Zobacz pełną wersję : Nikon D50 vs. Konica-Minolta D5D
Witam,
Zastanawiam sie nad zakupem jednego z tych aparatow.. interesuja mnie Wasze opinie na ich temat ( glownie w kontekscie porownania ). Czy ktos testowal stabilizacje w D5D? Warta zachodu?
Niestety fundusze pozwalaja mi na zakup KIT'ow tychze, ale kto wie? Moze kiedys posiade lepsze szkielka.. ;)
P.S. Teraz mam Nikon Coolpix 8800 - moze zamiana na powyzsze + KIT nie jest dobrym pomyslem?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi
--
p.
meliszipak
09-09-2005, 08:10
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=13670&postdays=0&postorder=asc&start=0
pozdrawiam
perqsista
09-09-2005, 09:06
Poniżej masz linki do kilku sampli z d50, Dynax 5d, C 350D. Sample wykonałm w sklepach MediaMarkt wszystkie z kitowymi obiektywami. Nie można tego nazwać testem porównawczym -fotki robione "z ręki", niemniej warunki były zbiiżone(kiepskie, kontrastowe oswietlenie, czerwienie, szarosci i biel). Co do stabilizaci W KM to IMO sprawdza się w praktyce bardzo dobrze (tylko trzeba pamietać żeby ją włączyć:)). zrobienie nieporuszonej fotki w czasach 1/10 - 1/25 nawet przy dłuższych ogniskowych nie stanowi większego problemu.
D50 - http://www.mielcarek.net/nikond50
KM 5D - http://www.mielcarek.net/minolta5d
C 350D - http://www.mielcarek.net/350d
Przed zadaniem zapytania zapoznalem sie z parametrami Nikona D50 oraz KM D5D.. Wiekszosc z nich przemawia za zakupem D5, aczkolwiek jakos firma KM do mnie nie przemawia ( duzo negatywnych opinii na temat serii Z i niewielka liczba fachowych wypowiedzi na temad D5 ). Do nikona mam zaufanie - mam juz 2 aparat cyfrowy tej firmy i jestem bardzo zadowolony. Najchetniej nie zmianial bym mojego Coolpix 8800, ale postanowilem przesiasc sie na lustro.. a nuz nadejda czasy bardziej obfitujace w gotowke i bede mogl sobie kupic jedno/kilka fajnych szkiel? Kto wie? Zawsze lepiej byc przygotowanym :P Powodem dla jakiego chce dokonac zmiany jest niebotycznie wolna praca 8800 ;( Zapis zdjec na karte trwa wieki, mozna robic niewielkie serie, a i AF nie jest rewelacyjnie szybki. Coz, takie sa uroki kompaktow - nawet tych z wyzszej polki..
Wracajac do meritum - jestem totalnie niezdecydowany co do wyboru aparatu i bardzo prosze o pomoc ;) W przyszlym tygodniu jade na wakacje i chetnie pobawie sie juz nowym sprzetem.
Jesli D5 jest faktycznie przelomem i stanowi aparat 'o klase wyzszy' od D50 to faktycznie bedzie stanowil ciekawsza oferte, jesli jednak ( mimo stabilizacji ) nie jest duzo lepszy to pewnie zdecyduje sie na D50. Waznym jest tez fakt, iz zapewne nie bede mial na tyle gotowki by w najblizszej, przewidywalnej przyszlosci moc sobie pozwolic na dobre, stabilizowane obiektywy do D50..
Jak to zatem jest z tymi aparatami? Ktory lepszy? Ktorego stosunek ceny do jakosci jest wyzszy?
Zdesperowany
--
p.
