Zobacz pełną wersję : Nikon D3300, czy Nikon D5200?
Hej, jestem amatorką, która ma na aparat+2 obiektywy do przeznaczenia około 4000 zł. Lepiej jest wybrać Nikona D3300, czy dopłacić i wziąć D5200? Jaka jest zasadnicza różnica i czy ja, jako początkująca tę różnicę odczuję? Pomocy, moi bardziej doświadczeni Koledzy ;)
kurako92
21-12-2016, 21:08
Jeżeli chodzi o d3300 a D5300 który jest droższy tylko o 200 zł to różnica jest taka: gibany ekran, ilość pól AF, WiFi, GPS.
Zdecydowanie coś z serii 5XXX.
Używałem d5200 i d3300 , wg moich doświadczeń z nimi - d3300 ma większy obraz w wizjerze, wygodniejszy uchwyt, jest lżejszy, w celności i skuteczności AF większych różnic się nie doszukałem , d5200 ma ładniejsze wyświetlane ramki af (d3300 ma słabo widoczne male punkty), jakość generowanych zdjęć na podobnym poziomie, gibany ekran w d5200 można zaliczyć do plusów lecz jak dla mnie sposób jego gibania jest dla mnie niepraktyczny , stosowałem to raczej do ochrony wyświetlacza podczas noszenia w torbie.
marcinkow28
22-12-2016, 15:23
Witam. Jeśli mogę coś doradzić. To nie kupuj D5200. Ponieważ ten korpus, po niedługim czasie użytkowania. Może mieć, szybko pojawiające się hot pixele na matrycy. Wystarczy poszukać w internecie materiałów o nim napisanych, np. przez Pana Rafała Głębowskiego. To wszystko za sprawą zastosowanej w nim matrycy Toshiba. Ja ze swojej strony mogę polecić D5300. Posiada on dobrą matrycę Sony, oraz brak filtra AA przed sensorem. Co czyni zdjęcia ostrzejszymi, lecz w specyficznych warunkach może objawiać się efekt mory. Ma też nieporównywalnie lepszą jakość filmów, w 50 i 60p (D5200 ma tylko 30p oraz 50 60i). D5300 ma też 14-bitowe Raw-y (D5200 tylko 12 bit). Ciekawe funkcje jak WiFi czy Gps (w D5500 i D5600 Gps już nie ma). D5300 jest lepszy od swoich poprzedników, a zarazem nie odstaje od nowych modeli seri D5xxx. W D3300 bym się nie pchał, gdyż szybko odczujesz ograniczenia tego body. Choćby z powodu gorszego modułu AF i wielu innych rzeczy. Ze szkieł to proponuje na początek Afs 18-105mm DX oraz Afs 35mm F1.8G. Gorąco polecam ten zestaw, gdyż sam taki posiadam od 2015 roku. Wybrałem go po wielu miesiącach przyglądania się temu forum :) Z czasem dokupisz sobie jakąś lampę i statyw, może coś węższego do portretu :p Szczerze i gorąco polecam taki zestaw, daje bardzo dużo frajdy z focenia. Pozdrawiam ;)
Witam. Jeśli mogę coś doradzić. To nie kupuj D5200. Ponieważ ten korpus, po niedługim czasie użytkowania. Może mieć, szybko pojawiające się hot pixele na matrycy. Wystarczy poszukać w internecie materiałów o nim napisanych, np. przez Pana Rafała Głębowskiego. To wszystko za sprawą zastosowanej w nim matrycy Toshiba. Ja ze swojej strony mogę polecić D5300. Posiada on dobrą matrycę Sony, oraz brak filtra AA przed sensorem. Co czyni zdjęcia ostrzejszymi, lecz w specyficznych warunkach może objawiać się efekt mory. Ma też nieporównywalnie lepszą jakość filmów, w 50 i 60p (D5200 ma tylko 30p oraz 50 60i). D5300 ma też 14-bitowe Raw-y (D5200 tylko 12 bit). Ciekawe funkcje jak WiFi czy Gps (w D5500 i D5600 Gps już nie ma). D5300 jest lepszy od swoich poprzedników, a zarazem nie odstaje od nowych modeli seri D5xxx. W D3300 bym się nie pchał, gdyż szybko odczujesz ograniczenia tego body. Choćby z powodu gorszego modułu AF i wielu innych rzeczy. Ze szkieł to proponuje na początek Afs 18-105mm DX oraz Afs 35mm F1.8G. Gorąco polecam ten zestaw, gdyż sam taki posiadam od 2015 roku. Wybrałem go po wielu miesiącach przyglądania się temu forum :) Z czasem dokupisz sobie jakąś lampę i statyw, może coś węższego do portretu :p Szczerze i gorąco polecam taki zestaw, daje bardzo dużo frajdy z focenia. Pozdrawiam ;)
Powiedz mi jakie ograniczenia autor odczuje w D3300 ktore nie pojawia sie w serii D5xxx ? Nie rozumiem narzekania na D3xxx a polecania D5xxx ... ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Powiedz mi jakie ograniczenia autor odczuje w D3300 ktore nie pojawia sie w serii D5xxx ? Nie rozumiem narzekania na D3xxx a polecania D5xxx ... ;)
No właśnie szukam w zakamarkach internetu i ludzie piszą, że D3300 to naprawdę dobry aparat dla początkujących. Dlatego zapytałam o istotne różnice międzu D5200, a D3300. :)
Ja bym wziol D3300 i wsumie tez go wybralem tylko ze ja myslalem nad D3xxx albo D7xxx i padlo na D3300 bo nie wiedzialem czy sie wkrece a seria D5xxx odrazu u mnie odpadla ze wzgledu ze doplaca sie za gibany ekranik + wiecej pol AF ktore i tak sa tak samo skuteczne jak te w D3xxx. Moim zdaniem na sam poczatek warto zainwestowac w D3300 i dobre szklo a jak puszka zacznie ograniczac to wymienisz na D7xxx albo cos z FX ;)
nikoniarz
22-12-2016, 17:03
Powiedz mi jakie ograniczenia autor odczuje w D3300 ktore nie pojawia sie w serii D5xxx ?
