsza/gorsza...?
A zawzięłam się i znalazłam to stwierdzenie!!! oto linka: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=24790
Edit: wątek był w rzeczywistości założony przez kogoś innego ale Ty się już w 2 poście zgadzasz:)
Zbigniew
31-05-2007, 20:29
A zawzięłam się i znalazłam to stwierdzenie!!!
Niestety pozostaję bez argumentów w obliczu tak perfekcyjnego działania :-D To fakt, że docelowo napisałem, że pomiar działa przewidywanie, ale chodziło mi działanie explicite przewidywalne - pole ostrości na jasny obiekt = kadr w miarę dobrze naświetlony, pole ostrości na coś ciemnego = aparat nie szanuje świateł. Przyrównałbym to działanie do spota i w tym sensie jest przewidywalne.
Jeżeli jednak robisz zdjęcia, przekadrowujesz, zmieniasz sceny, itp., to nie chcesz myśleć o tym, czy teraz trafiłaś odpowiednim polem na coś jasnego lub ciemnego - pomiar matrycowy ma Cię trochę tutaj wspomóc i tak dobrać ekspozycję aby (1) poprawnie naświetlić główny obiekt (2) nie skasować tego, co jest poza nim. Wg mnie druga z funkcji szwankuje, zależnie od charakteru tego, na co wyostrzyłaś, tak więc sam pomiar jest nieprzewidywalny.
Czy ktoś mnie rozumie ? :)
"Od kilku dni zacząłem się bawić programem Camera Control Pro a tam jest taka ciekawa opcja (ktoś na tym forum apropos przepaleń w D80 pisał już o tym) Jak ustawienie "Kompensacji tonalnej" na ustawienie użykownika i za pomocą wyżej wymienionego programu można sobie wyedytowac krzywą i zapisać ją w aparacie. Troszkę żmudna robota (strasznie duzo testów w różnych warunkach oświetlenia trzeba zrobić) ale wyniki są zaskakujące."
Owszem, w JPG... jednak nadal warto sprobowac.
"dawno już nie było takiego wątku ale widzę, że duch w narodzie nie ginie...."
Tacy "mlodzi, gniewni"...? ;) :)
"Jeżeli jednak robisz zdjęcia, przekadrowujesz, zmieniasz sceny, itp"
AE-Lock...? (AF oddzielnie)
Niestety pozostaję bez argumentów w obliczu tak perfekcyjnego działania :-D To fakt, że docelowo napisałem, że pomiar działa przewidywanie, ale chodziło mi działanie explicite przewidywalne - pole ostrości na jasny obiekt = kadr w miarę dobrze naświetlony, pole ostrości na coś ciemnego = aparat nie szanuje świateł. Przyrównałbym to działanie do spota i w tym sensie jest przewidywalne.
Jeżeli jednak robisz zdjęcia, przekadrowujesz, zmieniasz sceny, itp., to nie chcesz myśleć o tym, czy teraz trafiłaś odpowiednim polem na coś jasnego lub ciemnego - pomiar matrycowy ma Cię trochę tutaj wspomóc i tak dobrać ekspozycję aby (1) poprawnie naświetlić główny obiekt (2) nie skasować tego, co jest poza nim. Wg mnie druga z funkcji szwankuje, zależnie od charakteru tego, na co wyostrzyłaś, tak więc sam pomiar jest nieprzewidywalny.
Ja Cię nie rozumiem!:(
Po pierwsze lubię myśleć - nie tylko w czasie fotografowania..;)
Po drugie coś co nazwałes "drugą funkcją" nie szwankuje a działa tak jak powinno - ale nie ma sensu do tego wracać - wszyscy zainteresowani dostali już linki do stosownych wątków i sobie teraz czytają, czytają, czytają....;)
Bywają tacy, którzy nie radzą sobie z poz18 w menu ustawienia;) piszą do mnie na pW i dostają przepis - i wsio działa.
PS Ten wywód o polach ostrości traci jakikolwiek sens w obliczu ustaleń sprzed ponad pół roku - patrz menu-ustawienia- poz 18.
BugsBunny
31-05-2007, 21:00
oczywiście że działa przewidywalnie...
tylko, motyla noga, robiąc serię zdjęć ruchomego obiektu z AF-C Dynamic Area za cholerę nie mogłem nadążyć z przewidywaniem, a to tylko 3fps - wiem, jełop ze mnie, i z matmy nigdy nie byłem orłem
sprzedałem D80 z różnych powodów, ale nie żałuję
na razie mam głupi D70s - niech za mnie myśli, ja wolę się zająć czymś innym niż analiza algorytmu MMII
Zbigniew, pocieszę Cię - D200 też jest głupi, nie prześwietla, i nie trzeba zgłębić całej Wielkiej Teorii Fotografii żeby korzystać w nim z matrixa, po prostu działa tak jak w D70s czyli tak jak trzeba i już, " w tle " - w każdym razie ten z którym miałem do czynienia.
