PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 20d vs Nikon d80??? podejrzana sprawa

Torreto-t1
29-05-2007, 19:49
Witam
Mam dylemacik, zamierzam kupić jakiś dobry aparat, miałem d70 d50 ale chcę albo Canona 20d albo nikona d80 wiem że z założeń są to różne aparaty, w podobnej cenie który byście polecali, zważywszy na to że nie mam jeszcze żadnego szkła.
Pozdrawiam
Konrad

Zbigniew
29-05-2007, 20:03
Właściwie musisz się określić do czego chcesz używać sprzęt i co chcesz dokupić do niego. Bo porównanie samych puszek jest, uwierz mi, bezcelowe.

Torreto-t1
29-05-2007, 21:08
No widzisz Zbyszku...Ja bym używał go do wszystkiego...i chyba zdecyduję się na d80 bo 5kl/s nie użyję...a d80 ma większy wyświetlacz LCD i przede wszystkim chyba ma lepiej wytrzymałą migawką (na lata)...qrcze chyba sam sobie odpowiedziałem na pytanie:)
Pozdrawiam

mkwiek
29-05-2007, 21:33
No widzisz Zbyszku...Ja bym używał go do wszystkiego...i chyba zdecyduję się na d80 bo 5kl/s nie użyję...a d80 ma większy wyświetlacz LCD
NIEPRAWDA! oba mają 2,5 cala :)

i przede wszystkim chyba ma lepiej wytrzymałą migawką (na lata)
to skomentuje krótko: :shock::shock::shock::-D (czytaj: bzdura)

a teraz szerzej: odnośnie migawki, canon gwarantuje 100 000 klapnięć, nikon nie gwarantuje nic.
jak chcesz mieć duży wyświetlacz kup jakiegoś kompakta albo marka III (3 cale), chyba nie wybierasz lustra ze względu na wielkość monitorka???
kupując pierwsze lustro wchodzisz w system i tu zaczynają się trudności z wyborem. oba systemy różnią się zarówno w puszkach jak i obiektywach do nich.

fotozbig
29-05-2007, 22:22
Załóje, że D80 ma tak duży wyświetlacz. Dużo foce i w zwiazku z tym baterie musze zmieniać 2x częściej niż w D70. Robiąc tym drugim nigdy nie zastanawiałem się nad zasilaniem. Zakładałem 5GB karte i robiłem do upadłego. Starczało energii nawet do przegrania. Natomiast z D80 bez drugiej naładowanej bateri nie wychodzę z domu.
Jeśli chodzi o optykę to wszyscy wiedzą że Nikon ma lepszą . Natomiast obiektywy Canona z jednego modelu nie muszą być kompatybilne z drugim.
pozdr. @ll

Torreto-t1
29-05-2007, 22:28
Cześć mkwiek pomyliłeś się co do 2.5 cala bo tyle to ma Twój aparat 30d ja mówiłem o 20d, poza softem i wyświetlaczem jest to ten sam aparat iii muszę Ci się przyznać że zamówiłem 20d jutro do mnie wyjeżdża...Z czym używasz 30d (jakie szkło bo chciałby,m abyś podesłał kilka sampli) szczerze mówiąc to przeanalizowawszy wszystkie za i przeciw Canon będzie lepszy, bo jest to zgoła sprzęt o klasę wyżej nie obcodzę mnie mpixy bo jakby mnie to obchodziło to bym sobie kupił Canona a640 za 1000PLNów i miałbym 1 mpix tu chodzi o coś innego szumy i tego typu sprawy co prawda porządne Canonowskie obiektywy są drogie to i tak na razie pozostanę przy czymś dorbnego kalibru ale body chcę zostawić...

Pozdrawiam
Konrad

Czornyj
29-05-2007, 22:32
NIEPRAWDA! oba mają 2,5 cala :)

to skomentuje krótko: :shock::shock::shock::-D (czytaj: bzdura)

a teraz szerzej: odnośnie migawki, canon gwarantuje 100 000 klapnięć, nikon nie gwarantuje nic.
jak chcesz mieć duży wyświetlacz kup jakiegoś kompakta albo marka III (3 cale), chyba nie wybierasz lustra ze względu na wielkość monitorka???
kupując pierwsze lustro wchodzisz w system i tu zaczynają się trudności z wyborem. oba systemy różnią się zarówno w puszkach jak i obiektywach do nich.

