PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat ramkowy [chodzi o ramki do slajdów]

MarviN
29-05-2007, 14:43
Witam!

Nie mogę się zdecydować jakich ramek teraz używać... Czy kupić CSy i walizke z magazynkami na 400 szt. czy ponoć najlepsze ramki Gepe z szybkami...
CSy są o tyle lepsze, że można je skanować, natomiast z ramek szybkowych należałoby slajd wyciągać (na dodatek te Gepe są tak zaciśnięte, że trudno je otworzyć)
Hmmm... no nie wiem - jakich Wy używacie ramek?

artful
29-05-2007, 15:14
CS

Adams
29-05-2007, 23:11
Tylko Gepe z metalem w środku plus zaciskarka :-)

MarviN
30-05-2007, 10:54
To potrzebna jeszcze jest zaciskarka do tych ramek Gepe?

anwas
30-05-2007, 12:24
Witam!

Nie mogę się zdecydować jakich ramek teraz używać... Czy kupić CSy i walizke z magazynkami na 400 szt. czy ponoć najlepsze ramki Gepe z szybkami...
CSy są o tyle lepsze, że można je skanować, natomiast z ramek szybkowych należałoby slajd wyciągać (na dodatek te Gepe są tak zaciśnięte, że trudno je otworzyć)
Hmmm... no nie wiem - jakich Wy używacie ramek?

Jeśli masz zamiar skanować to nie warto bawić się w żadne ramkowanie tylko trzymać w koszulkach Hama pocięte paski po 6 klatek.Jeśli natomiast dodatkowo rzutnik to trzeba wybrać.Co do ramek szybkowych to są świetne,ale w każdych nawet ze szkłem AN. powstają pierścienie Newtona.Jest ich mniej i nie zawsze, ale są...Co do firmy zaś to GEPE wzmacniane aluminium jak najbardziej polecam.Takie ramki występują też w wersji bezszkłowej i też są świetne.A na zaciskanie znajdziesz swój sposób,bez obaw.

misiek502
30-05-2007, 16:51
ja używam CS reflecty i jestem zadowolony GEPE nie miałem w łapie...

MarviN
30-05-2007, 16:59
Jeśli masz zamiar skanować to nie warto bawić się w żadne ramkowanie tylko trzymać w koszulkach Hama pocięte paski po 6 klatek.Jeśli natomiast dodatkowo rzutnik to trzeba wybrać.Co do ramek szybkowych to są świetne,ale w każdych nawet ze szkłem AN. powstają pierścienie Newtona.Jest ich mniej i nie zawsze, ale są...
Przede wszystkim rzutnik, w drugiej kolejności skanowanie. Wybiorę zatem ramki bezszybkowe... i najprawdopodobniej będą to CS'y + do tego walizeczka na 400 slajdów. Pozdrawiam! :)

mazilis
03-08-2007, 22:47
Witam, odnowię temat ramek, mam ramki GEPE z szybkami i pytanie, bo szkiełko jest jakby lekko zmatowione, czy tak powinno być, boję sie wkładać slajdy do tego, czy to się odbije przy wyświetlaniu?

wlopis
05-08-2007, 08:01
Mam kilkanaście magazynków przeźroczy oprawionych w ramki z szybkami, na których jest matowy nalot, ale powstał on po 20-30 latach przechowywania. W zasadzie nie zauważam róznicy podczas projekcji. Gorzej jak powstaną pierścienie Newtona, będą na pewno zauważalne.

MarviN
05-08-2007, 14:21
Ja właśnie się trochę zniesmaczyłem do tych z szybkami, właśnie poprzez te pierścienie Newtona. Kupiłem CSy i jestem bardzo zadowolony. W jednym magazynku mieści się 100 ramek i co najważniejsze nie wypadają! Jeszcze jedno przeważyło o ramkach bez szybek - skanowanie.
PZDR!

darzur
06-08-2007, 17:38
Polecam GePe 3mm z metalową maską. Są sporo sztywniejsze od 2mm a metalowa maska zapewnia, że krawędzie slajdu są b. ostro zarysowane (przy tradycyjnej ramce krawędzie są rozmyte). Co do szybek to nie potrafię sie przekonać, bo nigdy nie potrafiłem oprawić w nie slajdów tak, żeby nie było na nich kurzu i żaden paproch nie dostał sie między szybki.