PDA

Zobacz pełną wersję : Canon Pixma iP7250 - warta zainteresowania ?

Nbogdan
11-12-2016, 11:31
Witam,
Naszło mnie na zakup drukarki, trochę pod wpływem impulsu.
Zainteresował mnie ten model, ze względu na cenę i chyba niezłe parametry druku.
Wydruki typowo domowe, czasem jakieś dokumenty, sporadycznie foto.
Zamienników tuszy jest dużo, w przystępnych cenach.
Jak Wasze zdanie, brać czy coś innego w podobnej cenie?
Chętnie poznam Wasze zdanie w temacie.

Nbogdan
11-12-2016, 13:30
To zapytam jeszcze o jedno, może ktoś podpowie.
Czy wielkość kropli 2 pl a 1 pl daje różnicę w jakości wydruków?

madebyzosiek
11-12-2016, 15:27
Ja mam tą drukarkę jako drugą, bo dokumenty drukuje na laserze. Uważam, że za takie pieniądze jakie teraz kosztuje, jest idealna! Zarówno na foto papierze, jak i na płytach. Jakość przy wydrukach z labu jest nieporównywalnie lepsza :) Mam od roku, nie zużyłem jeszcze startowych tuszów, ale używam nie za często :)

Nbogdan
11-12-2016, 20:32
Dzięki za info, jak tak to można brać.
Nawet ruszyłem tyłek do tego marketu nie dla idiotów, ale nie było na stanie.
Za to sprzedawca usilnie mi wciskał jakieś HP twierdząc, że dużo lepsza.
Ale jak zapytałem o wielkość kropli, to poszedł sprawdzić i już nie wrócił :mrgreen:
To chyba jakaś wiedza tajemna jest.

madebyzosiek
11-12-2016, 22:34
Gdybym naprawdę na siłę chciał wymienić jej wady, to jest ogromna i pierwszy wydruk po włączeniu trwa wieczność. Ale mi to nie przeszkadza wcale :) Ja kupowałem ją chyba w x-komie, bo była najtańsza :)

leighadams
11-12-2016, 22:40
Jakość przy wydrukach z labu jest nieporównywalnie lepsza :)
Mogę prosić o sprecyzowanie, z labu jest lepiej czy z drukarki?? Pytam poważnie bo nie do końca zakumalem (whisky robi swoje;-), a też się zastanawiam nad zakupem drukarki do chaty.

Nbogdan
11-12-2016, 22:47
Mała nie jest, ale przecież nie będę jej nosił na wycieczki;)
Dla mnie ważna cena, jakość wydruku i jego koszt. W tych kategoriach to wypada chyba optymalnie.
W tej samej cenie jest też MG5750, tylko ma kroplę 2pl, a nie 1pl, i co za tym idzie mniejszą rozdzielczość (4800 dpi vs 9600 dpi), ale ma skaner.
Nie wiem czy ta wielkość kropli ma duże znaczenie, oraz czy ten skaner jest coś wart.
Gdyby ktoś mnie oświecił w temacie, będę wdzęczny.

Juriko
12-12-2016, 08:19
Jeśli już chcesz ze skanerem to na dziś bardziej ekonomiczna jest MG5650, są do niej zamienniki po 4zł sztuka, a do MG5750 po 19zł. Ja bym jednak brał IP7250, też ma kasety CLI551, do których są tanie zamienniki, no i drukuje mniejszą kroplą, do fotografii warto.

Nbogdan
12-12-2016, 09:34
Bardzo pomocne wskazówki, dzięki serdeczne.
Jednak zostanę przy IP7250, chyba najlepszy wybór.
To co widzę, najtaniej ma sklep MALL.PL.
Nie miałem z nimi do czynienia. Czy może ktoś coś kupował, ma jakieś zdanie?
Normalna firma?

