Zobacz pełną wersję : RAW, NEW....krok po kroku
Ja Jolanda
12-12-2016, 17:58
Proszę o pomoc w odnalezieniu tematów z praktycznymi wskazówkami dot. zapisywania zdjęć w formacie NEF (RAW) krok po kroku od podstaw.
Mam nikona 5100.
Chciałabym nauczyć się robić zdjęcia i wywoływać je w w/w formacie.
Od czego zacząć?
Program mojego aparatu nigdy też nie był aktualizowany.
spiritus
12-12-2016, 18:15
Tu znajdziesz odpowiedź na nurtujące Cię pytanie
http://upload.cyfrowe.pl/cyfrowe/instrukcje/aparaty/nikon/instrukcja_nikon_D5100_pl.pdf
Polecam przeczytać całą instrukcję. Serio :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Aaa własnie...byłbym zapomniał.
Nie da się wywołać zdjęcia w RAW. Da się wywołać zdjęcie z RAW :)
W RAWach zdjęcia się robi, później się je wywołuje w programach graficznych (ACR, LR, Capture NX-D, DxO, darktable (linux)).
Jeżeli dopiero zaczynasz z fotografią to poczytaj pierwsze odnośnie zasad w fotografii i jak je łamać a dopiero później bierz się za RAWy....chyba, że robiłaś zdjęcia analogiem i D5100 to tylko pierwsza cyfra to można się w RAWach pobawić :)
Ja Jolanda
12-12-2016, 18:41
Nie da się wywołać zdjęcia w RAW. Da się wywołać zdjęcie z RAW :)
W RAWach zdjęcia się robi, później się je wywołuje w programach graficznych (ACR, LR, Capture NX-D, DxO, darktable (linux)).
Tak, oczywiście, rozumiem. Tylko muszę wiedzieć J A K w RAW-ach zdjęcia robić i J A K potem je wywoływać.
Jeśli chodzi o programy, mam tylklo Corela Paint Shop Pro Photo X2 w którym edytuję zdjęcia. Rozumiem, ze w nim nie można wywoływać RAW-ów
Czy jakieś programy, z tych które wymieniłes są darmowe i można je sobie ściągnąć ?
Jeżeli dopiero zaczynasz z fotografią to poczytaj pierwsze odnośnie zasad w fotografii i jak je łamać a dopiero później bierz się za RAWy....chyba, że robiłaś zdjęcia analogiem i D5100 to tylko pierwsza cyfra to można się w RAWach pobawić :)
Fotografuję od lat, także fotografowałam aparatami analogowymi ..... takimi jak np zenith.
[/QUOTE]
spiritus
12-12-2016, 18:47
Z tych co podałem to są aż trzy darmowe programy :)
Capture NX-D do pobrania ze strony nikona, jeżeli masz linuxa to darktable.
Co prawda DxO jest płatny ale ostatnio udostępnili za darmo wersję 9, do pobrania stąd:
http://sharewareonsale.com/s/dxo-optics-pro-elite-sale
Jak ustawić aparat na RAWy masz w instrukcji. Podlinkowałem ją w drugim poście :)
Format RAW ustawiasz w aparacie. Format ten oznacza, że na karcie zapisywane jest dokładnie to samo co widzi matryca. Czyli bezstratnie. Raw-a trzeba "wywołać" co oznacza, że trzeba przerobić go na format zjadliwy dla większości programów graficznych. Czynności tej dokonują programy, które wymienił kolega wyżej.
Zaletą Raw-a jest to, iż można na nim dokonywać więcej "brutalnych" ;) operacji /np. mocne wyciąganie z cieni, itp/ a zdjęcie nie traci zbytnio na jakości. Zdjęcie w Raw-ie robi się tak jak każde inne. Umiejętność obróbki w programie do "wywołania" w większości przypadków polega na zabawie suwakami. A ta zabawa to już kwestia treningu.
Ja Jolanda
12-12-2016, 19:01
Instrukcję przeczytam, dziękuję. To prawda, znać instrukcję obsługi aparatu to podstawa :)
W razie czego będę pytać jeśli można :)
amirez, dzięki za odp.
Zanim zacznę ustawiać RAW w aparacie chiałam zabezpieczyć się w program, zeby potem móc te fotki wywołać.
