PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 2.8 dziwny odgłos przy ostrzenie.

RudoMi
23-12-2016, 11:37
Hello [emoji4]
Kupiłam jakiś czas temu używanego Tamrona 17-50 . Byłam tak podjarana tym zakupem ,że nie zwróciłam uwagi na to jak on działa.
A wydaje mi się ,że działa trochę dziwnie. Przy ostrzeniu tak tyka i czasami jakby zgrzytały zębatki.[emoji32] Może ten model tak ma ? Czy wybrać się z nim do serwisu czy też wysłać go do serwisu Tamrona?
Szukając odpowiedzi w Internecie natknęłam się na filmik na YouTube gdzie kolesiowi tak samo zgrzytały i tykał przy ostrzeniu.
W przyszłości chyba wymienię go na nowszy model ze stabilizacją obrazu. [emoji4]

GonzoG
23-12-2016, 13:35
Jak to wersja na śrubokręt, to będzie zgrzytał.
Jak z własnym silnikiem, to raczej będzie rzęził.

Wymiana na wersję VC nie ma najmniejszego sensu - jest wiekszy, cięższy i gorszy optycznie.
Jedynie Sigma 17-50/2.8 da poprawę.

RudoMi
24-12-2016, 10:17
Jak to wersja na śrubokręt, to będzie zgrzytał.
Jak z własnym silnikiem, to raczej będzie rzęził.

Wymiana na wersję VC nie ma najmniejszego sensu - jest wiekszy, cięższy i gorszy optycznie.
Jedynie Sigma 17-50/2.8 da poprawę.
Hm spisze wszystko co jest na obiektywie : Tamron at 17-50 2.8 (IF) A16 Asherical LD XR DiII Sp.
Sprawdzałam z innym body które nie ma silniczka i działał więc ma swój własny. ?
Czyli mam rozumiem że ten typ tak ma ... Trochę rzeźni przy ostrzeniu. ?

madebyzosiek
24-12-2016, 10:34
... Trochę rzeźni przy ostrzeniu. ?

To raczej normalny dźwięk pracy silnika AF, który w tym obiektywie nie jest ultradźwiękowy ;)

RudoMi
24-12-2016, 10:39
To raczej normalny dźwięk pracy silnika AF, który w tym obiektywie nie jest ultradźwiękowy ;)
Uff to dobrze. Bo martwiłam się ,że kupiłam jakiś bubel. [emoji4]

RudoMi
05-01-2017, 21:35
Skorzystam jeszcze z tego wątku ,żeby nie zakładać nowego . ?
Czy ten Tamron będzie bez problemu działał z Nikonem d5500? Naczytałam się o Sigmach , które nie działają z nowszymi aparatami i martwię się ,że czeka mnie wymiana obiektywy. ?

GonzoG
05-01-2017, 23:57
Powinien działać.