PDA

Zobacz pełną wersję : KRADZIEZ D80 + aukcje na Allegro

arutrek2-
29-05-2007, 20:48
Witam wszystkich!
W czwartek, w minionym tygodniu ukradziono mi D80-tkę z obiektywem 18-135 i kartą 2 GB Potevio. Tego samego i następnego dnia pojawiły się na Allegro 2 aukcje. Sprzęt używany, bez osłony (moja została). Jedna aukcja już się zakończyła. Jeden sprzedawca odmówił mi podania numeru seryjnego, czekam na odpowiedź drugiego. Jeżeli ktoś z Was, drodzy forumowicze natrafi na tani aparat o numerze seryjnym 7026853 i obiektyw 2271947 proszę o kontakt.
Z góry dzięki za ewentualną pomoc.
Pozdrawiam!

cyrusvirus
29-05-2007, 20:51
Współczuję stary, naprawdę :( Kurde, śmieciowi jednemu się jeszcze to w życiu odbije!!!

Dobrze, że podałeś numery... wpisz je sobie do stopki, żeby przy każdym Twoim poście były.

edit:
też pogrzebie w alle i warto się popytać o numery właśnie od użytkowników z innych miast. Popytam

pebees
29-05-2007, 20:58
Współczuję, zwrócę uwagę grzebiąc po allegro. A przy okazji - wiem, ze nie sprawiła Ci ta sytuacja przyjemności, ale powinieneś przy okazji ją opisać dokładniej. Może to kumuś uratuje dup^W aparat ;-)

sebasw
29-05-2007, 21:01
arutrek2-: zgłosiłeś kradzież na Policji ?

NAJWAŻNIEJSZE !!! natychmiast powiadom ich o tych podejrzanych aukcjach !!! jest duże prawdopodobieństwo, że dojdą do kompa z którego zakładano aukcję, a może nawet do złodzieja.

Daj znać, ew. pisz na PM. Czas jest w takich sprawach niezwykle ważny.

Aha, podaj tutaj nr tych aukcji. Zgłoś także sprawę do allegro - dział bezpieczeństwa - zabezpieczą wszystkie dane i przekażą później Policji.

Terminux
29-05-2007, 21:06
No to szczere wyrazy współczucia. Doskonale wiem jak to jest być okradzionym (kiedyś ukradziono mi auto). Ale nie wyciągaj pochopnie wniosków, że jak ktoś sprzedaje tanio aparat, to że ten aparat musi być kradziony. Może to być czysty zbieg okoliczności. Zdarzają się sytuacje w życiu, które nawet W11 by zadziwiły. A jak doszło do kradzieży?

Torreto-t1
29-05-2007, 21:13
Qrde współczuję Ci wiem co oznacza taka strata bo sam nie dawno zostałęm oszukany na ponad 2k zł, przelałem facetowi pieniądze do niemiec(aż wstyd się przyznać) gościa nie ma aparatu nie ma i zgadnijcie pieniędzy kur...a też nie ma...Czy jest jakaś szansa na znalezienie kolesia??aparat 400d:( wiem co czujesz tylko że ja byłem zaślepiony OKAZJĄ...sorry za Off Topa ale musiałem się wypłakać:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(

sebasw
29-05-2007, 21:17
Torreto-t1: Pewnie, że jest, ale wszystko zależdy od okoliczności, może być łatwo, a może być trudno....

Torreto-t1
29-05-2007, 21:20
Pieniądze przelałem na konto facet zmienił dane w allegro...telefon oczywiiście nie odpowiada. Konto allegro już zawieszone ale oczywiście jakże ten bezpieczny serwis nie bierze odpowiedzialności za takie sytuacji i nie zamierza ganaiać oszustów...

arutrek2-
29-05-2007, 21:21
Kurczę, wiedziałem, że mogę na Was liczyć. Dziękuję. Więc za radą sebasw daje linki do tych aukcji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=199064654 <- zakończona, mam kontakt z kupcem
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=200522112 <-wciąż trwa, sprzedający nie odpisał na prośbę wysłania przykładowego zdjęcia
Sprawę na policję zgłosiłem, ale to nic pewnie nie da - były szczególne okolicznośći. Już nieważne jak to się stało, ale aparat został wyniesiony z otwartego mieszkania (mieszkańcy byli w ogrodzie). Więc nie było włamania.
Co to jest PM?
I czy mogę powiedzieć policji "podejrzewam, że jedna z tych dówch aukcji..."?

Torreto-t1
29-05-2007, 21:21
A no i to było ponad miesiąc temu ponieważ nie mogłem się tym zająć wcześniej z przyczyn osobistych (poprostu nie chciałem żeby się ktoś o tym dowiedział z rodziny bo się bardzo tego wstydzę)

igorzak
29-05-2007, 21:26
Ale w przypadku drugiej aukcji jest napisane, że D80 jest w całym komplecie. No chyba że sku*wysyny wynieśli też pudełko...

Torreto-t1
29-05-2007, 21:26
Kurczę, wiedziałem, że mogę na Was liczyć. Dziękuję. Więc za radą sebasw daje linki do tych aukcji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=199064654 <- zakończona, mam kontakt z kupcem
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=200522112 <-wciąż trwa, sprzedający nie odpisał na prośbę wysłania przykładowego zdjęcia
Sprawę na policję zgłosiłem, ale to nic pewnie nie da - były szczególne okolicznośći. Już nieważne jak to się stało, ale aparat został wyniesiony z otwartego mieszkania (mieszkańcy byli w ogrodzie). Więc nie było włamania.
Co to jest PM?

Cześć
Nie chcę Cię wprowadzać w błąd ale wydaje mi się że domino 7777 odpada ponieważ pisałem z nim chwilę ponieważ chciałem kupić 3 szt tych aparatów, choć powiedział że już takie 2 sprzedał ale nie wirzyłem trzeba by dokładniej sprawdzić genezę sprzętu...A co do nr seryjnych to poproś sprzedającego o fotografię spodu aparatu...bo o podanie nr będzie się po prostu obawiał...
Życzę znalezienia aparatu, takim ludziom to powinny łapy POUSYCHAĆ.
Pozdrawiam
Konrad

arutrek2-
29-05-2007, 21:27
Nie wstydź się, błąd to ludzka rzecz. Ja jestem jeszcze fotograficznym amatorem. Chodzę jeszcze do szkoły. D80-tkę miałem obiecaną za 3 lata dobrych wyników w nauce. No i charowałem 3 lata, a cieszyłem się 2 miesiące... I kurna wszystkie najlepsze zdjęcia zostały na karcie! No może nie wszystkie, ale sporo dobrych...

sebasw
29-05-2007, 21:29
PM - prywatna wiadomość :)

Trzeba wierzyć w organy ściagania, na prawdę nie są takie złe, tylko środki mają sprzed 10 lat... ale starają się.
To, że zgłosiłeś sprawę to jest podstawa do wszystkiego, bo dzięki temu numery seryjne sprzętu zostały wpisane do bazy skradzionych przedmiotów - najogólniej ją nazywając i gdyby kiedyś sprzęt został odnaleziony to będzie wiadomo czyj i jakie jest jego pochodzenie.
Często też przyszli kupcy sprawdzają po zakupie legalność towaru - można pójść na Policję i poprosić o sprawdzenie na podstawie nr ser., wtedy od razu wyjdzie wszystko (dlatego trzeba zawsze mieć jakiś papier potwierdzający legalność, ew. znać wszystkie dane sprzedawcy.... inaczje można się nieźle naciąć).

Oczywiście, idź na Komisariat, w którym jest prowadzona Twoja sprawa, podaj te dwie aukcje i opisz swoje wątpliwości. Żądaj, chociaż sami to na pewno zaproponują, aby Cię przesłuchano, bo pojawiły się nowe okoliczności.

Przyjrzałem się właśnie tym aukcją, pierwsza - gośc ma b. dużo komentarzy, widać, że nie jest to jakieś dmuchane konto, więc moim zdaniem jest OK.
Druga już bardziej podejrzana.

Oczywiście nie możesz twierdzić, że to na pewno są złodzieje, jedynie, że Twoim zdaniem są to podejrzane aukcje i należałoby się im przyjrzeć.

To, że nie było włamania powoduje tylko tyle, że złodziej popełnił inne przestępstwo - mniejszy wyrok, bo jest lżejsze.

Torreto-t1: bez szczegółów nie doradzę niestety.

Torreto-t1
29-05-2007, 21:30
Nie wstydź się, błąd to ludzka rzecz. Ja jestem jeszcze fotograficznym amatorem. Chodzę jeszcze do szkoły. D80-tkę miałem obiecaną za 3 lata dobrych wyników w nauce. No i charowałem 3 lata, a cieszyłem się 2 miesiące... I kurna wszystkie najlepsze zdjęcia zostały na karcie! No może nie wszystkie, ale sporo dobrych...

Heh ale ironia losu... ja chodzę do L.O (najlepszego w Świętokrzyskiem) i też zostałem oszukany...

MadMad
29-05-2007, 21:31
arutrek2- na jednej z tych 2 aukcji, na jednym zdjęciu chyba widać nr obiektywu, chyba, że to coś innego
pozdrawiam - maciek
PS życzę zwrotu skradzionego sprzętu

Torreto-t1
29-05-2007, 21:36
Ja mam inny pomysł, poproś kogoś z forum kto mieszka w okolicy tego sprzętu (myślę że znajdzie się ktoś kto pomoże) żeby obejrzał aparat i sprawdził nr seryjne. Na prawdę to jest dobry pomysł tylko trzeba dobrze to zorganizować.
Mam nadzieję że uda Ci się coś z tym zrobić!!!!!!!!!!!!

WIK
29-05-2007, 21:38
Jezeli to złodziej to napewno ci napisze : Jestem złodziej a numery to ******* czyli twoje ,pragne zwróci aparat który przypadkowo ci ukradłem i niegrzecznie było z mojej strony wystawiac go na allegro.z wyrazami szacunku złodziej. Jezeli juz podejrzewasz ze to twój aparat -staraj sie umówic z nim za wszelka cene ,oczywiscie budujac legede ze chciałbys przetestowac sprzet i oczywiscie kurier odpada.Umów sie najlepie w duzym centrum chandlowym ,zeby miec mozliwosc przepłoszenia goscia jakby sie okazało ze trafiłes.aha nie zapomnij sie potargowac zeby byc bardziej wiarygodny,po prostu ze bedziesz miał przy sobie kase (bardzo wazne,złodziej albo paser stara sie szybko pozbyc towaru) ale dojazd kosztuje i takie am pierdoły.
ALBO TAK JAK NAPISAŁ Torreto-t1

kaktus
29-05-2007, 21:44
Często też przyszli kupcy sprawdzają po zakupie legalność towaru - można pójść na Policję i poprosić o sprawdzenie na podstawie nr ser., wtedy od razu wyjdzie wszystko (dlatego trzeba zawsze mieć jakiś papier potwierdzający legalność, ew. znać wszystkie dane sprzedawcy.... inaczje można się nieźle naciąć)..

