PDA

Zobacz pełną wersję : NIKKOR 35mm DX f1,8G - back focus mimo wizyty w serwisie

marek12321
12-12-2016, 21:35
Witam
Byłem w sklepie ABFOTO w Bydgoszczy odebrać mój obiektyw, który był na kalibracji w Nikonie. Porobiłem testy i niestety nic się nie zmieniło. Z kitowym obiektywem AF trafia w punkt, a z obiektywem wymienionym w tytule AF nie trafia. Błąd jest tak duży, że jak stanę około 2 metry od osoby, którą chce sfotografować to ostra jest ściana za tą osobą (z 30 cm dalej), a osoba jest totalnie rozmazana chyba że ustawię f9 (ale nadal nie do końca jest w punkt) ale nie po to kupuję jasny obiektyw żeby nie móc normalnie zdjęcia zrobić. Na podstawie tego wnioskuje, że puszka jak i kitowy obiektyw są sprawne a 35mm jest nadal uszkodzona. Parę dni temu pisałem z Nikonem na ten temat i odpisali, że sprzęt i tak jest kalibrowany do wzornika (puszki osobno ze wzornikiem i obiektywy osobno) ponieważ jeżeli skalibrujemy ze sobą zestaw puszki z obiektywami to rozkalibrujemy wszystko względem sprzętu który chcielibyśmy zakupić w przyszłości.
Co mi byście teraz doradzili? Ponieważ ja osobiście nie widzę sensu wysyłać wszystkiego skoro nie działa tylko stałka. Czy jeżeli wyślę na serwis ponownie obiektyw to jeżeli to nadal nie zda egzaminu, będą mi zwrócone pieniądze? ewentualnie zostanie wymieniony obiektyw na inny?
Byłem z niego zadowolony, a teraz klops.

Wrzucam zdjęcia z testera FF BF (wiem, że nie idealnie porobione ale różnica widoczna gołym okiem)
-obiektyw 35mm f1,8 (Back Focus na 4 działki)

https://zapodaj.net/07a122f2f501e.jpg.html

-obiektyw 35mm f4 (Back Focus na 6 działek)

https://zapodaj.net/9e136885a5e3a.jpg.html

-obiektyw 18-55 f4,5 (ogniskowa ustawiona na 35mm) (moim zdaniem idealnie w punkt, tylko plansza mi się trochę przekrzywiła co nie zmienia faktu, że różnica jest kolosalna)

https://zapodaj.net/c3333d159eee4.jpg.html

Wszystkie zdjęcia miały ustawioną ostrość w AF na punkt centralny skierowany w napis na środku planszy. Plansza pod kątem 45 stopni. Warunki nie laboratoryjne ale wystarczające żeby pokazać, że nadal jest źle.
Są to zdjęcia z Adobe Camera RAW, w którym ustawiam maskę wyostrzającą (na każdym zdjęciu te same parametry maski, białe miejsca pokazują krawędzie ostre dzięki czemu zdjęcie nie prezentuje kolorów tylko miejsca, w których jest ostry obraz - przypadkiem na to wpadłem ;) )

Dodam, że obiektyw przez półtora roku działał elegancko...i nagle przestał działać całkowicie (na 20 prób sfotografowania osoby, wszystkie totalnie rozmazane)

Co radzicie? Wysyłać znowu sam obiektyw? Obiektyw z body? (nie widzę sensu skoro body z kitem działa a wszystko jest kalibrowane ze wzornikiem a nie względem siebie) żądać wymiany? zwrotu gotówki?

zgera
13-12-2016, 08:56
Problem kalibracji w serwisie Nikona był już wielokrotnie opisywany, serwis nie zawsze sobie z tym dobrze radzi, niektórzy wysyłają po kilka razy zanim się im uda skalibrować poprawnie.
Mnie kalibrowali puszkę dwa razy pod 35-tkę i ciągle był BF.
Oni to robią do wzorca ale chyba się do tego nie przykładają bo nie zawsze wychodzi to dobrze.
W Twoim przypadku wysłał bym jeszcze puszkę, może się okazać że puszka jest źle skalibrowana.
Zakładają że w puszcze masz BF a w obiektywie kitowym FF to kitowy będzie trafiał w punkt.
BF w puszcze + BF w obiektywie daje jeszcze większy BF, te wartości się sumują i wpływają na celność.
Jeśli masz możliwość sprawdzenia swojej puszki choćby w sklepie z inną 35-tką to byś wiedział czy puszka nie jest problemem.

marek12321
13-12-2016, 11:02
wiesz....poltora roku bylo wszystko ok az nagle obiektyw zaczal zle dzialac...no nic....dzis pojde do sklepu, na pewno maja jakas puszcze do testow i jak co to wysle ponownie

Studio5s
14-12-2016, 10:48
Witam.
Z obiektywem kitowym dobrze działa - przy przysłonie 3,5 ale nie wiemy jak by było przy f 2 do 2-8 ponieważ wtedy najlepiej widać, ale ten obiektyw takiego światła nie ma. :)
Tak jak pisze zgera problem jest w aparacie raczej czego nie jesteśmy w stanie wychwycić na kitowym obiektywie bo za ciemny.
Jeżeli puszkę masz na gwarancji to wyślij razem z obiektywem do serwisu i poproś o kalibrację.

marek12321
14-12-2016, 20:49
Jeżeli ustawią mi puszkę i 35 to kitowy się rozjedzie (idąc w myśl teorii że pucha ma BF a kit FF i dzięki temu nie zauważam odchyleń od normy). Jak widzisz (link 2) w 35 na przysłonie 4 widać duuuży BF czyli na kicie ustawionym na 35mm i f3,5 także byłoby to widoczne. To nie jest tak że wszystko jest ok a BF jest kosmetyczny....to jest BF 30 centymetrowy względem obiektu który fotografuje oddalonego o 2 m ode mnie....wszystko rozmazane....Przez półtora roku pucha, kit i 35 działało.....teraz 35 przestał działać a pucha i kit nadal działa dobrze więc widzę problem tylko w 35. Do serwisu wysłałem ponownie samą 35...jak to nie pomoże to w styczniu wyśle im wszystko.....włącznie z odkurzaczem i pralką...niech się męczą. A jak to nie da rezultatu to poproszę o wymianą xD ciekawe czy by na to poszli...