Zobacz pełną wersję : Filtr szary pod nikkor 35mm, 1.8
Cześć wszystkim,
chciałbym kupić filtr szary pod ww. obiektyw.
Filtr pod zdjęcia krajobrazu. Coś godnego polecenia?
Właściwie to kazdy filtr możesz podłożyć pod obiektyw, roznice bedą na tyle minimalne że nie warte dyskusji... tylko ostrożnie kładź żeby sie nie porysował.
Co ten filtr ma robić - jakich efektów oczekujesz ?? Bo filtrów szarych jest cała masa:
pełne, połówkowe, gradienty, połówkowe z gradientem, połówkowe z odwróconym gradientem i pewnie jeszcze jakieś...
Może "Polara"? :)
Jak polara, to tylko z Golfem ;)
Na pewno chciałbym pokazać ruch nie tylko w nocy ale i za dnia, + efekt http://blog.cyfrowe.pl/wp-content/uploads/2015/06/4447544479_1d3fa3eae7_z.jpg
Z filtrami nigdy nie działałem więc planuje 1 zakup jako naukę. Może coś takiego na poczatek? http://fotozakupy.pl/product-pol-16623-Hoya-Zestaw-HOYA-UV-HMC-C-PL-CIR-NDX8-52-mm.html
Myślałem tez o bardzo silnym filtrze, nawet NDx200, 500, w celu pozbycia się przechodniów w miastach :) Fotografuje często architekturę gdzie czasem ktoś wejdzie w kadr.
ND 500 wystarczy na pozbycie się przechodniów za dnia?
Pytam bo sam chciałbym spróbować
Przy ND 1000 uzyskasz czas 10s przy czasie 1/100 bez filtra a 1/100 w jasny dzień to nie jest tak dużo (mało)
No chyba, że coś źle liczę
Filtry szare, zwłaszcza dobre kosztują trochę, więc z góry zastanów się nad średnicą. Lepiej brać większą i dokupić przejściówki na mniejsze średnice. Do pozbycia się ludzi potrzebujesz filtra krotności x9 - dla HOYi to zdaje się filtry od ND400 w górę. Do krajobrazu są filtry połówkowe systemu Cokin, najlepiej Hitecha z miękkim przejściem ND 0,9.
ok to wiem, ale czy nd400 albo nawet nd 1000 to nie za mało trochę na pozbycie się ludzi w dzień
To było do krs :)
Mój Marumi ma krotność 9 i się dawało, co prawda nie tłumy, ale pojedynczy ludzie i robiłem już po 18;00 jakiś kościół z trudnym podejściem, chyba w Legnicy. Dawne czasy :D
Ok, dzięki, czyli 18:00 mniej światła, ale jak będzie trochę jaśniej np. rano to już nd9 czy nd10 będzie trochę mało
W południe nie robiłem, ale myślę, że 10 krotne podbicie przysłony powinno wystarczyć dla normalnego światła. Mogą pojawić się duszki :D ND 1000 redukcja światła 10 EV, czas dłuższy 1024x, ND 500 redukcja światła 9 EV, czas dłuższy 512x. Jeżeli przy przysłonie 16 i ISO 100 uda ci się zejść do 1/10, to już masz wynik ponad 1,5 minuty (dla ND 1000).
No to chyba faktycznie przy f/16