Kolega kolegi (tzn. znajomy mi opowiadal o swoim koledze) dostal 2 lata w zawieszeniu za paserstwo - kupil na allegro sprzet, po czym okazalo sie, ze kradziony. Nie pomogl nawet odbior osobisty sprzetu - znal imie i nazwisko sprzedawcy, adres, a allegro posiadalo w archiwum informacje o transakcji. Trzeba bardzo uwazac - policja uznala, ze powinien sie domyslic, ze sprzet nie pochodzi z legalnego zrodla. Byl to palmtop, a w opisie na aukcji bylo "sprowadzony z USA, nie ma kartonika, bo nie chcialem placic cla"

Terminux
29-05-2007, 21:47

Jeżeli powiesz, że "podejrzewasz" to gdy okaże się, że gość nie ma nic wspólnego z kradzieżą, możesz zostać posądzony o rzucanie fałszywych oskarżeń oraz pomówienia i sprawa może trafić do sądu. Nie chce mi się szukać z jakiego to byłoby paragrafu ale mozna na tym ładnie popłynąć. Dlatego z takimi oskarżeniami trzeba być bardzo ostrożnym.

arutrek2-
29-05-2007, 21:49
No więc: sprawdziłem to zdjęcie. Nie wpadłbym na to sam! Numer kończy się na "7". Mój też ale mój ma końcówkę 947, a tam jest chyba inaczej... Ale w tej aukcji (zakończonej) mam dobry kontakt z kupcem i podejrzewam, że On udostępni mi te numery. Natomiast z drugim sprzedawcą nie mam żadnego kontaktu. Jest z Drawska Pomorskiego...

arutrek2-
29-05-2007, 21:50
Terminux - właśnie o to mi chodziło. Bo mogę się z poszkodowanego zrobić podejrzanym:I

sebasw
29-05-2007, 21:56
kaktus: Przepraszam Cię, ale ktoś trochę Cię wypuszcza. Wyrok byłby bardzo wysoki, chyba, że faktycznie coś było na rzeczy, a całej prawdy Ci nie powiedzieli.

Terminux: nie, właśnie nie. Żeby ktoś mógł go oskarżyć musiałby podać jednoznacznie, że ten facet ukradł mu aparat. Natomiast jego zadaniem jest zwrócić uwagę Policji na tę aukcję, bo wg niego coś może być nie w porządku, więc on nikogo nie oskarży, tylko zasygnalizuje.
Można też taką informację przekazać poufnie (ale nie anonimowo!), wtedy sprawa będzie toczyć się innym torem, jednak tutaj lepiej byłoby po prostu zrobić uzupełnienie przesłuchania.

Terminux
29-05-2007, 22:08
Żeby ktoś mógł go oskarżyć musiałby podać jednoznacznie, że ten facet ukradł mu aparat. Natomiast jego zadaniem jest zwrócić uwagę Policji na tę aukcję, bo wg niego coś może być nie w porządku, więc on nikogo nie oskarży, tylko zasygnalizuje.

Chodzi o słowa i formę. Nie może powiedzieć, że na aukcji jest jego aparat. Co najwyżej może pokazać aukcje sugerując, że jest podobny w formie (tzn bez pudełka, papierów itd) do skradzionego sprzętu - o to mi chodziło. Nie może powiedzieć, że to "jego" albo że "podejrzewa" że jest to jego sprzęt. Bo to jest pomówienie.
Zresztą - w naszym kraju jest wszystko możliwe, człowiek z oszukanego sam staje się przestępcą (jak pisałem kiedyś ukradziono mi auto więc z autopsji wiem co mówię).

sebasw
29-05-2007, 22:16
No, ale przecież tak napisałem, że ma podać, iż aukcja jest wg niego podejrzana. Może faktycznie wymaga to doprecyzowania. Zatem można zeznać, np. "Zauważyłem, że na aukcji allegro o numerze .... jest sprzedawany aparat, którego cena jest niska, ma wyposażenie dokładnie takie samo jak ten, który mi skradziono, a sprzedawca odmawia podania numerów seryjnych towaru (lub chociaż ich części). Dodatkowo na zdjęciach, które są w opisie aukcji, numery seryjne są całkowicie zasłonięte. Te okoliczności są bardzo nietypowe i chciałbym, aby zostały podjęte kroki, by to sprawdzić. Nie twierdzę, że to mój skradziony aparat jest sprzedawany na tej aukcji, ani, że sprzedawca ma cokolwiek wspólnego z jego kradzieżą, ale chciałem zwrócić uwagę na tę ofertę i poprosić o wyjaśnienie tej sprawy."

To będzie na pewno prawidłowa treść, zresztą Policjant powinien doradzić.

Tak, w IV RP jest wszystko możliwe, a niebawem jeszcze więcej....Czekam tylko kiedy powrócą krucjaty na niewiernych.

konrat
29-05-2007, 22:17
No cóż sprawa trudna. Wiele zależy od komendy, ja składałem skargę na sprzedawcę allegro w specjalnej "komórce" przeznaczonej do walki z przestępczością internetową. Ale jak sie spytałem, czy mają dostęp do internetu, żeby sprawdzić moje wydruki i inne opinie o sprzedawcy (osób oszukanych podobnie jak ja) to urocza pani policjantka powiedziała, że nie moga tego zrobić, gdyż nie mają internetu...
A tak już się żaląc, to też kilka lat temu wstecz, dałem się naciąć w Niemczech na 2 tys złotych (kupowałem auto, zostawiłem zaliczkę, no i tyle... później od polaka z którym pojechałem po samochód słyszałem juz tylko groźby pozbawienia życia mnie i mojej rodziny, więc sobie darowałem i tylko plułem w brodę, że taki naiwny byłem...)

Sorki za dygresję :)

Czornyj
29-05-2007, 22:23
Że też debile się q nie wstydzą kupować sprzętu z dziubary - przecież na 1000 kilometrów czuć od tego ogłoszenia doliniarzami. "Sprzęt powystawowy z zachodu bez ładowarki" - no q kto może być takim przygasem, żeby w coś takiego uwierzyć!!! Gnoje i mendy, oby ich razem z tymi złodziejami szlag trafił...

sebasw
29-05-2007, 22:24
Heh :) Czornyj dobre :)

No tak.... dopóki będzie popyta na kradzione rzeczy dopóty będą złodzieje mieli co robić....

Terminux
29-05-2007, 22:31
Heh :) Czornyj dobre :)

No tak.... dopóki będzie popyta na kradzione rzeczy dopóty będą złodzieje mieli co robić....
i policjanty będą miały co robić i klawisze będą miały co robić i ja będę miał co robić ;).

Torreto-t1
29-05-2007, 22:31
Czy możesz coś powiedzieć o samym wydażeniu kradzieży?? Zostałeś napadnięty czy może cichaczem ktoś go podwędził??

sebasw
29-05-2007, 22:33
Terminux: wszystko pięknie do czasu, aż Tobie czegoś nie ukradną :-(

arutrek2-
29-05-2007, 22:43
Ukradziony "cichaczem". Z domu.
---
Dostałem mejla od kupca aparatu z Białegostoku. Poprosił o numery. Podałem Mu je, dając kredyt zaufania. Poprosiłem jednak o zdjęcie spodu aparatu jak dostanie sprzęt.

WIK
29-05-2007, 22:43
[QUOTE=Terminux;314015]Jeżeli powiesz, że "podejrzewasz" to gdy okaże się, że gość nie ma nic wspólnego z kradzieżą, możesz zostać posądzony o rzucanie fałszywych oskarżeń oraz pomówienia i sprawa może trafić do sądu. Nie chce mi się szukać z jakiego to byłoby paragrafu ale mozna na tym ładnie popłynąć. Dlatego z takimi oskarżeniami trzeba być bardzo ostro

NIE PRAWDA

arutrek2-
29-05-2007, 22:46
A tak poza tym to idę już spać, wpadnę jutro rano i na dłużej wieczorem. OGROMNE podziękowania dla wszystkich, którzy się tu udzielili, pomogli, wsparli czy chociaż zainteresowali. Sam nigdy nie dojrzałbym numeru na obiektywie na zdjęciu czy nie wpadłbym żeby aukcje podsunąć policji.

wuka71
29-05-2007, 22:51
No więc: sprawdziłem to zdjęcie. Nie wpadłbym na to sam! Numer kończy się na "7". Mój też ale mój ma końcówkę 947, a tam jest chyba inaczej... Ale w tej aukcji (zakończonej) mam dobry kontakt z kupcem i podejrzewam, że On udostępni mi te numery. Natomiast z drugim sprzedawcą nie mam żadnego kontaktu. Jest z Drawska Pomorskiego...

nie jest to przypadkiem końcówka opisu obiektywu "DX SWM (...) ø67" ?
aukcje podejrzane, zwlaszcza ta "powystawowa"

krzy17
30-05-2007, 08:12
a czy aparat zarejestrowałes na stronce Nikona? jeżeli taki zarejestrowany aparat trafi do Serwisu to zostanie zatrzymany do wyjaśnienia, tylko w serwisie chyba trzeba też zgłosić zaginięcie.

nowart
30-05-2007, 09:49
Jeżeli powiesz, że "podejrzewasz" to gdy okaże się, że gość nie ma nic wspólnego z kradzieżą, możesz zostać posądzony o rzucanie fałszywych oskarżeń oraz pomówienia i sprawa może trafić do sądu. Nie chce mi się szukać z jakiego to byłoby paragrafu ale mozna na tym ładnie popłynąć. Dlatego z takimi oskarżeniami trzeba być bardzo ostro

NIE PRAWDA

wiesz, to nie do końca tak jak piszesz, chociaż nie wiem czego się tyczy Twoje dodane "nie prawda" :)
Jeśli człowiek sprzedaje sprzęt z numerami seryjnymi, których nie chce podać, o dziwo umieszcza zdjęcia wszystkich stron ale spodu z numerami jakoś dziwnie zapomniał, nie odpowiada na jakiekolwiek zapytania związane z legalnością sprzętu itd to już nosi znamiona przestępstwa i możesz zgłosić podejrzenie o popełnieniu takowego. Podać do sądu może Cię prawie każdy i o wszystko - kwestia czy będzie miał rzeczowe powody i dowody aby proces taki wygrać więc bez przesady z tymi fałszywymi oskarżeniami tym bardziej, że (wg mnie) od gościa śmierdzi na pół Polski złodziejstwem i matactwem.
widzę takie aukcje jak ta to śmiać mi się chce - nie ma wyposażenie, nie ma dokumentów nie ma nic - głowę sobie dam uciąć, że na pytanie o sporządzenie umowy k-s też nabierze wody w usta...
napiszę szczerze - ja w takim przypadku omamił bym gościa chęcią zakupu i wybrałbym się do niego osobiście. Po krótkich oględzinach - jeśli to mój , lub wykazuje nadmierne opory związane z zalegalizowaniem zakupu - przywiązuję za łeb do haka w aucie i wlokę gnoja do najbliższego komisariatu Policji.

fader_audio
30-05-2007, 12:41
Witam. wyrazy współczucia :-(. sam nie wiem co bym zrobił w taki mprzypadku załamałbym sie, zbierałem na mojego prawie rok. trudno cokolwiek mi doradzic, wydaje mi się jednak ze dobry pomysł był spotkać sie osobiście z tym gosciem z allegro pod pretkstem przetestowania. tu własnie wychodzi to że w Polsce nie można sobie samemu ubezpieczyc aparatu, tak poszedł bys z wnioskiem z policji o kradzieży do miejsca gdzie kupiłes aparat i byś dostał nowy lub dość znaczny procent wartości zakupu. pozdrawiam i życzę odnalezienia swego d80.

valoos
30-05-2007, 12:50
Na tej drugiej aukcji koleś nawet nie wie co sprzedaje - napisał, że aparat nagrywa filmy... bez komentarza.

michaszek
30-05-2007, 13:10
Witam

Z uwagą prześledziłem temat i serdecznie współczuje. Po pierwsze życzę powodzenia z policją, znam ich mechanizmy, powiedzieć, ze są sprytni inaczej to mało. Co do aukcji itp poprzyglądam się i jeśli coś znajdę dam znać. Ponowie propozycje: podaj numery seryjne korpusu i obiektywu, może wspólnymi siłami coś znajdziemy.