SemperSolus
12-12-2016, 10:38
Mall.pl ma magazyny pod Wrocławiem. Zasadniczo zakupy bezpieczne choć czasem zdarzają się wydłużone okresy oczekiwania na przesyłkę. Przy zakupie sprzętu Canona od nich warto po odbiorze sprawdzić czy jest polska gwarancja (czasem mają sprzęt z czeskiej dystrybucji). Jeżeli chcesz szybkiej dostawy to polecam Pro-line - 10 zł drożej ale masz gwarancję polskiej dystrybucji i praktycznie pewność, że w przeciągu 48h od zamówienia drukareczka jest u Ciebie.

Nbogdan
12-12-2016, 14:51
10 zł drożej ale masz gwarancję polskiej dystrybucji i praktycznie pewność, że w przeciągu 48h od zamówienia drukareczka jest u Ciebie.
No właśnie, gwarancja też ważna.
To skoro koledzy mądrze doradzają, (dzięki za to i chętnie się odwdzięczę jak będzie okazja), to poradźcie jeszcze jedno:
Jaki papier foto na początek? Póki co do tuszy startowych
W tym temacie jestem zieloniutki, może ktoś coś z praktyki aby było w miarę dobrze i niedrogo;-)

Juriko
12-12-2016, 18:16
No właśnie, gwarancja też ważna.
To skoro koledzy mądrze doradzają, (dzięki za to i chętnie się odwdzięczę jak będzie okazja), to poradźcie jeszcze jedno:
Jaki papier foto na początek? Póki co do tuszy startowych
W tym temacie jestem zieloniutki, może ktoś coś z praktyki aby było w miarę dobrze i niedrogo;-)
Bardzo dobry, mój ulubiony, szczególnie na ścianę do ramki, to Canona SG201 satyna/perła. Z tańszych polecam podłoża PE z papierdozdjec satyna/perła, najlepsza to o gramaturze 300gsm, tu widać dobrze perlistą fakturę, w mniejszych gramaturach bardziej satyna niż perła. Mają tam też na podłożu PE wysokopołyskowe, o gramaturach od 200gsm do 300gsm. 300gsm mi najbardziej odpowiada. Połysk na wszystkich gramaturach jest taki sam, z tym, że praktycznie wysokopołyskowy PE 300gsm jest bardziej wiotki od satyny/perły PE 300gsm.
ps. obecnie na papierdozdjec nie mają perły PE 300gsm.

Nbogdan
12-12-2016, 19:35
Dzięki wielkie za podpowiedzi !
Jak mówi przysłowie, mądrego aż miło posłuchać :D
No to zamawiam, odpalam i wio ;-)
Za kilka dni dam znać jakie efekty i problemy z tym związane :roll:

bumbas
31-12-2016, 17:24
Jeśli chodzi o tą rozdzielczość 9600x2400 w Canonach to ściema, mam MG7750 która w specyfikacji ma 9600x2400, przy rzeczywistym wydruku wyciąga max 620 dpi. Jakby ktoś nie wierzył załączam do porównania skan ze zdjęcia Canon MG7750 vs HP C309G (obie mają rozdzielczość druku 9600x2400) :D
https://www.dropbox.com/sh/54ft5ov4dpvgjj1/AAAaHgA7sG2caY950cxyacm-a?dl=0

unesco
08-01-2017, 19:46
W tej samej cenie jest też MG5750, tylko ma kroplę 2pl, a nie 1pl, i co za tym idzie mniejszą rozdzielczość (4800 dpi vs 9600 dpi), ale ma skaner.
Nie wiem czy ta wielkość kropli ma duże znaczenie.

kompletnie NIE ma znaczenia

Nbogdan
08-01-2017, 20:12
No właśnie, jak to jest z tym DPI?
W parametrach chyba podają rozdzielczość łączną dla wszystkich kolorów, czyli trzeba podzielić przez 5 ?
Ale którą, 9600 czy 4800 ?
Jaka jest natywna rozdzielczość tej drukarki?
Albo jaką ustawiacie do wydruku?
Póki co próbowałem bez zmniejszania, drukarka sama skalowała do papieru, i niby jest ok.
Jak przeskalowałem do 300 dpi, mam wrażenie jakby rozdzielczość na wydruku była mniejsza niż z pełnego rozmiaru.
Ale ogólnie z jakości wydruku jestem BARDZO zadowolony :mrgreen:

