Zobacz pełną wersję : Jaką pełną klatkę wybrać - konkretne potrzeby
Witam,
Od dłuższego czasu mam puszkę D90, do tego kilka obiektywów, z których jestem zadowolona: 17-55 f2.8, 80-200 f2,8, 50mm f1.8 , 10,5mm i heliosa 58mm f2.0. Chciałabym wymienić puszkę bo paru rzeczy mi brakuje, przede wszystkim: szybkiego autofokusa, użytecznego wysokiego ISO i co bardzo ważne tzw. plastyczności, miękkości obrazu i ładniejszego bokehu, który mz mogę osiągnąć właśnie przez pełna klatkę wraz z odpowiednimi szkłami oczywiście. Czytałam, oglądałam stąd takie wnioski. Planuję też zakup 24-70mm zamiast 17-55. Fotografuję głównie pary, kobiety i dzieci w plenerze i studio, zwierzęta oraz modę. Potrzebny mi szybki af bo dzieci i zwierzaki są naprawdę szybkie, modelki są w miarę statyczne :) no i wyraźne a miękkie wycięcie osoby z tła. Którą pełna klatkę wybrać? Jakiś kompromis pomiędzy jakością i ceną? Nie chcę brać z najwyższej półki bo mnie na nią nie stać a znowu z najniższej trochę się boję, żeby zaraz mi czegoś nie zabrakło ( z tych wyżej wymienionych potrzeb). Nie ukrywam, że myślę też trochę o canonie ale wtedy musiałabym wymieniać wszystkie szkła... Proszę o poradę bo już się zagubiłam w gąszczu internetowych testów, fotek, modeli.
Pozdrawiam
Kachna
nikoniarz
17-12-2016, 20:41
Podstawowe pytanie- jaki fundusz, i czy nowe/używane?
Nowe. Fundusz na samo body może być nawet i 10tys, tyle, że nie chodzi mi o to żaby kupować jak najdroższe, tylko takie, które spełnia ww potrzeby. Co zostanie zawsze można dołozyć do szkła.
Wielkiego wyboru nie ma jeśli nowe bo zostaje tylko D750, więcej dylematów będziesz miał przy obiektywach zapewne :)
Kojocisko
17-12-2016, 21:21
Opis potrzeb brzmi jak specyfikacja D750. Ale powiedzmy sobie szczerze - D610 i D810 też dadzą radę.
W C masz trudniej - bo ciut starawy D6 lub dramatycznie drogi 5D mk. IV. Ew. wyprzedawany 5D mk.III
W Canonie IMO łatwiej skompletować używane obiektywy dobrej jakości.
Skoro innego wyboru nie ma niż d750 to rozumiem, że dużo tańszy d610 nie spełnia opisanych wymagań?
Osobiście uważam że warto dołożyć 1800zł do D750.
Ja bym poszedł na całość i kupił D810 (za ok. 10 800 można wyrwać nówkę). Ale z kolei na optykę wtedy mało zostanie zapewne.... Chyba ten D750 jest najbardziej wart uwagi.
- - - - kolejny post - - - - - -
Osobiście uważam że warto dołożyć 1800zł do D750.
Ja jestem takiego samego zdania, jeśli FX (a więc drogie obiektywy), to D750-ka jest najciekawszym wyborem do 10 tałzenów.
Z obiektywów chciałam jedynie dokupić 24-70mm (i coś tam sprzedać). Bardzo lubię 80-200, ładnie "maluje", nie chciałabym go wymieniać. Czy to jest za słabe szkło pod fx? Bo skoro z dx mi się podoba to z fx powinno być tylko lepiej, dobrze rozumuję?
hostman22
18-12-2016, 13:30
szybkie czy celne..? ;)
Jeśli Ci zależy na szybkim i dokładnym AF to masz D750 w kwocie w której się zmiescisz. D750 to też FF i masz wtedy dobra matrycę, plastykę i dobra ergonomię i szybkiego dobrego AF.D610 z pewnością nie ma aż tak dobrego AF. Taki aparat to strzał w 10 do fotografowania dzieci, reportażu i szybkiej akcji. D810 też możesz brać, ale czy potrzebna Ci będzie matryca 36mpx ? I cena dużo wyżej.
Z obiektywów chciałam jedynie dokupić 24-70mm (i coś tam sprzedać). Bardzo lubię 80-200, ładnie "maluje", nie chciałabym go wymieniać. Czy to jest za słabe szkło pod fx? Bo skoro z dx mi się podoba to z fx powinno być tylko lepiej, dobrze rozumuję?
Przerobiłem wiele szkieł i 80-200 f2.8 ( mam przedostatnia wersje) jest świetny i niezawodny. Sprzedałem 85 1.4 bo portrety z 80-200 bardziej mi się podobają, wiec lepiej nie pozbywaj się tego szkła. Ja akurat mam D600 i na AF nie narzekam.
szybkie czy celne..? ;)
Pytasz o szkło 80-200? Celne jest, czy szybkie to ciężko mi stwierdzić bo pracuję z nim na d90 i nie bardzo mam porównanie do innej puszki. Porównując do innych obiektywów to np. 50mm wydaje mi się szybsza. Ale i tak kocham to szło :)
Przerobiłem wiele szkieł i 80-200 f2.8 ( mam przedostatnia wersje) jest świetny i niezawodny. Sprzedałem 85 1.4 bo portrety z 80-200 bardziej mi się podobają, wiec lepiej nie pozbywaj się tego szkła. Ja akurat mam D600 i na AF nie narzekam.
Dzięki. Nie mam w planach sie go pozbywać bo jak już wcześniej pisałam kocham to szkiełko. Dziś byłam z nim w plenerze i znowu się upewniłam, że jest cudowne. I w dodatku za takie pieniądze.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Rozwiały one moje wątpliwości, choć osobiście trochę miałam nadzieję, że wystarczy mi d610. Jednak, jak pisałam wcześniej, nie chcę wydać (tak czy siak) kupy pieniędzy i stwierdzić po pół roku, że czegoś brakuje.
I jeszcze z innej beczki pytanie (chyba, że muszę zakładać nowy wątek)???
Ubezpieczacie gdzieś swój sprzęt? Wcześniej pracowałam jednak na kilka razy tańszym aparacie i obiektywach i o tym nie myślałam, teraz na samą myśl, że mam iść w plener obwieszona piętnastoma tysiakami gdzie ślisko, mokro, ciemno i groźno trochę mnie zatrważa :) Znalazłam coś takiego klikochron. Ktoś z Was z tego korzystał? Miał sytuację, że coś się ze sprzętem stało i wtedy jak sprawa została rozwiązana?
Pozdrawiam