PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 - Autofocus nie działa od razu po włączeniu aparatu

qba_
14-12-2016, 21:53
Witam,

W sumie temat mówi wszystko, ale... postaram się szerzej opisać problem.
Po godzinach spędzonych na forach kupiłem swoją pierwsza lustrzankę - używanego D5100 z obiektywem 18-105mm

Mam problem z autofocusem, który po prostu nie działa od razu po włączeniu aparatu.
Kiedy wciskam spust migawki do połowy, słychać jak "coś się dzieje" wewnątrz obudowy, ale ostrości nie łapie.
Dopiero po chwili (często, jak trochę pomogę mu pokrętłem ostrości), zaczyna działać i jest OK do wyłączenia aparatu.
Mogę robić dużo zdjęć i autofocus działa bez zająknięcia. Niestety jak chwilę poleży po wyłączeniu - jest ten sam objaw.

Cóż mu dolega? Jest na to jakaś recepta? A może ten typ tak ma?

Pozdrawiam!

madebyzosiek
14-12-2016, 22:11
Sprawdź obiektyw z innym aparatem, albo aparat z innym obiektywem jak masz możliwość. A jak nie, to reklamacja, bo z opisu, o ile dobrze go rozumiem, wynika, że nie działa to prawidłowo i wygląda to na problem obiektywu. Ale te moje słowa, to takie wróżenie z fusów... ;)

mrt89
14-12-2016, 22:12
A na co ostrzysz?

Wysłane za pomocą mTalk

ksh
14-12-2016, 22:14
Czyli włączasz i natychmiast jak chcesz zrobić zdjęcie to nie dasz rady bo nie wyostrza ale potem jest ok, jaki obiektyw ?

qba_
14-12-2016, 22:17
A na co ostrzysz?

Wysłane za pomocą mTalk

Na twarz dziecka, na ścianę, na ekran monitora, na podłogę. W sumie nie ma to znaczenia. Efekt taki sam.

- - - - kolejny post - - - - - -

Czyli włączasz i natychmiast jak chcesz zrobić zdjęcie to nie dasz rady bo nie wyostrza ale potem jest ok, jaki obiektyw ?

dokładnie tak. nikkor 18-105 (był w zestawie "boxowym" z aparatem)

Sprawdź obiektyw z innym aparatem, albo aparat z innym obiektywem jak masz możliwość. A jak nie, to reklamacja, bo z opisu, o ile dobrze go rozumiem, wynika, że nie działa to prawidłowo i wygląda to na problem obiektywu. Ale te moje słowa, to takie wróżenie z fusów... ;)

Kolega ma D3100, powinny chyba pasować obiektywy? :) jeśli tak to spróbuje.

madebyzosiek
14-12-2016, 22:23
Kolega ma D3100, powinny chyba pasować obiektywy? :) jeśli tak to spróbuje.

No dokładnie. Podłącz swój obiektyw do jego aparatu, a jego obiektyw do swojego. To Ci pomoże określić co jest zepsute, bo raczej coś na pewno ;)

Przeniosłem wątek do działu "Serwis" :)

Herhor
14-12-2016, 23:49
Miałem podobnie w zestawie D5100 + N18-200 VR. Okazało się, że soczewki w obiektywie się obluzowały. Naprawa kosztowała mnie 70,- PLN.

TOP67
15-12-2016, 00:03
Raczej silnik w obiektywie dogorywa. Jest wyślizgany. Wystarczy odrobina brudu i się klei.