Powodzenia i wytrwałości

Mati_007
30-05-2007, 16:11
Współczuję!!! Mi ukradziono KM 5D. Straszna sprawa! Szczere kondolencje!

fireboy
30-05-2007, 17:19
arutrek2-, ten koleś od aukcji którą podałeś wcześniej w linku wystawił kolejnego D80 tym razem z 18-70...
Trzeba przyznać, że cena niezła:
http://www.allegro.pl/item200934795_nikon_d80_nikkor_18_70mm_sd_512mb_no wka_.html
Nieźle mu za skórę zaszedłeś... Pisze o tym na końcu aukcji :)

suomi
30-05-2007, 18:29
Jeszcze jedna dziwna aukcja: http://www.allegro.pl/item199772713_nikon_d80_prawie_nowka_bez_ceny_mini malnej.html
akumulator - zamiennik, ładowarka - zamiennik, instrukcja na CD

sebasw
30-05-2007, 18:31
No i jak poszło na Policji ? wszystko zeznałeś tak jak Ci radziliśmy ?

arutrek2-
30-05-2007, 18:47
No więc: zawiłe to wszystko. Na Policje idę w piątek o 14. Chcą mnie przesłuchiwać (sami wyszli z taką propozycją!). Powiem wszystko, co podejrzewam. Na stronie Nikona zaraz zgłosze. Tyle, że nie zarejestrowałem jeszce tego aparatu. Pewnie będę najpierw musiał. Ktoś mówił o numerach seryjnych-podałem już wcześniej. Wrzucam je do podpisu.

Na kolejnej czarnej aukcji kolesia z Białego stoku ( http://www.allegro.pl/item200934795_nikon_d80_nikkor_18_70mm_sd_512mb_no wka_.html#photo <-polecam lekturę końcówki opisu) zostałem wprost nazwany "cholernym i złośliwym frędzlem" i "ograniczonym umysłowo"). Troche idiota z tego Pana, który pisał do mnie w mejlu "jesteś pan pewnie z konkurencji".

arutrek2-
30-05-2007, 18:50
A no i jeszcze jedno. Aukcja, o której ktoś pisał - tam gość zapewnia, że zrobione zostało 210 zdjęć i że można to sprawdzić OPandą. Więc chyba odpada. A facet z drugiej aukcji, o której pisałem już wczoraj nadal się nie odzywa.

Eric T. Cartman
30-05-2007, 19:01
Chcialem sprytnie podpytac o numery seryjne (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=200934795) udajac napalonego na aparat goscia i dostalem odpowiedz:

Witam!

Przykro mi,ale aparat nie byl rejestrowany i nie podam numerow.Bedzie Pan mogl sprawdzic i zarejestrowac go na swoje dane po zakupie.Kometarz to ja dodalem wiec nie wiem co kogo ma niepokoic i wcale nie musialem tego robic.

To konkurecja puszcza baki,a poza tym jak Pan widzi nie jestem swierzy na allegro i troche juz sprzedalem.

A swoja droga jest duzy wybor na allegro i moze Pan kupic u gogos innego bardziej wiarygodnego z faktura.

Pozdrawiam!

jak dla mnie jest to jednoznaczne. Kłamca i złodziej zaj.bany

pn
30-05-2007, 19:08
Dlaczego klamca?!?

arutrek2-
30-05-2007, 19:09
Co za siusiak! A o jaki komentarz chodziło? Wysłał Ci zdjęcie? To by BARDZO dużo zmieniło. Wiem gdzie miałem śmieci na matrycy.

arutrek2-
30-05-2007, 19:11
Bo każdy, kto jest "czysty" podaje numery... W moim przypadku zakrywał się tym, że nielegalni sprzedawcy używają legalnych numerów do autoryzacji. Paranoja:l

pn
30-05-2007, 19:14
Bo każdy, kto jest "czysty" podaje numery...l
Ja tam bym nie podal...

Nie chcialbym sobie potem zawracac d. odkrecaniem rejestracji...

arutrek2-
30-05-2007, 19:18
Eric T. Cartman! Nasz ukochany sprzedawca zmodyfikował tekst aukcji! Polecam lekturę. Zwróćcie uwagę na pisownie ("wziolem").

grzegorzant
30-05-2007, 19:20
ARTUREK - przykra sprawa mam nadzieje, że się wszystko dobrze skończy.
a swoja drogą ilu z Was zarejestrowało swój sprzęt w Nikonie i czy to coś wogóle daje?

Eric T. Cartman
30-05-2007, 19:30
Dlaczego klamca?!?
bo nie pisze prawdy

W mailu w ktorym staralem sie uchodzic za napalonego klienta z gotowka niezorientowanego w temacie wspomnialem na koncu, ze zaniepokoila mnie uwaga o "cholernym i złośliwym frędzlu" ktory posadzil go o paserstwo. I w zwiazku z tym poprosilem o numery seryjne.

konrat
30-05-2007, 19:32
No cóż, trudno powiedzieć, ostatnio ten sprzedawce sprzedał zestaw D80 z 18-135 za ok 3500 więc cena okazyjna, ale nie jakaś kosmiczna.
Może za wcześnie na oceny, poza tym kiedyś sprzedałem na allegro navigację kumpla, pytałem się czy legalna, odpowiedział, że tak, miał na nią umowę kupna - sprzedaży z giełdy.

Wystawiłem, sprzedałem, a kolesia co kupił zawinęli w Niemczech i przez rok czasu sąd męczył mnie, że sprzedałem kradziony sprzęt. Kolega zwrócił kolesiowi kasę i nic nie pomogło, żadne tłumaczenia.
Więc może poczekajmy z nazwaniem kogoś złodziejem, aż się sprawa wyjaśni.

Spytamy się o numery zwycięzcy aukcji :)
Chociaż można było prosić o końcówkę numeru seryjnego, np ostatnie 3 cyfry, takie powinien podać ;)

Valwit
30-05-2007, 19:37
wygraj aukcje, zazadaj papierow i numeru seryjnego, w najgorszym razie bedziesz mial negatywa

themoon
30-05-2007, 19:44
a swoja drogą ilu z Was zarejestrowało swój sprzęt w Nikonie i czy to coś wogóle daje?

wielu tego dokonalo ze mna wlacznie kazdy element: body szkla bateria itp. i tak jak juz bylo wspomniane gdy zglosisz kradziez serwis zatrzyma do wyjasnienia. prosta sprawa.

filozzof
30-05-2007, 20:17
wielu tego dokonalo ze mna wlacznie kazdy element: body szkla bateria itp. i tak jak juz bylo wspomniane gdy zglosisz kradziez serwis zatrzyma do wyjasnienia. prosta sprawa.

z założeniem że aparat trafi do serwisu :),

err
30-05-2007, 20:53
Może i nie trafić do serwisu, a co szkodzi rejestracja?

Co do samego zdarzenia, jak masz na oku podejrzane aukcje, zgłaszasz na policji. Oni proszą o podanie numerów seryjnych i nikt Cię nie oskarży potem o pomówienie czy inne pierdoły.

Tylko nie rozumiem dlaczego w domu nie powiedziałeś. Skoro wynieśli z domu to przecież nie z Twojej winy.

Pozdrawiam i powodzenia życzę.

aTomek
30-05-2007, 21:00
Wiem, że z innym obiektywem niż ten skradziony, ale kolejny "powystawowy":

http://www.allegro.pl/item200934795_nikon_d80_nikkor_18_70mm_sd_512mb_no wka_.html

I cena niezła, pewno jakiś napaleniec kupi.

kronos28
30-05-2007, 21:13
współczuje, zgłoś użytkownika który wystawił tą aukcję do allegro http://www.allegro.pl/item200934795_nikon_d80_nikkor_18_70mm_sd_512mb_no wka_.html

napisz że w opisie aukcji tym "pięknym" epitetem określił ciebie i czujesz się urażony, to też jest zresztą łamanie zasad allegro. Tak się odpłaca pięknym za nadobne

Pozdro

arutrek2-
30-05-2007, 21:14
err - nie kumam o co Ci chodzi. Aparat został wyniesiony z otwartego domu. Więc nie jest to włamanie, więc szanse na kasę z ubezpieczenia prawie żadne. Sporo powinno wyjaśnić się pojutrze na komendzie.
Valwit - ryzykowne. Bo nie zapłacę i to on mnie oskarży zanim ja jego. Koleś jest śliski ale niewiele mogę mu zrobić oprócz sugerowania Policji.

arutrek2-
30-05-2007, 21:15
kronos - już to zrobiłem;] skarga na użytkownika Allegro została wysłana do zespołu allegro.

robin102
30-05-2007, 21:24

Stary rusz głową gosciu z Białegostoku (mój ziomek) nie sprzedawałby aparatu podpieprzonego w Gdyni czy Gadańsku ???
A w ogóle kurde to nie straszcie poszkodowanego chłopaka pierdołami o bezpodstawene oskarżenia , że mu głowe utną jak powie, że moze ten czy tamten podpirdzielił mu aparat. Chłopak i tak ma frasunek w głowie. Pierwsza rzecza jaką zrobić powinien to zgłosić sprawe do wszystkich serwisów aukcyjnych łącznie jak to sie qu pise Ebayu czy jak tam.
Potem poszukać znajomości w swoim mieście w półświatku, tak łatwiej sprzet można odzyskać niż liczyć na zbiurokratyzowanych smerfów u których jeden smerf z dochodzeniówki prowadzi 20 spraw na raz i już nie wie kto komu i co podp...... Ważne oby sie w papierach zgadzało i wszystko ma w du...
ustal na poczcie w gazowni w elektrowni kto w tym czasie pracowal na Twoim rejonie . Może z telekomunikacji pałetali się po okolicy ?? ect . Albo zaznacz to w przesłuchaniu ,że masz takie podejżenia niech smerfy to sprawdzają.
Powodzenia

audiorek
30-05-2007, 22:18
A przyszło Wam do głowy że taki sprzęt można oznakować. Wygrawerować charakterystyczne znaki. nazwisko
adres albo nr telefonu. Piszę serio, jest to możliwe. mała grawerka kosztuje kilkadziesiąt złotych. Warte przemyślenia zwłaszcza dla tych co ze sprzętem trzymają się dłużej. Nr seryjne : mała szansa, że ktoś zwróci uwagę.