Ale byłbym w stanie uwierzyć, że istnieją też wadliwe
Zbigniew
31-05-2007, 21:12
Dzięki za przemyconą tajną informację ;)
Nachodzi mnie pewna refleksja. Czas wprawdzie szybko płynie, ale pewne rzeczy się nie zmieniają. Ilekroć uczestniczę w wątku, taki jak ten, myślami wracam do tamtych jesiennych chwil - te same osoby, te same myśli ... :-D
Ja już rzygam tym pierd..... o matrycowym, a Ty Zbigniew powinienes dostac warna. Za to, ze w kazdej dyskusji na nowo bijesz piane (choc juz wielokrotnie obiecywales, ze nie zabierzesz głosu w tej sprawie)... :twisted:
Zbigniew
31-05-2007, 21:23
Dobrze, że mi przypomniałeś, że miałem już milczeć w tym temacie.
A swoją drogą mogłeś to milej zrobić, biorąc pod uwagę zbliżający się Dzień Dziecka ...
A swoją drogą mogłeś to milej zrobić, biorąc pod uwagę zbliżający się Dzień Dziecka ...
Po dobroci z Tobą nie mozna ;-P
tak, ktoś cie rozumie. Ale to i ty zrozum innych. Chcesz by matryc był doskonały i zwalniał z myślenia. A on nie jest doskonały i na szczęście nie jest jedyny w body.
BugsBunny - matryc w d200 nie jest taki jak w d70s. Jest na szczęście wiele lepszy. Prawie nie wymaga korekcji, a nie jak d70 w któram nagminnie prześwietlałem, aż wkurzony zrezygnowałem z matryca. Zostało mi to do teraz i w d200 też najczęściej mam CW (mimo, że matryc jest tu generalnie OK)
BugsBunny
31-05-2007, 22:16
BugsBunny - matryc w d200 nie jest taki jak w d70s. Jest na szczęście wiele lepszy. Prawie nie wymaga korekcji, a nie jak d70 w któram nagminnie prześwietlałem, aż wkurzony zrezygnowałem z matryca. Zostało mi to do teraz i w d200 też najczęściej mam CW (mimo, że matryc jest tu generalnie OK)
prześwietlałeś w D70??? ja mam wrażenie ( w 2 egz D70s ) że raczej zwykle lekko niedoświetla, prześwietlenia nie zdarzają się praktycznie wcale poza sytuacjami, gdy po prostu muszą być - "na światła"
w D200 miałem wrażenie że ekspozycja jest niemal zawsze " w punkt " lub sporadycznie lekko niedoświetlona,
w D80 ewidentna skłonność do prześwietlenia lub norma, nigdy za ciemno - "na cienie"
to wszystko w plenerze lub z wbudowana lampą, nie miałem okazji robić czegoś w studio z zewnętrznymi lampami
Zbigniew
31-05-2007, 22:22
A może założymy wątek z ankietą ? Wcześniej był już podobny z pytaniem o typ najczęściej używanego pomiaru, ale nie było tam podziału na modele aparatów. Może w tym przypadku tak skonstruować pytanie, aby zbadać preferencje co do pomiaru światła w przypadku użytkowników różnych puszek ? Wyjaśniłoby się raz na zawsze, bo statystyka nie kłamie.
A może założymy wątek z ankietą ? Wcześniej był już podobny z pytaniem o typ najczęściej używanego pomiaru, ale nie było tam podziału na modele aparatów. Może w tym przypadku tak skonstruować pytanie, aby zbadać preferencje co do pomiaru światła w przypadku użytkowników różnych puszek ? Wyjaśniłoby się raz na zawsze, bo statystyka nie kłamie.
i od takiej statystycznie poprawnej ankiety poczujesz się lepiej?
Już myślałam, że Jacek zamknie ten wątek.
Maciek321
31-05-2007, 22:41
i od takiej statystycznie poprawnej ankiety poczujesz się lepiej?
(...)
Oj, ja tak...
Zbigniew
31-05-2007, 22:42
Karolino - i Ty przeciwko mnie ? :-(
Pytanie techniczne:
czy można jakoś w profilu użytkownika ustawić sobie tak, aby nie widzieć określonych tematów - np w oparciu o słowa kluczowe???
Moje słowa kluczowe to byłyby: D80 prześwietlenie, D80 przepalenie, D80 pomiar matrycowy, D80 rozdzielenie AF i AE.
Jeśli nie ma na tym forum takiej opcji to ....no nie wiem!
;););)
Do ktoregos momentu to wszystko było nawet zabawne, ale zaczyna juz robic sie żałosne....
Zbigniew
31-05-2007, 22:53
Pytanie techniczne:
Łatwiej napisać PM do Jacka albo lepiej admina aby mnie zabanowano.
Do ktoregos momentu to wszystko było nawet zabawne, ale zaczyna juz robic sie żałosne....
Przemo, nie rozumiem Cię. Piszę, że z chęcią zobaczyłbym wyniki ankiety dotyczącej preferencji w pomiarze światła użytkowników różnych puszek. Czy jest w tym coś złego ? Po prostu przekonalibyśmy się o kilku rzeczach.
