Zobacz pełną wersję : Lampa dla amatora
Kopydłowski
25-12-2016, 11:46
Witam :)
Zakupiłem jakiś czas temu Nikona D3300 z zestawem 18-55 i 55-200. Jestem z niego bardzo zadowolony, szczególnie z teleobiektywu. Przyjaciel ostatnio stwierdził, że bardzo podobają mu się moje zdjęcia i czy zechciałbym fotografować mu 18-tkę. Stwierdziłem że nie ma problemu, aczkolwiek będzie do tego potrzebna lampa, której nie posiadam. I tutaj mam dylemat. Nie zostało mi na obecną chwilę zbyt wiele funduszu. Powiedzmy że ok. 1000 zł. Mogę za tą cenę kupić albo 35mm 1.8, albo jakąś lampę. Które z nich bardziej mi pomoże w robieniu reportażu w słabym oświetleniu? Na oku do tej pory miałem lampę Yongnuo YN-560 IV. Polecacie ją, czy jednak warto zainwestować w coś droższego?
Na ogół wolę pracować w naturalnym oświetleniu, aczkolwiek umiejętność posługiwania się sztucznym światłem z lampy i posiadanie jej z pewnością nie zaszkodzi :)
nikoniarz
25-12-2016, 12:01
Zdecydowanie dokup najpierw lampe... I najlepiej jednak jakąś z TTL.
Kopydłowski
25-12-2016, 12:31
Czyli muszę wydać trochę więcej, bo ta którą podałem jest manualna. Zgadza się?
Przyjaciel ostatnio stwierdził, że bardzo podobają mu się moje zdjęcia i czy zechciałbym fotografować mu 18-tkę. Stwierdziłem że nie ma problemu, aczkolwiek będzie do tego potrzebna lampa, której nie posiadam. I tutaj mam dylemat.
A czy przyjaciel widział jakieś Twoje zdjęcia z imprez, robione z dodatkowa lampą? Jeśli nie, efekty mogą być inne, niż takie, jakich oczekujecie ;)
Zacznij od http://foto.jasiu.pl a potem w tym dziale forum wyszukaj wszystkie wątki, w których pojawiały się aparaty Twojej klasy (d3100, d3200, d3300, ewentualnie "oczko wyżej" d5100, d5200, d5300). Znajdziesz tam naprawdę dużo informacji o ograniczeniach i możliwościach aparatu w pracy z lampą, oraz szczegółowe informacje co warto kupić a czego nie w różnych widełkach cenowych. Kilka takich tematów http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=277863&highlight=d3300
sokolnik
25-12-2016, 22:43
Kup Sb700 I przed imprezą rób zdjęcia w domu. Oglądaj zdjęcia i rób lepsze :)
Witam. Mam już mętlik w głowie po przeczytaniu kilku postów. Posiadam D3300 tak jak w temacie i używam raczej amatorsko do sesji z dzieciakami czasem makro. Dlatego też nie chcę ładować dużo kasy w lampę. Zastanawiam się nad kilkoma rozwiązaniami:
1. Kupić nową lampę yongnuo yn-560IV brak i-TTL czy dle początkującego amatora będzie to duży kłopot - przeczytałem, że warto dołożyć i;
2. Kupić nową lampę yongnuo yn-568ex z polskiego sklepu - zalety cena i duża ilość ludzi ją chwali, ale co niektórzy piszą, że czasem fiksują, ale czy to jest tak uciążliwe??;
3. Kupić jak wyżej lampę yongnuo yn-568ex ale z e-bay'a - jeszcze lepsza cena ale brak polskiej gwarancji chyba, że się mylę bo nigdy nie kupowałem z tego portalu;
4. Kupić używaną sb-600 lub sb-700 lub sb-800 - na alledrogo za 400-500 zł można każdą kupić ale czy warto, czy te lampy są awaryjne? czy oprócz przepalonych żarników może ulec uszkodzeniu elektronika? gdzieś przeczytałem post, że ktoś grzebał przy wymianie palnika i uszkodził lampę, ale ile jest może być takich w sprzedaży.
Dużo ludzi na forum poleca również lampy firmy METZ bodajże model 52af ale mowa przekracza mój budżet a używanych jest jak na lekarstwo.
Trudna decyzja czy ktoś coś podpowie?