piorut
31-05-2007, 00:43
Przepraszam, jeśli link juz był ,ale z Drawska Pomorskiego: http://www.allegro.pl/item200522112_nikon_d_80_nikkor_18_135_1_3_5_5_6g. html

kronos28
31-05-2007, 01:35
A przyszło Wam do głowy że taki sprzęt można oznakować. Wygrawerować charakterystyczne znaki. nazwisko
adres albo nr telefonu. Piszę serio, jest to możliwe. mała grawerka kosztuje kilkadziesiąt złotych. Warte przemyślenia zwłaszcza dla tych co ze sprzętem trzymają się dłużej. Nr seryjne : mała szansa, że ktoś zwróci uwagę.

przyszło przyszło, tylko zależy jak na to w serwisie patrzą, bo istnieje możliwość utraty gwarancji, więc trzeba się zapytać. Ja kiedyś tak podpisałem jeden kawał "optyki" (teleskop) i mi zabrali gwarancję :(

fader_audio
31-05-2007, 01:37
Audiorek - tak myśle ze ten pomysł jest dobry znasz może takie miejsca gdzie można oznakowac aparat. mimo to myśle ze powinno sie dac ubezpieczyc aparat u nas. zadałem pytanie jednemu gościowi zaobczymy co odpisze, oby pozytywnie sie sprawa wyjasniła. pozdrawiam

audiorek
31-05-2007, 07:48
Audiorek - tak myśle ze ten pomysł jest dobry znasz może takie miejsca gdzie można oznakowac aparat. mimo to myśle ze powinno sie dac ubezpieczyc aparat u nas. zadałem pytanie jednemu gościowi zaobczymy co odpisze, oby pozytywnie sie sprawa wyjasniła. pozdrawiam

ubezpieczyć sie da, tylko za ile ????:-D

fireboy
31-05-2007, 08:17
Ja również napisałem do kolesia z Białegostoku... Nie sądzę, że jest on jakimś oszustem chociaż podejście ma tragiczne i po takim mailu jak otrzymałem nad zakupem poważnie się zastanowię (nawet z tą ceną 2500 za D80 z 18-70).
Zapytałem o 3 rzeczy: przebieg (skoro powystawowy może mieć już naśmigane troche), gwarancję rozruchową, numery seryjne w celu sprawdzenia legalności...
oto odpowiedzi:
1. przebieg

Aparat ma przebieg "zerowy" zrobiono nim dwa czy trzy zdjecia na probe.A powystawowy nie znaczy macany ,dotykany i chodzony.Kupiony bez osprzetu i wyposazenia a to roznica.
2. gwarancja rozruchowa

Moge udzielic gwarancji rozruchowej,jednak i tak nie przyjmoje zwrotow bo jestem pewny aparatu gdyz byl juz sprawdzany rowniez przez servis.
Pisalem,ze mozna sprawdzic po zakupie wiec bedzie Pan mogl sprawdzic po zakupie.
3. numery seryjne

Nie wysylam numerow seryjnych (prosze mi podac swoj numer i pesel dowodu osobistego bo chce sprawdzic panska wiarygodnosc) :-) Wlasnie przez to ze ich nie podalem ktos probowal narobic mi kolo tylka,ale mam to gdzies.Moglem nie pisac w ogole o tym w aukcji.Poza tym ludzie wykorzystuja numery do legalizacji swojego lewego sprzetu wiec nie podam numerow bo aparat jest niezarejestrowany jeszcze.
W nikon polska zarejestrowany jest obiektyw,gdyz znajoma kupila nowy 18-70mm a ja mialem 18-135mm wiec odsprzedalem jej i w rozliczeniu wziolem 18-70mm,co do aparatu to nie rejestrowany nigdzie.

Tak jak mówiłem, raczej wątpię że to oszust, ale podejścia do klienta pogratulować...
Po co komu gwarancja rozruchowa skoro "i tak nie przyjmuję zwrotów". W końcu ustawa mówi o tym że towar kupiony przez internet można oddać w ciągu 10 dni bez podawania przyczyny. Resztę oceńcie sami.

pebees
31-05-2007, 08:21
W końcu ustawa mówi o tym że towar kupiony przez internet można oddać w ciągu 10 dni bez podawania przyczyny.

Przy transakcji firma->klient detaliczny.

crofan
31-05-2007, 08:21
Wystarczy spojrzec na komentarze negatywne i jego odpoiwedzi, zeby stwierdzic co to za klient, zenujące...

fireboy
31-05-2007, 08:23
no właśnie nie byłem pewien czy takich transakcji też to dotyczy... dzięki za sprostowanie...

[edit]
Ale przyznacie że cena jest kusząca...

arutrek2-
31-05-2007, 08:42
Gość jest ciemny, ale nie można od razu oskarżać... Już sam nie wiem co o tym myśleć:/

Blister
31-05-2007, 11:08
Orientuje się ktoś z Was ile kosztuje ubezpiecznie aparatu + osprzętu do niego? i Czy wogóle będą chcieli ubezpieczyć? :)

Valwit
31-05-2007, 11:43

owszem, ale kupujac od osoby prywatnej przez siec tez masz prawo zwrotu.

pn
31-05-2007, 11:53
owszem, ale kupujac od osoby prywatnej przez siec tez masz prawo zwrotu.
Nic podobnego.

Masz rekojmie - ale tylko w wypadku, gdy prywatny sprzedajacy nie zastrzeze, ze jej nie udziela. Reguluje to prawo UE.

Valwit
31-05-2007, 13:35
Nic podobnego.

Masz rekojmie - ale tylko w wypadku, gdy prywatny sprzedajacy nie zastrzeze, ze jej nie udziela. Reguluje to prawo UE.

przynajmniej w niemczech takie zastrzezenie jest nic nie warte: http://www.internetrecht-rostock.de/Urteile/e-commerce/14.htm :)

w polsce o ile wiem jest podobnie.

prawo UE jako takie w tym wypdaku nie istnieje. moze byc co najwyzej dyrektywa do ktorej w kazdym kraju czlonkowskim pownno byc dopasowane ustawodawstwo.

ale po pierwsze nie dam sie za to pociac bo nie jestem papuga, po drugie spoty OT :)

pn
31-05-2007, 13:44
przynajmniej w niemczech takie zastrzezenie jest nic nie warte: http://www.internetrecht-rostock.de/Urteile/e-commerce/14.htm :)

http://www.internetrecht-rostock.de/ebay_garantie.htm

fireboy
31-05-2007, 13:51
Szkoda, że to w takim niechrześcijańskim języku ;)

pn
31-05-2007, 13:52
Co czwarty UE-europejczyk nim sie posluguje, wiec nie ma co wybrzydzac. :-P

Czornyj
31-05-2007, 13:58

Jak to "niechrześcijańskim"? A kto teraz niby jest Papieżem? A kto tak zajadle chrystianizował pogan?

Aberrator
31-05-2007, 14:25
Wspólczuję szczerze !
Oczywście także często zaglądam na Allegro i będę czujny, sam pamiętam utratę mojej Practiki MTL 50 z obiektywami 50 i 135 mm (jakiś rosyjski wyrób z niezłym światłem) oraz lampę błyskową a było to już ho ho z 10 lat temu więc sprzęt nie był taki najgorszy. Oczywiście zaraz zgłosiłem fakt kradzieży na policji (skradziono mi torbę z samochodu w której były min. aparat i akcesoria) siedziałem na komendzie ok 2 godzin a na moją prośbę o sprawdzenie okolicy powiedzieli mi że mają tylko jeden radiowóz i nie rozerwą się na dwie lub więcej części (tak tak polskie realia!) mimo wszystko wierzę że Twój Nikon prędzej czy później się odnajdzie (moja Practica niestety odeszła do krainy Wiecznych Aberracji:)

fader_audio
31-05-2007, 18:40
jakos ani słychu ani dychu o odpowiedzi na pytanko zadane na allegro przeze mnie do jednego goscia ktory sprzedaje d80, coż podejrzane, zobaczymy czy sie jeszcze odezwie

fader_audio
31-05-2007, 18:42
ubezpieczyć sie da, tylko za ile ????:-D

wiesz może gdzie sie da ubezpieczyć??? ja jestem ty zainteresowany niestety n ie mam swojej dzialalnosci wiec m oge miec z tym problem

sebasw
31-05-2007, 19:10
Czyżby forum przerodziło się w tajnych stróżów aukcji allegro ? :)

Valwit
31-05-2007, 19:12

hmm. I to ktoś z Torunia pisze? Mein Gott... :)

Hati
31-05-2007, 21:53
Jeżeli chodzi o gwarancję w niemczech.
Pracuję dla niemieckiego HP i muszę przyznać że niektórym klientom udaję się wydębić kolejną naprawę mimo, że gwarancja już dawno minęła.
Starsze Notebooki miały gwarancję 1 rok, ale wg. prawa EU powinien sprzęt mieć dwa lata gwarancji.
Wiadomo, że oficjalnie klientom wciska się kit że nie da się itp.
Nawet tzw. góra nie zezwala na to, ale jeśli klient jest biegły w sprawach prawnych i jest dość cwany potrafi przechytrzyć cwaniaków z HP.

Czasami żeby nie robić zadymy klient taki oprócz kolejnej darmowej naprawy w ramach "zamknij sie i przestań się czepiać" dostawał iPAQa :)

Także różnie jest z tymi prawami handlowymi.

Pozdrowienia!!

arutrek2-
31-05-2007, 22:09
Haha, allegro chyba zamknęło aukcję z obraźliwą dla mnie końcówką:D Wczoraj było chyba 12 dni, a dziś "zakończona, brak ofert kupna".

sebasw
31-05-2007, 22:11
Nie, to oznacza, że sprzedawca ją zamknął, pewnie sprzedał poza allegro.

Valwit
31-05-2007, 22:37
akurat w Niemczech to jest ładnie jasno zróżnicowane - Garantie vs. Händlergewährleistung. Dla prawnika spora różnica, klientowi to zwisa. Nikon pod tym względem jest miły i nawet po roku bez mrugnięcia okiem przyjmuje sprzęt do naprawy mimo że w zasadzie klient powinien uderzać najpierw do sprzedawcy i tam udowodnic że to nie y jego winy jest wada. A HP chyba nigdzie na świecie nie słynie z dobrego serwisu, niezależnie czy robi to sam czy jakaś outsourcowa firma ;)
Te słynne 2 lata sa pochodna dyrektywy unijnej i w zasadzie dotyczą wszystkiego poza żywnością, tyle że w Polsce (i nieststy Irlandii też) trzeba się użerać żeby dojśc do swoich praw i powoływać np. na niezgodność towaru z opisem. Fajnie by było gdyby wszędzie to załatwiano jak w RFN

Valwit
31-05-2007, 22:42
Arturek-2: tsd: obdzwoniles okoliczne lombardy? wiem ze zglosiles na policje, ale ja tym panom nie wierze zbytnio (mojego roweru ktory mi ukradli 20 lat temu do dzis nie znalezli ;) ) i takie cos zrobilbym sam. tylko nie pytaja przez telefon o numery seryjne ani nie mow ze szukasz bo ci ukradli. jesli maja d80 to przejedz sie, zobacz na miejscu czy twoj i wtedy juz dzwon od razu po policje.

arutrek2-
01-06-2007, 08:23
Valvit: Byłem na słynnej gdyńskiej hali targowej, gdzie można kupić dosłownie wszystko. I w kilku komisach też. No i nic...

milo_ja
01-06-2007, 08:30
Valvit: Byłem na słynnej gdyńskiej hali targowej, gdzie można kupić dosłownie wszystko. I w kilku komisach też. No i nic...

