Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiketyw do D3300, Makro + szeroki

Dragonowy
13-12-2016, 11:06
Witam,

Posiadam D3300, jestem raczej początkującym fotografem.
Aktualnie posiadam podstawowe szkło NIKKOR 18-55 VR AF-S DX

Poszukuje obiektywu do robienia zdjęć MACRO, generalnie potrzebuję dobrego zbliżenia.
Dodatkowy obiektyw do zdjęć szerokokątnych - pejzaże.

Idealnym rozwiązaniem było by połączenie tych 2 obiektywów w jeden :)

Wiem, że nie jest to idealnie możliwe, ale może ktoś coś doradzi, bo aktualnie nie wiem jeszcze jaką drogę zdjęć obiorę czy będzie to makro, czy pejzaże.
Myślałem o tym Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD (Model B008). http://www.tamron.eu/pl/obiektywy/af-18-270mm-f35-63-di-ii-vc-pzd/
Dało by mi to na początek chyba wszystko czego potrzebuję.

Możecie coś polecić ?

Przedział cenowy do 1800 zł maks, bo nie wiem w którym kierunku się będę rozwijał.

Dark
13-12-2016, 12:33
Połączenie makro i szerokiego kąta? Niby się nie da... ale...

http://www.optyczne.pl/8515-news-Venus_Optics_Laowa_15_mm_f_4_Wide-Angle_1:1_Macro.html

Ewentualnie:
Kup obiektyw szerokokątny z zakresu 24-28mm (koniecznie z pierścieniem przysłony), zamocuj odwrotnie przez pierścień odwrotnego mocowania. Oczywiście pamiętaj, że nie będziesz mieć pomiaru światła i żadnej automatyki, za to ogromne powiększenia. A znając D3300, w normalnej fotografii nie będziesz mieć AF, bo pierścień przysłony mają starsze serie obiektywów.

Nie kupuj zoomów do makro. Te dopiski "Macro" w obiektywach, to tylko chwyt marketingowy.

poste
13-12-2016, 13:27
Do pejzaży to masz już całkiem przyzwoity obiektyw. Jedyny chyba sens zmiany na tym etapie, to żeby było szerzej. Tu bezkonkurencyjna cenowo i bardzo przyzwoita będzie Sigma 10-20. Polecam starszą, ze zmiennym światłem f4-5.6. Używaną można dostać za ok.1 000 zł.

Do makro to sposobów jest sporo. Twój obiektyw ma skalę odwzorowania o ile pamiętam ok. 1:3, co pozwala na całkiem ciekawe zbliżenia, lepsze niż ww Tamron. Najtańszy nowy obiektyw makro to Nikkor 40 mm za ok 1000 zł, potem Tamron 60/2 (ten wart rozważenia, przy okazji to portretówka). Jeśli ma być taniej, to kup soczewkę Raynox 250 za ok 250 zł, to całkiem przydatne rozwiązanie i nie powoduje dużych strat jakości obrazka ( o tańszych soczewkach nie słyszałem nigdy nic dobrego).

Manualne, tanie obiektywy z pierścieniami to według mnie rozwiązanie dla bardzo cierpliwych i na początek nie polecam, bo zniechęcić się łatwo. Odwrotne mocowanie za kilkanaście zł dokupisz także do Twojego obiektywu, możesz zobaczyć, czy interesują Cię odwzorowania powyżej 1:1 i jak wygląda sprawa z głębią ostrości.

Tamron, którego wymieniłeś... najkrócej, jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Poczytaj opinie, recenzje. Ogólnie, super-zoomy mocno zniekształcają (beczka) na krótkich ogniskowych, mydlą na długich, często dochodzą też inne wady optyczne. Jeśli akceptujesz słabszą jakość, to popatrz na Sigmę 18-250 (o ile pamiętam wersja makro, poszukaj na forum) lub Tamrona 16-300, które mają w miarę rozsądne ceny i akceptowalną jakość. Tyle, że do landszaftów lepszy będzie Twój zoom, a do makro Raynox.

Dragonowy
13-12-2016, 14:11
......potem Tamron 60/2 (ten wart rozważenia, przy okazji to portretówka). Jeśli ma być taniej, to kup soczewkę Raynox 250 za ok 250 zł, to całkiem przydatne rozwiązanie i nie powoduje dużych strat jakości obrazka ( o tańszych soczewkach nie słyszałem nigdy nic dobrego).

Manualne, tanie obiektywy z pierścieniami to według mnie rozwiązanie dla bardzo cierpliwych i na początek nie polecam, bo zniechęcić się łatwo. Odwrotne mocowanie za kilkanaście zł dokupisz także do Twojego obiektywu, możesz zobaczyć, czy interesują Cię odwzorowania powyżej 1:1 i jak wygląda sprawa z głębią ostrości.

Tamron, którego wymieniłeś... najkrócej, jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Poczytaj opinie, recenzje. Ogólnie, super-zoomy mocno zniekształcają (beczka) na krótkich ogniskowych, mydlą na długich, często dochodzą też inne wady optyczne. Jeśli akceptujesz słabszą jakość, to popatrz na Sigmę 18-250 (o ile pamiętam wersja makro, poszukaj na forum) lub Tamrona 16-300, które mają w miarę rozsądne ceny i akceptowalną jakość. Tyle, że do landszaftów lepszy będzie Twój zoom, a do makro Raynox.

Mówisz o http://www.tamron.eu/pl/obiektywy/sp-af-60mm-f20-di-ii-ld-if-macro-11/. pod makro ? Co myślicie ?

Ten co mam na chwile obecną mnie zadowala na pejzaże, chyba bym raczej skłaniał się do makro, z kolejnym obiektywem.

Matt.
13-12-2016, 14:13
Dokladnie o tym macro mowa jest to nowa seria od Tamrona ktora jest tu dosc zachwalana ;) jednak konkretow ci nie powiem bo nie mialem obiektywu w rekach ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dragonowy
13-12-2016, 14:27
Dokladnie o tym macro mowa jest to nowa seria od Tamrona ktora jest tu dosc zachwalana ;) jednak konkretow ci nie powiem bo nie mialem obiektywu w rekach ;)

Czy ten obiektyw trzeba kalibrować do aparatu ?

Matt.
13-12-2016, 14:41
Czy ten obiektyw trzeba kalibrować do aparatu ?

To zalezy juz od sztuki ;) polecam przejsc sie do jakiegos pobliskiego sklepu foto i potestowac albo zamowic i potem wyslac obiektyw wraz z body do kalibracji jesli bedzie taka wymagana ;)

Dragonowy
13-12-2016, 15:19
Dzięki, decyzja chyba już zapadła.