unesco
09-01-2017, 15:06
No właśnie, jak to jest z tym DPI?
W parametrach chyba podają rozdzielczość łączną dla wszystkich kolorów, czyli trzeba podzielić przez 5 ?
Ale którą, 9600 czy 4800 ?
Jaka jest natywna rozdzielczość tej drukarki?
Albo jaką ustawiacie do wydruku?
Póki co próbowałem bez zmniejszania, drukarka sama skalowała do papieru, i niby jest ok.
Jak przeskalowałem do 300 dpi, mam wrażenie jakby rozdzielczość na wydruku była mniejsza niż z pełnego rozmiaru.
Ale ogólnie z jakości wydruku jestem BARDZO zadowolony :mrgreen:

Nie, żadnego dzielenia przez 5 czy inną liczbę!

Trzeba rozróżnić dwie kwestie. Rodzielczość maszyny drukującej i rozdzielczość zdjęcia.

Ta pierwsza jest określana w DPI (dots per inch) ta druga w PPI (points/pixel per inch), czesto niestety w obu przypadkach mylnie używa się określenia DPI.
DPI mówi nam (w przybliżeniu) ile kropek drukarka jest w stanie postawić na jednostkę długości. Swoich kropek powstających z kropelek wylatujących z dyszy głowicy drukarki.

I tu są dwie kwestie: 1) wielkość kropli, 2) dokładność stawiania kropli na papierze. Bo można zobie wyobrazić bardzo duże kropki, ale układane zachodzące na siebie o ułamek swojej średnicy. Wtedy kropla jest duża (rozdzielczośc mała), ale dokładność jej umiejscowienia duża (rozdzielczość stawiania duża). Zazwyczaj zgrywa się wielkość kropli z możliwością jej postawienia.

Co do dokłądności stawiania to są jeszcze rozdzielczości poziome i pionowe. Poniewaz w jednym kierunku limitowane są dokładnością przesuwu papieru a w drugim dokłądnością przesuwu głowicy. Stąd często nie ma 2400x2400 ale jest 2400x1200. Zazwyczaj w pionie im większa rozdzielczość, tym więcej przebiegów głowicy nad danym obszarem. Zazwyczaj jest ich 4, 8, 16 dla druku foto.

Jak się to złoży razem do kupy, wychodzi jakaś tam rozdzielczość samego urządzenia, zazwyczaj duże liczby (Canon ma wielokrotnośc 300dpi, Epson 360dpi).

Teraz z tak małych kropek można złożyc obraz. Jeśli zdjecie ma rozdzielczosć 300 ppi a drukarka 1200 dpi, to na jeden piksel zdjęcia przypada kwadrat 4x4 kropek drukarki i tymi kropkami, np o 5 róznych kolorach drukarka symuluje kolor pixela.

W profesjonalnych ploterach Canona max to 2400x1200, a Epsona 2880x1440. Ja w Epsonie coraz częściej stosuje 1440x720 - różnicy prawie nie ma poza szczególnymi przypadkami. Wyśrubowane wartości >5000 w drukarkach domowych są chore, chwyt marketingpowe.

focjusz
02-07-2019, 16:38
A jakie są - z grubsza - koszty wydruku zdięć. Fakt że tonery wydają się być tanie - ale nigdzie nie widze infomacji ile można na nich wydrukować. A po drugie nawet ważniejsze ta drukarka zdaje się jak wiele nowych raz w tygodniu nie używana przeprowadza samoczyszczenie. Kwestia ILE zużywa wtedy toneru bo pamiętam miałem kiedyś jakąś która zużyła mi połowę tonera ( startowego ale jednak ! )

unesco
03-07-2019, 23:18
przyjmuje się SREDNIO, że atramentówka zużywa ok 1 ml tuszu (nie toneru!) na A4 pełnego zdjęcia w trybie foto.
samoczyszczenie zależy od drukarki, jedne się czyszczą jak szalone, inne mało, ale za to trzeba ręcznie mocno włączyć czyszczenie jak się cos zatka, nie ma reguły