PDA

Zobacz pełną wersję : SB 800 problem z ładowaniem. Naprawiać?

Proceder
22-12-2016, 10:23
Witam
Mam problem z SB 800. Ostatnio pomimo nowych akumulatorów lampa ładuje się, i ładuje... i ładuje. Zachowuje się jakby nie mogła się doładować. Ma już swoje lata bo chyba z 10 ale nie była nadmiernie eksploatowana. Ślubów zrobiła parę i to dosłownie. Używam jej do celów prywatnych. Czytałam, że może być to wina kondensatora albo przetwornicy bo palnika raczej nie.

Czy ktoś się zetkną już z takim problemem? Jest możliwość naprawienia takiej lampy? Jeśli tak to czy znacie jakiś serwis. W Krakowie jest Kadeja ale jakoś nie lubię tam chodzić. Odnoszę wrażenie, że im przeszkadzam zawsze jak tam jestem.

Zastanawiam się też nad nową ale z tego co widzę Nikon ma mała ofertę i wszystko powyżej 1tyś. SB 910 już nie sprzedają, SB 800 i SB 600 dawno nie ma. Używanej trochę strach kupować bo nie wiadomo co przeszła. Znacie jakieś zamienniki godne uwagi? Wiem, że można chińszczyznę kupić za 200zł ale chodzi mi o coś lepszego powiedzmy za 700zł.

Jakieś sugestie? Dobre rady?

GonzoG
22-12-2016, 11:33
Naprawić pewnie się da, tylko pytanie za ile ?? Jeśli kondensator, to dość niskie koszta, ale jak przetwornica, to już może być sporo więcej.

Co do nowych lamp - w tej cenie tylko Chińczyk, np. YN-568EX albo YN-685EX.
Najtańszy nie Chińczyk, to Metz 52 AF-1, ale kosztuje ok 1k.