20D ma 1,8 cala. Co do migawki - nikt nic nie gwarantuje.

muszę Ci się przyznać że zamówiłem 20d jutro do mnie wyjeżdża...
Mam nadzieję, że tym razem nie z "okazyjnego ogłoszenia"? ;)

mkwiek
29-05-2007, 22:35
20D ma 1,8 cala. Co do migawki - nikt nic nie gwarantuje.
upsssss, moja wtopa - myślałem, że mowa o 30d :) a w tym modelu już jest tak jak pisałem, 2.5 cala i 100 000 klapnięć.
ale zapewne chodzi o używane 20d, bo nowego już się nie dostanie. dlatego jakoś moje oczy przeczytały 30d :)
hehehe
no nic, w takim razie wybór bym uzależnił od stanu owego 20d

boobass
29-05-2007, 22:36
Mam nadzieję, że tym razem nie z "okazyjnego ogłoszenia"? ;)
Nie rób człowiekowi przykrości wypominajkami ;)

mkwiek
29-05-2007, 22:41
Natomiast obiektywy Canona z jednego modelu nie muszą być kompatybilne z drugim. nie rozumiem, możesz jaśniej??

Cześć mkwiek pomyliłeś się co do 2.5 cala bo tyle to ma Twój aparat 30d ja mówiłem o 20d
tak tak, nie wiem czemu, jakieś zwidy miałem

Z czym używasz 30d (jakie szkło bo chciałbym abyś podesłał kilka sampli)
to co w stopce, tamron 17-50 f/2.8, sporadycznie 100-300 USM i jakieś inne :) ale głównie Tami

Czornyj
29-05-2007, 22:44
a w tym modelu już jest tak jak pisałem, 2.5 cala i 100 000 klapnięć.
Z tymi 100.000, to niestety - te wartości są zawsze podawane szacunkowo i nic nie gwarantują (tak jak MTBF dysków twardych)

ale zapewne chodzi o używane 20d, bo nowego już się nie dostanie.
dostanie, dostanie ;)

Zbigniew
29-05-2007, 22:48
Odnośnie cen, to sens ma IMHO również porównanie D80 i 30D, gdyż ten drugi jest obecnie powiedzmy po 4k minus cashback.

mkwiek
29-05-2007, 23:06
porównanie D80 i 30D w sumie masz na ten temat wiele do powiedzenia z własnych doświadczeń. z tego co czytałem miałeś oba aparaty w dość krótkim odstępie od siebie. 30d chyba ci do gustu nie przypadło :)

Torreto-t1
29-05-2007, 23:11
Panowie macie rację chodzi o używane 20d ale tym razem mam nadziejęże dokonam dobrego zakupu, przesyłka za pobraniem z możliwością sprawdzenia przesyłki...Mam nadzieję że kurier w drzwiac nie będzie krzyczał "dawoj piniądze bo nimom czasu" czy coś w tym stylu.
Pozdrawiam
Konrad

crofan
29-05-2007, 23:17
Panowie macie rację chodzi o używane 20d ale tym razem mam nadziejęże dokonam dobrego zakupu, przesyłka za pobraniem z możliwością sprawdzenia przesyłki...Mam nadzieję że kurier w drzwiac nie będzie krzyczał "dawoj piniądze bo nimom czasu" czy coś w tym stylu.
Pozdrawiam
Konrad

Jak trafisz dobry egzemplarz (czyt. bez BF/FF) to bedziesz puszką zachwycony. Btw Canon chyba coś ostatnio ma tendencje do redukcji etatów dla pań w kontroli jakości.

Zbigniew
29-05-2007, 23:27
mkwiek - nie przypadło, o czym pisałem w Cafe Nikon. Sprawa jest jednak o wiele bardziej złożona, gdyż nie dotyczy moim zdaniem samych puszek (a przynajmniej nie tylko nich). Wybiera się przecież system i należy w tym kontekście rozpatrywać te zagadnienia. Trzeba określić sobie (mniej więcej) jakie szkła planuje się mieć, czego oczekuje się od sprzętu, w jakich warunkach będzie robiło się zdjęcia, itd. Czynników jest oczywiście na tyle dużo, że trudno dokonać ich analizy na papierze, dlatego często decyduje też element subiektywny. Na forum było wiele postów zaczynających się "Poszedłem pomacać D80 i 400D", które kończą się "no i D80 został na stałe". Nie ma więc jedynej, słusznej drogi dojścia do celu.

OK, bo offtopuje. Odnośnie puszek - w D80 nie odpowiadał mi tryb pomiaru światła, natomiast 30D sprawił mi duży zawód w zakresie pracy AFa (odsyłam do Cafe Nikon). Poza tym też kierowałem się czynnikiem subiektywnym - mając obydwie puszki po krótkim czasie stwierdziłem, że jednak zdjęcia z Nikona po prostu bardziej mi się podobają i ... chyba łatwiej się je robi (tj. łatwiej uzyskuje się zamierzone rezultaty - może kwestia przyzwyczajenia).

