PDA

Zobacz pełną wersję : gurushots.com

spiritus
12-12-2016, 23:08
Używa to ktoś? Wiarygodne to? :D

traperos
07-02-2017, 11:37
Używam. Czy wiarygodne to jeszcze nic nie wygrałem, także nie wiem :P Zainteresowanie duże, tylko ten ich system głosowania wydaje mi się nie do końca dopracowany. Gdy dodaje się zdjęcia do nowego tematu, są one widoczne przez innych użytkowników bardzo długo, zatem można zdobyć dużą ilość głosów. Jednak potem niestety nasze zdjęcia stają się coraz mniej widoczne, mimo pełnego paska exposure. Sytuacje teoretycznie powinien ratować Boost, który przez 24h winduje wybrane zdjęcia na czołówkę widoczności przez innych. Jednak tutaj sprawa wygląda podobnie: po włączeniu boosta przez ok godzinę działa świetnie, potem nagle przestaje i zdjęcie staje się praktycznie niewidoczne, nawet gdy maksujemy exposure.

thekrycha
07-02-2017, 14:23
Dzieje się tak z bardzo prostego powodu. Algorytm głosowania gurushots dąży do równej liczby wyświetleń każdego zdjęcia. Oznacza to, że dopóki Twoje zdjęcia nie osiągną średniej wyświetleń w danym temacie, będą miały zwiększoną 'ekspozycję'. Po jej osiągnięciu przyrost wyświetleń zdecydowanie spowalnia i idzie równo z innymi. Boost maksymalizuje 'ekspozycję' zdjęcia, ale jest ograniczony do określonej liczby wyświetleń.

Sam zainteresowałem się portalem po przeczytaniu wpisu @spiritus (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68782)a. Z początku stwierdziłem, aha trzeba płacić za ficzery (swapy, klucze, etc.), więc raczej nie zostanę długo, ale postanowiłem spróbować ;) Jestem tam drugi miesiąc i uważam, że jeśli ktoś lubi odrobinę rywalizacji, to jest to fajne miejsce, gdzie można pokazać swoje zdjęcia, zobaczyć prace innych, a do tego mieć trochę zabawy. Od początku uznałem, że nie wydam tam ani grosza, i nie musiałem ... Za niektóre osiągnięcia dostaje się darmowe swapy, klucze czy autofille, które ułatwiają zabawę, więc przy odrobinie cierpliwości i konsekwencji zabawa jest zupełnie darmowa :)

ksh
07-02-2017, 14:34
Mi to wygląda na dość ciekawą odmianę piramidy, koniec końców pomysł przecież sprowadza się do generowania kasy dla właścicieli, którzy z tej kasy mały ułamek dają na nagrody.

thekrycha
07-02-2017, 14:42
Sam model finansowania jest dość przejrzysty i nie ma w nim 'kruczków'. To, że właściciel dąży do maksymalizacji zysków też niczym złym nie jest. Kwestia podejścia uczestników ...

P.S. Póki co ode mnie nic nie wygenerowali i nie wygenerują :p

P.S.2 Nie bez kozery wielokrotnie użyłem słowa 'zabawa' we wpisie wyżej ... ;)