Dołączam się do pytania, bo mam taki sam dylemat... w d5d odrzuca mnie tylko wygląd - d50 ładniejszy, no ale to nie jest najważniejsze
perqsista
09-09-2005, 11:40
Porównując zestawy z KITem niewątpliwie KM 5D wypada lepiej, pomijając stabilizacje właśnie ze wględu na lepszą jakość i większy zakres ogniskowych kitowego obiektywu. Porównując cenowo wychodzi 450 zł na korzyść D50 (najtansze sety D50 za ok 2750zł - KM 3199zł). Istnieje jeszcze opcja zakupu D50 body+KIT od d70 (18-70) wówczas cenowo wychodzi podobnie jak 5d+KIT i IMO jest wiekszy sens porównywania tych 2 opcji. Pozostaje dylemat czy chcecie body z wbudowaną stabilizacją czy body bez stabilizacji z lepszym szkłem na początek (niewątpliwie KIT 18-70 od D70 jest lepszym szklem od KITa z 5d). Ja osobiście też stoję przed dylematem takiego wyboru i jedno wiem na pewno-nie kupię d50 w opcji ze szkłem 18-55. Jakość obrazu oraz wrażenia dotykowe zupełnie mnie nie przkonują. Co do urody samych aparatów zupełnie mnie to nie rusza. Ergonomia body D50 i 5D to kwestia przyzwyczajenia-za krótko miałem w ręku obie puszki żeby się wypowiadać(w teorii 5D wypada lepiej) . Jeszcze co do D50 mam subiektywne wrażenie że na fotkach jest troche za dużo przepaleń ale jak komuś nie pasuje zawsze ma korektę EV. Pozostaje kwestia awaryjności w/w aparatów. Są jeszcze za krótko na rynku(szczególnie 5d) aby wyrobić sobie na ten tamat jakąś opinię. Mam tylko nadzieję, że awaryjność DSLrów KM nie jest taka jak kompaktów z serii Z. Do tego dochodzi jeszcze "twardogłowa" polityka KM Polska, której serwis jako jedyny nie uznaje garancji europejkiej (więc pozostaj ejedynie opcja zakupu sprzętu sprowadzonego za pośrednictwem KM PL). Inna sprawa, że jak narazie ceny 5D z KM PL i np z Niemiec są porównywalne. Zobaczymy co będzie jak cena 5D pzestanie pachnieć nowością.
Co ci mogę powiedzieć jako początkujący. Mam D70 od prawie pół roku. Nigdy nie miałem Minolty 5D w ręku, ale też miałem dylematy co kupić. Na początku chciałem Coolpixa 8800 bo rajcowałem sie na stabilizacje obrazu. Potem dostałem do ręki Minolte A200 też ze stabilizacją. Jednak gdy bawiłem sie D70 wybór był już jasny co wezmę. Zaden z tych kompatków nie podskakiwał nawet ze stabilizacją do D70. nie ma sie co tak rajcować na tą stabilizacje, która i tak działa wtedy kiedy sama sobie chce! Nie ma to jak dobry jasny obiektyw :D
Natomiast porównują jakość wykonania Nikon bije reszte na głowe co niestety odzwierciedla sie w cenie tego sprzetu. Moja opinia D50 albo zaden inny, zobaczysz nie pożałujesz.
Pzdr!
Czy to szkło 18-55 jest naprawdę takie złe? przymieżam się do zakupu d50 właśnie z tym szkłem a kupno tego z d70 wcale mi się nie uśmiecha - cena :(
Czy to szkło 18-55 jest naprawdę takie złe? przymieżam się do zakupu d50 właśnie z tym szkłem a kupno tego z d70 wcale mi się nie uśmiecha - cena :(
Jeśli masz ochotę, to pooglądaj fotki robione właśnie tym szkłem:
http://uni-truck.com.pl/~wozik/cpg132/thumbnails.php?album=27
Pomniejszone są automatycznie przez skrypt galerii, ale zawsze mogę gdzieś wystawić oryginały.
dzięĸi wozik, widzę że masz dokładnie taki zestaw na jaki ja się pnamierzam... jak z tym szkłem 70-300? Wszyscy mówią że jest to raczejkiepska jakość, i nie będę tu polemizował - w porównaniu do innych jest bardzo tanie - ale interesuje mnie praktyka - jak wychodzą fotki? Nie wierzę żeby były zupełnie fdo niczego , ale chciałbym jakieś obejrzeć, jeśli masz :-)
Co do jakości tego 18-55 to jak dla mnie jest OK
Dla mnie - początkującego, to szkło jest w zupełności wystarczające. Fotek co prawda jeszcze nie mam za wiele, ale postaram się coś wieczorem wystawić, to sobie pooglądasz Ty i ewentualnie jeszcze inni zainteresowani.
Zgodnie z obietnicą pokazuję kilka fotek zrobionych D50 + Nikkor 70-300G.
Fotki (http://uni-truck.com.pl/~wozik/cpg132/thumbnails.php?album=29)
Tak, wiem. Na mleczu ostrość mi uciekła :)
OK, byłbym wdzięczny, szczególnie gdybyś zaznaczył które były robione z tego tele i z jaką ogniskową... albo chociaż w exifie żeby to było...
A tu pytanie do innych - w kicie można również dostać obiektyw 28-80 - jak jest z jego jakością? zbliżona do tego 18-55. Na kenrockwell.com ocena jest bardzo pozytywna, więc zastanawiam się czy niewziąć go zamiast 18-55, tylko czy warto? czy nie będzie mi brakowało tej ogniskowej od 18 do 28 ?