Kup chińczyka jakiegoś w stylu Triopo TR-982II lub TR-586EX i będziesz zadowolony.
Ja kupiłem używana SB-600 jest jak nowa praktycznie parę razy użyta. Ostatnio dużo na OLX jest lamp od amatorów co kupili i nie używali ale warto jechać i sprawdzić. I na pewno systemowa będzie dobrze działać z aparatem a nie systemowa może mieć jakieś kaprysy choć nie musi.
4. Kupić używaną sb-600 lub sb-700 lub sb-800 - na alledrogo za 400-500 zł można każdą kupić ale czy warto, czy te lampy są awaryjne? czy oprócz przepalonych żarników może ulec uszkodzeniu elektronika? gdzieś przeczytałem post, że ktoś grzebał przy wymianie palnika i uszkodził lampę...
Nie miałem do czynienia z SB-700, ale sam mam SB-600 i znam kilku użytkowników SB-800. Obie, a właściwie wszystkie trzy, to dobre lampy i szczególnie awaryjne nie są. Każda z nich może jednak ulec awarii. Uszkodzeniu palnika czasami towarzyszy uszkodzenie tranzystora IGBT i wówczas po wymianie palnika lampa błyska tylko pełną mocą. Wymiana tranzystora w SB-600 i 800 raczej nie powinna być droga ani problematyczna. W SB-700 nie wiem. SB-600 jest dość wrażliwa na upadki, nawet w etui. Często po upadku z włożonymi bateriami urywa się dławik na PCB i w efekcie lampa przestaje się włączać. Usterka jest powszechna i dobrze opisana w internecie, wraz ze sposobem naprawy. Tutaj również naprawa nie należy do wyjątkowo skomplikowanych, ale autoryzowany serwis tego nie naprawia - wymieniają całą płytkę za koszmarne pieniądze. Dawno temu część użytkowników skarżyła się na migający wyświetlacz w SB-600, ale nie natrafiłem na tę usterkę od wielu lat. Może jakaś jedna partia produkcyjna miała ten problem. Tyle o awaryjności.
Generalnie amatorzy kupowali SB-600, a profesjonaliści dokładali do SB-800 (wiem, uogólniam). Z tego względu, o ile SB-600 w świetnym stanie dość łatwo kupić, to SB-800 często są mocno zmęczone życiem. Ceny jakie ostatnio osiągają SB-600 i SB-800 uważam za jakiś żart. Nie tak dawno można było kupić używaną SB-800 w przyzwoitym stanie za 500zł, a dzisiaj cena potrafi przekroczyć 700-750zł. SB-600 kiedyś widywałem za 350-400zł, a niedawno poszła na licytacji za 550zł. SB-700 za nieco ponad 500zł widziałem raz w życiu i nie jestem przekonany czy transakcja faktycznie doszła do skutku. Trochę zbyt tanio według mnie i dwa razy bym się zastanowił czy lampa jest na pewno z legalnego źródła i nie ma ukrytych wad. Jeśli oferta jest ok, to będzie na pewno świetny zakup.
Od siebie mogę polecić SB-600, bardzo fajna lampa, aczkolwiek nie ma trybu fotoceli, więc nie wyzwolisz jej zdalnie lampą wbudowaną w D3300. SB-800 jest jeszcze lepsza, ale trzeba uważać, żeby nie kupić mocno wyeksploatowanego egzemplarza. Nie mogę polecić SB-700, bo jej nie znam, ale osobiście bym "zaryzykował", bo wydaje się całkiem niezła i opinie słyszałem w większości dobre. Jedynie SB-700 nie pozwala na swobodne przełączanie między TTL i TTL-BL przy pomiarze matrycowym. Cały czas pracuje w TTL-BL. Jednym to przeszkadza, innym wcale. No i na sam koniec - SB-600 i 800 piszczą w czasie ładowania, SB-700 jest całkowicie cicha.
Powiadasz że sb-600 nie wyzwole za pomocą błysku? Mam na oku taką sabinke za małe pieniądze od profesjonalisty z tym, że jest uszkodzona, prawdopodobnie jest do wymiany palnik. Ale raczej sobie ja odpuszczę.
Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka
Powiadasz że sb-600 nie wyzwole za pomocą błysku? Mam na oku taką sabinke za małe pieniądze od profesjonalisty z tym, że jest uszkodzona, prawdopodobnie jest do wymiany palnik. Ale raczej sobie ja odpuszczę.
SB-600 może być wyzwalana błyskiem jedynie w systemie AWL (Advanced Wireless Lighting). Lampa wbudowana w D3300 nie ma trybu sterownika błysku, a SB-600 nie ma trybu fotoceli. Musiałbyś mieć drugą lampę, która potrafi pracować jako sterownik błysku i dopiero wtedy mógłbyś wyzwolić SB-600 zdalnie. Możesz też kupić zestaw tanich wyzwalaczy (np. RF-603) i wyzwalać SB-600 radiowo, przy czym akurat RF-603 nie potrafi wybudzić SB-600 z uśpienia, a w takim układzie nie będziesz mieć automatyki błysku. SB-700 i 800 mogą być wyzwalane dowolną lampą w trybie SU-4 oraz obie mają tryb sterownika błysku.
PS: Jeśli masz smykałkę do naprawiania różnej elektroniki to uszkodzoną SB-600 za grosze możesz rozważyć. Jeśli jednak po zakupie chcesz iść z tym do serwisu to raczej bym sobie odpuścił na Twoim miejscu. To wcale nie musi być palnik, a jeśli to palnik to nie masz pewności czy to wyłącznie on.
Podepnę się pod temat.
Szukam jakiegoś taniego rozwiązania dla amatora, zamiennika dla wbudowanej lampy w D5600. Zdjęcia w 90% robione "u cioci na imieninach", 2 razy w roku impreza firmowa.
Ponieważ ciągle się uczę to większość fotek robiona jest jeszcze w auto i jak jest czas na fotkę to w którymś z trybów ręcznych.
Od kilku dni przeglądam forum i nie mogę niczego wybrać. Zastanawiałem się nad SB-400 - zdjęć w pionie nie lubię robić, więc brak obracania lampy w tym kierunku nie jest problemem.
Co byście doradzili?
Na Twoim miejscu kupiłbym YN685, za ~600PLN masz lampę ze stosunkowo dużą siłą światła, wszystkimi użytecznymi dla amatora trybami automatyki, możliwością pracy z krotkimi czasami migawki i dodatkowo z wbudowanym odbiornikiem do zdalnego wyzwalania radiowego.
Hmm, tylko że SB-400 używka to 200pln, żona by mnie zabiła jakbym do aparatu jeszcze lampę za 600 dokupił (przecież zdjęcia z lustrzanki są dobre a on lampę ma) - ledwo ją przekonałem do wymiany starej 10 letniej cyfrówki na lustro.
Mógłbym dozbierać jeszcze trochę i tak 300-400 wydać - używana SB-600??
Przepraszam nie sprawdzałem dość dawno cen, a widzę, że te YN685 można aktualnie kupić za 450 zł. W pomieszczeniach żeby efekt oświetlenia był w miarę naturalny przy jednej lampie na body należy stosować światło błyskowe odbite od sufitu (lampa skierowana na sufit pod odpowiednim kątem) do tego potrzebna jest lampa z ruchomym palnikiem nie tylko góra-dół 90st. jak w SB400, bo to jest duże ograniczenie. SB600 posiada ruchomy palnik jednak ja bym się poważnie obawiał, że SB600 za 300 zł to może być złom, natomiast za 150zł więcej masz nową lampę z dwuletnią gwarancją.
Jeżeli rozważasz używkę, to proponuję zastanowić się nad YN685, tyle że zakupioną w Chinach na ebay`u. Powinieneś zmieścić się w budżecie.
Hmm, tylko że SB-400 używka to 200pln, żona by mnie zabiła jakbym do aparatu jeszcze lampę za 600 dokupił (przecież zdjęcia z lustrzanki są dobre a on lampę ma) - ledwo ją przekonałem do wymiany starej 10 letniej cyfrówki na lustro.
Mógłbym dozbierać jeszcze trochę i tak 300-400 wydać - używana SB-600??
Przy aktualnych cenach 450zł za YN685 na naszym rynku, kupowanie w Chinach za ~100$ praktycznie bez gwarancji i z dużym prawdopodobieństwem zapłaty cła i VAT-u jest chyba słabo opłacalne.