ISO w krokach 1EV, mniej punktów AF, brak bracketingu, trybu HDR, uchylanego ekranu... Oczywiście komuś może to być bez różnicy, niemniej jednak warto by potencjalny zainteresowany miał świadomość ograniczeń, które jednak w serii D3xxx są bardzo duże, i z czasem mogą zacząć irytować...
D5200 to gibany ekran ale mocno wkurzający, brak przycisków po lewej stronie ekranu, gorszy wizjer ale ma raw 14bit , D5200 ma więcej punktów AF i bardziej widocznych w wizjerze, starsza matryca nieznacznie słabsza od tej w D3300 ale to jest detal.
ISO w krokach 1EV, mniej punktów AF, brak bracketingu, trybu HDR, uchylanego ekranu... Oczywiście komuś może to być bez różnicy, niemniej jednak warto by potencjalny zainteresowany miał świadomość ograniczeń, które jednak w serii D3xxx są bardzo duże, i z czasem mogą zacząć irytować...
ISO co 1Ev to jedyne jest jakis argumen bo HDR i Bracketing da sie zrobic samemu nie musi byc wbudowana funkcja w aparat a placic polowe wiecej za tandetnie uchylany ekranik chyba nie jest najlepszym pomyslem ;) A AF jest tak samo wolny w D5xxx jak w D3xxx a skad wiem ? Z testow ktore robilem z kumplem co ma D5500 i AF-C radzi sobie w obu tak samo czyli nie najlepiej ale mozna cos ustrzelic ;)
nikoniarz
22-12-2016, 17:15
ISO co 1Ev to jedyne jest jakis argumen bo HDR i Bracketing da sie zrobic samemu nie musi byc wbudowana funkcja w aparat a placic polowe wiecej za tandetnie uchylany ekranik chyba nie jest najlepszym pomyslem ;) A AF jest tak samo wolny w D5xxx jak w D3xxx a skad wiem ? Z testow ktore robilem z kumplem co ma D5500 i AF-C radzi sobie w obu tak samo czyli nie najlepiej ale mozna cos ustrzelic ;)
Nie wiem czemu nie bierzesz pod uwagę, że dla kogoś HDR z puszki ma być nieistotny? Albo uchylany ekran... A co do AF- prędkość prędkością, ale jeśli mamy włączone śledzenie to przerwa między 11 punktami jest w pewnych sytuacjach na tyle duża, że ostrość jest gubiona przy przejściach między punktami. Także nie patrz jedynie przez pryzmat własnych potrzeb ;)
Nie wiem czemu nie bierzesz pod uwagę, że dla kogoś HDR z puszki ma być nieistotny? Albo uchylany ekran... A co do AF- prędkość prędkością, ale jeśli mamy włączone śledzenie to przerwa między 11 punktami jest w pewnych sytuacjach na tyle duża, że ostrość jest gubiona przy przejściach między punktami. Także nie patrz jedynie przez pryzmat własnych potrzeb ;)
Chyba nie podejzewasz ze ktos planuje tymi puszkami sledzic koliberki badz inne ptaki ?;) Bo tu napewno nawet jak bylo pokrycie 100% to AF byl by za wolny ;) poza tym tryb sledzenia na tych puszkach ograniczyl bym do srodkowego punktu bo reszta to raczej na sceny statyczne ;) Ale nie ma sie co sprzeczac I oczywiscie jest tak jak powiedziales byc moze ktos bedzie potrzebowac tych funkcji jednak jesli mozemy samemu nauczyc sie uzywac technik HDR to zrobimy to o wiele lepiej puszka ktora nie ma pojecia co chcemy osiagnac. To by bylo na tyle z mojej strony sam poszedlem w D3300 i nie zaluje chociaz wiem ze ta puszka mocno ogranicza i to czuje szczegolnie pod wzgledem AF,bufora i ISO (ale tu dopiero D500 by cos poprawilo albo FX)
nikoniarz
22-12-2016, 17:28