Znając życie, to się przyczaili. Za miesiąc, dwa, może trzy, jak już pogodzisz się ze stratą, wystawią na aukcji. Nie trać nadziei. Ktoś na forum opowiadał swój przypadek, jak odzyskał skradziony sprzęt po 3 miesiącach.

Sylvi
01-06-2007, 08:31
Cze!!!
Na miejscu tego pokrzywdzonego kolegi sprawdzilabym i wziela pod lupe swoich kolegow i znajomych.Jak dla mnie to ta sprawa kradziezy jest co njajmniej dziwna.Zlodziej gdyby juz wszedl to nie kradlby tylko aparatu a spladrowalby cale mieszkanie.Tak jak to mialo miejsce u mnie :cry: A z tego co wyczytalam to pokrzywdzony nie wie nawet czy pudelko po aparacie zostalo..... Nie chce pochopnie osadzac ludzi tak jak to zrobil pokrzywdzony,ale cos tu smierdzi....;) Nasowa sie tez pytanie dlaczego nie zglosil odrazu kradziezy na policje jak tylko zorientowal sie,ze zginal mu aparat? Tak czy owak,sprawa znikniecia aparatu wyszlaby na jaw predzej czy pozniej.A jesli zginal tylko aparat to nie zrobil tego nikt obcy tylko ktos ze "swojakow" .Takze radze szukac najpierw w swoim miescie i wsrod swoich znajomych.Z reszta tylko pokrzywdzony zna prawde i sytuacje oraz okolicznosci w jakich mialo miejsce to zajscie.Nie chce sie czepiac i nie jestem "detektywem",ale w tej sprawie jest wiele niewiadomych.Co do Allegro to jest prawdopodobne to,ze moze tam trafic z tym,ze niekoniecznie.Sprzedajacy mosialby byc prawdziwym idiota lub poslugiwac sie trefnymi danymi.Zas aukcja z Nikonem D80 (tym,ktory zostal sprzedany a ktorego podejrzewasz,ze moze byc Twoj) wyglada co prawda na dziwna jednak dorobek jaki ma na swoim koncie sprzedawca i data zalozenia konta nie wskazuje na jego nieuczciwy handel na Allegro.Oczywiscie warto to zweryfikowac jednak radze nie wysowac pochopnych wnioskow nie popartych dowodami bo to grozi sprawa w sadzie i przykrymi konsekwecjami..... Pozostaje mi zyczyc powodzenia w odnalezieniu sprzetu.A pozostalym przyjemnego i zadowalajacego fotografowania.Pozdrawiam

arutrek2-
02-06-2007, 05:53
I zgadnijcie co - pani na komisariacie, która prowadzi sprawę ma wolne. Chcą mnie dopiero w poniedziałek...
Sylvi: Kradzież od razu zgłosiłem przecież. Oczywiście,że wiem. Pudełko zostało. No niestety są same nie wiadome.

dino77_77
05-06-2007, 17:41
Witam!!!
To ja bylem prawowitym wlascicielem Nikona,ktorego sprzedalem na tej aukcji [http://www.allegro.pl/show_item.php?item=199064654 ,o ktorej bylo tak glosno na tym forum.Wiec pozwolcie,ze teraz ja dodam cos od siebie.Po pierwsze to co niektore dzieci wypowiadajace sie tutaj na moj temat i na temat mojej aukcji sa po prostu zalosne.
W glowie sie nie miesci jak mozna kogos,kogo sie nie zna i nie wie nic na temat danej osoby w ten sposob skrytykowac,oczerniac i posadzac....??????!!!!!! Czy wy w ogole przemysleliscie swoje postepowanie.....????? Czy moze padlo wam na mozgi????? Z reszta czego mozna sie spodziewac po "malolatach" z flukiem w nosie....
Oczywiscie tej sprawy tak nie pozostawie, z szanownym "malolacikiem" arturek2- spotkam sie w sadzie na procesie o znieslawienie i bezpodstawne pomowienie na ogolnodostepnym forum,co bardzo zaszkodzilo moim interesom na portalu Allegro psujac moja opinie i reputacje oraz podwazajac moja wiarygodnosc i zaufanie kupujacych na ktore musialem ciezko i dlugo pracowac.Przy najblizszej okazji pobytu w Polsce moj prawnik zajmie sie ta sprawa.To samo tyczy sie uzytkownika o pseudonimie "Eric T CARTMAN",ktory byl na tyle beszczelny i niedorozwinety zeby nazwac mnie miedzy innymi "zlodziejem" Tylko ciekawe na jakiej podstawie i czym sie kierowal bo chyba nie zdrowym rozsadkiem.
Obaj Panowie jak i wielu innych z tego forum pisalo do mnie podchwytliwe maile udajac "szczerze zainteresowanych" takze posiadam numery ip ich komputerow i z ustaleniem danych personalnych moj prawnik nie bedzie mial problemu.
Poza tym zglosze sprawe do Allegro i podam loginy tych osob oraz opisze bardzo szczegolowo cala sprawe.
Uzytkownik arturek2- otrzymal numery seryjne aparatu i obiektywu,oczywiscie okazalo sie,ze aparat nie jest jego,ale arturek2- jest na tyle arogancki,ze nawet nie stac go na slowo "przepraszam" wiec ja nie pozostane dluzny i jak juz wspomnialem nie pozostawie tego incydentu bez echa.
Pozdrawiam ludzi myslacych !!!

Rafał_Sz
05-06-2007, 17:50
do Dino 77_77:
to są twoje słowa z odpowiedzi na negatywa z Allegro:
"[Odpowiedź z:nie 06 maj 2007 14:47:20 CEST] CO ZA PERFIDNY CWELUCH OSIEDLOWY,DAMSKIE I CWELOWSKIE SIE NIE LICZY KONDONIE ZURZYTY.OSTRZEGALEM CIE SMIECIU,ZE JAK SIE NIE ODEZWIESZ I NIE WYJASNISZ SPRAWY TO DAM NEGATYWA,NAWET NIE RACZYLAS SZMULU ODPISAC.WIEC PRZYJADE I BEDZIESZ MI SSALA LODZIARO"

Myślę, że ktoś o twojej kulturze osobistej nie ma prawa zabierać głosu na tym Forum.

TJD
05-06-2007, 17:51
Obaj Panowie jak i wielu innych z tego forum pisalo do mnie podchwytliwe maile udajac "szczerze zainteresowanych" takze posiadam numery ip ich komputerow i z ustaleniem danych personalnych moj prawnik nie bedzie mial problemu.

To akurat nie jest zabronione ;)

dino77_77
05-06-2007, 18:01
To akurat nie jest zabronione ;)
Ja nie mowie,ze to zabronione wrecz przeciwnie na reke mi to

spiritwood
05-06-2007, 18:03
Pomijajac cala sprawe wydaje mi sie to malo prawdopodobne, aby osoba sprzedajaca uzywane rzeczy na allegro miala osobistego prawnika :)
Odnosnie sadu, to uwierz mi, mam niejakie doswiadczenie w tej materii i powiem Ci jedno: kompletnie Ci sie nie oplaca isc do tej instytucji, gdyz na samo rozpoczecie procesu bedziesz czekac okolo trzy lata. Pomijam taka drobnostke jak oplaty sadowe, ktore strona skarzaca wnosi w momencie zlozenia pozwu. Jezeli bedziesz wnosic o odszkodowanie finansowe (a jak mniemam nie chodzi Ci o publiczne przeprosiny w prasie...) to musisz zlozyc vadium w wysokosci 20% tej sumy rowniez w momencie skladania pozwu. Rozprawa bedzie sie ciagnac przez kolejne 2 lata, bo zaden z Was nie jest Adamem Michnikiem ani abp Wielgusem ;)
Lepiej wlozyc te sume na lokate w jakimkolwiek funduszu inwestycyjnym i po 5 latach cieszyc sie jakims 200% zysku...

Twoj prawnik po powrocie z zagranicy powie Ci to samo

pozdrawiam :)

dino77_77
05-06-2007, 18:05
do Dino 77_77:
to są twoje słowa z odpowiedzi na negatywa z Allegro:
"[Odpowiedź z:nie 06 maj 2007 14:47:20 CEST] CO ZA PERFIDNY CWELUCH OSIEDLOWY,DAMSKIE I CWELOWSKIE SIE NIE LICZY KONDONIE ZURZYTY.OSTRZEGALEM CIE SMIECIU,ZE JAK SIE NIE ODEZWIESZ I NIE WYJASNISZ SPRAWY TO DAM NEGATYWA,NAWET NIE RACZYLAS SZMULU ODPISAC.WIEC PRZYJADE I BEDZIESZ MI SSALA LODZIARO"

Myślę, że ktoś o twojej kulturze osobistej nie ma prawa zabierać głosu na tym Forum.
A co Ci do mojej kultury?Czytales to co do mnie ten chlop pisal w mailach?
A poza tym nie mam zamiaru placic za bubel,sam sprzedaje sprawne rzeczy i nie wciskam nikomu zlomu,robie szczere opisy i zgodne ze sprzedawanym przedmiotem.Chcialem isc na ugode a zostalem zignorowany wiec emocje i nerwy byly gora w momecie wystawiania tego kometarza

dino77_77
05-06-2007, 18:08
Pomijajac cala sprawe wydaje mi sie to malo prawdopodobne, aby osoba sprzedajaca uzywane rzeczy na allegro miala osobistego prawnika :)
Odnosnie sadu, to uwierz mi, mam niejakie doswiadczenie w tej materii i powiem Ci jedno: kompletnie Ci sie nie oplaca isc do tej instytucji, gdyz na samo rozpoczecie procesu bedziesz czekac okolo trzy lata. Pomijam taka drobnostke jak oplaty sadowe, ktore strona skarzaca wnosi w momencie zlozenia pozwu. Jezeli bedziesz wnosic o odszkodowanie finansowe (a jak mniemam nie chodzi Ci o publiczne przeprosiny w prasie...) to musisz zlozyc vadium w wysokosci 20% tej sumy rowniez w momencie skladania pozwu. Rozprawa bedzie sie ciagnac przez kolejne 2 lata, bo zaden z Was nie jest Adamem Michnikiem ani abp Wielgusem ;)
Lepiej wlozyc te sume na lokate w jakimkolwiek funduszu inwestycyjnym i po 5 latach cieszyc sie jakims 200% zysku...

Twoj prawnik po powrocie z zagranicy powie Ci to samo

pozdrawiam :)

Powiem Ci ,ze stac mnie na prawnika i na sprawe w sadzie.Nie zasluzylem na takie potraktowanie tym bardziej przez kogos kto mnie nie zna i nic nie wie na moj temat.A arturek mogl chociaz "przeprosic"

TJD
05-06-2007, 18:09
Ja nie mowie,ze to zabronione wrecz przeciwnie na reke mi to

To zapomnij o prawnikach i komisji śledczej w tej sprawie.

sebasw
05-06-2007, 18:12
He he he :) nieźle sprawa się rozwinęła :)

Dino: nie przesadzaj i nie strasz faceta, bo zawału dostanie :)

Valwit
05-06-2007, 18:14
emocje i nerwy byly gora w momecie wystawiania tego kometarza

Emocje i nerwy to jedno, chamstwo i prostactwo to inna sprawa. I jeszcze te byki. Żałość.

dino77_77
05-06-2007, 18:15
To zapomnij o prawnikach i komisji śledczej w tej sprawie.