Kup chińczyka jakiegoś w stylu Triopo TR-982II lub TR-586EX i będziesz zadowolony.Sory za off top, Czy te lampy obsługują cls ?
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
W opisie mają "Bezprzewodowa obsługa Nikon CLS (wybrane modele)" cokolwiek to ma oznaczać
Lampa potrzebna na listopad, więc dozbieram kasę do YN685. No właśnie a wasze jak opinie o TR-982II lub TR-586N? 100pln tańsze niż YN.
Trochę racji w tym jest. Ostatnio jak sprawdzałem ceny w Polsce, lampa kosztowała ponad 500PLN. Co do gwarancji, nie wypowiem się - niczego nie reklamowałem. Kiedyś Chińczyk przysłał mi drugą lampę, bo pierwsza zaginęła w transporcie. Myślę więc, że z tym brakiem gwarancji, to nie jest tak do końca. Kilka miesięcy temu kupiłem lampę korzystając z dodatkowego 10% upustu udzielonego przez PayPal - finalnie lampa kosztowała w granicach 330PLN. Jak dla mnie miało to sens.
Prawdopodobieństwo oclenia i owatowania raczej oceniłbym jako niskie - biorąc pod uwagę własne doświadczenia.
Przy aktualnych cenach 450zł za YN685 na naszym rynku, kupowanie w Chinach za ~100$ praktycznie bez gwarancji i z dużym prawdopodobieństwem zapłaty cła i VAT-u jest chyba słabo opłacalne.
Ka mam bardzo dobre doświadczenia z Triopp TR-982II, teraz mam nowy model TR-982III TX http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=284767
No i teraz mam dylemat czy YN685 za 450zł czy TR-982II za 370pln czy TR-586N za 330pln - bo TR-982III jeszcze w PL nie ma. Czy HSS mi się przyda?
nikoniarz
04-10-2017, 18:12
Czy HSS mi się przyda?
To już chyba sam powinieneś sobie odpowiedzieć na jakich czasach pracujesz z lampą... No i oczywiście o ile korpus wspiera Auto-FP.
Kup Triopo na ebay, masz prawie dwie za naszą cenę z gwarancją, więc sam zdecyduj czy warto, nasi handlowcy przesadzają i to mocno.
( aktualne wersje lamp mają nowe logo i nowe opakowania, lampy są ciut poprawione, stare zapasy są w złotych opakowaniach )
To już chyba sam powinieneś sobie odpowiedzieć na jakich czasach pracujesz z lampą... No i oczywiście o ile korpus wspiera Auto-FP.
Dzięki za wskazówkę - D5600 nie obsługuje Auto-FP. To teraz zostaje YN685 vs TR-586. Czytałem specyfikację YN, ale nie wiem czy wykorzystam te dodatkowe funkcje. Chyba zdecyduje się na Triopo 586. Natomiast ebay jakoś mnie nie przekonuje. Niby już za 200pln można ją dostać.
Jedyne warte zakupu Triopo to TR-982 w wersji II lub III.
mllodzian
05-10-2017, 12:28
Cześć koledzy,
Podpinam się pod ten temat, bo jest podobny.. Również jestem amatorem rozpoczynającym swoją karierę z lustrzanką i fotografią. Obecnie mam D3200 z kit 18-105mm + stałkę DX 35mm. Szukam jakiejś lampy. Głównie zdjęcia z lampą planowane są na imprezach w mieszkaniu itp. Fotografuję dzieci i często w ruchu w mieszkaniu i czasem przydałoby się gdzieś odbić swiatło. Zatem zależy mi aby lampa działała również w trybie auto z moim aparatem ze względu na dynamiczne sceny.. Biorę pod uwagę:
- używaną NIKON SB-800 - niby da się kupić w dobrym stanie
- używaną Metz 52-AF1 Nikon - stan określany jako b. dobry
- nową Yongnuo - tylko jaką dokładnie pod moje body?
Budżet to ok 500-700zł.
Z racji, że nie mam gdzie ich porównać proszę o nakierowanie mnie, która lampa będzie najlepszym wyborem oraz z którą powinno być najmniej problemów i najlepiej się pracować.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc :).