Wracając do pierwszego wątku - wybierając aparat trzeba kierować się analizą własnych potrzeb i możliwości rozbudowy systemu, itp. Wiele osób pisze, że 20D/30D o niebo mniej szumi niż Nikony na wysokich ISO - to fakt, ale co z tego? Czy dla amatora jest to rzeczywiście argument ? Ja bardzo rzadko wychodzę ponad ISO1000, a jak miałem sabinkę, to już zupełnie. Z kolei bardziej interesują mnie bajeczne kolory, które daje przy niskich czułościach matryca użyta np. w D80. Bardziej interesuje mnie też to, że kupując Nikona nie muszę wydawać od razu ponad 2k na 17-40/4, który wcale nie jest taki rewelacyjny, a jest praktycznie jedynym sensownym szkłem dla Canonów z cropem i z braku laku wybierany jest przez posiadaczy 20D/30D. Co więcej - z Nikonem o wiele chętniej współpracują szkła firm niezależnych - potwierdzam z autopsji. Z drugiej strony za cenę D80 (plus kilka stówek) jest obecnie 30D, który jest na pewno lepszą (mechanicznie) zabawką. Ale w Nikonach zdaje się współpraca z lampami błyskowymi jest bardziej dopracowana ... no tak, chociaż wiadomo, że stałki na śrubokręt będzie można pewnego dnia wyrzucić pewnie do kosza ... - tak możnaby dywagować w nieskończoność i zawsze uda się udowodnić przewagę jednego systemu nad drugim.

Ja z praktyki polecam jednak Nikona - poza dwoma wyjątkami: (a) robisz fotki zawodowo w trudnych warunkach oświetleniowych - głównie śluby - wtedy 5D (b) jesteś reporterem i wstyd pokazać Ci się bez jedynki. W pozostałych przypadkach można spokojnie używać Nikona i nie bujać się z wizytami na Żytniej (ale za to odwiedzać Postępu, choć chyba rzadziej). Cenowo obydwa systemy wychodzą IMHO podobnie, przy czym z przewagą Nikona w zakresie szkieł amatorskich.

Bottom line:
If you found my answer helpful, please donate Ken Rockwell :) On podchodzi po amerykańsku, co też nie jest takie złe - nie debatuje o szumach na ISO6400 - po prostu robi zdjęcia żony oraz syna i się cieszy :)

Czornyj
29-05-2007, 23:28
Btw Canon chyba coś ostatnio ma tendencje do redukcji etatów dla pań w kontroli jakości.

Nie bój nic, Nikon ma podobne tendencje. Masowa produkcja, panie...

Torreto-t1
30-05-2007, 09:59
Wiecie co jak dobrze pójdzie to będę miał oba sprzęty w domu i sobie sam dobrze wszystko sprawdzę,,, jak podejmę jakąś dobrą decyzję to napiszę jaki wynik testów.
Pozdrawiam
Konrad

slasz
30-05-2007, 11:32
Nie gniewaj sie ale jakie Ty testy możesz zrobić? Sam nawet nie wiesz co wybrać, a co dopiero przeprowadzić w miarę obiektywne testy. Ot pykniesz dwie fotki i wyświetlisz na monitorze. Dla poprawy humoru zrobisz na wysokim iso, by upewnić się w wyborze Canona. Mój znajomy kupił sobie 400d i jest załamany obrazem, mówi, że jego kompaktowy Olympus robił (jego zdaniem) lepsze zdjęcia. Prosił mnie bym mu "ustawił" Canona tak, żeby robił fotki jak mój Nikon. :)
Ale czy 400d robi słabe zdjęcia? Nie! Pewnie to kwestia poznania sprzętu i tyle. Nawet Markiem można zrobić paskudne zdjęcie i wnioskować później, że to zła puszka.
Daj spokój Twoim testom, bierz aparat i w plener!
Pozdrówka.

