PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] IC 434 i Koński Łeb

karolt
11-12-2016, 00:33
W dzisiejszym odcinku zdjęcie raczej takie sobie technicznie, ale dla mnie dość ważne. Słynna Mgławica Koński Łeb.
Dygresja: Koński Łeb to Barnard 33. Natomiast IC 434 to ta czerwona mgławica, na tle której Łeb się znajduje. Bardzo często jest to mylone. :-)
Pomarańczowawa po lewej stronie - Mgławica Płomień.
W ogóle na tym zdjęciu i w tych okolicach, jak i w całym Orionie, jest mnóstwo ciekawych rzeczy. W zasadzie można całe astro-hobby poświęcić temu gwiazdozbiorowi i można mieć zajęcie do końca życia...

Kliknij w zdjęcie, żeby zobaczyć w oryginalnej rozdzielczości, albo ręcznie wstaw w przeglądarkę ten link:
http://i.imgur.com/lNbiq7g.jpg

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/lNbiq7g-1.jpg?1
źródło (http://i.imgur.com/lNbiq7g.jpg)

pki1234
11-12-2016, 01:20
Astrofotografia to hobby wymagajace duzej wiedzy, pokory i cierpliwosci. To ze pokazujesz swoje zdjecia to na pewno dobrze bo tylko poddanie sie krytyce czyni nasze prace lepszymi.
Ale czy widziales na tym forum chocby jeden merytoryczny komentarz do swoich zdjec? A chyba takie powinny one byc jeśli dobrze czytam zasady komentowania zdjec w podpietym watku.

Moim zdaniem wieksza wartosc uzyskalbys dla siebie gdybys wrzucal swoje Zdjęcia na fora astronomiczne, ktorych w Polsce jest dosc sporo. Tam dostalbys duzo wiecej merytorycznych komentarzy. Inna kwestia jest czy astrofotografia w Twoim wydaniu to Krajobraz ale to sprawa adminow tego forum.

W tym zdjeciu masz dziwnie duzy efekt (jak na zastosowany sprzet) przypominajacy aberacje chromatyczna na gwiazdkach co moze wynikac z obrobki. Zauwaz ze duzo gwiazd wpada ci w kolor zielony. Poza tym zdjecie wyglada na nieostre a w pelnej rozdzielczosci widac ze gwiazdy nie sa okragle.

Napisales ze zdjecie nie jest mega dobre i to trzeba docenic. Ale ja osobiscie szukalbym komentarzy do tego zdjecia gdzie indziej.
Mam nadzieje ze mistrzowie nocnego krajobrazu ktorzy tu czesto cos pokazuja podziela moja opinie.

karolt
11-12-2016, 01:57
Moim zdaniem wieksza wartosc uzyskalbys dla siebie gdybys wrzucal swoje Zdjęcia na fora astronomiczne, ktorych w Polsce jest dosc sporo.

A poza Polską jeszcze więcej - i tamże też się udzielam.

Inna kwestia jest czy astrofotografia w Twoim wydaniu to Krajobraz ale to sprawa adminow tego forum.

Też bym się cieszył, gdyby astrofoto miało swoją osobną kategorię. Jednak jedyne astrofoto jakie znalazłem na tym forum były właśnie m.in. w "krajobrazie".

W tym zdjeciu masz dziwnie duzy efekt (jak na zastosowany sprzet)

Nie napisałem nic o sprzęcie, jaki tu był użyty. :-) Za daleko pobiegłeś/aś.

Napisales ze zdjecie nie jest mega dobre i to trzeba docenic. Ale ja osobiscie szukalbym komentarzy do tego zdjecia gdzie indziej.

Chyba nie jest nigdzie napisane, że wrzucający tutaj foty robią to tylko po to, żeby dostać komentarze... Może wrzucam zdjęcia dla inspiracji innych? Nikoniarze to moje "ojczyste" forum, to z kim się mam dzielić moimi zdjęciami, jak nie z Nikoniarzami? Dlaczego mam się ograniczać do for (forum?) specjalistycznych?
Sugerujesz, że nie ma tu nikogo, kto mógłby cokolwiek sensownego napisać w wątkach z moimi astrofotami? To przejrzyj poprzednie (i przyszłe) - moim zdaniem całkiem spoko dyskusje.
Jeśli dla Ciebie nie - to nie trać czasu. :)

tbogdanowicz
11-12-2016, 09:42
Po pierwsze - na Koński Łeb czekałem i się odczekałem :-). Dziękuje :-).

Po drugie - ja się cieszę że pokazujesz swoje zdjęcia. To że nie jestem w stanie napisać nic konstruktywnego na ich temat wcale mi nie przeszkadza :-). Po prostu podziwiam to co udało Ci się zrobić i przy okazji obejrzałem kilka innych zdjęć w internecie, by sobie przypomnieć jak wyglądają różne obiekty.

Dla ciekawych jak zmieniała się astrofotografia polecam link do strony, na której codziennie dodawane jest nowe zdjęcie. Można sobie popatrzeć na zdjęcia sprzed 20 lat i pomyśleć że wtedy to było coś czym się chwalono i porównać z obecnymi możliwościami. Można również przypomnieć sobie różne ważne wydarzenia z zakresu badań kosmosu:

http://apod.nasa.gov/apod/archivepix.html

Pozdrawiam,
zarówno tych którzy lubią astrofoto jak i tych których to nudzi :-).

karolt
11-12-2016, 14:12
Jeszcze tylko dodam, że słabość techniczna tej akurat foty wynika z:
To jest pojedyncza klatka 300 s z kolorowej kamery. Na przykładzie tej foty i moich sąsiednich widać, jaką przewagę ma kamera mono z filtrami.
A przynajmniej tak podejrzewam.

tbogdanowicz
12-12-2016, 10:31
Taaak. Ta słabość jest po prostu straszna!!! Az oczy pękają od patrzenia.

Już byś nas nie dobijał :-).