PDA

Zobacz pełną wersję : Konwenter zdjęć RAW do JPG

Vargas
14-12-2016, 22:40
Witam.
Dziś robiłem zdjęcia RAW i wyszły w miarę dobrze lecz potrzebuję ich jako JPG. Przekonwertowałem do JPG i moim oczom ukazały się zdecydowanie gorsze zdjęcia :( dosłownie szlak mnie trafił. Panowie znacie jakiś sposób aby jakość po przekonwertowaniu było bardziej podobna do pliku RAW?
Podejrzewam,z e używacie jakiś w miarę lepszych programów co ja mam a mam darmowy PhotoScape.

Zauważyłem, że delikatna korekta suwakami daje dopiero efekt jaki mnie zadowala. Czy to normalne czy to wina tylko programu?

spiritus
14-12-2016, 23:13
Jest to całkowicie normalne :)

Na aparacie (albo na komputerze) ale nie w programie widzisz "zaszyty" w RAWie JPG. Odnajdź w programie coś jak profil barwny czy jakoś tak i ustaw na "camera standard".
Jest też druga opcja. Pobierz ze strony nikona program capture nx-d. On "widzi" nikonowskie postrzeganie kolorów. Ewentualną korektę suwaczkami też możesz wprowadzić. Później tylko zdjęcie zapisać i z głowy ;)

frogi
14-12-2016, 23:14
Najprościej to moim zdaniem posłużyć się firmowym oprogramowaniem Nikona:
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/software/capture-nx-d

nikoniarz
14-12-2016, 23:28
Najprościej to moim zdaniem posłużyć się firmowym oprogramowaniem Nikona:
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/software/capture-nx-d

Dokładnie. Prosty i darmowy sposób na wyciągnięcie z NEF'a takiego JPG jak z puszki. A i w razie potrzeby prostej edycji można wprowadzić zmiany.

TOP67
14-12-2016, 23:32
Najprostszy sposób, to wyciągnięcie zaszytego JPG. Ja używam do tego INSTANT JPEG FROM RAW

Vargas
14-12-2016, 23:58
Dziękuję panowie za zainteresowanie tematem. Testuje teraz programy i dam znać co i jak :)
Browarek dla was !!!

spiritus
15-12-2016, 00:23
Dziękuję panowie za zainteresowanie tematem. Testuje teraz programy i dam znać co i jak :)
Browarek dla was !!!

To kiedy i gdzie? :D

Vargas
15-12-2016, 09:56
Spirit tak teraz zerknąłem na Twój profil o doszedłem do wniosku, że alkoholu masz pod dostatkiem :)

Vargas
15-12-2016, 16:48
Capture NX-D robi to bardzo dobrze. Chyba nawet żadnej różnicy nie ma po przekonwertowaniu.

conio
15-12-2016, 23:14
Ba, Capture NX-D potrafi nawet lepie, np. ma "bardziejsze" algorytmy odszumiania, bo nie jest ograniczony cpu aparatu i czasem w jakim musi zrzucić zdjęcia z matrycy na kartę

Vargas
16-12-2016, 18:33
Ba, Capture NX-D potrafi nawet lepie, np. ma "bardziejsze" algorytmy odszumiania, bo nie jest ograniczony cpu aparatu i czasem w jakim musi zrzucić zdjęcia z matrycy na kartę

Czy lepiej tego to nie wiem :D gdyż ciężko mi tego typu programach coś bardziej rozgryźć i doszukiwać się szczegółów :) No może gdybym był kawalerem, duuużo czasu i brak innych obowiązków to pewnie bym siedział nad tym programem dnie i noce :D