Zobacz pełną wersję : Szybka subiektywna rezenzja nowego MacBook Pro 15"
pioterkow
14-12-2016, 16:33
Dotarł do mnie z Dzikiego Zachodu najnowszy MacBookPro.
Podziele się z Wami wrażeniami - może komuś się przydadzą moje przemyślenia przed zakupem.
Obiekt: MBPro 15” colour space grey 2,7 GHz, 16 GB RAM, 512 SSD grafika 2 GB.
Zasadzałem się na konfigurację z 1 TB SSD i 4 GB RAM ale ponieważ przynajmniej przez kilka tygodni nie będzie takich w sprzedaży to kupiłęm wersję nieco chudszą.
Wygląd: jest ładny :) Wyglądem i grubością przypomina Mac Book Air a nie starego Pro.
Pozytywne zaskoczenie że 15” jest lżejszy niż stara 13”. Mówiąc „stara” mam na myśli model MBPro Retina Late 2013.
Smukły i zgrabny, wielki gładzik (jak mały telewizor). Na górze Touch Bar dotykowy który przejął pasek klawiszy funkcyjnych (pogłaśnianie, jasność itp) i jeszcze kilka innych rzeczy które mnie nie będą do niczego potrzebne (miniaturka paska www itp).
Tu moje pierwsze niezbyt pozytywne wrażenia - na gładziku klika się dziwnie… Nie umiem tego dokłądnie opisać ale na starym było to kliknięcie z wyrażnym „puk” jak naciskaliśmy palcem a tu jest taki „gong”. Pewnie kwestia przyzwyczajenia…
Ekran OK na pierwsze wrażenie (jak to Retina) ale mam nadzieje że nie będzie takiej wpadki że ekran się wyciera przy czyszczeniu dedykowanymi narzędziami. Tak jest w starych MBPro Retina. W sprzęcie tej klasy nie powinno mieć to miejsca.
Drugie nie miłe zaskoczenie to ładowarka - jest to wielka kostka :(
Trzecia najbardziej niefajna sprawa to tylko i wyłącznie 4 złącza USB-C. Do ładowani a i wszystkich peryferiów.
Nie wiem jaki ………. poddał Apple ten pomysł ale dla mnie to paranoja bo żeby komfortowo pracować muszę mieć kilka przejściówek. USB-C —> Thunderbolt, USB-C —> zwykłe USB itp.
No po prostu PARANOJA! :(
Używam w terenie zewnętrznych dysków LaCie Rugged 4TB (te pomarańczowe) i kiedyś poprostu wpinałem w bok i OK. Teraz muszę mieć dodatkowy kabel.
Wprawdzie LaCie już robi te dyski w wersji USB-C ale jeśli ktoś ma takie i takie to niestety trzeba dodatkowe kable.
Kolejna rzecz która bardzo mi się nie podoba to zrezygnowanie z czytnika kart SD. Mam we wszytstkich Leicach te karty i było dla mnie prościej wyjąć z aparatu i włożyć w bok komputera niż kupować dodatkowy czytnik…
Wydajność - zapuściłem test RAW (forumowy) w Capture One Pro 10 na nowym liczydle: 3 min 42 sek. Szybciej niż na starym MB Pro. o prawie 2 min
Podsumowanie - jak stary japkowiec kupiłem japko - komputer w obecnej odsłonie śliczny ale dla mnie niezbyt funkcjonalny do pracy w terenie.
Gdyby nie fakt że potrzebowałem szybko nowego komputera to pozostał bym przy „starym” MBPro...
Pozdrawiam. Piotr
...
Gdyby nie fakt że potrzebowałem szybko nowego komputera to pozostał bym przy âstarymâ MBPro...
To czemu nie kupiłeś nowego "starego"???
pioterkow
14-12-2016, 19:11
To czemu nie kupiłeś nowego "starego"???
Bo jednak jest to nowszy sprzęt, nawet godząc się na pewne mankamenty pewnie do nich przywyknę.
LaCie pod USB-C można już kupić, zostaje czytnik kart i przejściówka na USB. O trwałości się nie wypowiadam - tak jak napisałem jest to recenzja "na szybko".
pioterkow
24-01-2017, 20:54
Po 1,5 miesiąca użytkowania nowego MBPro mogę dopisać że jednak szlag mnie trafia na te przejściówki...
Mam kilka dysków LaCie Rugged 4TB i jak chcę któryś podpiąć - przejściówka, jak chcę zgrać coś na normalny USB - przejściówka, podłączyć MBP do EIZO - przejściówka.