Przemo, nie rozumiem Cię. Piszę, że z chęcią zobaczyłbym wyniki ankiety dotyczącej preferencji w pomiarze światła użytkowników różnych puszek.Po prostu przekonalibyśmy się o kilku rzeczach.
Po co? Zeby po raz 7632742684 znów bić piane o pomiarze swiatła, tym razem z rozgraniczeniem na d40,d40x,d70,d70s,d80,d200 etc.. :???:
Piszę, że z chęcią zobaczyłbym wyniki ankiety dotyczącej preferencji w pomiarze światła użytkowników różnych puszek. Czy jest w tym coś złego ? Po prostu przekonalibyśmy się o kilku rzeczach.
A o czym takim byś się przekonał??? Logiki jakiejkolwiek tutaj brak!
Fakt, że ktoś woli toffi od krówek nie znaczy, że krówki są niedobre/zepsute/mniej zdrowe/bardziej kaloryczne itp itd.
PS To nie Ty Zbigniewie jesteś autorem wątku :) a poza tym - nie mam w sobie nic z donosiciela:twisted:
Maciek321
31-05-2007, 23:00
Po co? Zeby po raz 7632742684 znów bić piane o pomiarze swiatła, tym razem z rozgraniczeniem na d40,d40x,d70,d70s,d80,d200 etc.. :???:
Panowie i Panie... przeciez zawsze mozna sobie kupic ruski swiatlomierz i ustawic w swoim aparacie manualne parametry... Po co ta nikomu nie potrzebna dyskusja...?
Przeczytałem wszystkie wątki aż mnie głowa boli. Ja miałem d50 i zamieniłem na D80 z myslą o wygodniejszej pracy i większych możliwościach. Niestety rozczarowałem się ... Aparat używam prywatnie w 50 % rodzinnie a w 50 % robie zdjęcia dla przyjemności aby "oderwać się od problemów dnia dzisiejszego". Nie jestem profesjonalistą a zarazem nic nie ogranicza mnie w zakupie puszki za 4000 czy za 20000. Wybrałem D80 ze względu iż jest to "amatorski" sprzęt raczej z górnej półki . Niestety albo jest coś z nim nie tak albo ja nie umiem robić zdjęć. Zdjęcia wychodzą niporównywalnie gorzej niż w D50 ( mówię o swoich doświadczeniach), podobne sceny pomiar światła w D50 "uśredniał" natomiast D80 naświetla dobrze ale tylko to co jest w polu ostrości a resztę "olewa". Reasumując nie polecałbym D80 wszystkim którzy zaczynają przygodę z fotografią.
Panowie i Panie... przeciez zawsze mozna sobie kupic ruski swiatlomierz i ustawic w swoim aparacie manualne parametry... Po co ta nikomu nie potrzebna dyskusja...?
teraz to już tylko czekam na tekst w stylu "nie po to kupiłem aparat za x tysięcy, żeby ruskiego światłomierza używać"....
Maćku - wierz mi te wszystkie argumenty już były....
Art71 - Twoje wnioski też już były...
Ale dobra, nie wszyscy są tutaj jednakowo długo, nie wszyscy jednakowo długo mają ten czy inny aparat, więc po prostu niech ten wątek sobie trwa. Jednak ja się już pożegnam.
Dobranoc.
Zbigniew
31-05-2007, 23:08
Dobranoc. Ja też już nie ciągnę tej dyskusji.
Żegnamy się, ale nie obrażamy, a wręcz pozdrawiamy :)
Dobranoc. Ja też już nie ciągnę tej dyskusji.
Trzymam Cie za słowo. W ramach pokuty uderz głową 5 razy w sciane ;)
Ja proponuję aby Ci którym "prześwietla" sprzedali wreszcie aparat a Ci którym nie przeswietla robili nadal zdjęcia.
Bo chyba szkoda miejsca na dysku serwera.
Pozdrawiam
Maciek321
31-05-2007, 23:34
teraz to już tylko czekam na tekst w stylu "nie po to kupiłem aparat za x tysięcy, żeby ruskiego światłomierza używać"....
Maćku - wierz mi te wszystkie argumenty już były....
Art71 - Twoje wnioski też już były...
Były nie były... Zeby komus bylo nie zal, sprzedam ruski swiatlomierz drozej niz kosztuje nawet D200.
A Tak powaznie, w pierwszym moim poscie w tym watku chcialem pomóc, podzielic sie uwagami, (chyba po to jest forum)... Ale jak robic bydło to na całego... nie?
prześwietlałeś w D70??? ja mam wrażenie ( w 2 egz D70s ) że raczej zwykle lekko niedoświetla, prześwietlenia nie zdarzają się praktycznie wcale
body niedoświetlało, więc ja prześwietlałem - stosowałem korekcję najczęsciej między +0,7 do +2 EV.
ten wątek tez zamykam.