Sample wykonałm w sklepach MediaMarkt wszystkie z kitowymi obiektywami
w jakim mieście ten MM? Może też wybrałbym się na spacerek zapoznawczy.
kuba
Grześ Pseudonim
09-09-2005, 13:46
Uważaj na autofocus w Minolcie - sprawdź dokładnie. Generalnie w aparatach K-M jest niedopracowany! Słynny 7i oraz 7Hi miały wielkie problemy z ostrością. Ja też oglądałem D7D w MM i miałem wątpliwości co do działania AF.
I żeby było jasne - nie twierdzę stanowczo że jest do d..., ale proponuję dokładne sprawdzenie.
Był ten temat na forum wałkowany :P
Pozdrawiam
a co mają 7i i 7Hi do lustrzanek? tak samo mozna mówić: "uważaj na Nikony, 8700 ma beznadziejny AF!"
kuba
Witam
Ja juz wybralem, zdecydowanie D50. Trzy tygodnie temu mialem podobny dylepmat, z tym ze ja oprocz aparatow podanych w temacie, bralem jescze pod uwage EOSa 350D.
Sprzecik naprawde niezly.
Jezeli chodzi o KM to jakos niemam zaufania do tej firmy, dlatego 5D odpadla dosc szybko a wybieralem ostatecznie miedzy d50 a 350d.
Co do KITowego obiektywu. Wg mnie robi naprawde dobre zdjecia i jak za te pieniadze jest naprawde sensownym rozwiazaniem.
W tej chwili mysle nad jakims tele.
I tutaj slyszalem wiele nedznych opinii o Nikkor 70-300 f/4-5.6G.
Z tego wzgledu prawie zdecydowalem sie kupic Sigma 70-300 Apo DG Macro.
Czy to dobry wybor?
Wozik, jak myslisz, z tego co widze bardzo chwalisz Nikkorka.
Do tego N jest o polowe tanszy od tej Sigmy.
Co radzisz?
Pozdrawiam
Andrzej
W żadnym wypadku nie sugeruj się moją radą. Ja jestem początkującym w lustrzankach i nie wiem czego mogę od obiektywu wymagać. Tak jak pisałem, jako początkujący jestem z Nikkora zadowolony. Kupiłem go ponieważ uważam, że nie ma sensu wywalać na początek grubej kasy, skoro dopiero uczę się fotografować. Jak już będę znał swoje potrzeby, wtedy może zajdzie konieczność kupienia droższych szkieł.
Widzisz.. :)
Mamy cos wspolnego.
Ja rowniez zaczynam konkretniejsza przygode z fotografia.
Wczesniej bawilem sie naprawde tragicznym sprzetem.
D50 to pierwszy powazniejszy sprzet.
A czy torbe juz jakas wybrales do tego zestawiku?
Ja do konca roku chce kupic jeszcze to wlasnie tele i rowniez SB-600.
I chyba juz sie zdecydowalem na Lowapro Nova 4.
Choc jeszcze nie dokonca, ale juz prawie :)
Pozdrawiam
Ja mam zestaw z torbą Nikona. Oglądałem jednak Lowepro Nova 3, wydaje się być solidniejsza i jakby bardziej pakowna (więcej możliwości dostosowania do sprzętu) i chyba będę o niej myślał w najbliższej przyszłości :)
Eh.. ta torba Nikona, to taka ogromna porazka!!
Ogladalem ja, w FJ... 199 zl kosztuje!!
Na allegro za 100 mozna ja kupic.
Ale jest z tak szajskiego materialu zrobiona i taka niepakowna ze 50 zl za nia bym niedal!!
Ja juz sie zdecydowalem na firme lowapro, tylko wlasnie jeszcze mysle nad modelem.
Czytalem pare postow na tym forum, i wszyscy namawiaja do kupienie torche wiekszej.
I maja racje, bo na dzien dzisiejszy ma ci sie zmiescic body + 3 szkla + palnik (zalozmy) a pozniej dojdzie jakisz fotobank, baterie i inne duperele i sie zrobi ciasno.
O nova 3 czytalem ze jest najgorsza z serii :) (nie jakosciowo ale jezeli chodzi o rozmawy)
Dlatego sie juz prawie zdecyodwalem na 4. Jest niby spora, ale naprawde pakowna.