Musiałem też dokupić czytnik SD bo nowy MBPro nie ma nic oprócz 4 durnych portów USB-C. Chory pomysł z wykastrowaniem wszystkich portów i czytnika kart SD.
Komputer działa fajnie, generalnie jest OK ale nie przypuszczałem że aż tak wkurzające będą te przejściówki...
Nie wiem czy teraz nie kupiłbym "starego" MBPro z wszystkimi portami i czytnikiem SD. Bardzo upierdliwe są te dodatkowe kabelki.
Pod rozwagę chcącym kupić najnowszego MBP...
Pozdrawiam. Piotr
I co gorsza, duży problem z przejściówką umożliwiającą podłączenie monitora nawet 2560x1440, nie mówiąc o UHD.
pioterkow
14-09-2017, 18:02
No niestety po ponad pół roku użytkowania mogę stnowczo powiedzieć że gdybym mógł cofnąć czs to nigdy bym tego modelu nie kupił :(
Dlaczego? - poniżęj.
BADZIEWNA klwiatura - która pracuje jak chce - jedne klawisze OK a w drugie musze jeb.nąć żeby zadziałały.
Brak jakichkolwiek portów opróćz czeterech gównianych USB-C - na ch... mi potrzebnych jak potrzebuje USB, Thunderbolt i wejścia na karte SD
Fatalna łdowark - wielki klocek a kabel przywejsciu sie marszczy odstaje, mam wrażenie e zaraz się rozpierd....li.
Podsumowując - takie GÓWNO za takie pieniądze (ok.5.000 USD) - DZIĘKUJĘ... :(
P.S.
Jestem, użytkownikiem Macow Pro od początku - odkąd się pojawiły. TAkiego badziewnego egzemplarza nie spotkałem.
U mnie komputery służą do pracy - tak jak się*SUPER sprawdził Mac Pro 2013 Retina to to nowe gówno jest poprostu kuriozalne.... :(Ładny design, dobre parametry ale prcować to średnio się na tym da...
Jakby ktoś miał "starego" Pro 15 i chciał poszpanować najnowszym i njbardziej ********ym - to ja sie chętnie zamienię.... :)
Przyczyna edycji posta - gówniana klawiatura która działa jak chce!!!!!!!!!!!!!!!
Carlos_lo
14-09-2017, 19:03
ja kupilem ostatniego 2015 z "dobrych" tzn porty usb3, starszego 2011 z dvd oddalem synowi, opisywalem w watku aplowskim o moich perypetiach, wymieniana byla 3 razy plyta glowna a ostatnio karty portow, grzeje sie niepomiernie, moze to kwestia dwoch monitorow podlaczonych? poza tym zauwazylem dziwne zjawisko przeklamywania kolorow na eizo, ostatnio robilem i blade byly, pozniej jak wygenerowalem jpga wystraszylem sie, za duzo czerwieni, po pewnym czasie wskoczyl z powrotem na kolory i nie wiem teraz czy kwestia grafy czy monitora
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jakby ktoś miał "starego" Pro 15 i chciał poszpanować najnowszym i njbardziej ********ym - to ja sie chętnie zamienię.... :)
!!
akurat mam, ale po tej recenzji to chyba będę go z w złotej skrzyni trzymał :) Z tego co widze to ostatnie wypusty które mają sens :)
1TB w SSD i 4GB RAM...
zupelnie sensowne... do lajkowania na fejsie tej pamieci starczy, czegos powazniejszego sie nie odpali, no ale zakladam ze to nie do pracy kupione... :)
zapewne literówka w tekście autora. Napisał ze kupił wersję odchudzona z ... 16Gb RAM :) Poza tym takie gadanie ze komputer z 4Gb RAM nadaje się do lajkowania na fejsie od bardzo dawna mnie juz bawi - bzdura wierutna :)
zapewne literówka w tekście autora. Napisał ze kupił wersję odchudzona z ... 16Gb RAM :) Poza tym takie gadanie ze komputer z 4Gb RAM nadaje się do lajkowania na fejsie od bardzo dawna mnie juz bawi - bzdura wierutna :)
no do LR sie nie nada, bo bedzie mulic okrutnie. jakiekolwiek IDE programistyczne tez lezy ik wiczy bez minimum 8GB. MS Office jeszcze jakos pociagnie, gorzej bedzie z Google Docs bo to dziala przez przegladarke a taki Chrome potrafi zezrec okrutne ilosci RAM...
wiec, owszem, nie kupilbym do sensownej pracy kompa bez 8GB pamieci. do ogladania filmow i internetow jest OK. jesli czyjas praca polega na klepaniu maili i robieniu prezentacji to tez, niech bedzie. no ale to takie lajkowanie na fejsbusiu, to i z tabletu da sie zrobic....
to prawda, mac lubi duzo ramu. 4 jest za malo.