Moje fotki mnie nie satysfakcjonują ostatnio, dlatego zainteresowały mnie te RAW-y
http://jolanda.flog.pl/
ok, czyli najpierw ściągnę (jak mi się uda ;) któryś z tych programów.
Mam windows 10
Można prosić o link do strony Nikona z najnowszą wersją programu Capture NX-D?
Upraszczając w aparacie masz opcje ustawienia jakości i formatu zapisu, zamiast JPG wybierasz RAW, a wtedy wiele "ulepszaczy" zdjęcia nie ma już wpływu bo dostaniesz surowy plik do wywołania, a ściągasz np to http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/162/Capture_NX-D.html bo jest darmowe.
spiritus
12-12-2016, 19:07
oOOOO :O
oo cholera...
To chyba ja się będę uczyć zdjęcia robić od koleżanki :O
DxO chyba będzie najlepszy. Link podałem.
Ja Jolanda
12-12-2016, 19:19
spirytus,
brak mi umysłu ścisłego, dlatego cykam fotki głównie intuicyjnie ;)
Poza tym, proszę o wybaczenie, ale do najmłodszych nikoniarzy nie należę dlatego trudno "chwytam" ;)
Od kiedy syn wyprowadził się "na swoje", muszę sobie radzić sama ufff
Tymczasem, serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc <3
Ja Jolanda
13-12-2016, 14:41
Mam już program program Capture NX-D, chyba sobie poradziłam z instalacją ;).
Następny krok, to ustawić aparat na NEF. Jak to zrobić? Szukam w ustawieniach, ale.....?
spiritus
13-12-2016, 15:20
Pisałem, że w instrukcji znajdzie :)
Ehhh.... strona 47-48
Ja Jolanda
13-12-2016, 15:40
Ok, MENU FOTOGRAFOWANIA....Jakość zdjęcia.
sorry .... mam przy nicku - oszczędny w słowach, ale chyba jednak za duzo pytam ;)
Ale kto pyta nie błądzi, a różne są drogi w dochodzeniu do wiedzy.
Mam nadzieję, że przy okazji innym początkującym w RAW-ach te inf też pomogą :)
Ale jeszcze jedno pytanko....można?
Ustawić zapis tylko NEF czy NEF i JPG....co się stosuje w praktyce bo nie wszystko jest w instrukcji ;(
...co się stosuje w praktyce...
W praktyce stosuje się to co jest potrzebne ;) :)
Masz ładne zdjęcia w jpg czyli potocznie napiszę że ogarniasz aparat i zdjęcia w jpg :) więc dodając sobie raw czyli w ustawianiach NEF+JPG masz opcje że jakieś nieudane zdjęcie poprawisz lub uratujesz wywołując z raw, z czasem przypuszczam że przejdziesz całkowicie na raw :)
Ja Jolanda
13-12-2016, 18:40
Masz ładne zdjęcia w jpg czyli potocznie napiszę że ogarniasz aparat i zdjęcia w jpg :) więc dodając sobie raw czyli w ustawianiach NEF+JPG masz opcje że jakieś nieudane zdjęcie poprawisz lub uratujesz wywołując z raw, z czasem przypuszczam że przejdziesz całkowicie na raw :)
Dzieki, takiej opinii potrzebowałam :)
No i pomogłeś mi w podjęciu słusznej decyzji NEF+JPG :)
W praktyce stosuje się to co jest potrzebne ;) :)
W tym sęk, że moja praktyka z RAW równa się zeru ;) Ale jeszcze się wyrobię.
Może zbyt wolno myślę, ale konsekwentnie i z pasją :) Pozdrawiam!
nikoniarz
13-12-2016, 19:06
JPG bez problemu wyciągniesz z NEF'a przy użyciu NX-D, NX-i czy NX2 więc dublowanie zapisu (jeśli JPG nie jest potrzebny w trybie natychmiastowym) troszkę mija się z celem...
W tym sęk, że moja praktyka z RAW równa się zeru ;) Ale jeszcze się wyrobię.
Może zbyt wolno myślę, ale konsekwentnie i z pasją :) Pozdrawiam!