Czlowieczku jestem ciekaw jak ty bys zareagowal na takie oszczerstwano chyba,ze lubisz byc publicznie ponizany i opluwany......

dino77_77
05-06-2007, 18:17
Emocje i nerwy to jedno, chamstwo i prostactwo to inna sprawa. I jeszcze te byki. Żałość.

w tym co zacytowales widzisz jakies bledy,bo jesli chodzi ci o brak "ogonkow" to nie mam klawiatury z polska czcionka

Valwit
05-06-2007, 18:19
Nie o ogonki mi chodzi, tylko treść cytowanego wcześniej komentarza.

dino77_77
05-06-2007, 18:22
Nie o ogonki mi chodzi, tylko treść cytowanego wcześniej komentarza.

I co widzisz w tym jakis problem,ktory dotyczy bezposrednio Twojej osoby...???? Czy tylko tak chcesz zablysnac....????

Sebastiann
05-06-2007, 18:23
A co Ci do mojej kultury?Czytales to co do mnie ten chlop pisal w mailach?
A poza tym nie mam zamiaru placic za bubel,sam sprzedaje sprawne rzeczy i nie wciskam nikomu zlomu,robie szczere opisy i zgodne ze sprzedawanym przedmiotem.Chcialem isc na ugode a zostalem zignorowany wiec emocje i nerwy byly gora w momecie wystawiania tego kometarza

Poczułeś się w jakikolwiek sposób dotknięty w związku z zaistniałą sytuacją i chcesz swoich praw dochodzić drogą sądowa - dobrze, ale z całym szacunkiem staraj się trzymać emocje na wodzy gdyż ubliżanie innym w niczym Ci nie pomoże a jedynie osoby postronne ~ jak ja w tym przypadku ~ nie patrza na Ciebie jak na osobę dorosłą ( domyślam się iż 77 to Twoj rocznik ) a bardziej na osobę której bliżej do tego przysłowiowego małolata - od których tak nazywasz innych...

Nic mi do twojej kultury bo to jest twoja prywatna sprawa, ale dobrowolnie rejestrując sie na tym forum - zgadzasz sie na zasady panujące tu - czyli kulturalnego zachowania.... to oczywiście nie tyczy się jedynie Ciebie jak i również pozostałej społecznosci - wszyscy są tu równi więc nie odbieraj tego jak zmasowany atak na Twoja osobe.
EOT z mojej strony.

Pozdrawiam

dino77_77
05-06-2007, 18:37
Poczułeś się w jakikolwiek sposób dotknięty w związku z zaistniałą sytuacją i chcesz swoich praw dochodzić drogą sądowa - dobrze, ale z całym szacunkiem staraj się trzymać emocje na wodzy gdyż ubliżanie innym w niczym Ci nie pomoże a jedynie osoby postronne ~ jak ja w tym przypadku ~ nie patrza na Ciebie jak na osobę dorosłą ( domyślam się iż 77 to Twoj rocznik ) a bardziej na osobę której bliżej do tego przysłowiowego małolata - od których tak nazywasz innych...

Nic mi do twojej kultury bo to jest twoja prywatna sprawa, ale dobrowolnie rejestrując sie na tym forum - zgadzasz sie na zasady panujące tu - czyli kulturalnego zachowania.... to oczywiście nie tyczy się jedynie Ciebie jak i również pozostałej społecznosci - wszyscy są tu równi więc nie odbieraj tego jak zmasowany atak na Twoja osobe.
EOT z mojej strony.

Pozdrawiam
Zdaje sobie z tego sprawe.Wychodze ogolnie z zalozenia,ze jesli ktos jest w obec mnie w porzadku ja bede dwa razy lepszy jednak jesli ktos zalezie za skore to potrafie odplacic tym samym.Uwazam,ze jak na razie to nikomu nie ublizylem tu na tym forum i nie mam takiego zamiaru.Nie uwazam tez aby okreslenie "malolat" bylo rowniez w jakis sposob obazliwe.A Allegro to juz inna bajka......

Valwit
05-06-2007, 18:44
I co widzisz w tym jakis problem,ktory dotyczy bezposrednio Twojej osoby...???? Czy tylko tak chcesz zablysnac....????

Nie lubię buractwa po prostu i reaguje.

dino77_77
05-06-2007, 18:59
Nie lubię buractwa po prostu i reaguje.
Nie wiem czemu tak blyskasz????Masz w tym jakis cel??? Widzisz gdzies buraki???? Twoja reakcja, jest oczywista,w koncu wyrwales sie z gleby,wyjechales za granice i zapomniales juz kim sam byles.Zachod zmienia ludzi,ale ze az tak bardzo.....????

spiritwood
05-06-2007, 19:03
Oj stary, ale masz start na forum...

EOT

Vadim
05-06-2007, 19:15
...
Uwazam,ze jak na razie to nikomu nie ublizylem tu na tym forum i nie mam takiego zamiaru...

A ja uważam, że tak, Człowieczku. Wyhamuj z tymi prostackimi tekstami :evil:

Pozdrawiam

igorzak
05-06-2007, 19:22
...
Uwazam,ze jak na razie to nikomu nie ublizylem tu na tym forum i nie mam takiego zamiaru...

Oskarżać to my, ale nie nas:wink:

Valwit
05-06-2007, 19:24
Nie wiem czemu tak blyskasz????Masz w tym jakis cel??? Widzisz gdzies buraki???? Twoja reakcja, jest oczywista,w koncu wyrwales sie z gleby,wyjechales za granice i zapomniales juz kim sam byles.Zachod zmienia ludzi,ale ze az tak bardzo.....????

Ja? To ty próbujesz zabłysnąć i bardzo ci nie wychodzi. Zarzucasz arturkowi że powiedział o tobie to i owo nie znając ciebie, cóż, robisz dokładnie tak samo. Gówno wiesz o mnie a mimo to próbujesz coś na mój temat mówić. O reszcie nie mamy co mowić, wracaj na kwardat, może tam ktoś potraktuje cię poważnie.
EOT

prz3mo
05-06-2007, 19:25
dino77_77 zbastuj, bo sie ośmieszasz. Naprawdę... I przestań ubliżać ludziom.

ps. Polecam też słownik j. polskiego.

dino77_77
05-06-2007, 19:27
Oj stary, ale masz start na forum...

EOT
Nic,na to nie poradze.Wasz fumfel arturek2- mnie juz zareklamowal....
Znajomi przekazali mi informacje o tym forum i tym co tu pisze na moj temat wiec zarejestrowalem sie.Chcialem byc mily i jedynie wyrazic swoja opinie na ten temat.,bo widze,ze poplecznikow i medrcow tu co nie miara.Bez obrazy oczywiscie.Jeden puscil haslo a reszta za nim,nie wazne,kto,co,po co i dlaczego wazne zeby zablysnac.
Nie jestem zapalonym fotografem,choc aparatu nie odstepuje na krok i towarzyszy mi wszedzie.Nie szukam wspolczucia ani przyjaciol i z tego forum moge zniknac tak szybko jak sie tu pojawilem :-D

pebees
05-06-2007, 19:29
dino77_77 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28414 tu założyłeś wątek ze swoimi żalami, i tu je wylewaj. Ten jest o kradzieży.

jacek.gold
05-06-2007, 19:37
ostro się zrobiło...

Czornyj
05-06-2007, 19:38
dino77_77 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28414 tu założyłeś wątek ze swoimi żalami, i tu je wylewaj. Ten jest o kradzieży.

Wątek został założony w złym dziale, dlatego został usunięty.

Nie szukam wspolczucia ani przyjaciol i z tego forum moge zniknac tak szybko jak sie tu pojawilem :-D

Nie mam nic przeciwko temu.
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=2012416&type=fb_recvd_neg (http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=2012416&type=fb_recvd_neg)

Tak czy owak - proszę zaprzestać zastraszania i obrażania innych forumowiczów.

dino77_77
05-06-2007, 19:46

Nie mam nic przeciwko temu.
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=2012416&type=fb_recvd_neg (http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=2012416&type=fb_recvd_neg)

Tak czy owak - proszę zaprzestać zastraszania i obrażania innych forumowiczów.

te kometarze sa od ludzi takich jak Ty i cala reszta tych dowcipnisi,zal wam dupy sciska......

Czornyj
05-06-2007, 19:49
te kometarze sa od ludzi takich jak Ty i cala reszta tych dowcipnisi,zal wam dupy sciska......

I proszę mi tu nie bluzgać. Na Allegro nie kupuję nic, więc możesz sobie darować takie teksty.

Eric T. Cartman
05-06-2007, 19:56
Postanowiłem zabrać glos ponieważ pochopnie dina77 oskarżyłem o kłamstwo i złodziejstwo. Zareagowałem tak, ponieważ zaufania do ludzi nie mam za dużo a jego postawa i wypowiedzi były bardzo podejrzane. Nie przewidziałem , że uczciwy człowiek może być tak arogancki i głupawy ...

dino77_77
05-06-2007, 19:58
I proszę mi tu nie bluzgać. Na Allegro nie kupuję nic, więc możesz sobie darować takie teksty.

To po co dales tego linka?Na takie kometarze zasluzyli.Poza tym dwom z nich konta juz pozawieszali a w pozostalych przypadkach to ja bylem "poszkodowany" i jako pierwszy wystawilem negatywy.

pebees
05-06-2007, 20:05

Hmm.. wszystkie inne zakładane w złych działach były przenoszone do właściwego - czy tak nie powinno być teraz?

pebees
05-06-2007, 20:08
Nie uwazam tez aby okreslenie "malolat" bylo rowniez w jakis sposob obazliwe.A Allegro to juz inna bajka......

Chyba to jednak ta sama bajka. Z niekulturalnym chamem w roli głównej.

dino77_77
05-06-2007, 20:08
Postanowiłem zabrać glos ponieważ pochopnie dina77 oskarżyłem o kłamstwo i złodziejstwo. Zareagowałem tak, ponieważ zaufania do ludzi nie mam za dużo a jego postawa i wypowiedzi były bardzo podejrzane. Nie przewidziałem , że uczciwy człowiek może być tak arogancki i głupawy ...

Podejrzanym moze byc kazdy,co nie uprawnia do oczerniania i bezpodstawnych oskarzen.Trzeba bylo swoja opinie wyrazic poprzez wiadomosci prywatne do osob zainteresowanych a nie publicznie.
"arogancki i glupawy"....Tak jak zostalem potraktowany na tym forum przez takich wlasnie ludzi nie pozostaje dluzny.....

dino77_77
05-06-2007, 20:12
Chyba to jednak ta sama bajka. Z niekulturalnym chamem w roli głównej.
Czyli z Toba..... gratuluje,choc jeden umie przyznac sie do bledu.

wuka71
05-06-2007, 20:12
dino77_77 mam nadzieje, że szybko Ci zawieszą konto na allegro, choćby za art. 14.1
nie pozdrawiam

dino77_77
05-06-2007, 20:16
Wyedytowano. Wyraźnie powiedziałem: "nie bluzgać"

dino77_77
05-06-2007, 20:17
dino77_77 mam nadzieje, że szybko Ci zawieszą konto na allegro, choćby za art. 14.1
nie pozdrawiam

Sam je zawiesze......

konrat
05-06-2007, 20:22
Dino, rozumiem żal, że zostałeś posądzony o nieuczciwość.
za to należą się przeprosiny od osób które to zrobiły...

