PDA

Zobacz pełną wersję : D90 i SB600 - ledwo błyska z TTL

akow
10-12-2016, 00:15
Witam,
mam problem od dłuższego czasu. Przy wpięciu lampy w stopkę i ustawieniu w lampie:
np:
- TTL
- AF-ILL

w aparacie:
-czas migawki błysku: 1/60
-Sterowanie lampą wbud.: TTL
- Błysk modelujacy: OFF
- sposob realizacji braketingu: tylko błysk
-tryb Auto FP: OFF

Tryb pracy Manual

W słabo oświetlonym pomieszczeniu przy łapaniu ostrości zapala się w lampie czerwone światło do AF po czym przy robieniu fotki jest słabiutki błysk i zdjęcie ciemne. Oczywiście jak w lampie przerzucę ustawienia na Manual to błyska pełną parą. Jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi gdzie błąd, co robię źle? Chodzi mi żeby błysk był jednak dobierany automatycznie i poprawnie.

madebyzosiek
10-12-2016, 08:21
Może masz siłę błysku na - ustawioną... Nie wiem jak w SB600 jest - 2? Nie masz gdzieś na wyświetlaczu? Oprócz tego wyczyść lampę, styki na stopce i w sankach aparatu. Pozdrawiam serdecznie :)

Nbogdan
10-12-2016, 09:15
Może jest ustawiona kompensacja ujemna mocy błysku.

Naciśnij (i trzymaj) przycisk (symbol lampy , obok lampy wbudowanej ,z lewej strony) i obracaj pomocniczym pokrętłem sterowania, aż na panelu
kontrolnym pojawi się żądana wartość. Kompensację mocy błysku można korygować
w zakresie od –3 EV (ciemniejsze) do +1 EV (jaśniejsze) w krokach co 1/3 EV.

Sprawdź, czy z wbudowaną lampą też to występuje.

akow
11-12-2016, 22:06
madebyzosiek: styki wyczyściłem i w sankach aparatu i w lampie. Niestety bez rezultatu. W lampie kompensacja jest ustawiona na 0.0.
Nbogdan: Kompensację w aparacie równiez jest na 0,0. W aparacie po wciśnięciu "przycisk (symbol lampy" mam ustawione na 0,0, wyłączone funkcję redukcji czerwonych oczu oraz funkcję "SLOW" i "REAR".
Nie mam już pomysłu co z tym zorbić. Może gdzieś w aparacie jest jeszcze jakaś opcja, która powoduje takie zachowanie.

madebyzosiek
11-12-2016, 22:30
A lampa aparatu błyska normalnie? Może w SB600 palnik się kończy...
Ale w sumie pisałeś, że na manualu błyska pełną parą... Nie wiem... Może napisz do użytkownika Studio5s albo TOP67

TOP67
12-12-2016, 08:13
To się niestety zdarza w tym modelu. Lampa działa normalnie w trybie manualnym, ale nie w iTTL. Na wyświetlaczu pojawia się info o dużym niedoświetleniu.

akow
19-12-2016, 23:56
madebyzosiek lampa w aparacie działa normalnie.
TOP67 czy to znaczy, że mój egzemplarz lampy sb600 jest wadliwy czy z innym body być może będzie działał ttl?

Zaczynam się zastanawiać czy nie wymienić sb600 na jakąś Yongnuo, tyle że musi latać z ttl'em, bo żona potrzebuje w automacie pstrykać :) Doradzicie coś z niewygórowana ceną?

madebyzosiek
20-12-2016, 00:14
Ja bym polecił Yongnuo 565 EX, tania i dobra, chociaż ja jednak wolę SB800 :)

Matt.
20-12-2016, 10:19
Ja polecam YN 685 TTL dobrze dziala choc malo go testuje bo raczej w manualu smigam ale ostonio sie sprawdzil w klubie jedynym minusem to jak wyswietka siatke do wspomagania af to przy bliskich sytuacjach jest troche za wysoko (tak od srodka w gore sie pokrywa z punktami AF)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Berni19
12-08-2019, 01:31
Czy wiesz może co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Mam ten sam problem, an lampie pokazuje underexposure (-3) mimo, że w aparacie i lampie ustawione na zero.