P.S. Mam cyfre od klku lat i wysokie ISO zastosowalem moze ze dwa razy, bo dla zdjec, jakie robie jest mi to niepotrzebne. Czy rzeczywiście w większości sytuacji będziesz z tego korzystał?

roofman
30-05-2007, 12:12
slasz ale tu nie chodzi chyba raczej o wnikliwe testy tylko o subiektywne odczucia :)
Po prostu będą 2 puszki do wymacania i jest szansa na porównanie czy wygodnie się je trzyma,
jak chodzi AF w tych samych warunkach (nawet jeśli w obu puszkach będzie to kit).
Przyznam że człowiek "anatomicznie" przyzwyczaja się do puszki którą ściska większość
czasu... Ostatnio kolega brał puszkę i też miał rozterkę D80 czy 30D. Skończyło się na 30D,
bo twierdził że lepiej mu się go trzyma. Do tego kit-a 17-85 IS USM i po canonowym zwrocie
kasiorki cena wyszła całkiem konkretna jak na ten sprzęt :) Najważniejsze że jest zadowolony.
Mnie z kolei jak trzymałem 30D uciekał "palec od spustu :D " bo w obu systemach troszkę
gdzie indziej ów spust jest umieszczony.
Myślę że Torreto-t1 chodzi raczej właśnie o odczucia z porównania używania obu systemów
niż o zabawę w wysokim iso i oglądanie uzyskanych sampli w 200% na monitorze :)
Sam z chęcią poczytam takie luźne uwagi na temat jednej i drugiej puchy, bez zbytniego
wdawania się w "technikalia".

slasz
30-05-2007, 12:24
slasz ale tu nie chodzi chyba raczej o wnikliwe testy tylko o subiektywne odczucia [...]

Jeżeli tak, to przepraszam! Tylko z drugiej strony co da Tobie taki "macany" test, skoro, jak piszesz każdemu co innego pasuje do łapki? Inna sprawa jest taka, że np. aparaty średnioformatowe są mało ergonomiczne, a robiono nimi wspaniałe zdjęcia, nie słyszałem specjalnych narzekań na forach internetowych.

vasper31
30-05-2007, 12:28
Weź Kanona!! Kanon jest najlepsiejszy i taki szypki :) tak!!.... a ja nie oddałbym swojego D80 nawet za 5d ani za Mark I, ani za Mark II ani za MarkIII... hmmm no może za MarkIII bym oddał!! :) ale nie 20D !!

a teraz na poważnie... mój znajomy właśnie kupił 20D (ten jednen z ostatnich modeli).. aparat ma 3 miesiące a on ma już jeden hot pixel na wyświetlaczu, BF, FF, i tylko z kitem aparat mu jako tako ostrzy.. CANON yeah!! right.. stałke 50mm sobie kupił i nic tylko nadaje ze nie ostra, że jakościowo do dupy.. a ja kupiłem D80, zapinam Tami 17-50 - żyleta, zapinam Sigme - żyleta, stałka 50 f/1.4 żyleta... NIKON !!!! <--- żyleta!!! :) pozdrawiam...

edit: a roofman też ma rację ... :)

Zbigniew
30-05-2007, 12:40
Dokładnie - z Nikonami i czymkolwiek co podpinałem do D80 było dostatecznie ostro, ale przede wszystkim ostrość była łapana tam, gdzie chcę. A z 30D autofocus działał jak chciał. Rozmawiałem z kilkoma osobami prywatnie i też potwierdzały problemy z serii xxxD, ale również xD. Nie generalizuję, ale z pewnością jest to problem w Canonie.

giziol
30-05-2007, 12:49
a ja przymierzam sie do zakupu d200 na 2gie body i tak przez chwilke ale tylko przez chwilke pomyslalem sobie o 5d ale szybko doszedlem do siebie trzasnalem sie po mo.. za zle i nieprzyzwoite mysli :)

pn
30-05-2007, 12:57
Dokładnie - z Nikonami i czymkolwiek co podpinałem do D80 było dostatecznie ostro, ale przede wszystkim ostrość była łapana tam, gdzie chcę. A z 30D autofocus działał jak chciał. Rozmawiałem z kilkoma osobami prywatnie i też potwierdzały problemy z serii xxxD, ale również xD. Nie generalizuję, ale z pewnością jest to problem w Canonie.
W moim 30D AF dziala bez pudla.

mkwiek
30-05-2007, 12:57

nie no, generalizujecie strasznie. ja mam 30d i nie mam problemów ani z tamronem ani z canonami USM "nie-L" i L. to co??? mam jakiś wyjątkowy egzemplarz??? błogosławiony czy jak??
swoją drogą coraz więcej profesjonalistów przesiada się na canony - przykładów na to wiele na tym forum, ale to po prostu magia "piątki" :)