4 GB RAM to ja mam w 13" białasie mid 2010, z procesorem Core 2 Duo, którego to kupiłem żonie do przeglądania sieci i czytania e-maili.
Sorry, ale tyle samo we współczesnej maszynie za 5 tysięcy dolców to jest śmiech na sali.
każdy potrzebuje kompa do róznych zadan.. jeden dłubie maile, inny rzeźbi programy a ktoś tam w LR.
pioterkow
15-09-2017, 18:03
Zasadzałem się na konfigurację z 1 TB SSD i 4 GB RAM
Chodziło mi tutaj o wersje z grafiką Radeon Pro 560 4GB
Chciałem kupić 16 GB RAM , 1 TB SSD, Radeon Pro 560 4GB
a kupiłem "chudszą" - 16GB RAM, 512 SSD i Radeon Pro 560 2GB
Mój błąd - nie dopisałem dokładnie że o grafikę chodzi...
Mam nadzieje że teraz już wszystko jasne :)
Pozdrawiam. Piotr
Chodziło mi tutaj o wersje z grafiką Radeon Pro 560 4GB
Oj tam, oj tam. Drobna różnica :-)
Teraz może narzekasz na przelotki, ale za 3 lata (już być może z nowym MacBookiem) będziesz się cieszył że podpinając peryferia nie musisz sprawdzać do którego portu trafiłeś i czy wtyczka nie jest aby "do góry nogami".
Brak stacji dyskietek też kiedyś był mocno hejtowany.
pioterkow
15-09-2017, 21:04
Teraz może narzekasz na przelotki, ale za 3 lata (już być może z nowym MacBookiem
Masz rację ale na razie musze zabierać kilka przejściówek (HDMI, Thunderbolt, USB) plus czytnik kart SD.
Mam sporo LaCie 4TB na Thunderbolt, często korzystam ze zwykłego USB, używam kart SD.
W "starym" PRO miałem to wszystko w obudowie... Zachciało mi się "najnowszego" to teraz mam... :( Ech... k..wa.
misio-jedi
16-09-2017, 11:03
Kochani, to jest firma skupiona na telefonach...
pioterkow
16-09-2017, 18:57
Kochani, to jest firma skupiona na telefonach...
Po tym ostatnim badziewiu z psujaca sie ladowarka i z klawiatura do d...py jestem w stanie przyznac CI racje.
Pracuje na japkach od ponad 25 lat i zawsze PRO byl dla mnie bez zarzutu mimo ze uzywalem go w roznych warunkach (zimno, piach, morska wilgoc itp..)
Niestety ich ostatni podukt jest poprostu "ładny". I to chyba jedyna jego zaleta... :(
- - - - kolejny post - - - - - -
akurat mam, ale po tej recenzji to chyba będę go z w złotej skrzyni trzymał :) Z tego co widze to ostatnie wypusty które mają sens :)
Trzymaj w złotej skrzyni z naisem "ostatni profesjonalny produkt Apple" :)
Mam porównanie ze wszystkimi pro na przestrzeni wielu lat i ten ostatni to PORAZKA :(
Pozdrawiam. Piotr
pioterkow
01-12-2017, 15:10
Dopisze jeszcze fatalną klawiaturę - klawisze blokują się nie wiadomo dlaczego. :( Podobno taki "urok" tej nowej klawiatury...
Piszę Wam moje wrażenia z używania tego Mac-a bo dobrze czasami znać opinię kogoś kto używa na codzień PRZED zakupem włąsnego sprzętu...
Z dawnymi Macami nie miałęm żadnego problemu - wszystko OK, złaćza (USB, HDMI, TH-bolt) w obudowie, klawiatura działałą super - NIGDY jej nie musiałem czyścić, kombinować, podważać klawiszy wykałaczką :(
ZDecydowanie polecam ostatn model MB Pr0 (13 i 15") - ten z "gumową" klawaturą.... ZDECYDOWANIE!!!
Pozdrawiam. Piotr