PDA

Zobacz pełną wersję : Ciemne zdjęcia przy 'wystarczających' warunkach

encoresin
25-12-2016, 01:26
Napisałem posta, dodając dostałem wiadomość, że nie jestem zalogowany i go straciłem... Lekko poddenerwowany odpuszczę połowę zdań ponieważ moja klawiatura doprowadza mnie do szaleństwa. Przepraszam.

Witam,
Posiadałem Nikona D5300, sprzedałem go i kupiłem nowego, również D5300. Mam teraz takie subiektywne wrażenie, że zdjęcia w tym nowym wychodzą ciemne... Niestety chwilowo nie mam jak tego porównać z innym aparatem.
Robiłem kilka zdjęć testowych i stwierdziłem, że światło jest za słabe, ale w sumie to nie możliwe. Dziś zrobiłem kilka zdjęć siostrzenicy i wyszło to conajmniej słabo... Jedno ze zdjęć dodam na końcu postu.
Otóż zdjęcie było zrobione przy ustawieniach: f1.8, 1/30s, ISO 320. Pomiar ekspozycji ustawiony na matrycowy. Według mnie przy tych ustawieniach zdjęcie powinno wyjść jaśniejsze. A przez taki czas i iso mam nieostre zdjęcie z szumem. Wskaźnik ekspozycji wskazywał nadal poniżej zera... Zdjęcie tylko i wyłącznie pomniejszyłem...

Wiem, że taki test nie ma sensu, ale przyłożyłem obiektyw do monitora i ustawiłem białą stronę. Wskaźnik pokazał zero na skali przy f1.8, 1/350s, ISO 100. Wydaje mi się, że to trochę dziwne... Ile monitorów i ich podświetleń tyle rożnych danych dlatego tego testu nie traktuje poważnie.
Inną i to najbardziej prawdopodobną opcją jest to, że przylamiłem i zrobiłem podstawowy fatalny błąd, a winą obarczam sprzęt...

Jak inaczej mogę sprawdzić czy aparat dobrze ogarnia i rejestruje co się dzieje? Nie mam obecnie dostępu do innego aparatu czy też sklepu by móc to porównać...

Druga sprawa z innej półki... Nowy aparat zapisuje mi zdjęcia z podkreślnikiem na początku tj. _DSCXXX... Stary tego nie robił. Mogę pewnie zmienić to w ustawieniach, ale nie wydaje mi się, że w oryginalnych ustawieniach tak jest to ustawione...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/th_20289_mala_122_557lo-1.jpg
źródło (http://img149.imagevenue.com/img.php?image=20289_mala_122_557lo.jpg)

Dziękuje bardzo za wszelkie odpowiedzi,
pozdrawiam i życzę forumowiczom Wesołych Świąt,
Przemo

OjTam
25-12-2016, 01:34
Wg mnie zdjęcie źle naświetlone nie jest. ISO320? To tyle co nic. :p
A jakie oświetlenie masz? Przy niektórych źródłach światła potrafią niezłe jaja wyjść.
Sprawdź czy nie masz kompensacji ekspozycji włączonej.
A co do _DSCnrfotki. Tak zapisuje w formacie AdobeRGB. Standardowo jest sRGB i wtedy masz DSC_xxxx.
Masz 100% pewności, że to nowa puszka?

encoresin
25-12-2016, 01:50
Kompensacja ustawiona na 0. Żarówki mieszane, zwykłe z ledami. Ale nie powiedziałbym, że dają mało światła. Pokój duży, ale 7 żarówek, nienajsłabszych robi swoje. Mam nadzieje, że to jednak oświetlenie lub moja wina. Aparacik nowy, bynajmniej przestrzelone miał 0 gdy go dostałem - pierwsze co sprawdziłem.
AdobreRGB, to może się zgadzać, bo to akurat ustawiłem i nie zmieniłem spowrotem.
Jestem amatorem, monitor pokrywa mi 99% AobeRGB, więc chciałem to przetestować, ale w sumie dla mnie bez róznicy :)

OjTam
25-12-2016, 01:58
LEDy właśnie mogą często nr robić. Mi raz taka żółtaczka wyszła, że aż strach się bać było. :D
A jeśli chcesz twarz Małej mieć jaśniej to albo blenda/lampa albo pomiar CW/punktowy. I nie bój się większego ISO.
Czyli numeracja wyjaśniona.

PS. Bynajmniej =/= przynajmniej. :p

encoresin
25-12-2016, 02:10
No więc na razie odpuszczę te dochodzenie, chyba, że ktoś może jednak coś wymyśli innego, a oby nie :)
Nie chciałem zamętu wprowadzać i byłem pewien, że standardowe oświetlenie wystarczy, no ale cóż. Mała przez chwile współpracowała, więc też się śpieszyłem, racja mogłem zmienić szybko pomiar i byłoby ok, no ale tego nie zrobiłem.

