Zobacz pełną wersję : budżetowy laptop plus ps elements 14
dwie sprawy w jednym wątku, ale ściśle połączone ze sobą, więc .....
System operacyjny Windows 8.1
Wersja systemu operacyjnego Home Edition
Wersja językowa polski
PODZESPOŁY
Procesor Intel® Pentium® 3805U 1,9 GHz
Liczba rdzeni procesora 2
Pamięć podręczna CACHE 2 MB
Ekran 15,6'', WXGA 1366 x 768 pikseli (16:9)
Typ matrycy błyszcząca
Ekran dotykowy nie
Pamięć RAM 4 GB, DDR3, 1600 MHz
Dysk twardy 500 GB, SATA 5400 obr/min
Grafika nVidia® GeForce 820M + Intel HD Graphics 4000
Pamięć karty graficznej 2048 MB
czy przy takiej specyfikacji PS elements 14 "ruszy" ?
teraz konkrety - używam w domu win xp i pierwszą wersję visty i nie mogę na te systemy zassać wersji próbnej ps element 14 aby samemu się przekonać, więc chce kupić nowego lapka o tej specyfikacji aby spróbować się nauczyć się nowego systemu (przy okazji czy warto go zamienić od razu na win 10 ?) i może zaprzyjaźnić się ps elements 14, więc ...
- czy mam możliwość pracy na warstwach (podkładanie tła, klonowanie kawałków tła, wymiana kawałków fot, wstawianie elementów) i pozostawiono mu tak "prymitywne ;) narzędzia jak lasso ?
- czy ma definiowane skróty klawiszowe ?
- czy ma tworzenie panoram ?
to na razie, ewentualnie będę podpytywał dalej, co do lapka jadę jutro go obejrzeć i ewentualnie kupić, wiec szybkie odpowiedzi bardzo mile widziane ;)
czy ma tworzenie panoram ?
To na pewno ma, ale w PSE bardzo ślamazarne.
Polecam Microsoft ICE - szybko, miło, dokładnie.
Jeśli chodzi o panoramy, też polecam MS ICE. Fajny, prosty i dużo szybszy od PS/LR.
Co do łapka na Pentium - marnie to widzę. Poza tym już nie ma darmowego upgrade do W10 i lepiej od razu kupić komputer w W10.
doczytałem, że można na w10 malutkim sposobem ;) - w tym przypadki "cena czyni cuda" ;), używam MS ICE, to akurat była moja ciekawość :)
https://www.microsoft.com/pl-pl/accessibility/windows10upgrade
a to ? ---------------------------------
System operacyjny Windows 10
Wersja systemu operacyjnego Home Edition
Wersja językowa polski
PODZESPOŁY
Procesor IntelŽ Core⢠i3 5gen 5005U 2,0 GHz
Liczba rdzeni procesora 2
Pamięć podręczna CACHE 3 MB
Ekran 15,6'', WUXGA (Full HD) 1920 x 1080 pikseli (16:9)
Typ matrycy matowa
Ekran dotykowy nie
Pamięć RAM 4 GB, DDR3, 1600 MHz
Dysk twardy 1000 GB SSHD, SATA 5400 obr/min
Dodatkowy dysk 8 GB SSHD
Grafika AMDÂŽ Radeon R7 M360 + Intel HD Graphics 5500
Pamięć karty graficznej 2048 MB
NAPĘD, KAMERA
Rodzaj napędu Super Multi DVD+/-RW/RAM
Wbudowana kamera tak 0,92 mln pikseli
Kamera 3D Intel RealSense nie
DŹWIĘK
Karta dźwiękowa zintegrowana, głośniki 2 x 2,5W JBL
Wbudowane głośniki 2
Wbudowany mikrofon tak
KOMUNIKACJA
Karta bezprzewodowa Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac
Bluetooth tak
Karta sieciowa 10/100/1000 Mbps Gigabit Ethernet
Modem 3G nie dotyczy
Czytnik kart pamięci 4 w 1 (SD, SDXC, SDHC, MMC)
Powinno dać radę, choć 4 GB dla PS to trochę mało. Pytanie tylko jaka tam siedzi matryca - czy w ogóle nadaje się do pracy z kolorem. Ostatnio przeszło przez moje ręce kilka tanich laptopów, na których ciężko było nawet oglądać zdjęcia.
Te 15" FHD raczej są lepsze od tych z niższą rozdzielczością. Mając model laptopa można zobaczyć czy na notebookcheck jest jego test - sprawdzają oni m.in. pokrycie przestrzeni sRGB i AdobeRGB.
kupuję go dla systemu i jego poznania, jak również po to aby poznać PSelements, pracuję na blaszaku ;), ale tam mam jeszcze xp, postanowiłem uaktualnić oprogramowanie, które niestety na xp nie ruszy, więc jak się go nauczę obsługiwać na lapku, będę mógł wymienić blaszaka i dać mu nowy soft i zacząć na nim pracować, nie chcę się uczyć w trakcie pracy, chcę siąść do niej gotowy ;), co nie oznacza, że czasem na lapku czegoś nie będę musiał przygotować, ale to zazwyczaj pod bardzo szybki wydruk z termosublimacyjnej drukarki
O technicznych aspektach komputera się nie wypowiem ponieważ moja wiedza w tym temacie jest marna. Byłem użytkownikiem Elements-a 14 i szczerze mówiąc odradzam. Jeżeli pracowałeś na pełnym Ps-e sądzę że denerwować Cię bedą ograniczenia jakie ma Elements. Dla przykłady....szybkośc pracy, brak wielu pożytecznych funkcji (np. przestrzeń LAB). Idiotyczne ograniczenie w przypadku składania panoram...nie wiem czy tylko u mnie, ale program blokował się przy składaniu z kadrów pionowych. Z poziomych było Ok.. działał dopiero po wcześniejszym ponownym zapisaniu jako Jpeg w innym programie. Ograniczenia pracy do 8 bitowych plików, bardzo prymitywna funkcja stempla.idt, itp. Szczerze odradzam ten program , chyba że ma służyć do najprostszych korekt na pliku.
dokładnie do -
-jasność, kontrast, nasycenie
-miejscowe wyostrzanie, rozmycie, zmiana kolorystyki, jasność kontrast
-kadrowanie, prostowanie
-usuwanie niepotrzebnych elementów
-wklejanie potrzebnych elementów ;)
-drobny retusz (głównie twarze)
potrzebne działające narzędzia, stempel, gumka, lasso, plasterek, praca na warstwach
tylko dla jpeg bezpośredni z aparatu
ps: może gimp ?
Ja głównie pracuje na CNX2 i teraz na Ps6 rzadziej na Lightroom 5. Do tego co wymieniłeś, PS będzie się nadawał oczywiście, ale musisz zdawać sobie sprawę z ograniczeń jakie Elements posiada. Ja zdawałem sobie sprawę i mimo to zawiodłem sie. GIMP nigdy nie używałem.