Ale błagam Cię, Jaga weszła do I ligi, a Białystok jest coraz piękniejszym miastem, pełnym artyzmu i piękna.
Nie niszcz mi tego obrazu swoim zachowaniem tu na forum...
Nie musimy się zawsze dzielić swoimi emocjami, przemyślmy je i piszmy już na spokojnie...
merytorycznie...

To moja prywatna prośba jako rodowitego białostocczanina :)

Ghq
05-06-2007, 20:23
ten temat powinien trafić do KLASYKI na forum.
Zlikwidować dział HUMOR.
Wystarczy ten wątek (a raczej sprawa dot. allegrowicza)/

dino77_77
05-06-2007, 20:25
[QUOTE=dino77_77;320285]Wyedytowano. Wyraźnie powiedziałem: "nie bluzgać"[/QUO
A tamten to niby co ? Swiety? Przeciez ja zacytowalem jego slowa

Czornyj
05-06-2007, 20:34
A tamten to niby co ? Swiety? Przeciez ja zacytowalem jego slowa

Jak "tamten" jeszcze raz zacznie bluzgać, to też dostanie ostrzeżenie.

sebasw
05-06-2007, 20:36
dino77_77: mam propozycję, nie pisz na tym forum już i wszyscy będą zdrowsi :-)

na allegro też sobie zawieś konto jeśli chcesz, ale po co?

tak w ogóle to zresztą tutaj nikogo nie interesuje.

Wobec tego...proponuję, żebyś skasował ten adres z cache przeglądarki, usunął swoje konto i żył szczęśliwie.

Igorsky
05-06-2007, 20:37
Taki off top, jesli mozna to tak nazwac

Ja mysle, ze dzial: Nikon d'SLR - D40; D50; D70; D80 to coraz czesciej rozterki na temat:

- gdzie kupic najtaniej D70s tak zeby wyszlo mnie taniej niz paczka fajek,
- D40x,D40 a moze jeszcze inny, a moze nie wiem co...
- kiedy stanieje D80 i ile bedzie kosztowal za miesiac
- kupcie mi lustrzanke cyfrowa D70s,D70,D40,D80 bo nie wiem co wybrac i zupelnie nic nie wiem

No i teraz ten watek, ktory chyba powinien sie znalezc juz od poczatku w jakim dziale typu "Przestroga" czy podobnie.

Tematy nie zwiazane zupelnie z problematyka w/w aparatow dotyczaca rejestrowanych przez nie obrazow.

Ech, czasy przeswietlen i niedoswietlen juz chyba nie wroca ;-)

dino77_77
05-06-2007, 20:39
Dino, rozumiem żal, że zostałeś posądzony o nieuczciwość.
za to należą się przeprosiny od osób które to zrobiły...

Ale błagam Cię, Jaga weszła do I ligi, a Białystok jest coraz piękniejszym miastem, pełnym artyzmu i piękna.
Nie niszcz mi tego obrazu swoim zachowaniem tu na forum...
Nie musimy się zawsze dzielić swoimi emocjami, przemyślmy je i piszmy już na spokojnie...
merytorycznie...

To moja prywatna prośba jako rodowitego białostocczanina :)

Prosba rozpatrzona pozytywnie :)
Rozumiem Cie.Ja jedynie napisalem to co mysle na temat tej calej sprawy i nikogo nie prosilem o zadne opinie i nawet nie mialem zamiaru kontynuowac calego zamieszania.Jednak jak tu byc w porzadku i pisac na spokojnie jak wszyscy najezdzaja na mnie.Mam im przytakiwac? Jezeli ktos nie umie normalnie pisac,jest zlosliwy i probuje jedynie wyprowadzic czlowieka z rownowagi to odplacam tym samym.Poza tym mnie stac na slowo przepraszam i potrafie sie przyznac do bledu,ale nie pozostane w milczeniu gdy inni sie podpruwaja.

Ghq
05-06-2007, 20:40
Taki off top, jesli mozna to tak nazwac

Ja mysle, ze dzial: Nikon d'SLR - D40; D50; D70; D80 to coraz czesciej rozterki na temat:

- gdzie kupic najtaniej D70s tak zeby wyszlo mnie taniej niz paczka fajek,
- D40x,D40 a moze jeszcze inny, a moze nie wiem co...
- kiedy stanieje D80 i ile bedzie kosztowal za miesiac
- kupcie mi lustrzanke cyfrowa D70s,D70,D40,D80 bo nie wiem co wybrac i zupelnie nic nie wiem

No i teraz ten watek, ktory chyba powinien sie znalezc juz od poczatku w jakim dziale typu "Przestroga" czy podobnie.

Tematy nie zwiazane zupelnie z problematyka w/w aparatow dotyczaca rejestrowanych przez nie obrazow.

Właśnie dlatego przestałem przeglądać ten dział.../

prz3mo
05-06-2007, 20:42

Zbyyyyyyyyszszszeeeeeeeeekkkk ! :D

grzegorzant
05-06-2007, 20:44
Zbyyyyyyyyszszszeeeeeeeeekkkk ! :D
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Zbigniew
05-06-2007, 20:45
Przemo, jestem obecny, obserwuję wątek od początku. Generalnie nigdy nie jest fajnie, jak takie wątki pojawiają - niezależnie czy dotyczy to nowego Canona, czy kradzieży i aukcji - chyba wszyscy życzylibyśmy sobie, aby dyskusja odbywała się w takich przypadkach w sposób jak najbardziej kulturalny.

prz3mo
05-06-2007, 20:47
Przemo, jestem obecny, obserwuję wątek od początku. Generalnie nigdy nie jest fajnie, jak takie wątki pojawiają - niezależnie czy dotyczy to nowego Canona, czy kradzieży i aukcji - chyba wszyscy życzylibyśmy sobie, aby dyskusja odbywała się w takich przypadkach w sposób jak najbardziej kulturalny.

A co Ty taki oficjalny jak ślub córki sołtysa? Oni chcą by o prześwietleniach pogadac, a ten tu jakies..... :mrgreen:

bastek73
05-06-2007, 20:47
Jak czytam wypowiedzi Dina to dochodzę do wniosku ,że sam sie kompromitujesz.
Jeżeli chcesz coś wyjaśnić lub sprostować, gdyż zostałeś pochopnie osądzony napisz to w normalnym języku ( tak jak chyba w pierwszym Twoim poście ) i to by wystarczyło.
Po co Twoje komentarze na takim poziomie ( nazwij sobie swój poziom rozmowy jak chcesz- co by nie było obrazy i straszenia sądem :)).
Tak nie zbudujesz swojej wiarygodności .Eeeeeeeeeeeeee szkoda pisania................

Pomimo wszystko życzę Ci udanych aukcji i jak najmniej kłopotów.
Pozdrawiam

dino77_77
05-06-2007, 20:51
dino77_77: mam propozycję, nie pisz na tym forum już i wszyscy będą zdrowsi :-)

na allegro też sobie zawieś konto jeśli chcesz, ale po co?

tak w ogóle to zresztą tutaj nikogo nie interesuje.

Wobec tego...proponuję, żebyś skasował ten adres z cache przeglądarki, usunął swoje konto i żył szczęśliwie.

Dlaczego?Ja rowniez jestem posiadaczem aparatu marki Nikon i z uwagi na fakt,iz jestem amatorem fotografowania chcialbym sie czegos nauczyc,dowiedziec i w ogole....:-D
Ale jak arturek2- rozdmuchal cala sprawe to wszyscy sie interesowali,chetnie zabierali glos,doradzali,wyrazali swoje opinie....Bylo tak przyjemnie...... BLABLABLA
A wracajac do zamieszania to nie ja chcialem rozglosu tylko Ci ktorzy nie mieli nic madrego do powiedzenia.Ja tez jesli trzeba to potrafie sie ponabijac z innych.

dino77_77
05-06-2007, 20:59
Jak czytam wypowiedzi Dina to dochodzę do wniosku ,że sam sie kompromitujesz.
Jeżeli chcesz coś wyjaśnić lub sprostować, gdyż zostałeś pochopnie osądzony napisz to w normalnym języku ( tak jak chyba w pierwszym Twoim poście ) i to by wystarczyło.
Po co Twoje komentarze na takim poziomie ( nazwij sobie swój poziom rozmowy jak chcesz- co by nie było obrazy i straszenia sądem :)).
Tak nie zbudujesz swojej wiarygodności .Eeeeeeeeeeeeee szkoda pisania................

Pomimo wszystko życzę Ci udanych aukcji i jak najmniej kłopotów.
Pozdrawiam

Wiec,jeszcze raz powtarzam,ze ja wyjasnilem sprawe i nie chodzilo o straszenie sadem,bo ja to przy nim cienki jestem,on to mnie posadzil o kradziez,skazal i posadzil....Z reszta nie tylko on.

pebees
05-06-2007, 21:00
on to mnie posadzil o kradziez,skazal i posadzil....Z reszta nie tylko on.
Jąkasz się coś.. posadzil, posadzil.. Z jaką resztą?

kasmil
05-06-2007, 21:01
Zwazywszy ze nie sledze calego watku...

Jak ktos wystawi D80 na allegro i na prosbe paru osob nie poda danych seryjnych numeru nie zrobi wam 20 fotek spodu itd. czy go rowniez nazwiecie kretaczem zlodziejem itp??? Tak mnie to zastanawia. Facet odmowil i tyle...Sam chce wystawic i teraz sie boje :(

dino77_77
05-06-2007, 21:03
Jąkasz się coś.. posadzil, posadzil.. Z jaką resztą?

do jednego z tych wyrazow dodaj do literki "a" ogonek to zrozumiesz....Z cala reszta pomagierow i wspomagaczy

pebees
05-06-2007, 21:16
do jednego z tych wyrazow dodaj do literki "a" ogonek to zrozumiesz....
Do którego?

dino77_77

Jak ktos wystawi D80 na allegro i na prosbe paru osob nie poda danych seryjnych numeru nie zrobi wam 20 fotek spodu itd. czy go rowniez nazwiecie kretaczem zlodziejem itp??? Tak mnie to zastanawia. Facet odmowil i tyle...Sam chce wystawic i teraz sie boje :(
Oj,czlowieku setki maili,prozb i grozb od pseudozainteresowanych a tylko kilkanascie od szczerych osob,chcacych kupic.Ja mialem 4 sztuki i tylko jedna sprzedalem na allegro,reszta poszla z reki bez problemow,zbednych pytan i podejrzen.Jak bede w posiadaniu nastepnych to nawet nie pomysle o allegro by uniknac sytuacji takich jak ta.
Powodzenia zycze.

igorzak
My również.

pebees
05-06-2007, 21:17
Jak ktos wystawi D80 na allegro i na prosbe paru osob nie poda danych seryjnych numeru (..) czy go rowniez nazwiecie kretaczem zlodziejem itp???