Pozdrawiam
Andrzej
Uważaj na autofocus w Minolcie - sprawdź dokładnie. Generalnie w aparatach K-M jest niedopracowany! Słynny 7i oraz 7Hi miały wielkie problemy z ostrością.
hmm... sam mialem D7i, kumpel mial D7Hi i nigdy nie bylo z nimi problemow z ostrzeniem (co najwyzej troche wolno czasami). natomiast trafialy zawsze w punkt. i patrzac po roznych grupach dyskusyjnych D7(H)i tez nie widzialem wzmianek o wymienionych problemach.
inna kwestia, ze przy takiej glebii ostrosci hybrydami dosc trudno jest zupelnie skaszanic ostrosc. tak ze tym bardziej mnie dziwi ta opinia. moje doswiadczenia zdecydowanie nie potwierdzaja Twoich obserwacji
z D7D natomiast znam dosc negatywne opinie odnosnie AF. sam nie testowalem, ale podobno bywaja problemy
Anonymous
11-09-2005, 09:40
Uważaj na autofocus w Minolcie - sprawdź dokładnie. Generalnie w aparatach K-M jest niedopracowany! Słynny 7i oraz 7Hi miały wielkie problemy z ostrością.
hmm... sam mialem D7i, kumpel mial D7Hi i nigdy nie bylo z nimi problemow z ostrzeniem (co najwyzej troche wolno czasami). natomiast trafialy zawsze w punkt. i patrzac po roznych grupach dyskusyjnych D7(H)i tez nie widzialem wzmianek o wymienionych problemach.
inna kwestia, ze przy takiej glebii ostrosci hybrydami dosc trudno jest zupelnie skaszanic ostrosc. tak ze tym bardziej mnie dziwi ta opinia. moje doswiadczenia zdecydowanie nie potwierdzaja Twoich obserwacji
z D7D natomiast znam dosc negatywne opinie odnosnie AF. sam nie testowalem, ale podobno bywaja problemy
Witam
Nie piszmy podobno. Jeżeli czegoś nie wiemy na pewno nie zabierajmy głosu.
Nie prowadzi to do niczego dobrego.
Pozdrawiam:
Andrzej
skulinski
11-09-2005, 11:46
Witam
Tydzien temu kupilem D50 z kitem 18-55. Przesiadalem sie z Hpka 945. Jestem mega zadowolony. Sporo plusow:
-szybki i sprawny w trudnych warunkach AF,
-nardzo szybka gotowosc do strzalu po wlaczeniu
-i-TTL .. fotka z lampa z kompakta,a fotka z lampa z D50 to niebo a ziemia
-szumy na dobrym poziomie
(odsylam do malego tesciku iso:
http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=23082&start=100 )
..moglbym tego ywmieniac jesczez sporo ..ale to chyba normalne po takiej przesiadce.
do minusow zaliczylbym
-iso jedynie od 200 do 1600
-kit aberuje
Witam
no dobrze. kolega ktory mial w rekach D7D i robil nim zdjecia, podeslal mi sample, na ktorych ewidentnie widac blad AF. i wsrod zdjec, ktore zrobil tamtym korpusem, nie stanowily one rzadkosci, a wrecz spory odsetek.
sam nie mialem aparatu w rece, wiec z cala pewnoscia nie moge tego napisac. choc nie mam powodow by koledze nie wierzyc
czy tak moze byc?
Anonymous
11-09-2005, 15:27
Witam
no dobrze. kolega ktory mial w rekach D7D i robil nim zdjecia, podeslal mi sample, na ktorych ewidentnie widac blad AF. i wsrod zdjec, ktore zrobil tamtym korpusem, nie stanowily one rzadkosci, a wrecz spory odsetek.
sam nie mialem aparatu w rece, wiec z cala pewnoscia nie moge tego napisac. choc nie mam powodow by koledze nie wierzyc
czy tak moze byc?
Może być bardzo różnie. Przy dużej ilości pól AF w dzisiejszych aparatach przy zdaniu się na automat efekty bywaja "zadziwające". Pomiar AF we wspólczesnych lustrzankach wymaga kontroli, albo najbezpieczniej wybrania środkowego czujnika - ponad 95%. skuteczności. Nawet najlepszy korpus wymaga sprawnego fotografa.
Tak na marginesie nie jestem fanem Minolty, ale testowalem wiele modeli poczawszy do Dynaksa 600i skończywszy na Dynaksie 7(analogowym) i moge stwierdzić - AF mają nie mniej sprawny niż Nikony, a znacznie bardziej od Canonów ( oczywiscie porównywalnych modeli). A najlepszy wedlug mnie AF maja staruszki F90X i F70.
