Zobacz pełną wersję : bezlusterkowiec czy zaawansowany kompakt.
Od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie myśl nad zmianą sprzętu do fotografii. Często bywam w górach więc na fotografii górskiej chcę się skupić.
Do tej pory był to iphone6s gdzie zdjęcia są znakomitej jakości. Ale chcę iść dalej i mięć jeszcze lepsze zdjęcia.
Więc wymyśliłem bez lusterkowiec - lustrzanka za duża więc odpada. Więc wytypowała 4 modele
Sony a6000
OLYMPUS E-M10 Mark II
Lumux GX80
Fujifilm X-T10
wszystkie oscylują w granicach 3 tyś. ze standardowym szkłem czyli to te kiepskie szkła. :( na niż droższego nie mogę sobie pozwolić.
Tu nie mam pojęcia co sprawi się lepiej... :)
Ale teraz myślę sobie, że ja pewnie nie będę kupował super obiektywów etc. O ile będę jakieś chciał kupić. Więc może kompakt bardzo dobrej jakości. Znalazłem
Panasonic Lumix DMC LX100
Aparat SONY DSC-RX100 III
lumix tz 100eps
może jeszcze inny z tego co wiem są kompaty z apsc więc to już jest całkiem spoko.
i tutaj też mam problem co w moim przypadku będzie najlepsze. Możecie coś polecić??
W takich przypadkach pomaga ćwiczenie: wybrać sobie 2-3 szkła jakich by się chciało do aparatu z wymienną optyką (bezlusterkowca), policzyć ile to wszystko razem będzie kosztowało i kiedy by się cały taki zestaw skompletowało. Jeżeli horyzont czasu jest zbyt długi lub nie ma uzasadnienia aby mieć te 2-3 może 4 obiektywy, to sensu zakupu sprzętu z wymienną optyką nie ma. Bo po co kupować sprzęt do wymiennej optyki jak się z tej wymienności nie będzie korzystać?
Racja. Ale czy takim kompatem zrobię zdjęcia super jakości? Chce prowadzić bloga ze zdjęciami z Tatr i nie chce by mnie ktoś "wyśmiał" ze chodzę ze statywem i kompaktem... nie chce by to były zdjęcia typowo turystyczne jakich wiele. Jest taki stereotyp, że kompakt = słabe zdjęcia ale to już chyba odległe czasy? A jaki aparat możesz polecić z tych które napisałem ja obstawiam sony .. :) ?
wracając do Twojego pytania koszt aparatu ok 3 tyś. + 3 obiektywy to o.k 5tys razem ok 8 tyś. (bo chcałbym mieć jakiś jasny a tutaj koszta są wysokie i nawet nie wiem czy nie zaniżyłem cen szkieł.. przy tej swojej wycenie.) więc ten koszt nie dla mnie .. Dlatego wybieram kompakt do 3 tyś. tylko jaki?
Pogodzenie kompaktowości i jakości to właśnie bezlustra, nawet najtańsze bezlustro z kit obiektywem za 2000-2500zł da ci jakość dużych lustrzanek aps-c, a opcje zakupu jasnej stałki nie są tak wielkie kwotowo.
Wybrałbym panasonic/olympus bo tanio można kupić coś jasnego do systemu m4/3.
koesh czyli takie bezlustro np a6000 z kitowym obiektywem 18-55 będzie robił dużo lepsze foty niż np lx100 gdzie mamy jasny obiektyw.. i dobrą matryce
Często bywam w górach więc na fotografii górskiej chcę się skupić.
Tu akurat nie potrzebujesz jasnego obiektywu, a jeśli masz możliwość dopinania innych to chyba spory plus, przecież możesz polowac na jakieś używane obiektywy.
Panasonic i Olympus ma bardzo fajną szklarnie i bardzo fajne aparaty, nie koniecznie wybierałbym sony gdzie uważam jest problem z cenami sensownych obiektywów.
a powiedz mi jeszczejedno :)
chyba jednak wybiorę kompakt. Bo czuję, że obiektywów nie będę kupował. i zostanę z tym kitowym który nie jest najlepsze z tego co mi mówili znajomi i sprzedawcy.
więc skupiłem się na
sony rx100 III
i Lumix DMC LX100
oglądając spec co możesz powiedzieć ?
Jedna uwaga dotycząca całej serii RX100: są one dosyć delikatnie i w ręku leżą kiepsko. Całość jest wykonana z gładkiego metalu i trzeba uważać żeby aparat się nie wyślizgnął. Podejrzewam, ze w rękawiczkach obsługa będzie mocno utrudniona.
Tu nie chodzi tylko o sam aparat, serio obiektywy i możliwość ich wymiany daje więcej od sprzętu wcale nie tak taniego, chcesz maleństwo to kupujesz olympusa z naleśnikiem i nadal masz możliwość podpięcia co chcesz i na co cie stać.