YN685, jak zechcesz, to później dokupisz YN622n (lub622n-tx) i zdejmiesz lampę z aparatu (może stać gdzieś w kącie, ustawiona na ścianę lub sufit, a dzięki wyzwalaczowi na aparacie będzie działać automatycznie).
Jak ma działać tylko na aparacie, yn568n.
Zwróć uwagę także na polecane wyżej Triopo.
Najmniej problemów będzie z nową lampą Nikona ;)
mllodzian
05-10-2017, 12:58
YN685, jak zechcesz, to później dokupisz YN622n (lub622n-tx) i zdejmiesz lampę z aparatu (może stać gdzieś w kącie, ustawiona na ścianę lub sufit, a dzięki wyzwalaczowi na aparacie będzie działać automatycznie).
Jak ma działać tylko na aparacie, yn568n.
Zwróć uwagę także na polecane wyżej Triopo.
Najmniej problemów będzie z nową lampą Nikona ;)
Nowa to jednak koszt trochę za duży jak na mój budżet.. YN685 rozumiem, że komunikuje się bez problemu z aparatem? Właśnie się zastanawiam nad YN czy używane SB-800. Jak mają się te lampy do siebie? duża jest przepaść pomiędzy nimi? Bo może niepotrzebnie się tak nad tym zastanawiam :P
Jedyne warte zakupu Triopo to TR-982 w wersji II lub III.
Zamawiając z ebaya III ile czekałeś? Masz sprzedawcę poleconego?
Nie ma tego sprzedawcy na ebay obecnie ( to tak odnośnie gwarancji :) ) i wysyłka była z HK, szło długo bo dwa tygodnie, a ogólnie z chin to loteria czasowa, może być 10 dni, a może być 1,5 miesiąca.
Zerknij na gearbest.com czy mają, dobry sklep i od nich towar szybko idzie.
Na aliexpress są oferty na triopo 982 II lub III z opisem kompatybilne canon i nikon to nie błąd ? W innych jest mowa tylko do nikon. O co tu chodzi. Możesz podać linka gdzie zamawiałeś.
sokolnik
06-10-2017, 16:53
Kuzyn mój kupił ostatnio taka lampę.
Miałem ja w rękach trochę w mieszkaniu fotek strzeliłem. Prawie dwa razy większa od mojej Sb 700 albo po prostu dwa razy większa :) kuzyn kupił ją na allegro do zdjęć w klubie. On dopiero zaczął robić zdjęcia więc się uczy ale ja mu tam ladnie doradzam :D
Lampa zrobiła na mnie dobre wrażenie, wiadomo chińczyk ale tani :)
Mówił kuzyn że mu się zagrzała w klubie raz cała gorąca, enellopy tak samo. I chyba przestała mu robić foty na chwilę. Ale za drugim razem w klubie już nie było tego efektu.l przegrzania. Jutro idzie 3ci raz :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/a224bb2f27a64ae73db4c49519b63f8f-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171006/a224bb2f27a64ae73db4c49519b63f8f.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/1c81b13550f1141acd21ecb6997ff829-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171006/1c81b13550f1141acd21ecb6997ff829.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/cd87da3e45799d0c29966c3be8e93d95-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171006/cd87da3e45799d0c29966c3be8e93d95.jpg)
Na aliexpress są oferty na triopo 982 II lub III z opisem kompatybilne canon i nikon to nie błąd ? W innych jest mowa tylko do nikon. O co tu chodzi. Możesz podać linka gdzie zamawiałeś.
Też się nad tym zastanawiałem. Napisałem wiadomość do sprzedawcy z ebaya w tej sprawie. Zobaczymy co odpowie.
Wybierasz jaki model chcesz czy N czy C, tylko wersja 988 jeśli dobrze pamiętam ma oba systemy TTL, a model 985 ma kolorowy dotykowy ekran.
Wybierasz jaki model chcesz czy N czy C, tylko wersja 988 jeśli dobrze pamiętam ma oba systemy TTL, a model 985 ma kolorowy dotykowy ekran.No właśnie tego wyboru nie ma i to jest dziwne, bo jedni piszą że tylko do Canona lub tylko Nikon i to jest dla mnie zrozumiałe. Ale też są oferty gdzie majfrend z chin pisze że do obu systemów bez możliwości wyboru.
Np.