Tak, wtedy nazwę go krętaczem i będę miał podejrzenia co do pochodzenia sprzętu.

Tak mnie to zastanawia. Facet odmowil i tyle...Sam chce wystawic i teraz sie boje :(
A masz coś do ukrycia?

dino77_77
05-06-2007, 21:18
Do którego?

oba sa identyczne wiec wybor nalezy do Ciebie,po dodaniu dostrzezesz roznice :)

dino77_77
05-06-2007, 21:23

Zapomnialem dopisac zebys sprawdzil teraz swoja poczte bo juz teraz masz pewnie kilkanascie zapytan i propozycji.....

holka
05-06-2007, 21:24
wydaje mi sie, ze nic nowego i odkrywczego w tym temacie sie juz nie pojawi (poza kolejnymi obelgami i im podobnymi), co za tym idzie, optuje za zamknieciem tematu.

krupek
05-06-2007, 21:27
Witam

Moze dodam swoje 3grosze opisujac inna sytuacje.

Jakis czas temu okradziono moj samochod w innym miescie niz mieszkam - skradziono dosc drogi radioodtwarzacz mp3 + inne graty.
Dwa dni po kradziezy na allegro pojawil sie identyczny mp3 player i w dodatku sprzedajacy byl z miasta w ktorym dokonano kradziezy.
Telefonicznie poinformowalem prowadzacego sprawe ze mam podejrzenia ze wlasnie moje radio jest wystaiowne na allegro (gole radio bez kartonu i papierow)
Niebiescy sie bardzo podjarali i zrobili nalot gosciowi .......
Okazalo sie ze byla to niezla dziupla z fantami pochodzacymi z wlamow !!!!
Niesttey radio ktore bylo sprzedawane nie bylo moje ale zostalo skradzione pol roku wczesniej w miescie oddalonym o 400 km

Warto wiec zglaszaac swoje "domniemania"

3mam kciuki zeby aparat sie znalazl .

dino77_77
05-06-2007, 21:34
Tak, wtedy nazwę go krętaczem i będę miał podejrzenia co do pochodzenia sprzętu.

A masz coś do ukrycia?
Dlaczego odrazu kretaczem....?????? Przeciez ktos jak by mial kradziucha to i tak moglby przeciez podac numery wyssane z palca lub aparatu legalnego,nierejestrowanego.Ty sprawdzasz jest wszystko ok a po otrzymaniu paczki z aparatem okazaloby sie ze posiada inne numery i po wnikliwym sprawdzeniu okazaloby sie,ze jednak kradziony.Adres lewy i szukaj wiatru w polu.Wiec po co pochopne wnioski.
Poza tym ja mam juz wiele udanych tranzakcji i w dodatku udostepnilem odbior osobisty i na miejscu kupujacego na pewno skorzystalbym z tej opcji.Chociazby ze wzgledu na wartosc przedmiotu jak i mozliwosc sprawdzenia przed zaplata.

dino77_77
05-06-2007, 21:45
wydaje mi sie, ze nic nowego i odkrywczego w tym temacie sie juz nie pojawi (poza kolejnymi obelgami i im podobnymi), co za tym idzie, optuje za zamknieciem tematu.

jakimi obelgami....???? Juz co raz ciszej sie robi,emocje opadly (moje rowniez)

Czornyj
05-06-2007, 21:45

Sprawa jest cholernie prosta - ktoś, kto po prostu kupił (nietani w dodatku) aparat ma zwykle pozostałe elementy zestawu, pudełka, kable, oprogramowanie itp. Do tego posiada zwykle papiery - rachunki gwarancje itd. Nawet jeśli aparat pochodzi z wyprzedaży - rachunek i gwarancje sklep na niego wystawia.

Jeśli jednak jakiś flejtuch pogubił wszystkie papiery, pudełka, gwarancje, ładowarki, kable, oprogramowanie i cholera wie co jeszcze, bądź kupił aparat bez owych elementów, to zasadnym się staje poprosić go o zdjęcie korpusu, na którym widoczne są numery seryjne, by sprawdzić legalność jego pochodzenia - i raczej nie ma w tym nic dziwnego. I w swoim najlepiej pojętym interesie warto to zrobić, bo inaczej przy pierwszej wizycie w serwisie aparat może zostać zarekwirowany jako pochodzący z kradzieży, a do tego mogą dojść inne nieprzyjemności.

dino77_77
05-06-2007, 22:08
Sprawa jest cholernie prosta - ktoś, kto po prostu kupił (nietani w dodatku) aparat ma zwykle pozostałe elementy zestawu, pudełka, kable, oprogramowanie itp. Do tego posiada zwykle papiery - rachunki gwarancje itd. Nawet jeśli aparat pochodzi z wyprzedaży - rachunek i gwarancje sklep na niego wystawia.

Jeśli jednak jakiś flejtuch pogubił wszystkie papiery, pudełka, gwarancje, ładowarki, kable, oprogramowanie i cholera wie co jeszcze, to zasadnym się staje poprosić go o zdjęcie korpusu, na którym widoczne są numery seryjne, by sprawdzić legalność jego pochodzenia - i raczej nie ma w tym nic dziwnego.

Moze i nie ma nic dziwnego.Na moim przykladzie:Ja kupuje "powystawowe" to jest oczywiscie ogolne stwierdzenie.Czesto sprzet wlasnie nie ma oryginalnego opakowania lub jest zniszczone-10%,brakuje okablowania,-15%,brak ladowarki lub baterii -20-30%,widoczne slady jakies zarysowania otarcia i tym podobne-40-50% a czasami nawet do -60% zalezy od wartosci,marki i samego sprzetu.Do tego rachunek z kasy,ktory jest tez podstawa do gwarancji,ktorej udziela sklep, 3 miesieczna lub 6 miesieczna i tylko na osobe,ktora zakupila sprzet i tylko w tym sklepie mozna dochodzic ewentualnych napraw gwarancyjnych,w ktorym sprzet zostal zakupiony.
To warunki na jakich ja kupuje na zachodzie sprzet, po polsku zwany "z wysprzedazy"
A jesli sprzedaje z dodatkami czyli "zamiennikami dedykowanymi" to sam je dokupuje i tylko po to by osiagnac wyzsza cene bo wiadomo za pustaka to i skromnie ludzie zaplaca.Jesli nawet jest cos z oryginalu to lepiej sprzedac to osobno,lepiej sie na tym wyjdzie.Zamiennik baterii kosztuje 30zl a oryginalu 180zl wiec wszystko jasne

pebees
05-06-2007, 22:08
oba sa identyczne wiec wybor nalezy do Ciebie,po dodaniu dostrzezesz roznice :)
posądzil.. nie znam takiego słowa..

pebees
05-06-2007, 22:12
Dlaczego odrazu kretaczem....?????? Przeciez ktos jak by mial kradziucha to i tak moglby przeciez podac numery wyssane z palca lub aparatu legalnego,nierejestrowanego.Ty sprawdzasz jest wszystko ok a po otrzymaniu paczki z aparatem okazaloby sie ze posiada inne numery i po wnikliwym sprawdzeniu okazaloby sie,ze jednak kradziony.Adres lewy i szukaj wiatru w polu.

Lewy adres, lewe konto, co jeszcze lewe?

Wiec po co pochopne wnioski.

Gdzie są wnioski? Podejrzenie to nie wniosek.

Poza tym ja mam juz wiele udanych tranzakcji

Wszędzie ostrzegają, żeby nie robić interesów z tymi, którzy piszą 'tranzakcji'.

i w dodatku udostepnilem odbior osobisty i na miejscu kupujacego na pewno skorzystalbym z tej opcji.Chociazby ze wzgledu na wartosc przedmiotu jak i mozliwosc sprawdzenia przed zaplata.
Uhm... Opłaca się jechać ze Szczecina do Białegostoku po aparat.. jak cholera. Wiesz, 5 zł więcej na poczcie, i możesz sprawdzić wszystko przy odbiorze. Włącznie z numerami seryjnymi.

err
05-06-2007, 22:18
Postraszył, naubliżał i ciągle siedzi. A w regulaminie napisano, iż wymaga się od forumowiczów kultury osobistej oraz poszanowania innych użytkowników.
Zadziwiające, a zarazem oburzające.

ps.
Klawiatura nie musi posiadać czcionki polskiej, naprawdę.

Czornyj
05-06-2007, 22:22
Postraszył, naubliżał i ciągle siedzi. A w regulaminie napisano, iż wymaga się od forumowiczów kultury osobistej oraz poszanowania innych użytkowników.
Zadziwiające, a zarazem oburzające.

ps.
Klawiatura nie musi posiadać czcionki polskiej, naprawdę.

Jak widać został za to ukarany ostrzeżeniem. Na to by dostać "czapę", trzeba sobie trochę bardziej nagrabić.

dino77_77
05-06-2007, 22:26
posądzil.. nie znam takiego słowa..

No faktycznie zapomnialem dodac zebys do "L" dodal rowniez kreseczke tak w polowie i po skosie.Nie przypuszczalem,ze z mysleniem masz problemy.A tak na powaznie to Tobie jeszcze sie nie znudzilo..???? Lubisz prowokacje czy nie masz nic innego do roboty...???
Pod gorke miales do szkoly czy za chabory Cie przepuszczali.
Pisalem juz gdzies,ze nie posiadam klawiatury z polskimi znakami.
A to do Twojej wiadomosci:posądził a jak nie wiesz co to znaczy to poczytaj w googlach

"posądzić ‘podejrzewać o coś, zwykle o coś złego; zarzucać coś komuś, pomawiać kogoś o coś’
;posądzę, posądzą; posądź; posądziłby, posądzono by"

Zycze spokojnej nocki

Erie
05-06-2007, 22:38
No faktycznie zapomnialem dodac zebys do "L" dodal rowniez kreseczke tak w polowie i po skosie.Nie przypuszczalem,ze z mysleniem masz problemy.A tak na powaznie to Tobie jeszcze sie nie znudzilo..???? Lubisz prowokacje czy nie masz nic innego do roboty...???
Pod gorke miales do szkoly czy za chabory Cie przepuszczali.
Pisalem juz gdzies,ze nie posiadam klawiatury z polskimi znakami.
A to do Twojej wiadomosci:posądził a jak nie wiesz co to znaczy to poczytaj w googlach

"posądzić ‘podejrzewać o coś, zwykle o coś złego; zarzucać coś komuś, pomawiać kogoś o coś’
;posądzę, posądzą; posądź; posądziłby, posądzono by"

Zycze spokojnej nocki

Dino, znów obrażasz innego forumowicza. Daruj sobie, rozumiem, że zostałeś oskarżony niesłusznie, należą Ci się przeprosiny, więc przepraszam w imieniu forum za to, że źle o Tobie myśleliśmy. A teraz grzecznie dajcie sobie na zgodę rączkę i przestańcie do jasnej ch... się wzajemnie znieważać.

PS Czornyj zamknij ten wątek w diabły (o ile możesz)

err
05-06-2007, 22:40
Przeprośmy też świstaka, bo mówią, że siedzi za zawijanie.

Czornyj
05-06-2007, 22:40

PS Czornyj zamknij ten wątek w diabły (o ile możesz)

Z dziką rozkoszą ;)