Torreto-t1
30-05-2007, 13:33
Ludzie miło mi że jesteście zainteresowani moim wątkiem ponieważ jest on (tak myślę) dość ciekawy...Pragnę porównać 2 puchy z goła przeznaczone do czegoś innego Canon 20d sprzęt typowo reporterski zaś Nikon d80 dla kogoś kto kocha fotografię jako hobby oraz czasami proszony przez przyjaciół zrobi świetne zdjęcia na ich ślubie, sam jestem mega amatorem. \
AAA wracając do testu obu aparatów to nie będzie on za bardzo "sprawiedliwy", gdyż Canon będzie używany z kitem 18-55 a Nikon d80 z 18-70 o niebo lepszym. Ale zobaczymy co i jak będzie się działo...
20d powinienem mieć jutro, a d80 około poniedziałku-"Ftorku". Szczerze mówiąc to ten teścik wyobrażałem sobie jako wypad na wieś na działkę i trzaskanie fotek obiema puchami w dzień oraz w nocy, niech Bóg da żeby były fajne warunki w nocy mogłoby się błyskać (daleko).:D:D Ale tak na serio to w domciu jeszcze mam zamiar zrobić kilka fotek kartom testowym na ostrość oraz BF/FF i zobaczymy czy tak źle jest z tym Canonem jak go przedstawiacie:):).

vasper31
30-05-2007, 13:38
a ja przymierzam sie do zakupu d200 na 2gie body i tak przez chwilke ale tylko przez chwilke pomyslalem sobie o 5d ale szybko doszedlem do siebie trzasnalem sie po mo.. za zle i nieprzyzwoite mysli :)

zastanów sie nad tym D200... do jakiej fotografii ??

(ja ostatnio miałem dylemat D80 czy D200 ale do ślubów wybrałem D80, jeśli jednak robisz bardziej energiczne fotki w lepszych warunkach oświetleniowych [sport, plener] to D200 jak najbardziej sie nadaje) .. pozdrawiam

milo_ja
30-05-2007, 14:03
Z tymi 100.000, to niestety - te wartości są zawsze podawane szacunkowo i nic nie gwarantują (tak jak MTBF dysków twardych)
dostanie, dostanie ;)

Ostatnio czytałem, że oni te MTBF to liczą tak, że biorą np. 1000 dysków, zapuszczają testy przez np. 14 dni. Żaden się nie psuje, to im wychodzi 14*24*1000 = 336000. Biorąc małą "poprawkę" na błąd pomiaru mamy MTBF 300000. Ostatnie "testy" google (pisze "testy", bo to tak naprawdę wyniki z faktycznego używania dysków) pokazały, że to, delikatnie mówiąc, mocno naciągana metoda. Ciekawe, czy tak samo jest z migawkami. :) Chociaż mając 5kl/s to w 5,5 h można teoretycznie "nastrzelać" 100000 zdjęć, więc jest szansa, że dane są rzeczywiste.

njght_84
31-05-2007, 22:52
mi by spasl 5d, mark 3, i zestaw eLek oczywiscie lampy 580II

ale puki co robie d70s bo go lubie i robi dobre zdjecia nie myli balansu, nie przeklamuje na ekranie, wytrzymaly korpus- ogulnie mam juz puche 2 lata i chyba wiem o nim wszystko,
niedawno nabylem d2h(po D1) i tez go lubie bo zrobilem komunie(w rodzinie..) na zakazie fotografowania dla niewynajetych oczywiscie bez lampy...

wnioskuje z tego ze w nikonie sa aparaty ktorymi da sie robic;)

w kazdym razie nikt nie wyprodukowal aparatu do wszystkiego i lepiej kupic d70s(tanio i pieknie) -jak potrzebna szybkosc to tylko d2h(s)

a jak komus sie czesa lapy nie ma pojecia o fotografii i nawet nie chce miec, robic wypasione zdjecia to na allegro mam nikona 8800;)

leon28
31-05-2007, 23:01
przepraszam za swoje wypowiedzi wiem ze niektorych moga ranic... oł je, najbardziej pania od polskiego. ;-/

fader_audio
31-05-2007, 23:10
a ja wlasnie oglądałem i porównywałem sobie iso 3200 z d80 i 30d, i doszłem totakiego wniosku że jesli zapięlibyśmy do tych aparatów taki sam obiektyw dajmy na to sigme lub tamrona ze swiatłem 2.8 lub lepiej, różnica bedzie znikoma a jeśli zrobić slepy test nikt nie zgadnie na 100% ktora fotka była robiona N a ktora C.
osobiście twierdze ze oba aparaty są super. ostatnio widziałem 30d z kitem w fotojoker w podobnej cenie co d80 z 18-135. jak kazdy wie w przypaku C szkło jest niezbyt w N jest wystarczające.
Proponuję Nikona, chyba ze sie ma jeszcze sporo kasy na jakies fajne szkielko. pozdrawiam