TRIOPO TR-982II Wysoka Prędkość Synchroniczna TTL Lampa błyskowa Speedlite Flash 1/8000 LCD Bezprzewodowy Tryb Master Slave dla Nikon Canon
http://s.aliexpress.com/yiieeQNb
(from AliExpress Android)
Ale ciekawostka - na ostatnim zdjęciu widać stopkę, która ma piny i dla Nikona (z przodu i z tyłu centralnego) i dla Canona (z tyłu). W opisie dali info, że "Nikon master mode", więc chyba uniwersalna, ze wskazaniem na Nikona (???)
Sprzedawca napisał, że ta aukcja jest do nikona, więc zaryzykowałem i kupiłem tutaj (http://www.ebay.pl/itm/Flash-Triopo-TR-982-III-i-TTL-Master-Slave-Speedlite-Trigger-For-Nikon-Canon-/401394685479?hash=item5d74fcd627:g:yp4AAOSwtIBZp3C k)
Teraz pozostaje czekać na przesyłkę.
Dałem ci link do sprawdzonego sprzedawcy gdzie masz komplet z nadajnikiem firmy triopo, a kupiłeś ciut taniej samą lampę.
Cześć,
Postanowiłem w końcu kupić lampę. Do użycia z d7100. Raczej bardzo rzadko będę korzystał. Ot, rodzinny obiad w restauracji, impreza firmowa (laserpark), zdjęcia pomieszczeń, zdjęcia z targów. Pewnie 3-6 razy w roku. Niemniej nie zamierzam kupować badziewia ;)
Widzę, że YN685 jest polecana więc taką kupię, chyba że byłoby coś bardzie odpowiedniego?
Co oprócz lampy? Coś do rozpraszania światła ? (Tzw mydelniczka) Jeśli tak, to jaka? Coś jeszcze?
nikoniarz
27-10-2017, 08:46
568EX lub 685. Kwestia ceny i tego czy przyda się fotocela której brak w 685.
Jak rozpraszacz to może coś takiego: https://fripers.pl/p/dyfuzor-lightsphere-2-cloud-na-rzep-freepower/
568EX lub 685. Kwestia ceny i tego czy przyda się fotocela której brak w 685.
Cenowo mało się różnią, więc chyba lepiej tą 685.
Jak rozpraszacz to może coś takiego: https://fripers.pl/p/dyfuzor-lightsphere-2-cloud-na-rzep-freepower/
A to nie jest dość specyficzne?
...
A to nie jest dość specyficzne?
Specyficznie wygląda ;) :) Taki krótki test: http://www.maciejradzicz.pl/2014/01/test-lightsphere-nikon-sb-800.html
W sieci znajdziesz sporo materiałów o tym wynalazku.
Dosyć ciekawe i w dodatku za grosze. Niepokoi mnie tylko jedna rzecz - czy denko tego dyfuzora w dolnej części nie jest za blisko palnika lampy? Bo jeśli tak, może znacznie skrócić jego żywotność.
Kupiłem za 25 zł, co ciekawe na allegro są za 250 zł "oryginalne"
Przyszła ta yongnuo 685, ale dopiero teraz się zorientowałam, że ona nie jest obrotowa. Można tylko pochylić/podnieść ją (góra/dół). Jak trzymam aparat pionowo, to nie ustawię lampy w górę. Czy to nie jest problematyczne?
nikoniarz
01-11-2017, 10:15
Przyszła ta yongnuo 685, ale dopiero teraz się zorientowałam, że ona nie jest obrotowa.
Chyba sobie żarty robisz...
Nie ;) Właśnie czytam, tam chyba trzeba dość siłowo ją ruszać
nikoniarz
01-11-2017, 10:17
Przecież palnik się obraca w pionie i w poziomie.
Tak. Działa. W instrukcji o tym nie pisali ;)
PiKa też tak miałem:lol:. Ten chinol prosto z pudełka jest tak sztywny, że pochylając pierwszy raz palnik, szukałem jakiejś pominiętej blokady, bo było wrażenie jakby coś miało pęknąć. Jak się połączenia rozruszały to chodzi super, bez uwag.
themadablues
13-11-2017, 14:30
Podczepię się pod temat. Używane SB700 w cenach ok. 700 zł to obecnie dobry wybór ? Czy szukać czegoś innego ? Dodam, że lampa musi miec fotocele.