Chyba nie podejzewasz ze ktos planuje tymi puszkami sledzic koliberki badz inne ptaki ?;) Bo tu napewno nawet jak bylo pokrycie 100% to AF byl by za wolny ;) poza tym tryb sledzenia na tych puszkach ograniczyl bym do srodkowego punktu bo reszta to raczej na sceny statyczne ;) Ale nie ma sie co sprzeczac I oczywiscie jest tak jak powiedziales byc moze ktos bedzie potrzebowac tych funkcji jednak jesli mozemy samemu nauczyc sie uzywac technik HDR to zrobimy to o wiele lepiej puszka ktora nie ma pojecia co chcemy osiagnac. To by bylo na tyle z mojej strony sam poszedlem w D3300 i nie zaluje chociaz wiem ze ta puszka mocno ogranicza i to czuje szczegolnie pod wzgledem AF,bufora i ISO (ale tu dopiero D500 by cos poprawilo albo FX)
Ale ja się nie sprzeczam. Podaję argumenty. Miałem korpus z podstawowej serii i pomimo, że nie żałowałem zakupu to jednak sprzedałem go szybciej niż myślałem. Dlatego próbuję przedstawić argumenty w których seria D3xxx odstaje od D5xxx. Nie faworyzuję ani jednego ani drugiego a jedynie przedstawiam różnicę. Każdy z nich będzie dobrym wyborem tylko pod jednym warunkiem- jeśli zostanie dobrze dobrany do oczekiwań.
cybulski
23-12-2016, 11:11
d3300 ma procesor obrazu expeed4 (ten sam co w d7200)
podczas gdy d5200 to poprzedni procesor obrazu expeed3
madebyzosiek
23-12-2016, 11:27
Jak dobrze, że ja tą półką aparatów interesowałem się w czasie, kiedy był D5000 i D3000... Wybór ograniczył się do zastanowienia czy ma być CCD czy CMOS, padło na D5000 i przez pięć lat wycisnąłem z tegoż aparatu chyba wszystko co się da. Po ponad 85k klatek stwierdzam, że przy świadomości ograniczeń, może w nim odpowiadać wszystko i daje sobie radę w każdych warunkach i z każdą sceną. Jednak nie wróciłbym do tych serii ponownie.
nikoniarz
23-12-2016, 19:55
d3300 ma procesor obrazu expeed4 (ten sam co w d7200)
podczas gdy d5200 to poprzedni procesor obrazu expeed3
I to powinno mieć jakieś znaczenie? Bo jeślu tak to korpusy z Expeed(0) już chyba przestały dawno robić zdjęcia...
Serię D5xxx można polecić komuś komu zależy bardziej na video, w pozostałych przypadkach naogół lepszym wyjściem jest kupno D3xxx i za zaoszczędzone pieniądze można kupić trochę lepsze szkło czt jakieś akcesoria.
Nie wiem skąd ktoś wziął 300 zł różnicy? Body D3300 kosztuje 1250-1300 zł, a D5300 około 1850 zł.
- - - - kolejny post - - - - - -
I to powinno mieć jakieś znaczenie? Bo jeślu tak to korpusy z Expeed(0) już chyba przestały dawno robić zdjęcia...
Pewne znacznie ma, głównie przy odszumianiu JPG, ale nie tylko.
cybulski
24-12-2016, 15:26
Nikoniarz, autor tego wątku zapytał o to jakie są "zasadnicze" różnice miedzy d3300 a d5200.
Jest to jedna z "zasadniczych" różnic czyli różne procesory obrazu. Tak jest zasadnicza różnica między DR w d300 a d3300 na korzyść d3300 skoro zadajesz takie pytanie.
Miałem przez 7 lat d300 i wiem co mówię.
nikoniarz
24-12-2016, 15:31
jest zasadnicza różnica między DR w d300 a d3300 na korzyść d3300
Tylko, że to nie kwestia procesora a matrycy ;)
cybulski
24-12-2016, 15:37
Myślę że procesor i matryca. Chociaż ilość upakowanych piksli w postaci 24mln nie działa dobrze na ostrość w słabszych szkłach. Więcej radości można mieć z matrycy 12mln i amatorskich szkieł niż z 24mln na dx.