Czyli "to co jest potrzebne" :) , fotaj w rawach i jpegach, jak będziesz cierpliwa i opanujesz mniejwięcej obróbkę rawów, stwierdzisz że "to jest to, co daje Twoim fotom mocy" to przejdziesz na zapis tylko w NEFach, a jak nie to zawsze pozostaną jpegi, bardzo fajnie Ci wychodzą :)
To ja od początku ;)
W aparacie należy zmienić typ lików z Jpg na Nef.
Nef to raw.
Teraz mając ustawienia w aparacie tylko na nef, zdjęcia mogą wyglądać dość blado kiedy je otworzysz w jakimś oprogramowaniu. Jest tu wyjątek!
Nie trzeba mieć Nef + jpg w aparacie ustawione - dlaczego?
Kiedy rawa (NEF) otworzysz w oprogramowaniu Nikona (capture nx-d, lub ViewNX) możesz bez żadnych ustawień zapisać do jpg. Wówczas twój zapisany jpg, będzie wyglądał tak samo jak ten oryginalny z aparatu! Więc nie trzeba robić NEF+JPG, wystarczy że użyjesz oprogramowania Nikona.
Ustawienia jakie dokonasz w pliku raw, jasne że nie zawsze mogą być one słuszne - można to zrestartować i zacząć od nowa lub nefa zapisać do jpg ;)
Proponuje DXO (polecane tu wcześniej) z darmowych programów do rawów, a zawsze można się wspierac oprogramowaniem Nikona ;)
Mam nadzieję że udało mi się jasno wytłumaczyć :)
Ja Jolanda
13-12-2016, 23:06
No ok,
.....to zmieniłam ustawienie tylko na NEF(RAW)....jutro zrobię trochę fotek i zobaczę co wyjdzie.
Prawdę mówiąc niby rozumiem, ale czy właściwie to się okaże w praktyce. Nie wiem też czy się połapię w programie.
Posługuję się jedynie Corel Paint Shop Pro Photo X2 no ale będę walczyć. Znam też GIMP-a.... amen.
Czyli : robię fotkę NEF, wywołuję i obrabiam w programie po czym zapisuję w JPG....hm
Czytałam gdzieś, że jak się ma już zainstalowany jeden program do otwierania RAW-ów to już innego nie ma sensu instalować.
A w ogóle jaka jest różnica między Capture NX-D, a DXO? Jakaś znacząca? No i prawdę mówiąc wolałabym PL ;)
Bardzo dziękuję za cenne rady. Wszystkie uważnie czytam.
Do czytania instrukcji obsługi czegokolwiek mam jednak awersję :(
spiritus
13-12-2016, 23:24
Też mam awersję do czytania obstrukcji (z bolem przeczytałem od aparatu aale było warto). Programu uczę się poprzez zabawę suwakami ;)
Jak nie chcesz czytać instrukcji do programu to tu masz fajny poradnik gościa co pisał jakieś 2h przed Tobą :)
https://www.youtube.com/watch?v=sEgUxYkH_AU
A tu Capture NX
https://www.youtube.com/watch?v=2Zpm1u-Hqdo
To ja od początku ;)
Nie trzeba mieć Nef + jpg w aparacie ustawione - dlaczego?
Kiedy rawa (NEF) otworzysz w oprogramowaniu Nikona (capture nx-d, lub ViewNX) możesz bez żadnych ustawień zapisać do jpg. Wówczas twój zapisany jpg, będzie wyglądał tak samo jak ten oryginalny z aparatu! Więc nie trzeba robić NEF+JPG, wystarczy że użyjesz oprogramowania Nikona.
biegly,
a ile czasu zajmuje ci powiedzmy przekonwertowanie 1000 zdjęć z NEF do JPG?
Borat1979
14-12-2016, 01:27
biegly,
A co za różnica? Jak nie jesteś reporterem to nie ma większego znaczenia. Uruchamiasz eksport włączasz sobie film czy mecz a komp nich sobie rzeźbi. Przecież nie musisz siedzieć i pilnować.
Ja Jolanda
14-12-2016, 11:05
Thx, duża pomoc dla mnie. Mega tutoriale. Ten program nie jest taki prosty w ogarnięciu jego możliwości.