Pozdrawiam:
Andrzej
Grześ Pseudonim
11-09-2005, 17:18
Andrzeju, dziękuję za ten głos. W pełni się z Tobą zgadzam.
Ja użytkowałem 7i około roku i pozbyłem się go z uwagi na słabiutki AF - odsetek zdjęć ze zwaloną ostrością sięgał 50%. ZAWSZE jak chciałem mieć pewność ostrości, używałem trybu manual. Ale ustawienie ostrości w wizjerze elektronicznym nie jest łatwe.
Stąd moja opinia - i raczej z propozycją DOKŁADNEGO SPRAWDZENIA K-M niż z kategorycznym stwierdzeniem, że jest do d...
Ale chyba temat wyczerpany, skoro pytający już dokonał wyboru?
Witamy kolejnego Nikonowca!
czy tak moze byc?
co rozumeisz przez blad AF?? .. moze kolega wyostrzyl nie na to co chcial?? :)
mialem D7D w reku na jeden dzien i nie zauwazylem zadnych problemow.. z checia bym zamienil d70 na d7d
faktycznie seria Z byla i jest pomylka ale nie porownujmy kompakta do lustrznki.
D5D jest dla mnie osobiscie za mala. co do jakosci to nie mialem okazji pobawic sie z nia dluzej ale uwazam ze jest to bardzo silna konkurencja dla d50
a co do wszystkich uwag na temat jakosci AF w minolcie chcialbym zauwazyc ze to ta frma wymyslila wiekszkosc udogodnienw naszych aparatach i jest prekursorem nowych rozwiazan. (dobiegaczka w AF-C, synchro z krotkimi czasami migawki itepede) wiec mysle ze nie wypuszczaja bubli na wyzszej polce.
ile ludziow tyle zdan... mialem sporo doczynienia z 7i i czego jak czego ale bledow AF duzo nie zauwazylem (a to ze to generalnie slaba zabawka to inna sprawa nie o tym tu mowa), kolega ma D7D, nie sygnalizowal mi zadnych problemow, jak sie nim bawilem to tez nic takiego nie zauwazylem, ale kto to wie ... teraz wszystkie aparaty (cyfrowe) sie chyba myla (a kiedys sie nie mylily te zwykle), a moze to ludzie cos gorzej sobie z nimi radza :wink:
Grześ Pseudonim
12-09-2005, 16:03
co rozumeisz przez blad AF?? .. moze kolega wyostrzyl nie na to co chcial??
Wydaje mi się dość mało prawdopodobne, abym w prawie połowie zdjęć wykonanych w ciągu 12-tu miesięcy popełnił kardynalny błąd dotyczący nieprawidłowego ustawienia pola ostrości. W każdym razie nie mam z tym problemów w D70, którego używam od 1,5 roku. No ale cóż, jak jeden z kolegów zauważył, może faktycznie jestem taką niezdarą co nie wie jak ostrość ustawiać :oops:
Jeszcze raz chciałbym podkreślić, że:
a) moja opinia nie stanowi stwierdzenia wadliwego działania AF w aparatach KM, jest tylko próbą zwrócenia uwagi użytkownika, na co w moim subiektywnym pojęciu powinien zwrócić uwagę,
b) próbowałem temat działania AF w D7D poruszyć na forum Minoltowców (Minolciarzy?) Otrzymałem szereg informacji na temat D7D, lecz żaden z postów nie twierdził jednoznacznie, że Minolta znacznie i zdecydowanie poprawiła działanie AF; było równocześnie sporo głosów wyrażających zawiedzenie użytkowników działaniem AF w D7D - stąd patrz punkt a)
c) koleś już zdecydował się na D50, więc dalsze deliberacje na ten temat uważam za mielenie słomy.
Niemniej jednak bardzo dziękuję Kolegom za twórczą wymianę zdań i poglądów wskazujacą na Ich niebywałe doświadczenie.
ADMINIE MOŻE BY TAK ZAMKNĄĆ TEN WĄTEK?
Wydaje mi się dość mało prawdopodobne, abym w prawie połowie zdjęć wykonanych w ciągu 12-tu miesięcy popełnił kardynalny błąd dotyczący nieprawidłowego ustawienia pola ostrości.
to w koncu ty czy kolega?? :D
Niemniej jednak bardzo dziękuję Kolegom za twórczą wymianę zdań i poglądów wskazujacą na Ich niebywałe doświadczenie.
imho ten sarkazm byl zbedny
jestem za zwlaszcza ze wybor dokonany :)
jestem za zwlaszcza ze wybor dokonany :)
Mówisz, masz.