Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w kościele
Dostałam propozycje od znajomej czy nie zrobie reportażu na chrzcie.
Posiadam Nikona D5000 + 18-105,50mm,70-300,8mm.
1 obiektyw wykorzystać? Stałka dobra opcja,jednak zoom by się przydał i nie wiem.
I 2 pytanie na jakich ustawieniach najlepiej pracować w kościele? Wiem że flashem to nie bardzo dawać po oczach w kościele.:)
Weź 18-105mm i 50mm. Jakbyś miała możliwość pożyczyć 35/1.8G to w sumie jeden obiektyw załatwiłbym prawie cały chrzest. Kilka zdjęć na 18mm i robota zrobiona.
Polecam wziąć te obiektywy i przejść się do kościoła tak o, zrobić trochę zdjęć. Zobacz gdzie najlepiej stać, jakie ISO bez lampy, kościół z tych jaskiniowych-ciemnych cz jasny z dużymi oknami?
Pamiętaj, żeby czas migawki nie był za krótki i ludzie nie byli rozmazani. W zależności od sytuacji, ale nie schodziłbym poniżej 1/125s... no chyba, że jakieś statyczne ujęcia na szerokim kącie to można dłuższe czasy.
Przede wszystkim pójdź do kościoła i zobacz co Cię tam czeka.
OK to wezme te dwa. Nie mam możliwości pożyczenia tego obiektywu niestety. Dość ciemny kościół http://kalejdoskop.h2.pl/kujawy/2007-kujawy/DSC_4050.JPG tu jest jego wnętrze
cezary-k
12-12-2016, 22:11
...Pamiętaj, żeby czas migawki nie był za krótki (długi) i ludzie nie byli rozmazani. W zależności od sytuacji, ale nie schodziłbym poniżej (powyżej) 1/125s... no chyba, że jakieś statyczne ujęcia na szerokim kącie to można dłuższe czasy. ....
Zostaje jeszcze kwestia pozwolenia na robienie zdjęć w miejscach kultu religijnego. Jeśli takiego pozwolenia nie masz, warto iść do księdza, i zapytać, czy nie będzie robić problemów.
Posiadam zezwolenie od kurii. To bez problemu