Właśnie sęk w tym, że się boje. Tak jak na dworze, czasem zlewa się szum z resztą, tak tu przy 100% już idzie się go dopatrzeć.

Mój błąd, racja :D

Dziękuje CI serdecznie za odpowiedzi. Dobrej nocy życzę.

GonzoG
25-12-2016, 03:38
Mnie to wygląda na źle dobrany pomiar światła do warunków i kadru.
Przy matrycowym aparat będzie chronił przez przepaleniem, a w tle masz masę bardzo jasnych punktów.

W takiej sytuacji użyj pomiaru C/W z blokadą ekspozycji i przekadrowaniem albo pomiaru punktowego.

Kojocisko
25-12-2016, 10:13
Jak napisał GonzoG i poprzednicy. To co dla ludzkiego oka jest jasne, dla aparatu często to ciemnica. Masz za niskie ISO, za długi czas i źle dobrany pomiar światła.
Albo zmień sposób pomiaru albo wprowadź kompensację dla pomiaru matrycowego.

frogi
25-12-2016, 10:35
W exifie widać że fote robiłeś na manualu. Winisz aparat że nie doświetlił Ci zdjęcia? :shock: Numer kolejny zdjęcia 15, o ile nikt w nim nie grzebał to masz nowy sprzęt :)

encoresin
25-12-2016, 16:37
Jak już wyżej pisałem, nie lubię ISO i dlatego starałem się zrekompensować jego brak - czasem... Teraz już nic nie zrobię :) Ale to nic, byłem pewien, że oświetlenie wystarczające i to aparat sobie coś wymyślił. W sumie racja z tymi lampkami i pomiarem. Nie będę już pokładał takiej nadziei w oświetlenie pokojowe oraz postaram nie bać się ISO.

Dziękuje serdecznie.

ksh
25-12-2016, 16:54
Co do szumu jaki powstaje przy ISO to zawsze jest bardziej widoczny na źle wykonanych zdjęciach, na ciemnych niedoświetlonych, dlatego tak ważne jest ustawienie ekspozycji poprawnie i wtedy ISO jest mniej straszne.

FelTom
26-12-2016, 00:30
... Dziś zrobiłem kilka zdjęć siostrzenicy i wyszło to conajmniej słabo... Jedno ze zdjęć dodam na końcu postu.
Otóż zdjęcie było zrobione przy ustawieniach: f1.8, 1/30s, ISO 320. Pomiar ekspozycji ustawiony na matrycowy. Według mnie przy tych ustawieniach zdjęcie powinno wyjść jaśniejsze. A przez taki czas i iso mam nieostre zdjęcie z szumem. Wskaźnik ekspozycji wskazywał nadal poniżej zera...

Ustawiłeś parametry, wskaźnik pomiaru ekspozycji pokazuje niedoświetlenie... Wykonujesz zdjęcie i dziwisz się, że jest niedoświetlone?? A jakie ma być, jeśli aparat Cię o tym informuje, Ty tę informację widzisz, piszesz o niej na forum... Zdjęcie musi wyjść niedoświetlone - tak jak przedstawiłeś.

Ktoś powyżej odczytał exit, tryb M... Po Twoim opisie było widać, że takiego użyłeś.

Przed osądem warto sprawdzić zawsze najpierw ustawienia monitora. Histogram zdjęcia. Już po histogramie wiadomo praktycznie wszystko.
W takim mieszanym oświetleniu sztucznym, które nam wydaje się wystarczające, dla aparatów prawie zawsze stanowi spore wyzwanie. Przy takim oświetleniu ISO najczęściej jest dużo wyższe niż 320... Wystarczy na chwilę przełączyć na automatyczny lub półautomatyczny tryb, żeby zobaczyć wymagane parametry... Lub zmieniać ISO, aż wskaźnik ekspozycji osiągnie 0...

Niedoświetlenie kadru daje gorszą jakość niż użycie wysokiego ISO. Podnieś ISO spokojnie wyżej!! Jeśli nie jesteś w stanie utrzymać aparatu nieruchomo przez ustawiony czas - oprzyj ręce o coś. Zrób zdjęcie ułamek sekundy po wydechu. Ostatecznie - skróć czas lub ogniskową.

sivyns
29-12-2016, 11:29
encoresin, na początku (może się mylę) nie warto być tak do przodu i strzelać w Manualu - ten sprzeda Ci się w innych zastosowaniach. Poza tym ekspozycja nie była wystarczająca o czym sam pisałeś - po to jest ten wskaźnik żeby pomóc w zmianie parametrów (czego nie zrobiłeś).
Moja rada - wal w A lub S - po jakimś czasie podglądając aparat sam zobaczysz o co chodzi z ustawieniami, a tak szkoda pokrętła ;-) ...i jak pisali poprzednicy: ISO 320 to dla D5300 nic (co nie znaczy, że im więcej tym lepiej - wszystko zależy od potrzeby).