Przy edycji moich jpg-ów korzystałam głównie z poziomów i krzywych :)
Wydaje mi się że tyle samo, ile wprowadzisz poprawek do jpg i zapiszesz ponownie ;)
Ale jpegi (w trybie NEF+JPG) już mam :)
Piszę o tym, bo w mojej ocenie dla początkującego i dla oszczędności czasu najlepszy jest NEF+JPG. Nie wymaga to konwersji na komputerze NEF->JPG. Po porstu tam gdzie JPG jest satysfakcjonujący nic nie trzeba robić, co najwyżej usunąć NEFa. W pozostałych przypadkach NEF do edycji.
Dlatego też odnośnie aspektu oszczędności czasu byłem ciekaw ile czasu zajmuje ci konwersja, przy założeniu że bez ingerencji / obrabianiu nefów. Wyniki moich testów wrzucałem swego czasu na forum. Korzystając z NEF+JPG część tego czasu można zaoszczędzić.
Ja Jolanda
14-12-2016, 22:55
Ale zabawa.....mega!!!!
Nie wiem tylko co i jak z tymi maskami :(
Na dzień dzisiejszy nie widzę potrzeby w zapisywaniu jednocześnie w NEF i w Jpg. Jak ktoś robi zdjęcia zawodowo to co innego.
Wiele fotek wystarczy robić w Jpg (pamiątkowe, z wypraw, spotkań okolicznościowych itp) Jednak gdy na czymś szczególnie skupię uwagę i będzie mi zależało, żeby na fotce mieć więcej szczegółów to w każdej chwili mogę zmienic ustawienie na zapis w RAW-ach. Jakieś plenery fotograficzne, prace na konkurs itp No chyba, ze RAW mnie obłędnie zakręci :) Trzeba jednak liczyć się ztym, ze zabiera więcej miejsca i bateria szybciej pada.
nikoniarz
14-12-2016, 23:02
Na dzień dzisiejszy nie widzę potrzeby w zapisywaniu jednocześnie w NEF i w Jpg. Jak ktoś robi zdjęcia zawodowo to co innego.
Pisałem o tym wcześniej- jeśli nie potrzebujesz JPG "od ręki" to wystarczy zapis tylko w NEF. W razie potrzeby "wywołasz" w JPG chwilę z pliku NEF na kompie, o czym wspomniał również biegly
Ja Jolanda
14-12-2016, 23:06
Pisałem o tym wcześniej- jeśli nie potrzebujesz JPG "od ręki" to wystarczy zapis tylko w NEF. W razie potrzeby "wywołasz" w JPG chwilę z pliku NEF na kompie, o czym wspomniał również biegly
No, nie....akurat odwrotnie myślałam, ale może dlatego, że dopiero zaczynam przygodę z RAW-kami :)
Ja Jolanda
15-12-2016, 21:49
Oglądam dostępne tutoriale w celu zapoznania się i opanowania obróbki plików RAW i zauważyłam, że najwięcej filmów instruktażowych jest na przykladzie capture one. Co ciekawe jest on w języku polskim. Domyślam się, ze to jest starsza wersja od tej, którą zaproponował mi kolega - na początku tego wątku (Capture NX-D) Przyznam, że nazewnictwo angielskie utrudnia mi opanowanie tego programu. Capture one, jest bardzo przerzysty, dużo bardziej zrozumiały. Proszę poradźcie mi czy jest sens usuwać NX_D i instalować capture one 10, czy może istnieje szansa, ze pojawi się spolszczona wersja NX-D?
Oglądam dostępne tutoriale w celu zapoznania się i opanowania obróbki plików RAW i zauważyłam, że najwięcej filmów instruktażowych jest na przykladzie capture one. Co ciekawe jest on w języku polskim. Domyślam się, ze to jest starsza wersja od tej, którą zaproponował mi kolega - na początku tego wątku (Capture NX-D) Przyznam, że nazewnictwo angielskie utrudnia mi opanowanie tego programu. Capture one, jest bardzo przerzysty, dużo bardziej zrozumiały. Proszę poradźcie mi czy jest sens usuwać NX_D i instalować capture one 10, czy może istnieje szansa, ze pojawi się spolszczona wersja NX-D?
To są całkiem różne produkty.
Capture NX-D jest od Nikona
Capture One jest innego producenta
Łączy je tylko początek nazwy