PDA

Zobacz pełną wersję : fotoksiążka czy album tradycyjny?

Bruner
11-12-2016, 23:07
Chcę zrobić dziadkom (tzn moim rodzicom) prezent: album lub fotoksiążkę ze zdjęciami wnuków. Naczytałem się i nasłuchałem jakie to fotoksiążki fajne, ale po odwiedzeniu 2 zakładów oferujących je w moim mieście jestem zawiedziony - kartki z jakiejś tektury, zdjęcia jakieś takie wyblakłe i z widocznym rastrem, jak ze starych książek, wykonanie i wykończenie też takie sobie, jednym słowem nie wyglądało to zbyt dobrze, tym bardziej za cenę jaką musiał bym zapłacić. Pomyślałem więc, że może lepszy będzie jakiś porządny album tradycyjny, tzn wyklejany, z pergaminowymi przekładkami, a na każdej stronie 1 duże zdjęcie, np w formacie 15 x 23, czy nawet 20 x 30 cm. Niestety albumy tradycyjne pamiętam tylko ze swojego dzieciństwa (i to raczej z odbitkami 10 x 15), porządnego albumu z dużymi odbitkami w rękach nie trzymałem, więc nie wiem czy to rzeczywiście będzie takie fajne jak sobie wyobrażam. Co radzicie, trafiłem po prostu na dziadowskich wykonawców fotoksiążek i poszukać kogoś lepszego, czy jednak lepszy "efekt wow" zapewni album? Po tym co widziałem, skłaniam się raczej ku temu drugiemu, zwłaszcza, że dziadkowie to jednak ludzie "starej daty", więc może zamiast "wynalazków" sprezentować im coś bardziej tradycyjnego?

poste
12-12-2016, 00:34
Z moich obserwacji wychodzi, że fotoksiążka robi wrażenie, także na starszych osobach (może nawet zwłaszcza). Spróbuj, ja parę razy robiłem w tej firmie, ale kupując na allegro (http://allegro.pl/fotoksiazka-a4-28str-kurier-gratis-zfoto-i6639338824.html). Niewiele ryzykujesz, trochę swojej pracy, i czasu, bo kwota niewielka (ale tylko na allegro, choć to może taki marketing). Wykonanie całkiem solidne, zwłaszcza szycie, na pewno nie rozpadnie się po paru oglądnięciach. Jakość moim zdaniem na takie pamiątkowe fotki całkiem ok.

kurako92
12-12-2016, 09:23
Może z innej beczki, jeśli to ma być prezent na dzień babci i dziadka, to podaruj kalendarz :) ze zdjęciami wnuków oczywiście, szczególnie że dzień babci i dziadka jest na początku roku :)

amirez
12-12-2016, 11:17
Duży kalendarz ścienny ze zdjęciami wnuków. Będzie wisiał przynajmniej rok ;) Książkę obejrzą i wstawią dziadki na półkę. Zagospodarujesz 12 miesięcy i będzie ładnie. Dodatkowo można zaznaczyć w kalendarzu ważne daty: dzień dziecka, daty imienin i urodzin dzieciaków, święto dziadków, itp. Fotojoker robi ciekawe, ale ma ceny okropne. Ja robię teraz w agencji reklamowej. Papier kredowy, wydruk kolor.

Kojocisko
12-12-2016, 11:19
Trafiłeś na dziadowską ofertę. Nawet przeciętnej jakości łatwo dostępna oferta Fotojoker naprawdę jest ok na potrzeby rodzinne. A proces przygotowania i zamówienia naprawdę prosty i sprawny.
A jest też trochę ofert wyższej jakości.
Na fotopolis.pl ostatnio był zachęcający test fotoksiążek SAAL - sam pewnie spróbuję skorzystać z tej usługi.

vinci99
12-12-2016, 16:56
Mi też się wydaje, że trafiłeś na produkty do kitu. Dobrej jakości fotoksiązki prezentują się nie gorzej niz tradycyjne albumy. Zależy co kto woli.
Pomyśl nad tym kalendarzem np. jako dodatek do fotoksiązki/albumu, kalendarze nie są jakoś specjalnie drogie. Moi dziadkowie jak zobaczyli kalendarz ze zdjęciami rodziny to myślałem, że ze szczęscia oszaleją.

kurako92
12-12-2016, 17:05
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/8690a20bee7341406d00724fc9aa0887-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161212/8690a20bee7341406d00724fc9aa0887.jpg)
W zeszłym roku kupiłem dziadkom wszystkim na dzień babci i dziadka takie kalendarze, zapłaciłem na znanym portalu aukcyjnym 75 złoty za 5 kalendarzy + przesyłka, na pewno w tym roku Robię to samo